Slovenija

Čufer in Erjavec začasna dvojna ministra

Ljubljana, 11. 12. 2013 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uroš Čufer in Karl Erjavec sta tudi uradno postala začasna dvojna ministra. Čufer bo prevzel gospodarski resor, Erjavec pa zdravstvenega. Ministra bosta kot vršilca dolžnosti resorja lahko vodila največ tri mesece, a nova ministra naj bi bila imenovana že prej.

DZ se je seznanil z obvestiloma premierke Alenke Bratušek, da bo funkcijo gospodarskega ministra po odstopu Stanka Stepišnika začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer, zdravstveni resor pa bo po odstopu Tomaža Gantarja začasno prevzel zunanji minister Karl Erjavec. Zdaj že nekdanji minister Gantar se vrača v medicino, Stepišnik med poslance.

Poslanci so se z odstopoma Stepišnika in Gantarja seznanili na izredni seji 29. novembra. Bratuškova je ministrsko ekipo s svojo odločitvijo o tem, da novih ministrov za zdaj še ne bo predlagala, seznanila na seji vlade minuli četrtek. Dan zatem je obvestilo, da bo resorja začasno zaupala Čuferju in Erjavcu, poslala še v DZ.

Čufer bo začasno prevzel gospodarski resor.
Čufer bo začasno prevzel gospodarski resor. FOTO: Kanal A

Prevzela bosta posle od predhodnikov

Čufer in Erjavec bosta po današnji seznanitvi poslancev o tem lahko tudi prevzela posle od predhodnikov. Predvidoma se bo to zgodilo do konca tega tedna. Ministra bosta kot vršilca dolžnosti resorja lahko vodila največ tri mesece, a nova ministra naj bi bila imenovana že prej.

V koalicijski stranki DeSUS, ki jo vodi Erjavec, iz nje pa prihaja tudi Gantar, so pojasnili, da predlogov za ministre ne bodo podprli, dokler se ne bodo dogovorili o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi. Za slednjo je Bratuškova nedavno že zagotovila, da jo nameravajo urediti in dopolniti do začetka januarja.

Zdravstveni resor bo po odstopu Tomaža Gantarja začasno prevzel zunanji minister Karl Erjavec.
Zdravstveni resor bo po odstopu Tomaža Gantarja začasno prevzel zunanji minister Karl Erjavec. FOTO: Damjan Žibert

Gantar se vrača v medicino, Stepišnik med poslance

Stepišnik je odločitev o odstopu sporočil po sestanku s premierko 20. novembra. Kot razlog je navedel obtoževanja in nemir, ki ga je povzročil neki naročnik, mediji pa so ga sproducirali. Gre za sodelovanje družbe Emo Orodjarna, katere solastnik je Stepišnik, na razpisih za državne subvencije.

Javnost in tudi politike je toliko bolj presenetila odločitev Gantarja, ki je s položaja odstopil 25. novembra. Kot razlog za svojo odločitev je navedel nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj ni rešitve, ki bi bila učinkovita in bi zadovoljila vse.

Medtem ko je Gantar napovedal, da se po prenehanju ministrske funkcije vrača v medicino, se Stepišnik vrača v DZ na mesto poslanca največje vladne stranke, PS. Tako iz DZ odhaja nadomestni poslanec Peter Oder, ki se mu je predsednik DZ Janko Veber ob začetku današnje izredne seje zahvalil za opravljeno delo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
13. 12. 2013 01.01
"Čufer in Erjavec začasna dvojna ministra" ---> Čufer in Erjavec začasna dvojna ministranta - cvajtakterja
odpisan2x
11. 12. 2013 18.06
+4
to je pa za v knjigo rekordov,kaj so neki-kva že , sposobni
wolfterier
11. 12. 2013 23.28
+2
Erjavec bo kmalu trikratni,še za obrambo...bravo Karli.
nazaret
11. 12. 2013 15.54
+3
Nihče mi ne bo rekel, da lahko opravljaš dve mesti dobro...če se pa tako visoko ceniš da to lahko opravljaš in nič ne narediš je pa to druga stvar...
samuelka
11. 12. 2013 14.14
+3
Baje se tako ne da vladati... po besedah sedanje vlade!
Ezekiell
11. 12. 2013 13.59
+6
To sje že enkrat izkazalo za brez veze in od takrat se ni nič spremenilo. Če je pravi minister ima preveč dela z lastnim ministrstvom kaj šele, da bi vodil še eno. Bolj verjetno, da potem ministrstvo vodijo slamnate veše preko danih pooblastil.