Slovenija

Črnigoj ostal brez naziva častni občan Ajdovščine

Ajdovščina, 12. 07. 2012 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neda Došenović/STA
Komentarji
35

Dušan Črnigoj je leta 2008 na predlog župana postal častni občan Ajdovščine. Župan pravi, da je bilo Primorje takrat na višku moči in da je bil naziv politična podpora proti aferi Čista lopata. Župan pa zdaj odvzemu naziva, ki ga je podprlo 19 svetnikov, ni nasprotoval.

Ajdovski SD je predlagal, da Črnigoju odvzamejo naziv častni občan.
Ajdovski SD je predlagal, da Črnigoju odvzamejo naziv častni občan. FOTO: Damjan Žibert

Dušan Črnigoj je častni občan občine Ajdovščina postal leta 2008, ko je bil še predsednik uprave Primorja.  "Črnigoj je nedvomno človek, ki je v zadnjih 25 letih s svojim delom pomembno zaznamoval gospodarski razvoj občine Ajdovščina, veliko prispeval k razvoju družbenih dejavnosti in povsem spremenil urbano podobo Ajdovščine," je med drugim pisalo v obrazložitvi priznanja Črnigoju.

A že takrat je bila dodelitev naziva častnega občana za nekatere sporna. Črnigoj je bil namreč že vpleten v afero Čista lopata, ajdovski SD pa je opozarjal, da se v javnosti porajajo vprašanja in dvomi o primernosti predloga v času, ko je nominiranec v preiskovalnem postopku. Po drugi strani pa je ajdovski župan Marjan Poljšak, ki je Črnigoja tudi predlagal za častnega občana, vztrajal pri svojem predlogu. Občinski svet je nato njegovo pobudo tudi potrdil.

Črnigoj je ob dodelitvi naziva dejal, da si želi, da Ajdovščina postane središče slovenskega gradbeništva in tehnične inteligence nasploh. Leta, ki so sledila, pa so Ajdovščini prinesla vse kaj drugega. Primorje je šlo po poti drugih velikih gradbincev, ki so se soočali z resnimi težavami pri poslovanju. Črnigoj je z mesta predsednika upravnega odbora Primorje odstopil oktobra 2011, Primorje pa je šlo v stečaj.

Predlogu, da Črnigoju odvzamejo naziv častni občan, župan ne nasprotuje

Poljšak je dejal, da ne nasprotuje predlogu, da Črnigoju odvzamejo naziv častni občan. "Stvar nima nobenega pravega pomena več. Ta zadeva je imela pomen samo za obstoj Primorja, Primorja pa ni več," je povedal.

Svetniška skupina ajdovske SD je po vsem tem predlagala, da bi Črnigoju naziv častni občan odvzeli, o tem pa so svetniki odločali na današnji seji. "Predlog je bil dan in zdaj ga je treba še obravnavati," je za 24ur.com povedal ajdovski župan Poljšak. Slednji se z odvzemom tega naziva Črnigoju strinja. 19 od 24 svetnikov se je tako odločilo, da Černigoju odvzamejo naziv.

A Poljšak ne obžaluje tega, da je Črnigoja takrat predlagal za častnega občana. "Nisem vedel, da bo Primorje propadlo. Takrat je bilo Primorje na višku moči," je dejal Poljšak. Pojasnil je, da je bilo častno občanstvo politična podpora proti aferi Čista lopata, ki jo Poljšak še vedno vidi kot diskvalifikacijo.

Poljšak pravi, da ni vedel, da bo Primorje propadlo in da še vedno verjame, da je zadeva Čista lopata diskvalifikacija.
Poljšak pravi, da ni vedel, da bo Primorje propadlo in da še vedno verjame, da je zadeva Čista lopata diskvalifikacija. FOTO: POP TV

Med pogovorom nas je Poljšak usmeril na njegov članek v Ajdovskih novicah, v katerem je v naslovu zapisal, da so za stečaj Primorja krivi vladajoči politiki in Dušan Črnigoj. "Če bi leta 2008 imel modrost in podatke tistih, ki z nami manipulirajo, bi vedel, da tuja konkurenca ob pomoči mrež naših kolaborantov vodi scenarij sesutja slovenskega gradbeništva ter da bo ta scenarij uspešen, potem ne bi videl smisla v podeljevanju naziva častnega občana Dušanu Črnigoju," je zapisal župan.

