Slovenija

SLS: Prvo dejanje v razjasnitvi afere

Ljubljana, 22. 10. 2010 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./M.R./STA
Komentarji
141

Opozicijski stranki SDS in SNS na odstop vodje premierjevega kabineta gledata zelo kritično. SLS meni, da je to logična poteza, Pahorja je presenetil, Erjavec pa pravi, da Simono Dimic pri njenem ravnanju razume.

Simona Dimic
Simona Dimic FOTO: POP TV

Za komentar odstopa vodje premierjevega kabineta Simone Dimic smo poprosili parlamentarne stranke. Zares je prvi komentar prepustil premierju Borutu Pahorju. Ta je dejal, da ga je nepričakovan odstop Dimičeve presnetil, a ga je sprejel z razumevanjem. "Moja sodelavka je bila 12 let. Trudili se bomo, da bo delo v Kabinetu predsednika vlade do imenovanja novega vodje KPV potekalo nemoteno," je še dodal.

Opozicija pričakuje nadaljnje korake

Kratki so bili v največji opozicijski stranki SDS. "Bil je že čas," so zapisali v pisnem sporočilu. "Tega ne bi pričakoval, vendar mislim, da je to manever, ki skuša oprati premierja Pahorja in vladajočo koalicijo, češ poglejte, mi smo vsi pošteni, in da bodo lahko gospodje v koaliciji še naprej izvajali svojo policijsko diktaturo. Ta se mi je zgodila ravno danes, ko mi predsednik državnega zbora Pavle Gantar in generalna sekretarka državnega zbora v parlamentu nista dovolila govoriti o varuhinji človekovih pravic," pa je bil precej bolj oster predsednik SNS Zmago Jelinčič.

V SLS odstop Dimičeve razumejo kot "popolnoma logičen korak" in pričakujejo, da bo to "prvo dejanje v procesu razjasnitve te afere in vseh očitanih nepravilnosti". V zadnjem času so namreč odstopi visokih predstavnikov oblasti postali sklepna dejanja afer, v SLS pa želijo, da se s to prakso preneha. V sporočilu za javnost so tako izrazili pričakovanje, da se bodo preiskave nadaljevale, pri čemer morajo vsi vpleteni, "pa čeprav ne več na starem delovnem mestu", odgovarjati.

Podpredsednik in poslanec Zares Franco Juri, ki je že v četrtek opozoril, da zadeva Dimic kaže na razsežnosti, do katerih politiki ne smejo ostati ravnodušni, je odstop Dimičeve ocenil kot pričakovan ne glede na nadaljnji razplet zgodbe. "Ko se porajajo taki sumi in take okoliščine, je za visokega uradnika bolje, da se začasno umakne, da se stvari razčistijo in da se potem, v kolikor je razbremenjen vsake obtožbe, vrne z dvignjeno glavo," pravi poslanec. Po njegovem mnenju je zdaj najpomembnejše, da se pride do konca ugotavljanju utemeljenosti obtožb zoper dosedanjo vodjo Pahorjevega kabineta. Simona Dimic je s svojim odstopom v tem smislu olajšala delo pristojnim organom, prav tako pa "ustvarja tudi neko ozračje večjega zaupanja". Obenem se Juri sprašuje, ali se bo Dimičevi kdo opravičil, če se izkaže, da so obtožbe na njen račun neutemeljene. V stranki LDS pa so odgovorili, da tega ne komentirajo.

