Gospodarstvo

Član uprave AUKN pravi, da je očitno postal 'trn v peti' naši vladi

Ljubljana, 18. 07. 2012 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Obtožbe so politično motivirane" in "nimajo nikakršne pravne ali vsebinske podlage", pravi član uprave AUKN Marko Golob, ki ga želi vlada skupaj s sodelavcem Danilom Grašičem razrešiti s funkcije.

Vlada naj bi članu uprave AUKN Marku Golobu očitala, da naj bi v okviru delovnih nalog AUKN deloval nekooperativno, da naj bi deloval nezakonito, ker je brez soglasja predsednice uprave AUKN DZ in guvernerju Banke Slovenije poslal javno pismo in da je z vsem tem prestopil pooblastila člana uprave in da je posredoval dokumente z neutemeljeno in neresnično vsebino, s čimer je ravnal nestrokovno in nevestno.
Vlada naj bi članu uprave AUKN Marku Golobu očitala, da naj bi v okviru delovnih nalog AUKN deloval nekooperativno, da naj bi deloval nezakonito, ker je brez soglasja predsednice uprave AUKN DZ in guvernerju Banke Slovenije poslal javno pismo in da je z vsem tem prestopil pooblastila člana uprave in da je posredoval dokumente z neutemeljeno in neresnično vsebino, s čimer je ravnal nestrokovno in nevestno. FOTO: Reuters

Član uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Marko Golob se je danes odzval na očitke vlade, zapisane v predlogu za njegovo razrešitev in razrešitev drugega člana uprave agencije Danila Grašiča. Vse obtožbe je zanikal, vlada pa vztraja, da sta kršila zakonska določila.

'Vlada posega v avtonomnost AUKN!'

Golob je prepričan, da vlada s celotno argumentacijo predloga, ki ga je poslala v obravnavo DZ, posega v avtonomnost in neodvisnost AUKN. "Gre za reakcijo na to, da agencija opozarja na nezakonitosti, da vztraja na legalnem delovanju, vztraja na tem, da je treba spoštovati obveznosti, ki smo jih sprejeli iz mednarodnih pogodb, vztraja na strokovnosti in profesionalnosti in ne pristaja na neke strokovne improvizacije in ne nazadnje dosledno izvaja svojo odgovornost do DZ in s tem do vseh slovenskih državljanov," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Golob.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

V ločenih mnenjih, ki sta jih v torek na predsednika DZ Gregorja Viranta naslovila Golob in Grašič, sta člana uprave AUKN izpostavila še mnenje, da je agencija "s svojim nevtralnim, strokovnim in avtonomnim delovanjem sistemska motnja v okolju, kjer se prevzemanje kontrole nad državnimi družbami in posledično plenjenje razume kot samoumevna pravica vladajoče koalicije".

Vlada članoma očita več kršitev

Med razlogi, na podlagi katerih vlada DZ predlaga razrešitev članov uprave AUKN, prva izpostavlja prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb po zakonu o upravljanju kapitalskih naložb države ter nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti. Člana uprave sta kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah družb in nista sodelovala pri upravljanju kapitalskih naložb države v skladu z zakonom, v svojem pojasnilu z dne 5. julija navaja ministrstvo za finance.

Ne drži navedba člana uprave, da je predlog za razrešitev članov uprave politično motiviran. Dejstvo je, da člana uprave pri svojem delu nista upoštevala zakonskih določil in s tem ravnala v škodo odgovornemu upravljanju kapitalskih naložb. Poleg tega sta člana uprave prekoračila pooblastila pri upravljanju kapitalskih naložb po ZUKN ter nestrokovno in nevestno opravljala naloge s posredovanjem dokumentov z zaupno vsebino, ki so vsebovali tudi neutemeljene in neresnične navedbe, zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti. Ministrstvo za finance

Golob je med očitki iz predloga vlade zaznal štiri: da naj bi v okviru delovnih nalog AUKN deloval nekooperativno, da naj bi deloval nezakonito, ker je brez soglasja predsednice uprave AUKN DZ in guvernerju Banke Slovenije poslal javno pismo, da je z vsem tem prestopil pooblastila člana uprave in da je posredoval dokumente z neutemeljeno in neresnično vsebino, s čimer je ravnal nestrokovno in nevestno.

