Slovenija

'City novo okno v svet za Slovenijo'

Ljubljana, 11. 06. 2012 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Župan londonskega Cityja, ki se mudi na obisku v Sloveniji, je izpostavil, da trgovinska menjava med Slovenijo in Veliko Britanijo stalno narašča. Slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc pa vidi City kot novo okno v svet za Slovenijo.

Župan londonskega Cityja David Wootton
Župan londonskega Cityja David Wootton FOTO: Reuters

Na obisku v Sloveniji se mudi župan londonskega Citiyja David Wootton. Župan največjega evropskega finančnega središča se je udeležil seminarja v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Seminarja z naslovom Kako poslovati z Veliko Britanijo se je udeležilo okoli 50 udeležencev, med drugim tudi britanski veleposlanik v Sloveniji Andrew Page in predstavniki britanskih podjetij.

Slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Jarc je na seminarju poudaril, da bi londonsko finančno središče City lahko postalo novo okno v svet za Slovenijo.

Wootton pa je izpostavil slovenska podjetja, kot so Akrapovič, Pipistrel, Gorenje, Seaway, Riko in Trimo. Ob tem je poudaril, da lahko finančne storitve pripomorejo k rasti podjetji in celotnega gospodarstva.

Jarc pa je izpostavil, da bi morala slovenska podjetja izboljšati sodelovanje z londonskim Cityjem in Veliko Britanijo nasploh. "City bi moral biti naše naslednje okno v svet, poleg koprskega pristanišča in ljubljanskega letališča," je poudaril.

London je kraj, kjer ima sedež na tisoče finančnih institucij in multinacionalk ter tudi ambasade in manjša podjetja. "Tu lahko dosežemo podjetja, ki jih sicer zaradi naše velikosti ne bi mogli," je prepričan Jarc.

Prav tako pa lahko City ponudi nove finančne mehanizme za financiranje malih in srednje velikih podjetij, javno-zasebna partnerstva kot tudi investicije v slovensko infrastrukturo, je dodal.

Slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc pa vidi City kot novo okno v svet za Slovenijo.
Slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc pa vidi City kot novo okno v svet za Slovenijo. FOTO: SDS

Trgovinska menjava med državama narašča

Trgovinska menjava med Slovenijo in Veliko Britanijo sicer po besedah Woottona stalno narašča in je lani dosegla 595 milijonov funtov. Od tega Slovenija v Britanijo izvozi za 360 milijonov funtov, z Otoka pa uvozi za 235 milijonov blaga.

Wootton, čigar glavna vloga je promocija britanskega finančnega sektorja v tujini, je sicer v uvodnem govoru poudaril, da je Velika Britanija po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) država z najmanj ovirami za podjetništvo, do leta 2014 pa naj bi imela tudi eno od najnižjih obdavčitev gospodarskih subjektov v skupini industrijsko najrazvitejših držav.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
12. 06. 2012 08.42
+1
okno v svet za slovenske tajkune?
habsburger
12. 06. 2012 13.38
+1
kot "zgodovinsko znamenitost" lahko dodajo tudi pahorjev semafor!
CheGaucho
11. 06. 2012 21.14
+8
Veliko Britanijo čimpreje izključiti iz evropske unije, ker jo namerno izpodkopavajo, da bi le ta propadla... Angležem nič ne verjamem, ker so narod lažnivcev in hinavcev. Naj se že odločijo ali držijo z Evropo ali z Ameriko ne pa da so s tistim, od katerih imajo trenutno korist, ko se to obrne se tudi oni obrnejo...
plutto
11. 06. 2012 22.32
+2
partibrejkers
11. 06. 2012 20.47
+3
Beri / Marcel Šteafnčič / Otoki zakladov Neposredni krivec za finančno in gospodarsko krizo in vse hujšo revščino so davčna nebesa ... ki imajo središče v londonskem City-ju. "Os zla Toda veliki vzpon davčnih nebes se ni začel na kakem eksotičnem karibskem ali pacifiškem otočku, ampak v srcu nove povojne Evrope, v Cityju, finančnem središču Londona, kjer so »ustanovili« tako imenovani Euromarket, ki je bil brez uradnega sedeža in ki je bil dejansko le drugo ime za offshore finančni sistem, deregulirani in neregulirani »evrodolarski« trg, s katerim so hitro povezali nekdanje britanske kolonije, ki so po vojni ostale pod britansko krono in ki jim je v šestdesetih letih, v času revolta, reklamo delal James Bond (Kajmanski otoki, Britanski Deviški otoki, Bermudi, Anguilla, Gibraltar, Montserrat, Turks, Caicos ipd.), Kanalske otoke (Jersey, Guernsey, Man ipd.), švicarske banke, pacifiške atole in Wall Street. Ameriške banke so namreč ugotovile, da se na Euromarketu lahko izognejo nadzoru ameriške vlade in da se tu lahko izognejo plačevanju davkov (oh, in da tu lahko poslujejo tudi brez depozitnih rezerv, kakršne narekuje zakonodaja), navsezadnje, novi »finančni produkti«, ki jih je lansiral Euromarket, recimo »evroobveznice«, so bili povsem deregulirani. Investitor - recimo lastnik teh »evroobveznic« - je bil anonimen in neizsledljiv. Idealno. Oblastem Euromarketa, na katerem danes poteka 85 odstotkov mednarodnega bančništva, ni več uspelo obdavčiti. Niti regulirati. Zakaj britanske oblasti teh davčnih nebes niso blokirale? Ni bilo razloga: Euromarket je Britaniji omogočil, da je kljub razpadu starega kolonialnega sistema ostala finančno središče sveta, pravi Nicholas Shaxson. Ali bolje rečeno: Euromarket je britanskemu imperiju omogočil, da je vstal od mrtvih."
shupak
11. 06. 2012 20.44
-1
Johnsona za precednika. Frizura obvezno skuštrana. Kot bi prišel s Krasa. haha
boer
11. 06. 2012 20.38
+3
london je razdeljen na greater london 8 milijonv in cit of london ki je center londona z vsemi bankami in storitvami ki ima 11 000 prebivelcev
myname007
11. 06. 2012 20.35
+3
Vidim, da je potrebna obrazložitev. City of London je finančna četrt Londona. Posebnost je ta, da je več kot samo četrt. Je suvereno ozemlje in mestna država, ki skupaj z Vatikanom in Washington (District of Columbia) tvori trojček mestih držav, ki predstavljajo 3 centre moči - Vatikan je sedež religije, City sedež financ, Washington pa sedež vojaške moči. V vseh se nahajajo podobni simboli - najbolj prepoznaven je obelisk. Edino sodelovanje, ki ga jaz vidim v tej sliki je odprodaja dolgov podjetja REPUBLIKA SLOVENIJA City-ju, ki bo seveda na to izterjavo računal obresti, če bomo seveda tako neumni da bomo sprejeli dolgove tega podjetja kot naše.
plutto
11. 06. 2012 22.35
+2
seveda bomo..ne vemo še kako ,ampak bomo..sam da smo zraven!
Leopardi
11. 06. 2012 20.27
-1
Kako zupan? Kakor jaz vem, ima London samo enega zupana, Borisa Johnsona... Ali je tale bolj zupan okrozja/\'councila\'?
boer
11. 06. 2012 18.40
-1
no boljš šiška kokr pa nč šiške al pa še ka druzga
boer
11. 06. 2012 18.38
+1
kot bi predsednik četrtne skupnosti šiška šel v bolgarijo