Slovenija

Čista lopata: Zakaj so popravljali načrte?

Ljubljana, 17. 06. 2011 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nadaljevanju sojenja v zadevi Čista lopata je tožilko Bojano Podgorelec zanimalo, zakaj so pri gradnji nadzornega stolpa na Brniku sploh popravljali načrte. Ivan Zidar je zaradi šibkega zdravja še vedno izločen iz postopka.

Priče, ki so na današnji obravnavi v zadevi Čista lopata stopile pred sodnico Vesno Podjed, so odgovarjale na vprašanja, povezana s popravki terminskih načrtov podjetij SCT in Vegrad pri pripravi ponudb za izgradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Ivan Zidar se ni udeležil obravnave.
Ivan Zidar se ni udeležil obravnave. FOTO: Miro Majcen
V zadevi Čista lopata so nekdanji predsednik uprave SCT Ivan Zidar, nekdanja predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak, direktor Primorja Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.

Eden od obtoženih Ivan Zidar se ni udeležil obravnave na ljubljanskem okrožnem sodišču, saj je zaradi zdravstvenega stanja še vedno izločen iz postopka. Njegov zagovornik Boštjan Penko je sodnici izročil zdravniško potrdilo o odsotnosti z obravnave in dejal, da je "v tem trenutku najbolj smotrno, da Zidar ostane izločen".

Med zaslišanjem prič sta tožilka Bojana Podgorelec in sodnica največ vprašanj namenili nekdanji vodji projektov na Vegradu Metki Savič. Sodnica je priči najprej prebrala prepise prisluhov njenih telefonskih pogovorov s soobtoženim Tomažem Žibertom, ki je v razpisni komisiji odločal, kdo bo gradil letališki stolp.

Po pojasnilih Savičeve je običajno, da naročnike javnih razpisov kličejo zaradi dodatnih pojasnil glede priprav ponudb ter da v omenjenem primeru ni šlo za izjemo. Po njenih besedah je v zvezi z razpisom govorila samo z Žibertom, ni pa znala odgovoriti na vprašanje, ali se je z njim kdaj tudi osebno srečala. Projekte je Savičeva sicer pripravljala po navodilih Ivana Krofliča, ki mu obtožnica očita pomoč pri dajanju podkupnine.

Milena Kenda in Mojca Lukšič, obe nekdanji zaposleni v Vegradu, sta pojasnili, da so po navodilih Savičeve popravili terminski načrt pri ponudbi za izgradnjo letališkega stolpa, Savičeva pa naj bi po njunih besedah Žibertu tudi osebno predala ponudbo.

Prvi mož Primorja Dušan Černigoj
Prvi mož Primorja Dušan Černigoj FOTO: Aljoša Kravanja

Janez Gjerkman, ki je pred tremi leti v SCT opravljal inženiring za podizvajalska dela na SCT, je sodnici pojasnil, da je bil razpis za gradnjo letališkega stolpa na Brniku zahtevnejši od ostalih, sicer pa on ni sprejemal končnih odločitev o izbiri podizvajalcev, saj so za "to skrbeli v komerciali". Zanikal je tudi, da bi bil kdaj v družbi Kontrola zračnega prometa Slovenija.

