Slovenija

Denar za poplave je zaradi počasnosti in pasivnosti 'splaval' po vodi

Ljubljana, 12. 11. 2014 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Računsko sodišče ugotavlja, da okoljsko ministrstvo od 2007 do marca letos ni učinkovito uporabilo evropskih sredstev za zmanjšanje škodljivega vpliva poplav. Ko sta ministrstvo vodila Janez Podobnik in Karl Erjavec, se ni naredilo skorajda nič, opozarjajo. Na Arsu so nad očitki presenečeni.

Ministrstvo, pristojno za okolje, v obdobju od začetka leta 2007 do marca letos evropskih sredstev za ukrepe za zmanjšanje škodljivega vpliva poplav ni uporabljalo učinkovito, ugotavlja Računsko sodišče RS. Opozarja tudi na nezadostno redno vzdrževanje, porabo sredstev vodnega sklada in omogočanje gradnje na poplavnih območjih.

Računsko sodišče je v reviziji preverjalo, ali je država učinkovito koristila sredstva operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013 za zmanjševanje škodljivega delovanja voda v obliki poplav.

Ugotovilo je, da priprava in izvedba projektov v obdobju 2007-2013 nista potekali vsebinsko in časovno dovolj učinkovito, bistveno bolj učinkovita pa ni niti priprava projektov za novo programsko obdobje 2014-2020.

Ministrstvo z ukrepi močno zamuja, opozarjajo na računskem sodišču.
Ministrstvo z ukrepi močno zamuja, opozarjajo na računskem sodišču. FOTO: Izidor Jesenko

Ministrstvo ob pripravi operativnega programa ni imelo podlag, ki bi mu omogočale izbor takšnih projektov, ki bi največ prispevali k zmanjševanju poplavne ogroženosti. Obstajale so sicer okvirne strateške usmeritve in opisno določeni cilji, niso pa bila poplavna območja sistemsko določena in ovrednotena glede na škodni potencial.

"V prvih treh letih - ko sta bili odgovorni osebi ministra Janez Podobnik in Karl Erjavec - se črpanju teh sredstev praktično ni posvečalo pozornosti, ni se naredilo skorajda nič," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Zaradi zamude bo "poplavna varnost zagotovljena kasneje, kot bi lahko bila, in črpanje evropskih sredstev najverjetneje ne bo optimalno," je dodal.

Sprva je bilo načrtovanih šest projektov - za porečja Savinje, Ljubljanice, Save, Drave in Dravinje ter projekt nadgradnje sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja (Bober) - pri čemer je bila leta 2007 znana okvirna vsebina le za projekt Bober.

Počrpali le dobro petino evropskih sredstev

Za izvedbo so nato določili tri projekte - Bober ter projekta na porečjih Savinje in Drave. Prvi, Bober, je bil potrjen šele leta 2010, s pripravo drugih dveh projektov pa je ministrstvo v letu 2010 šele začelo, potrjena pa sta bila v letih 2012 in 2013. Do konca leta 2013 je Slovenija za te projekte dala zahtevke za izplačilo 16,7 milijona evrov iz proračuna EU, kar je 22,5 odstotka razpoložljivih sredstev.

Projekt Bober se sicer le polovično nanaša neposredno na ukrepe poplavne varnosti, tudi pri projektih na porečjih Savinje in Drave se izvajajo določeni ukrepi, ki ne vplivajo neposredno na poplavno varnost ali se ne izvajajo na območjih, kjer je ogroženih največ ljudi. Če bodo vsi ti projekti v celoti izvedeni, kot je načrtovano, bo po ugotovitvah računskega sodišča urejenih za 10 odstotkov poplavno ogroženih območij v državi.

Tudi za novo programsko obdobje 2014-2020 stopnja pripravljenosti projektov, ki bodo verjetno predloženi v sofinanciranje, ni bistveno višja, je dejal Vesel. Poplavno ogrožena območja - teh je 61 - so sicer določena, še vedno pa ni opredeljeno, kakšni ukrepi so na posameznem območju potrebni.