Za opravljanje takšne funkcije potreben notranji mir

Po mnenju predsednika DeSUS Karla Erjavca gre za osebno odločitev Dimičeve. ''Verjetno drži, da nalog v kabinetu ne more opravljati pod takšnim pritiskom, zato se je odločila za odstop.'' Poudaril je, da ne pozna ozadja zadeve, zato ne more soditi o ravnanju premierja Boruta Pahorja, ki Dimičeve ni želel razrešiti pred končanimi preiskavami pristojnih organov. Tudi Erjavec je poudaril, da bo več znanega po končanih postopkih pristojnih organov. ''Tudi javnost mora izvedeti, ali so bili očitki utemeljeni ali ne. Dejstvo pa je, da so dogodki vplivali na delo v kabinetu. Človek potrebuje notranji mir za opravljanje takšne funkcije.'' Na vprašanje, ali morda že vidi naslednika Dimičeve, je Erjavec odgovoril, da gre za osebno odločitev premierja Pahorja, ''ker gre za njegovo desno roko".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
22. 10. 2010 21.56
S preiskavo primera Dimic je treba nadaljevati, če pa bi radi dokapitalizirali NLB, je nujno opraviti podroben pregled poslovanja NLB (preveriti tudi visoke kredite vseh ostalih)
dusar
22. 10. 2010 21.22
Mihec.pihec No saj je par takih kot ti ,ki si opazil da je za NJIH to normalno.Za njih je normalno da jih NIHCE ne poklice ali pa vprasa :halo gospa Dimič kako mislite to ,oz.od kot vam vsemogocnost in nedotakljivost vasih dejanj,ki so dalec od NORMALNEGA kodeksa postenega JAVNEGA USLUZBENCA. Ne jih sprasevat in delat kot je izjavla uboga gospa HILDA, gonje in javnega linca proti njej,kako ste lahko tako grdi in hudobni. Ta dvolicnost vseh teh prekaljenih POSTKOMUNISTOV,ne glede na stranko je ZLO in propad drzave RS.Dokler da se ta sindrom ,pravzaprav bolezen in HIBA vse starih komunistov ki pa trdovratno sedijo tam ZGORAJ in nas upravljajo skozi JAVNO UPRAVO ne pocisti s tega prostora in nacina mislenja ter sploh funkcioniranja kao demokraticne republike,lahko ONI le govorijo o demokraciji pa ceprav nimajo POJMA niti malo POJMA o drzi demokrata kot persone ,cloveka ,osebe. Hudo v celi zgodbi je to da si prav na lahek nacin dobivajo in privabljajo PODMLADEK v svoje vrste ki pa se ve deluje po istih nacelih in principih tako da TESKA BO.......
Mihec.pihec
22. 10. 2010 19.51
Dimičeva se ne počuti kriva, ker verjame, da nič ni naredila narobe. V tej izjavi se pravzaprav skriva kruta realnost: njej se namreč zdijo vsa dejanja povsem normalna, enako očitno Pahorju, zato jo je tudi ves čas podpiral. Ti ljudje živijo v svojem svetu, ker mislijo, da veljajo za njih, elito, drugačni zakoni. Na dan prihajajo nove podrobnosti, komu oz. katerim funkcionarjem vse je še Vegrad gradil....A se sedaj čudite, da je Tovšakova tako dolgo lahko tako poslovala, da ni bilo več niti za malice delavcev? Vse je logično in pogojeno z gnilo slovensko zakonodajo in sprenevedavo in zablojeno vladujočo koalicijo z neodločnim Pahorjem na čelu!
Niko_K
22. 10. 2010 19.37
Njeni starši so začeli trpeti, ko so videli, kako hčerko so spravili gor...
prehlad
22. 10. 2010 19.37
Odpri .oči KAJ A NI LEVANKA DIMIC. KDO BO SEDAJ B.P. ŠLEPAL BINGELNE ČEZ DAN . NAJ ZAPOSLI KAKEGA BREZPOSELNEGA.
janezampaknejanša
22. 10. 2010 19.36
Pahor me bi smel čakati, da Dimičeva odstopi, ampak bi jo moral odstaviti.
am_staff
22. 10. 2010 19.32
Odličen naslov, vreden posebne nagrade.
prehlad
22. 10. 2010 19.28
PAHOR BO OSTAL BREZ USLUŽBENCEV ČE BODO TAKO NA BRZINO ODSTOPALI . ČEDALJE MANJ USLUŽBENCEV ČIM PREJ PRIDEMO IZ KRIZE . SAJ ZA TAKO DELO SPLOH NE ZASLUŽIJO PLAČILA .ZA PREŽIVETJE SO SI ŽE IZ PREJŠNJIH LET LAHKO KAJ PRIŠPARALI ,DA SE BODO PREŽIVELI ,KO NEKATERI NE BODO PREŽIVELI KRIZE.
POMAGAM_TI
22. 10. 2010 19.27
RESNIČNO, ODSTOP GOSPE DIMIC JE EKLATANTEN DOKAZ, DA JE ONA POŠTENA IN MORALNA OSEBA! DOBRO PLAČANO SLUŽBO JE PUSTILA, KER JE VIDELA, DA JE NE MORE VEČ OPRAVLJATI PO TAKIH STANDARDIH KOT JO JE PREJ, DA NE OBVLADUJE VEČ KOLIČINE DELA! IN NI ONA KRIVA, TEMVEČ LAŽNIVI MEDIJI IN ZLOBNA DRHAL, KI JO BREZVEZE NADLEGUJE! JAZ IMAM NEKEGA SODELAVCA, KI ZELO SLABO DELA, JE MALOMAREN, PRELAGA DELO NA DRUGE IN MISLIM DA TUDI KRADE PISARNIŠKI INVENDAR, VENDAR NITI POMISLI NE NA TO DA BI ODSTOPIL! GOSPA DIMIC, RESNIČNO STE NAM LAHKO ZA ZGLED IN ŽELIM VAM VELIKO USPEHA V NASLEDNJI SLUŽBI!