Simon Černe, ki je bil prav tako na SCT zaposlen na oddelku za podizvajalce, je dejal, da v letu 2008 niso popravljali terminskih načrtov ali jih pošiljali drugim podjetjem. Janez Bidovec, ki je bil na obravnavo povabljen kot priča, na vprašanja danes ni odgovarjal, saj mu to dovoljuje zakon, ker je obtoženi Tomaž Žibert njegov svak.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
18. 06. 2011 08.57
ČISTI MRLIČI-ČISTA LOPATA
mac4_m
17. 06. 2011 21.52
saintjozef17.06.2011, 15:432 mac4_m Mi imamo ta prave meneđerje, firme spravijo v stečaj čeprav dobijo vse posle od države, povišajo svoje cene z aneksimi in še za saboj pustijo neplačane podizvajalce, ki bodo prav tako morali v stečaj. Zdaj se pa vprašajte kje je denar? Delavci niso dobili plače, podizvajalci niso dobil nič. --no, vidiš kaj mene razburja? Zato se jezim na vlade, ki tega niso preprečile. Tud JJ JE VEDEL, da se to dogaja. * Žal mi je, ampak ne morem mimo dejstev. tu se strinjava. Bil je enako učinkovit oziroma neučinkovit kot prejšnje in sedanja vlada..
mac4_m
17. 06. 2011 21.50
slovenac1317.06.2011, 15:484 Zidar pa kar stremi odvetniki, če bi bil pošten bi prišel z enim. Zakaj pa ga ne sodišče vpraša zakaj ima pisarno skrito v garaži in na vratih piše : "Toplotna postaja!" Vsi že vedo da ni pošten, samo v naši Banana republiki z denarjem se kupi vse. sej je še v nemčiji odkupil zaporno kazen z miljonom evrov. Miljonom, ki pripada podizvajalcem in neplačanim delavcem. Država bi morala ta miljon sterjat nazaj, zidarja pa poslat nemcem...Seveda pa lahko potem zidar začne čivkat kakšne biznise sta se šla s pahorjem v libiji in še kje.. Tako, da ne bo nič...
mac4_m
17. 06. 2011 21.47
Igor Istenič17.06.2011, 16:070 mac4_m ne komentiraj, če pojma nimaš, zakaj 100m stolp. Ali sploh veš, kje naj bi stal. Če ne dobiš dobre lokacije, moraš iti pač višje....... kakšne lokacije, placa je povsod kolikor ga hočeš. Samo bedeak bo naredil sto metrski stolp zraven kurnika. Kakor pač zgleda to letališče ob prihodu. Da ne omenjamo, da bi tak stolp povzročal veliko nevarnost za letalski promet...
samburin
17. 06. 2011 16.14
Kaj a Penko spet joka?
Igor Isteni? 1
17. 06. 2011 16.07
mac4_m ne komentiraj, če pojma nimaš, zakaj 100m stolp. Ali sploh veš, kje naj bi stal. Če ne dobiš dobre lokacije, moraš iti pač višje.......
mamica55***
17. 06. 2011 16.06
Tale pijandura naj bi šel v penzijo, ko je bil čas, je že do takrat dost nakradu, pa še zdrav bi bil. Isto bo z Potrčem, misli, da brez njega parlament ne bo deloval, pol pa tam mrje namest, da bi doma vrtiček obdeloval pa užival v "zasluženi" penziji
Gardenija23
17. 06. 2011 15.49
Mater mate neurejenu stran!
slovenac13
17. 06. 2011 15.48
Zidar pa kar stremi odvetniki, če bi bil pošten bi prišel z enim. Zakaj pa ga ne sodišče vpraša zakaj ima pisarno skrito v garaži in na vratih piše : "Toplotna postaja!" Vsi že vedo da ni pošten, samo v naši Banana republiki z denarjem se kupi vse.
saintjozef
17. 06. 2011 15.43
mac4_m Mi imamo ta prave meneđerje, firme spravijo v stečaj čeprav dobijo vse posle od države, povišajo svoje cene z aneksimi in še za saboj pustijo neplačane podizvajalce, ki bodo prav tako morali v stečaj. Zdaj se pa vprašajte kje je denar? Delavci niso dobili plače, podizvajalci niso dobil nič. --no, vidiš kaj mene razburja? Zato se jezim na vlade, ki tega niso preprečile. Tud JJ JE VEDEL, da se to dogaja. * Žal mi je, ampak ne morem mimo dejstev.