Vesel: istih napak ne smemo ponoviti

To predstavlja tveganje, da se bodo ponovile razmere iz prejšnjega programskega obdobja, pravi Vesel, ki pa hkrati meni, da bo tudi ta revizija pripomogla, da temu ne bo tako. "Enostavno ne moremo sprejeti teze, da bi ponovili iste napake."

Zato od ministrstva in agencije v 90 dneh zahtevajo popravljalne ukrepe, med drugim uskladitev pojmov v zakonodaji, pripravo načrta aktivnosti za opredelitev območij za zadrževalnike vode ter načrta izvedbe projektov, ki bodo izpeljani s pomočjo evropskih sredstev v novi finančni perspektivi.

Odziv Arsa: sredstva so učinkovito uporabljena

V odzivu je Agencija za okolje zapisala, da so presenečeni nad mnenjem sodišča. Zapisali so, da Arso učinkovito koristi evropska sredstva z izvajanjem projekta Bober - Nadgradnja sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja v Sloveniji. "Celoten projekt je naravnan k zmanjšanju škodljivega delovanja voda ter vzpostavljanju trajnostnega razvoja vodnega okolja na ravni celotne države. Arso ga izvaja med letoma 2009-2015, ocenjena vrednost projekta pa je okoli 33 milijonov evrov," so zapisali na svoji spletni strani.

"Projekt je v izvedbeni fazi s konkretni rezultati. Postavljen je nov vremenski radar na Pasji ravni, zgrajenih je polovica merilnih mest od predvidenih 248. Posodobljen je računski center. Na dvorišču Arso je v gradnji prizidek za širitev kemijsko analitskega in biološkega laboratorija in umerjevalnega laboratorija. V razvoju je hidrološki prognostični modeli za Savo in Sočo s pomočjo katerega smo v letu 2014 večkrat pravočasno napovedali izjemne hidrološke dogodke, kar je državljanom omogočilo učinkovito pripravo ter posledično omejitev gmotne škode," še navajajo.

Na ministrstvu pa pravijo, da bodo popravljalni ukrepi vključevali vse že izvedene aktivnosti v času izvajanja revizije in ukrepe, ki jih ministrstvo pripravlja v sklopu koordinacije izdelave akcijskega načrta za izvedbo intervencijskih ukrepov za zmanjševanje posledic poplav.

Vključili bodo tudi aktivnosti in ukrepe za izdelavo načrta zmanjšanja poplavne ogroženosti, ki mora biti skladno z evropsko direktivo izdelan do konca leta 2015, pa tudi druge ukrepe, ki bodo prispevali k učinkoviti porabi javnih sredstev za področje zaščite pred poplavami v prihodnje, sporočajo z ministrstva.

Večino sredstev gre za sanacijo preteklih poplav

Računsko sodišče opozarja tudi na neučinkovitost države pri pobiranju koncesijskih dajatev in vodnih pravic, ki polnijo vodni sklad, in porabi sredstev, namenjenih rednim dejavnostim na poplavno ogroženih območjih.

Večino tega denarja se porabi za sanacijo preteklih poplav ter izgradnjo državne in lokalne vodne in druge infrastrukture na območju spodnje Save, potrebne zaradi izgradnje novih hidroelektrarn.

"Računsko sodišče ocenjuje, da bi se poplavna varnost lahko pomembno izboljšala že, če bi država v večjem obsegu izvajala redna vzdrževalna dela na vodni infrastrukturi," so zapisali.

Država ne deluje smotrno pri preprečevanju dodatne potencialne škode

Poleg tega država po ugotovitvah računskega sodišča ne deluje smotrno pri preprečevanju dodatne potencialne škode z omejevanjem poseganja v prostor na poplavnih območjih. Na večini teh območij namreč še ni opredelila lokacij, ki bi lahko bile namenjene naravnemu ali umetnemu zadrževanju voda.

Računsko sodišče je ministrstvu in agenciji izdalo priporočila in zahtevalo predložitev odzivnih poročil.

Kot je dejal Vesel, država tako nima podlage za presojo občinskih prostorskih aktov in ne preprečuje gradbenih posegov na območjih, kjer bi lahko bili zadrževalniki vode. Tudi pri izdaji vodnega soglasja tovrstne gradnje ni mogoče preprečiti, če pred tem v prostorskih aktih še ni bila določena namenska raba prostora.