bolimepatak
22. 10. 2010 19.24
Ta država ni bedna, bedni so ljudje, ki so vzeli oblast v svoje roke in jim danes nihče več nič ne more. Korupcija na vsakem koraku kaže na to, da državni aparat ne funkcionira več. Razen seveda, ko je treba nekoga odstraniti...tako ali pač drugače. Popolnoma vse se enostavno pomete pod preprogo, celo zadeva bulmastifi, je poniknila v pozabo. Sprašujem se, kdo za boga vodi to državo, kaj so ti ljudje, so mar res vsi sprijeni do kraja in do kdaj bomo mi državljani-tvorci te države, dopustili takšno stanje.....
Zwone
22. 10. 2010 19.23
...in se Ti zahvalim za vse kar si zame in za mojo družino storil v življenju... Mene pa zanima, a partner zdej šteje kot družina ali ne? Bi rekel, da ja, če so mu dohodki tako enormno narasli... Bi rekel, da ne, saj po zakonu korupcije ni, ker nista poročena... So, what? Važno je, da življenje teče dalje, pa četudi v milijonski vili v Dubaju...
prehlad
22. 10. 2010 19.21
PAHOR BO OSTAL BREZ USLUŽBENCEV ČE BODO TAKO NA BRZINO ODSTOPALI . ČEDALJE MANJ USLUŽBENCEV ČIM PREJ PRIDEMO IZ KRIZE . SAJ ZA TAKO DELO SPLOH NE ZASLUŽIJO PLAČILA .ZA PREŽIVETJE SO SI ŽE IZ PREJŠNJIH LET LAHKO KAJ PRIŠPARALI ,DA SE BODO PREŽIVELI ,KO NEKATERI NE BODO PREŽIVELI KRIZE.
OPOI
22. 10. 2010 19.19
tak zaj pa še naj pahor odstopi. :)
Gandolfini
22. 10. 2010 19.18
Koza cela volk pa sit.
sport_man
22. 10. 2010 19.16
po mojem ne sam da je oprala pahorjev dnar še njegove spodnjice zravn
srebrnibreg
22. 10. 2010 19.14
volek- Me ne prepričaš, ker sta oba tam kjer se recesija skoraj ne pozna. Pivo se prodaja skoraj v istih količinah in Istrabenzova dejavnost skoraj ne pozna recesije. Malo pomisli na manever bank z njihovimi delnicami. Zelo elegantna rešitev katere se JJ žal ni spomnil.
prehlad
22. 10. 2010 19.12
KAR VSI NAJ ODSTOPIJO DENAR PA VRNEJO TAKOJ BOMO NA ZELENI VEJI PA ČEPRAV SE BLIŽA JESEN.
Wizzie
22. 10. 2010 19.06
he he...saj hišo zdaj ima, dokazali ji ne bodo nič, tipa ima med dubajsko mafijo.... ...jaz bi tudi odstopila za tako majhno plačo - 2200 neto:)
M-teorija
22. 10. 2010 19.04
Bil sem proti, da se daje preliminarno pavšalne obsodbe, preden za to pristojni ne raziščejo. Ampak to, da je nekdo odstopil in da potem ni več nobene potrebe, da se preiskava nadaljuje, pa sem ODLOČNO PROTI. Najmanj, kar si lahko privoščimo, pa naj je Dimiceva kriva ali ne, je to, da ostanejo zadeve NERAZČIŠČENE. Sum je in še obstaja, torej tako preizkovalna komisija kot kriminalisti morajo delo opraviti do konca in kolikor mi je znano to še ne more in ne sme biti konec. To je enako kot če bi prijatelj odstoplil kot poslanec in potem bi bili vsi postopki proti njemu končani. Sistem je postavljen tako, da veljajo njegovi vatli za vse enako, brez izjem. To, da Pa je še Pahor, še večeraj dajal takšne izjave kot jih je, pa nima nobene veze. Zaenkrat še nisem slišal, da ima nekdo posebne senzorje za odkrivanje ali je neka oseba poštena ali blef. Pravzaprav je prav, da kot njen šef lahko ocenjuje le njeno delo, za preverjanje vsega ostalega, pa so zadolženi drugi in očitno se Pahor v delo drugih ni vmešaval, ker potem bi bil epilog, sicer in upam še nedokončane zgodbe precej drugačen. Da sumiram, sistem, naj velja za vse enako in če želimo imeti zaupanje v sistem, se morajo zadeve raziskati do konca. Odstop ne more biti razlog za končanje preiskave!
PowRider
22. 10. 2010 19.00
Nabrala se je denarja pol je pa šla! Vsi so isti, zato pa je naša država tako bedna. Čudno da sploh tko laufa kakor sedaj, pa čeprav je skoraj vse čisto na podnu. Mi je pa nekdo povedal ki to ve in je bil tudi zraven, da je sigurno 1/5 Ljubljane tako zgrajene kot pri tej dimicevi. In pomislite ko se je delal stadion v stožicah, koliko bajt in vsega so zgradili z materialom ki je bil namenjen za stadion!!! So dobili zastonj material pa še delavce so jim verjetno posodili zastonj. Plačali smo pa mi!!! Banda...