Slovenija

'Zavajajoče verižno pismo o Codexu Alimentariusu'

Ljubljana, 29. 10. 2009 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vsebina grozljivega verižnega elektronskega pisma o Codexu Alimentariusu ni resnična, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Živila v slovenskih trgovinah bodo označena kot doslej.
Živila v slovenskih trgovinah bodo označena kot doslej. FOTO: iStockphoto

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja, da je vsebina verižnega pisma Codex Alimentarius, ki se je pred dnevi pojavila v slovenski javnosti, neresnična in zavajajoča. V Sloveniji, ki je članica Evropske unije, veljata evropska in slovenska zakonodaja s področja varne hrane, ki določata splošna načela in zahteve za zagotavljanje varne in kakovostne hrane.

''Codex Alimentarius je zbirka pravno neobvezujočih mednarodnih standardov za živila, katerih namen je varovanje zdravja ljudi in varstvo interesov potrošnikov, vključno z dobrimi poslovnimi običaji v mednarodnem prometu z živili. Codex Alimentarius po 31. decembru 2009 ne bo postal pravno obvezujoč in v Sloveniji bodo veljali enaki standardi varne hrane kot danes.''

Ker pa je Evropska unija uvoznica in izvoznica hrane, ''je pomembno, da so z evropsko zakonodajo v največji možni meri usklajeni tudi Codex standardi, ki evropski industriji poenostavljajo mednarodno trgovanje in povečujejo konkurenčnost na svetovnem trgu. Evropskim potrošnikom pa zagotavlja, da tudi živila, uvožena iz tretjih držav, ustrezajo zahtevam evropske živilske zakonodaje,'' so sporočili z ministrstva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neki.stajerc
30. 07. 2011 13.48
+2
hahah kaj pa oni na ministrstvu vejo nič ali ap zavajjo jaz vem kaj pomeni Codex Alimentarius
secufin
18. 02. 2011 11.53
+2
Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano na čelu z ministrom nam LAŽE! Codex alimentarius je obvezujoč, ker smo ga že leta 2003 vpeljali v našo zakonodajo! Codex se postavlja celo na vse državne organe, saj je v kar nekaj zakonskih aktih naveden kot zavezujoč akt. Se pravi, da nam vsi po vrsti lažejo!!! Če ne verjamete si poglejte: P R A V I L N I K O OSTANKIH PESTICIDOV V OZIROMA NA ŽIVILIH IN KMETIJSKIH PRIDELKIH PRAVILNIK O MEDU PRAVILNIK O HIGIENI ŽIVIL PRAVILNIK O PREHRANSKIH DOPOLNILIH in še.... Zakaj smo ga pa vpletli v zakonodajo, če je zbirka neobveznih predpisov? Lažnivi!
titancic
14. 02. 2010 10.11
Sam da je titula, resnica ni pomembna.
titancic
14. 02. 2010 10.07
+0
Če je to izjavilo min. za kmetijstvo, potem pa je že verodostojno. Le zakaj bi dvomili v avtoriteto. Oni že vedo kaj je prav za nas male ludi. Verjetno tudi johnny5 najbolje ve, kajne -zaupati gre le avtoriteti in raznim titulam, ki se podeljujejo tistim, ki razmišljajo v okviru ponujenega sistema - ne pa zdravi pameti in neodvisnim virom... Zbudite se iz kome!
johnny5
30. 10. 2009 16.22
Lepdanželim - pomoje je na pragu nova zarota...., da bomo imeli kaj pisat;-)
lepdanzelim
30. 10. 2009 12.22
Ste opazili dolg časovni presledek med predzadnjima komentarjema. Zjutraj se komentarja ni dalo oddati. Le zakaj?
lepdanzelim
30. 10. 2009 12.16
+2