Računsko sodišče v reviziji navaja primer izdaje soglasja za gradnjo novih fakultet za kemijo in za računalništvo v Ljubljani na območju, ki je označeno kot poplavno območje, in sicer sodi v razred srednje poplavne nevarnosti, kar pomeni, da so posegi dovoljeni le na območju strnjenega naselja, ko je mogoče s predhodnimi omilitvenimi ukrepi zagotoviti, da vpliv posega v prostor ni bistven.

Vesel je povedal, da agencija za okolje ni znala pojasniti, kako je presodila, da gre za poseg v okviru obstoječega strnjenega naselja, in zakaj je bilo dovoljenje za gradnjo izdano pred izvedbo ukrepov za zmanjšanje poplavne ogroženosti.

Premalo časa minister, da bi se čutil odgovornega

Erjavec, ki je bil minister za okolje od novembra 2008 do februarja 2010, je v današnji izjavi novinarjem v Ljubljani dejal, da je bil premalo časa minister, saj je moral po dobrem letu odstopiti zaradi poročila računskega sodišča (ki je ugotovilo, da ukrepi na področju ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki, niso bili zadovoljivo izvedeni).

"V tistem času je bila težava pri črpanju evropskih sredstev zlasti v tem, da niso bili pripravljeni projekti," je dejal Erjavec in dodal, da je poplavni varnosti namenjal veliko pozornosti, "vendar če nisi ves mandat minister, težko kar koli postoriš". Tako da ne čuti nobene odgovornosti.

Perspektiva je bila sprejeta leta 2007 in takrat bi moral minister (Janez Podobnik) pripraviti vse potrebno, da bi lahko na podlagi operativnih programov črpali evropska sredstva, je dejal Erjavec. "Ko sem jaz postal minister za okolje, je bila ena od prioritet, da pripravimo čim več projektov in programov, ki bi omogočili črpanje." Takrat je bil še pravi čas in marsikateri problem bi do zdaj že lahko bil rešen, je dodal.

Erjavca sicer zanima predvsem, kaj se bo dogajalo v prihodnje. "Mislim, da je treba zelo operativno delati glede poplavne varnosti. Ne gre več za enkratne dogodke, podnebne spremembe imajo svoje učinke," je dejal.

Po njegovih besedah je treba sprejeti ustrezno strategijo in v novi finančni perspektivi sredstva nameniti za povečanje poplavne varnosti. Erjavec sicer opozarja, da se "včasih zgodijo težave v lokalnem okolju", pri čemer navaja načrte za zadrževalnike za varnost jugozahodnega dela Ljubljane in Savinjske doline.

Podobnik v odzivu, ki so ga poslali iz stranke SLS, pravi, da so predlagali šest prednostnih projektov (na porečjih Savinje, Ljubljanice, Save, Drave in Dravinje in Mure ter projekt Bober) in začeli postopke za izdajo potrebnih dovoljenj.

"Spominjam se številnih srečanj tako z župani občin iz omenjenih območij, pa tudi z nekaterimi civilnimi iniciativami in drugimi oblikami organiziranja lastnikov zemljišč ter občanov; tudi zaradi tega so priprave državnih lokacijskih načrtov in drugih potrebnih aktov za izdajo gradbenih dovoljenj potekali počasneje, kot bi si na takratnem ministrstvu za okolje in prostor želeli," pravi Podobnik.

Dodaja, da je bil očitno "zapleten postopek sprejemanja potrebnih soglasij za investicije" razlog, da je vlada nato leta 2011 predlagala le tri projekte.

Nujno je, meni Podobnik, da Slovenija čim prej začne z izvedbo vsaj še dveh projektov, predvidenih že leta 2007, in sicer rekonstrukcijo nasipov ob Muri in protipoplavno zaščito jugozahodnega dela Ljubljane.

