Slovenija

Zmagal brez podpore zaposlenih: onkološki inštitut bo vodil Janez Remškar

Ljubljana, 10. 01. 2013 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za novega generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana je imenovan Janez Remškar. Za njegovo imenovanje je glasovalo pet članov sveta, proti pa trije. Njegovega protikandidata Jurija Ježa ni podprl noben član sveta.

Če bo vlada potrdila njegovo imenovanje, bo od aprila na čelu Onkološkega inštituta.
Če bo vlada potrdila njegovo imenovanje, bo od aprila na čelu Onkološkega inštituta. FOTO: Kanal A

Onkološki inštitut bo odslej vodil Janez Remškar, ki ga je na glasovanju podprlo pet članov sveta zavoda, proti so bili trije. Njegovega protikandidata Jurija Ježa pa ni podprl noben član sveta. Zdaj je na potezi vlada, ki mora k njegovemu imenovanju dati še svoje soglasje.

Kot prioritetne naloge je Remškar izpostavil pregled finančne situacije inštituta, organizacijo enodnevne bolnišnice znotraj inštituta ter urejanje notranjih nesoglasij, pri čemer je predvsem izpostavil odnos kirurga Erika Breclja in predstojnika kirurgije na inštitutu Marka Hočevarja.

Dejal je, da Brecelj opozarja predvsem na napake pri financiranju investicij, ne pa toliko na strokovne napake. Glede strokovnih bo morala dati končno oceno stroka, pravi Remškar. Glede financiranja pa upa, da bo imel možnost pregleda nad denarnim tokom in nad tem, kdo je "odgovoren za posamezne zadeve".

Glede tožbe, ki jo je onkološki inštitut vložil proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zaradi domnevnega preplačevanja cen zdravil, je Remškar pojasnil, da se mu sicer zdi "čudno, da se teh sedem milijonov evrov nikjer ne odraža", po drugi strani pa je naloga vodstva inštituta, da uspe dodatno znižati cene zdravil in potem ta denar usmeri v dejavnost.

Remškarjeve kandidature sicer ni podprl noben predstavnik delavcev v svetu zavoda. Primož Strojan iz sektorja za radioterapijo je po seji sveta dejal, da so pričakovali večjo ponudbo kandidatov. Predvsem pa so pričakovali, da bo kandidat, ki bi ustrezal kriterijem zaposlenih, mlajši, da bo prihajal neposredno iz zdravstvenega menedžmenta in iz prakse. Remškar bo namreč izpolnjeval pogoje upokojitve že tekom prihodnjih štirih let, za kolikor bo predvidoma imenovan.

Strojan sicer priznava, da je Remškar pokazal zelo široko poznavanje področja zdravstva, ne samo v Sloveniji, ampak tudi zunaj njenih meja. "Vendar pa je to samo poznavanje, drugo je akcijska sposobnost oziroma konkretno reševanje primerov iz dneva v dan glede financ, neposredne organizacije po posameznih oddelkih in pa kadrovskih vprašanj," je opozoril. Poleg tega pa po njegovih besedah vedno obstaja strah, da človek, ki nikoli ni delal na onkološkem inštitutu, nikoli ne bo zastopal inštituta na način, kot bi ga nekdo iz te sredine.

Remškar obžaluje, da ga zaposleni niso podprli. Vzrokov sicer ne pozna, meni pa, da je del nepodpore tudi v dejstvu, da je bila dosedanja direktorica uspešna pri svojem delu "in je pač prišla v čeljusti zakona za uravnoteženje javnih financ" in zahteve po upokojitvi ob izpolnjevanju pogojev.

Poleg Remškarja se je na razpis za to mesto prijavil tudi Jež, ki je do zdaj zasedal menedžerska mesta v Mercatorju, Pivovarni Union in Semenarni Ljubljana. Jež je v svoji predstavitvi dejal, da se je odločil za kandidaturo, ker ga je zdravstvo zanimalo že dlje časa, bolj pa ga je inštitut začel zanimati ob zdravljenju njegove žene v tej ustanovi.

Remškar je trenutno svetovalec strokovne direktorice v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ter predsednik sveta onkološkega inštituta. V preteklosti je bil med drugim direktor direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje, med letoma 1994 in 2002 pa direktor Splošne bolnišnice Jesenice.

Dosedanja generalna direktorica inštituta Ana Žličar se za vnovični mandat ne poteguje, razlogov za to pa ne želi razkriti. Mandat se ji izteče v začetku aprila.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aviktora
10. 01. 2013 22.05
+3
Sami sateliti kot v vladi , ki na koncu iztirijo
HooplaToopla
10. 01. 2013 21.00
+6
"Zmagal brez podpore zaposlenih: onkološki inštitut bo vodil Janez Remškar" --- Moram priznati, da ne poznam konkretne situacije. ------ Niti malo pa ne dvomim, da gre za take ali pa drugačne sleparije. --------- Ki jih bom tako ali pa drugače plačal tudi jaz!!???
tirolec
10. 01. 2013 19.45
+10
Znova politika kadruje "svoje" in Remškar je že na Ministrstvu za zdravje veleumno haral samo po svoje in za svoje...., kljub temu da o državni upravi ni bil vešč, je bil zaradi iste politike na samem vrhu v kabinetu ministra, kjer so njegovi rezultati dela nični......in vrtiljak se znova vrti, vrti, vrti...samo, da se vsakemu dobro godi....Štala...
picajzlnamindzi
10. 01. 2013 19.19
+3
Državni sekretar v bivši vladi.
picajzlnamindzi
10. 01. 2013 19.19
+4
Jaz sem zdravu starga fotra v tej ustanovi, bi se lahko tud javu! kake kumarce nam pordajate na popu!
Terezinka
10. 01. 2013 15.03
+5
Upam, da bo pristopil k postavitvi reda in ne bo dopuščal korupcije in lobijev na oddelku, ki ga bo vodil Veliko sreče tudi pri vspostavitvi reda na tistem področju, ki so ga njegovi predhodniki opustili. Naj pogleda, če je še kje možno urediti kakšno garancijo