Na prvi očitek Golob odgovarja z vprašanjem, kako zagotoviti kooperativnost dve uri pred skupščino in izpostavil primere, ko je vlada sklepe AUKN posredovala le nekaj ur pred skupščino ali celo po njenem začetku. Ob tem je spomnil še, da vlada nima pristojnosti, da agenciji daje obvezna navodila, agencija pa takih, še posebej nezakonitih navodil, ni dolžna upoštevati.

Glede prekoračitve pooblastil Golob poudarja, da agencije ne vodi predstojnik, ampak uprava, ki je kolektivni organ. "Predsednik je samo prvi med enakimi," pravi Golob in dodaja, da lahko predsednik izrazi le voljo uprave, ne pa lastne volje. S poslovnikom agencije in predhodnimi sklepi uprave sta pokriti tudi obe očitani javni pismi.

Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance FOTO: POP TV

Golob je zanikal še očitke glede domnevnega nestrokovnega in nevestnega opravljanja dela zaradi odprtih pisem guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu in DZ. Ti sta posledica dogajanja v državnih bankah, je pojasnil. In sicer so bili povod za pismo Kranjcu menjave nadzornikov v slovenskih bankah, še posebej v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). Predlogi vlade so bili nezakoniti, Banka Slovenije pa je "edina, ki lahko ukrepa v tem primeru", je pojasnil. Javna oblika pisma je posledica želje, da se stvari ne bi pometale pod preprogo.

Drugo javno pismo Goloba in Grašiča je bilo namenjeno poslancem, in sicer zaradi NLB. Golob je zanikal, da bi v tem pismu o morebitnih scenarijih pri dokapitalizaciji NLB objavila zaupne informacije iz vladnih gradiv. Dokumentov, iz katerih podatke naj bi izdajali, ni nikoli videl, prav tako ni nobenega podatka zaupne narave dobil na sestanku s finančnim ministrom Janezom Šušteršičem, je zatrdil. Je pa "nizek nivo strokovnosti, skrbnosti in strateškega razmisleka", ki sta ga člana uprave zasledila na tem sestanku, botroval pismu.

Golob je danes situacijo primerjal z dogajanjem iz pravljice Cesarjeva nova oblačila, kjer nihče od odraslih ne upa izpostaviti resnice, le neki deček o tem spregovori na glas. "Cesar je nag," je poudaril Golob.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
19. 07. 2012 08.42
+1
Se bojijo za svoje bajne plače.
Uporabnik113189
18. 07. 2012 21.47
+10
Gonja proti AUKN je popolnoma navadna politična gnojnica, ki jo zopet trosi Janševa vlada. To kar vlada počne z AUKN je nezaslišano. Gre za grabež pred očmi celotne države pri belem dnevu, kjer sta dva najbolj vidna člana uprave žrtvi. Pravzaprav je normalno, SDS politika že v osnovi ne prenaša pametnih ljudi. Njihova kadrovska selekcija vodi v rezanje vsega, kar misli s svojo glavo.
olyca
18. 07. 2012 19.30
+0
Ja Iveka K., ki je bil pa res pošten so pa pihnili, še prej so pa žrli pr njemu, tudi stric iz Murgelj...
odpisan2x
18. 07. 2012 18.57
+4
islandija je zakon,dejmo babe
Levji
18. 07. 2012 17.17
+5
Marka Goloba za predsednika vlade.
odpisan2x
18. 07. 2012 16.17
+4
še dobr da je nekdo dastavil podatke,saj smo ves čas vedeli kje smo
ober
18. 07. 2012 15.32
-4
Dragi Golob ,tisti ki so vedno hoteli biti bolj papeški od papeža, so bili vedno kandidati za "odstrel ". Fino je če si bister , nihče pa ne mara takšnih, ki razlagajo vsakemu ki jih hoče poslušati kako so pametni.
ina5785
18. 07. 2012 17.05
+9
OBER si zelo slabo informiran. Če bi Goloba večkrat poslušal, bi že vedel kaj govori. Seveda ga je hitro treba utišat, ker v protivnem bi morebiti onemogočil plenilski pohod Majerja in njegove falange. Toda kmalu ne več kaj vzeti !!!