Bogovič pa v odzivu izpostavlja, da je nujna reorganizacija vodarstva, za kar so v času njegovega že pripravili predlog, a do vladne obravnave nato po padcu vlade ni prišlo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majo2
13. 11. 2014 15.15
vse ki so bili odgovorni za pripravo gradiv,pa jih niso naredili-prenehanje delovnega razmerja zaradi malomarnosti. Ogromno sposobnih ljudi jih bo zlahka nadomestilo.
SKRIPT
12. 11. 2014 20.52
+12
najhuje je pa to, da ne bo nihče spet nič odgovarjal, le kaj delajo sekretariji na okoljskem ministrvu - malo ali pa nič
številka89432
12. 11. 2014 20.50
+8
če se ne bomo mi ovce same organizirale, potem nas bodo volkovi, želni denarja obrali do kosti.
SKRIPT
12. 11. 2014 20.45
+9
kaj pa bi človek pričakoval od Podobnika in njegove SLS, samo za lastne žepe in za nobenega drugega nič, hvala bogu, da je sls izpadla iz parlamenta
helvecijaner
12. 11. 2014 20.39
+5
Z levimi vladami in DeSUS v koaliciji bomo vsako jesen plavali. Pozimi pa žledolome občudovali,na pomlad bomo lobadarja lovili in les poceni Avstrjcem prodajali. Poleti bomo pa šli stare rezerve € vrčkov na Hrvaško obalo potrošit.Politiki ki so iz prejšnje koalicije pripuzali v sedajšnjo pa so nagrajeni z MINISTERSKIMI položaji, da nebi slučajno narodu uspelo poboljšat državni položaj v EU. Sicer pa za glasovalca , ki sebi jamo koplje ni druge kot, da sam vanjo pade.
binmister
12. 11. 2014 20.32
+9
Ona avšasta ministrica je izjavila da je november in da se ne da delati .
chucknorris
12. 11. 2014 20.28
+15
Erjavec? A ni to tisti specialist najprej za tanke, potem za kante, in sedaj za Tadžikistan ? In povsod nima parazit pojma o svojem delu !
DeBill
12. 11. 2014 20.08
+8
JU ima pa za NETO 300 eur višje plače od realnega sektorja, pa nisem prepričan, če so efektivni 3,5 ur na dan, po moje raje v povprečju 2, nekateri pa še manj. Mogoče se bo pa hlapec Mirko, sivi pisarniški mišek zdaj spomnil, da moramo kakšne nove davke plačat, namesto da bi to bagro iz JU nateral delat na teren, odpravljat posledie ujm. Vsak dan gledam pijavke, fante s strednjo šolo, ki niso ne funkcionalno pismeni ne nimajo nobenega znanja na področju ki ga delajo kako sedijo na bizarnih delovnih mestih in bogu čas kradejo.
notrajnc05
12. 11. 2014 20.39
+1
admin, so spet prsti prehiteli možgane????? Še enkrat počasi preberi in vrni!!
chucknorris
12. 11. 2014 19.55
+19
Pa saj se ve,da so Erjavec,Židan,pred njima pa Podobnik in ostali modeli,brez vsakega znanja in popolnoma nesposoba politikantska gobezdaaaala.
DeBill
12. 11. 2014 20.05
+1
Ja, in uni nesposobni suhec je bil celo evropski komisar. Daleč najbolj nesposoben od trojice in popolen tepec, ki je znal samo sladkoustiti.
SKRIPT
12. 11. 2014 20.48
+5
naveza sls in sd je najslabža za državo, samo še Frangeš manjka in Pahor seveda
Xtc007
12. 11. 2014 19.50
+8
ah brez veze,to smo itak vedl vsi,sam dokler se bomo pogovarjal tuki o tem ne bo nč.nej se jav kakšna odvetniška pisarna ki bo zsatopala ljudstvo,sepravi vse polnoletne osebe državljani rs ki podpirajo to,pa dejmo lepo po vrsti od leta 07,vsi ki so bili na plačilni listi ministrstva so obdolženi,dokazi itak so,pa jim mi sodmo,sodba v imenu ljudstva po dobila svoj namen,svoje ime
VolkBrenin