Na dlani je možnost, da potegnemo nekaj zelo dobrega iz recesije. Denar, ki ga bomo porabili za financiranje brezposelnih iz Mure, namenimo ekološki pridelavi sadja in zelenjave v Prekmurju. Polja imamo, poskrbimo za zaščito pred točo z raslinjaki in mrežami, nabavimo motike in prelce (saj traktorje imamo) in pričnemo obdelovati z ljubeznijo in rekreacijo. Tam še živijo stari ljudje, ki bodo znali pripraviti domača semena, ne bodo potrebna semena za hibride in gensko spremenjene rastline, nobenih pesticidov. Korist bo ogromna, za pridelovalce in prebivalce vse Slovenije, ki bodo jedli ekološko sadje in zelenjavo, pridelano v neposredni bližini doma. Včeraj pobrano, bo danes že dostavljeno po vsej Sloveniji in prihranili bomo veliko energije, ker ne bo potrebno dolgotrajno skladiščenje in čezoceanski prevozi z ladjami in letali, niti plačilo cestnin za šleperje po Evropi. Le domača vinjeta za kamiončke in kombije, pa bo. S tem bomo imeli možnost tudi zmanjšati onesnaževanje okolja. To ni protekcionizem, Angleži in nekateri drugi pametni Evropejci to že počno, mi pa čakamo, da nas bodo vsi prehiteli in da nam bo EU dodelila kvote in nam povedala, da doma eko sadja in zelenjave ne smemo pridelovati, ker to počno že Španci, Grki, Poljaki,.... No, zdaj moram na vrt po motovilec. Je ekološko pridelan:)
jansa-arms
29. 10. 2009 23.40
tmt : to sploh ni bistveno,pač pa to da se ljudje malo zamislijo ker večina niti ne sluti kaj se dogaja okoli nas! ko se pa nekaj zgodi se pa sprašujejo kako se je to moglo zgodit. potem so pa vsi drugi krivi in zmerjajo do onemoglosti.
tmt
29. 10. 2009 21.56
Koni je dokazal, da zna najhitreje prilepit tekst z neta.:))
so_what
29. 10. 2009 21.47
zakaj ljudje preprosto ne verjamejo da je gensko spremenjena hrana bolj zdrava kot navadna?
jansa-arms
29. 10. 2009 21.13
Kristalni prah, 180x slajši od sladkorja. Sintetična spojina dveh izoliranih amino kislin, fenilalanina in aspartanske kisline, kemično povezano z metanolom (lesni alkohol). Fenilalanin razpade na diketopiperazin, agent, ki povzroča možganski tumor. To so pokazale tudi laboratorijske raziskave na podganah. Zvišani nivoji fenilalanina ravno tako povzročajo spremembe v kemiji možgan, kar odraža razpoloženja kot so manija, različne depresije, epileptični napadi. Ostale tipične reakcije, ki so bile objavljene v Journal of Applied Nutrition 1988, dodajajo še ekstremno razdražljivost, spremembe osebnosti, različne fobije, nespečnost.Aspartanska kislina je nevrotransmiter, ki nastaja in se uporablja v možganih. Aspartanska kislina v aspartamu povzroča resne okvare možganski celic in jih uničuje. Tudi to so pokazale raziskave na testnih živalih.V naravi se metanol pojavlja v kombinaciji z etanolom, njegovim protistrupom. V aspartamu se metanol pojavlja sam. Ko je zaužit, razpade metanol na formaldehid, kar nič ne preseneča, da učinkuje na možgane. Potem se dalje pretvori v mravljično kislino, ki povzroča metabolično acidozo. Absorbcija metanola se vrši, ko aspartam razpade, kar se zgodi pri segrevanju (vrelni procesi, peka peciva) ali pa v razpadanju v procesu podaljšanega skladiščenja. Metanol je specifično toksičen do optičnih živcev in je znano, da povzroča slepoto.Poznamo 32 produktov razgradnje aspartama: metanol, formaldehid, mravljična kislina, epinefrin, feniletilamin, fenipiruvat, fenil mlečna kislina, ediketopiperazin, aspartilfenilalanin, beta aspartam, tirozin, L-Dopa, dopamine, norepinefrin.
johnny5
29. 10. 2009 21.06
Upam da je kdo od vas poslovnež, ki zna prebirati to vrstna poročila in razume kaj je kje zakaj objavljeno. In upam da je kdo od vas kemik, biolog, nutricionist, zdravnik ali znanstvenik na ustreznem področju... da razume kaj je aspartam, kako je sestavljen in kaj povzroča ali se samo zaletavate z glavo v previsok zid in blebetate o srtvareh o katerih nimate pojma... No, pa lahko noč...
jansa-arms
29. 10. 2009 20.25