Dodal je, da je takoj razumel, da je afera Čista lopata propagandna akcija za zavajanje javnosti, da ljudje mislijo o pohlepnih "gradbenih baronih", namesto da bi videli uničevanje slovenskega gradbeništva in se temu uprli. "Nič ni slučajnega, 'Čista lopata' je diskvalifikacija, da se potem zgodi ’likvidacija’ velikih podjetij," je zapisal župan. Naziv častni občan je bil po Poljšakovih besedah torej "akcija proti 'Čisti lopati', idejna podpora za obstoj Primorja v ajdovskih, primorskih in slovenskih rokah, ki pa je s propadom Primorja tudi po krivdi Dušana Črnigoja izgubil svoj smisel".

Poljšak je sicer dodal, da so takrat podelitvi naziva Črnigoju nasprotovali nekateri njegovi prijatelji, vendar zaradi svojih moralnih in političnih očitkov na račun Črnigoja, nihče pa ni nasprotoval, ker bi vedel, kaj se bo v prihodnosti zgodilo s Primorjem.

Nekdanji delavci medtem iščejo rešitve

Prvih 34 delavcev Primorja v stečaju se je na ajdovskem zavodu za zaposlovanje prijavilo v sredo popoldan. Danes naj bi se jih prijavilo okrog 150, precej jih tako v Ajdovščini kot na drugih uradih za delo pričakujejo tudi v petek. Vpisovanje na zavodu bo potekalo vse do 18. julija.

Medtem pa nekdanje delavce Primorja skrbi prihodnost. Na območnem Zavodu za zaposlovanje Nova Gorica ugotavljajo, da je bila zaposlitvena slika delavcev Primorja dokaj neugodna. Skoraj polovica med njimi je starejših od 55 let ali invalidov, ki bodo zelo težko zaposljivi. Nekaj med njimi pa je delo že dobilo – 50 se jih je že zaposlilo v hčerinski družbi Primorja CPG Nova Gorica, 40 delavcev pa naj bi zaposlil stečajni upravitelj za dokončanje nekaterih projektov. Slednji bodo dobili delo le za mesec dni, vendar jim lahko zaposlitev v prihodnje še podaljša.

Med tistimi, ki naj bi jih zaposlil stečajni upravitelj Rudolf Hramec, naj bi bila tudi celotna menedžerska struktura Primorja, je povedal vodja sindikata KS 90 v Primorju Ilija Vukoje, stečajni upravitelj pa naj bi z njimi sklenil šestmesečno pogodbo o zaposlitvi.