12. 11. 2014 19.42
+16
Narod je pasiven ..Zato pa je tako kot je ...Ko bi jih nekaj obesili za jezik ali za jajca bi kmalu bilo bolje ...
4krogci
12. 11. 2014 19.38
+1
Denar je sel za gradnjo elektrarn na spodni savi!!!!! In to z dogovorom SD-SDS!!!!
VolkBrenin
12. 11. 2014 19.33
+29
Vse ljudi , ki so kakorkoli "dotikali" te zgodbe ...razlastiti z žlahto vred...in pozapret dozivljensko ...Seveda ne samo na puščavo temveč na zaprti oddelek z Obveznim prisilnim delom ...takšna je prava ...-sodba v imenu ljudstva -...
tantadruj1
12. 11. 2014 19.43
+3
itak. sramota je samo da to sploh upajo povedat. mislim, pa za koga imamo mi "državo"???
jlde
12. 11. 2014 19.21
+22
"Naj odgovorni že enkrat odgovarjajo. SKRAJNI ČAS JE ŽE."
LLLEPI
12. 11. 2014 19.31
+3
jlde
12. 11. 2014 19.36
+1
LLLEPI
12. 11. 2014 19.52
+3
Ko bo treba odgovarjati bojo zdravniki imeli polne roke dela tisti,ki bi morali odgovarjati bojo zboleli pa se spomin zgubili
piko2263
12. 11. 2014 19.18
+23
Oni pa res NISO nič odgovorni za nastalo srtanje!! Oni še za svoje bivanje n azemlji niso odgovorni, ker so eni navadnoi bacili, ki delajo samo škodo. Tega Erjavca in Židana sploh NE morem ne gledat NE poslušat. Oba sta SINONIM za NESPOSOBNOST in za POPULISTIČNE izjave!!
VolkBrenin
12. 11. 2014 19.43
+6
Kako čudovito bi.bilo če bi bila samo onadva ...
tantadruj1
12. 11. 2014 19.44
+6
ta židan je v obraz zadnje čase, kot da ga zajla zateguje. neki ne štima.
komunjara 1
12. 11. 2014 19.16
+9
vse to kar so ucotavljali ti nasi veleumi na raznoraznih odborih komisibah in sodiscih smo navadni smrtniki ZE VEDELI...... ZASTONJ BI VAM POVEDALI
Crvena zvezda
12. 11. 2014 19.15
+4
Jaz bi rekel, da še nisem slišal za politika in menedžerja, ki bi nekaj naredil za skupnost. Ko so volitve so jih velika usta, državnih iteresov in radi govorijo : " to delamo za naše državljanke in državljane..." . Nadaljni komentar ni potreben .
VolkBrenin
12. 11. 2014 19.39
+5
Je potreben ...takšnega politika obesiti za lažnivi jezik sredi trga ....Ker je trg revolucije prazen bi tam lahko postavili v vrste ene 40 umetnih kovinskih dreves ...z velikim številom vodoravni vej ...in bi lepo ..na lažnivih jezikih bingljali. ..ta ponos ljudstva ...
Borut Novak 1
12. 11. 2014 19.08
+18
Tu se pa lepo vidi kako je škodljiva nesposobnost uradnikov in politike, županov itd. Ne gre samo za krajo in korupcijo. Sposobnost ni samo kako hitro znaš trošit tuj denar. EU nam ponuja denar naši pa ga ne znajo pridobit ker ali niso sposobni ali se jim ne da resno delat. Verjetno niso motivirani ker ne morejo vzet od tega konkretno provizijo zase. Takega načina dela niso vajeni. Naj si sedaj Janković obuje škornje in naj se gre slikat v Barje, s transparentom - Najlepše Mesto Na Svetu! On seveda nič kriv. To se njega ne tiče. Če se ga kanlaizacija nebi tikala bi verjetno tekla po cestah. Saj tudi teče ....
mijavci
12. 11. 2014 18.53
+11
Ej samo res, a je kdo kaj Pahorja zadnje čase videl?
LLLEPI
12. 11. 2014 18.25
+35
Nasi politiki so v Bruslu zelo priljubljeni,saj nic ne zahtevajo nic ne sprasujejo za nic se ne zanimajo od njih je slisat samo OK. Vazno je da vsak mesec dobijo svojo placo dnevnice sejnine in se druge ugodnosti in to je to vse je OK.Zakaj bi se pa izpostavljali??