+1
Po številu komentarjev sodeč,bi rekel,da slovence bolj zanima kaj počne Damjan Murko,kot pa skrb kašno hrano uživamo!
jansa-arms
29. 10. 2009 20.19
V primeru zahteve Monsanta ter ostalih pro-GSO lobi skupin o razveljavitvi odločitve francoske vlade o prepovedi komercialnega gojenja gensko spremenjene koruze MON810 (odločitev sprejeta 8. februarja 2008), je francosko vrhovno sodišče za upravno pravico (Conseil D'etat ) razsodilo proti Monsantu. Francoska prepoved je znanstveno in pravno utemeljena, ugotavlja sodišče.Sodišče je potrdilo resne pomisleke o varnosti Monsantove GS koruze.. S pomočjo specializiranih odvetnikov je Monsanto skupaj s svojimi zavezniki napadel francosko odločitev o prepovedi GS koruze, izpodbijajoč znanstveno utemeljitev prepovedi, kakor tudi postopek uporabljen s strani francoske vlade. Izgubili so v obeh primerih.
jansa-arms
29. 10. 2009 20.01
Monsanto je vložil patentni zahtevek na prašiča v 160 državah sveta. V primeru, da bo Monsantu uspelo uveljaviti patent, bo posledica ta, da bodo intelektualna lastnina tega podjetja in vsakič, ko se bodo prašiči kjerkoli na svetu razmnoževali umetno ali naravno, bo moral kmet plačati Monsantu licenco, sicer ga bodo tožili za kršenje patentnih pravic.Seveda se ne bo končalo s prašiči, saj bodo zagotovo sledile še druge domače živali.
jansa-arms
29. 10. 2009 19.49
+2
Monsanto je s 17500 zaposlenimi prisoten v 46 državah in je vodilna korporacija na področju gensko spremenjenih organizmov.V njena toksična zapuščina med drugim sodijo PCB (poliklorirani bifenili), Agent Orange, ki je bil v velikih količinah uporabljen v vietnamski vojni, ter trenutno najbolje prodajan herbicid Roundup, ki se ga uporablja skupaj z gensko spremenjenimi rastlinami, ki so v lasti Monsanta.Monsanto trdi, da bodo prav z njimi sposoben rešiti svetovno lakoto in hkrati zmanjšati negativen vpliv na okolje. Je to res ali je to zgolj še ena poslovna strategija, da si podjetje zagotovi in obdrži monopolni položaj ter poveča svoj industrijski imperij? Hrana ima strateško vrednost in borba za obvladovanje tega sektorja že teče. Podjetje za doseganje svojih ciljev po obvladovanju trga semen izkorišča skoraj vsa sredstva, od lobiranja do poskusov podkupovanja, prirejenih poročil in izvrševanja pritiskov,tudi na komisijo EU!
spaparnas1
29. 10. 2009 19.48
+1
Ne vem kdo mi gre bolj na živce nagravžne korporacije, katerim ni popolnoma nič svetega in za katere ni trupla, čez katerega so pripravljene iti ali ljudje-ovce, ki s svojim nereagiranjem na karkoli jim le ti storijo, dovoljujejo, da se take stvari dogajajo po svetu.
spaparnas1
29. 10. 2009 19.46
+1
Ampak za ovce bo tale komentar POP zadostoval in se bodo lepo vrnile na svoje pašnike kot da se nič ni zgodilo. le malo kdo si bo vzel čas in stvari preveril sam
spaparnas1
29. 10. 2009 19.44
koni9 Res je in mi naj bi slepo verjeli skorumpiranim politikom in medijem. No way, vsako novico, ki se mi zdi pomembna in jo preberem tu gor ali katerikoli pisunski strani tipa POP RTVSLO prečekiram 10X. Sodobno novinarstvo ni novinarsto ampak pisunstvo. pišejo o totalnih trivijah in neumnostih in ko se najde kaka pomembna tema kot je tale, potem dajo vse od sebe, da bi zaščitili farmacijo in podobne predatorje
jansa-arms
29. 10. 2009 19.38
Mimogrede, v ZDA živilsko - farmacevtski lobi intenzivno dela na tem, da aspartama ne bi bilo več obvezno navesti v deklaracijah na živilih, kar pomeni, da v tem primeru sploh ne bi mogli vedeti, da določeno živilo vsebuje aspartam.