saintjozef
17. 06. 2011 15.39
A je Zidar tud koprske zapore zidal? Baje so komfortni.
mac4_m
17. 06. 2011 14.53
MK0217.06.2011, 09:0121 Ko je "legalno" kradel, na mesec imel 60.000 EUR plače, delavci pa brez vsega podjetje v stečaj. Potem pa mu ni bilo slabo? Okoli hodil rdeči kot kuhan rak in se smejal in gugal pred bolnico. Mi imamo ta prave meneđerje, firme spravijo v stečaj čeprav dobijo vse posle od države, povišajo svoje cene z aneksimi in še za saboj pustijo neplačane podizvajalce, ki bodo prav tako morali v stečaj. Zdaj se pa vprašajte kje je denar? Delavci niso dobili plače, podizvajalci niso dobil nič. tako vprašanje bi si v neki pravi državi zastavili pravi policisti, pravi tožilci in pravi sodniki.. In tudi odgovore bi zelo hitro pridobili. Seveda bi bilo to možno v pravi državi s pravimi deležniki. Tu pri nas je to zahtevna 'študijska' snov, ki jo bojo 'policisti', 'tožilci' in sodniki študirali še desetletja. Do zastaranja..
mac4_m
17. 06. 2011 14.49
si predstavljate 100 m visok stolp na 'letališču' z eno samo vzletno-pristajalno stezo? Mislim, da bi po tem vsi vedeli kje je slovenija, ker dejasnko tega rekorda še desetletja ne bi mogla preseči niti znana velika letališča...
odbogaposlan
17. 06. 2011 13.22
ta zidarček se res norčuje! zakaj ga sodfišešče ne privede prisilno?
major1
17. 06. 2011 11.11
Ste na plačilni listi Zidara?
apiar
17. 06. 2011 10.34
Njemu in vsem vpletenim zaseči VSO premoženje. Klobčič bi se zelo hitro začel odvijati, ker podgane se v stiski zelo hitro požro med sabo.
vlab
17. 06. 2011 10.15
Hildica jih je zadnjič v trgovini dobila okoli kepe. Ni prijavila policiji. Prijavo so dobili od očividcev. Tudi mene bi bilo sram prijavit, če bi bil Hilda. Zidarja manjka iz podobnih razlogov, samo da njega tepe mati narava.
User300173
17. 06. 2011 10.14
Ja, bolezen je huda stvar, če te še sodišča "morijo" z raznimi zahtevki za pojasnila in odgovore, se ti res lahko zdravstveno stanje poslabša, ter v končni fazi lahko tudi tožiš državo, saj je ona tista, zaradi katere se ti zdravje slabša. V primeru g.Zidarja je to več kot očitno, saj je še pred letom dni naokoli veselo in poskočno hodil v športnih copatah po gradbiščih, danes pa je toliko onemogel, da ga še bolničarji z vsemi pripomočki ne morejo pripeljati v okolju in človeku prijazen prostor, kjer nad vrati piše, da je pravica enaka za vse. Kako pa lahko vodi, ali kdo, "njegovo" novoustanovljeno zdravo iz razpadajočega SCT ustanovljenega podjetja? Če je sposoben voditi podjetje, je tudi za "nevšečna" vprašanja. Mislim, da je tukaj potrebna dobra ekipa psihiatrov in to za udeležene.
MK02
17. 06. 2011 09.01
Ko je "legalno" kradel, na mesec imel 60.000 EUR plače, delavci pa brez vsega podjetje v stečaj. Potem pa mu ni bilo slabo? Okoli hodil rdeči kot kuhan rak in se smejal in gugal pred bolnico. Mi imamo ta prave meneđerje, firme spravijo v stečaj čeprav dobijo vse posle od države, povišajo svoje cene z aneksimi in še za saboj pustijo neplačane podizvajalce, ki bodo prav tako morali v stečaj. Zdaj se pa vprašajte kje je denar? Delavci niso dobili plače, podizvajalci niso dobil nič.
Simon Jenes
17. 06. 2011 08.57
vsem je hiše napravo zdaj ga pa nemorejo obsodit