Stopnja registrirane brezposelnosti v občinah Ajdovščina in Vipava je sicer 11,9-odstotna in se bo zagotovo še povišala, je prepričana direktorica zavoda za zaposlovanje Lučila Hvala. Kljub temu pa je stopnja brezposelnosti v celotni regiji nižja od slovenskega povprečja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smosezatoboril
12. 07. 2012 23.49
+0
Od SDS ovega župana v Zrečah pa je po ovadbi prejel naziv častnega občana tajkun Brečko Maks, ki je skupaj s Tovšakovo ovaden (po poročanju medijev) v vezi rimskih term v Rimskih toplicah. Verjetno gre za povračilne zasluge. Ne moreš verjeti.
Andreottii
12. 07. 2012 23.02
+1
Sem se ravnokar spomnil.. A ni takrat leta 2008, ko je postal častni občan dejal, da prisega na JOSIPA BROZA TITA?! :)
olyca
12. 07. 2012 22.33
+7
Če je lopov, ne more bit častni občan, dveh titul ne more imet, a ne.
goliinbosi
12. 07. 2012 19.53
+6
Enkrat sem že napisal v preteklosti, pa bom še 1x. Gospod Dušan si je vedno vzel čas, ko je bil v Ljubljani, da je obiskal ljubico. Zunaj ga je čakal šofer, ne glede na čas in tega si je gospod Dušan, vedno vzel. Ko bo ta njegov šofer enkrat spregovoril, se bodo lomili zakoni:-))
luckyss
12. 07. 2012 19.05
+12
Odvzeli naziv častnega občana ?! So čisto ponoreli ali kaj...in kdo bo sedaj pazil, da si človek ne bo kaj naredil ?!! :DD
simona_semenic
12. 07. 2012 18.52
+3
Kar bogatih je ljudi, bodo še obogateli. Kdor kaj malega ima, bodo brž še to mu vzeli. A če ubog si nemanič, ah, umri, umri čim preje - ker živeti sme le ta, lump, kdor kaj pod palcem šteje. Heinrich Heine, Tako je na svetu (prevedel: Mile Klopčič)
mikson1402
12. 07. 2012 17.50
+12
raje mu odvzemite premoženje, ki si ga je nepošteno pridobil.....pri sosedih takšni nimajo niti telefona na sebe pisnega..pri nas pa so še zmeraj dovolj bogati da imajo za dobre odvetnike, ki postopke vlečejo v nedogled...
nenasedaj
12. 07. 2012 17.02
+5
Kako more biti župan tak hinavec. Naziv meščana je Černigoj dobil, da bi ga politično zaščitili pri Čisti lopati. Zdaj pa, ko vsi vedo, kar je župan sicer vedel že 2008, ga pa lahko umaknejo z liste Meščanov. Še ko je bil v parlamentu je trosil same neumnosti, danes se je res izkazal. Vsaka čast ljudem, ki tako osebo volijo.
Oberkrainer9
12. 07. 2012 19.38
+3
Več mojstrov sprenevedanja in še česa - kot v tej državi, bogme, ni nikjer na svetu.
komarec
12. 07. 2012 16.55
+13
Aje ta še na svobodi?
mikson1402
12. 07. 2012 17.53
+7
przelmuding
12. 07. 2012 16.39
+3
Dodal je, da je takoj razumel, da je afera Čista lopata propagandna akcija za zavajanje javnosti, da ljudje mislijo o pohlepnih "gradbenih baronih", namesto da bi videli uničevanje slovenskega gradbeništva in se temu uprli. "Nič ni slučajnega, 'Čista lopata' je diskvalifikacija, da se potem zgodi ’likvidacija’ velikih podjetij," je dejal Poljšak. Pa kaj nas ima za bedake, to da so hoteli milijone v žepe pospravit glavni gradbeni lopovi je za njega propaganda. Poljšak ima tudi samo velika usta napravi pa nič, lep primer je Fructal.
przelmuding
12. 07. 2012 16.16
+2
Zdaj bo pristal na beraški palici, ko ne bo več časten občan. Pa to.
I G N O R A N T
12. 07. 2012 14.55
+3
To so nasi gospodarstveniki
devlon
12. 07. 2012 14.14
+7
še kaj drugega bi mu bilo za odvzeti, ne damo častnega naslova. joj
bamperli
12. 07. 2012 13.59
+10
pr nas fali naziv častni lopov. mater kejk bi jih potalali :)
Northwest
12. 07. 2012 13.42
+7
Pa se izzenejo ga naj.
X-XY
12. 07. 2012 13.33
+6
Ravno pakiram več kot 1kg papirja za sodišče v N.Gorici.
tony_abcde@yahoo.com
12. 07. 2012 13.31
+22
Za začetek bo to ok, potem pa še odvzet premoženje.
zapad
12. 07. 2012 13.28
+14
V Poljanski dolini imajo menda podobni primer: tip je preko managerskega prevzema sprivatiziral največjo tovarno v okolici, pridobil naziv častnega občana, še naprej je veselo kradel in si prepisoval premoženje podjetja na svoje lastno ime, danes je pa podjetje totalno na psu, delavci na minimalcu, se sploh ne ve kolk časa imajo še na voljo pred stečajem... Častni občan my ass...
MsPikapiki
12. 07. 2012 13.24
+25
Boli Černigoja za častni naziv, njega zanimajo le evri.
binmister
12. 07. 2012 13.21
+19
Tudi Kordežu vzeti priznanje za mendžera leta ko je dobil tisto krat .Ja pa Ertlu bi tudi morali vzeti .