Slovenija

Nasprotujoče si izjave na sojenju v zadevi Čista lopata

Ljubljana, 09. 03. 2012 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadevi Čista lopata so že tretjič zaslišali nekdanjega direktorja Kontrole zračnega prometa, ki je dejal, da je za poziv takratnega prometnega ministra k odstopu izvedel iz medijev, in ne od Žerjava samega. Nasprotno pa je trdila predstavnica omenjenega podjetja.

Polovica obtoženih je že podala zagovore in zanikala navedbe iz obtožnice, Zidar pa je do 20. marca izločen iz postopka, saj okreva po operaciji hrbtenice.
Polovica obtoženih je že podala zagovore in zanikala navedbe iz obtožnice, Zidar pa je do 20. marca izločen iz postopka, saj okreva po operaciji hrbtenice. FOTO: Miro Majcen

V zadevi Čista lopata je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču dokazni postopek že zaključen, na prejšnji obravnavi pa je polovica obtoženih že podala zagovore in zanikala navedbe iz obtožnice. Danes pa so dokazni postopek spet odprli.

Zaradi novih dokazov so že tretjič zaslišali nekdanjega direktorja Kontrole zračnega prometa Srečka Janšo. Ta je sodišču moral pojasniti, kdo je bil nadrejen obtoženemu Tomažu Žibertu, ki je bil zaposlen na Kontroli zračnega prometa.

Žibert je bil namreč član delovne skupine, ki je izbirala ponudnika za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, Janša pa ni imel pripomb na Žibertovo delo. Po razkritju afere se sicer sam položaj podjetja ni spremenil, je pa Kontrola zračnega prometa utrpela padec ugleda v javnosti, je dejal Janša. "Ime podjetja je v javnosti po razkritju afere dobilo negativen prizvok," je poudaril. Dodal je, da sicer samo razkritje afere podjetju ni povzročilo finančne škode.

Pojasnjeval je tudi okoliščine podaljšanega javnega razpisa za izgradnjo kontrolnega stolpa. Ob tem je potrdil, da so Vegradu poslali poziv za podaljšanje bančnih garancij, ni pa se spomnil, ali je Vegrad te tudi vložil.

Obrambo je zanimalo tudi, kaj je vodilo do njegovega odstopa z mesta direktorja podjetja. Janša je dejal, da je za poziv takratnega ministra za promet Radovana Žerjava k odstopu izvedel iz medijev, sam pa se o tem ni pogovarjal z Žerjavom. V nasprotju s temi trditvami pa je predstavnica Kontrole zračnega prometa Slovenije Magda Zadnik, ki so jo danes prav tako zaslišali, dejala, da naj bi se Janša že pred javnim pozivom o tem na sestanku pogovarjal z Žerjavom.

Obtoženi Ivan Kroflič je Zadnikovo vprašal, kdaj so se v podjetju odločili, da kontrolnega stolpa sploh ne zgradijo v takšni obliki, kot je bilo predvideno v javnem razpisu. Zadnikova je dejala, da je odločitev po razkritju afere v letu 2008 sprejela vlada, lastnica in ustanoviteljica Kontrole zračnega prometa Slovenije. Ni pa vedela, ali je razkritje afere domnevnega podkupovanja neposredno vplivalo na odločitev vlade.

Obtoženi Ivan Zidar se sicer ni udeležil današnje obravnave, saj je zaradi okrevanja po operaciji do 20. marca še vedno izločen iz postopka. Sojenje se bo tako nadaljevalo 21. marca, ko naj bi bilo že znano, ali bo Zidar sposoben udeležbe na zaključku sojenja.

Poleg Zidarja in Krofliča so sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obtoženi še Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik in Srečko Gabrič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

putanesca
10. 03. 2012 21.49
+2
Najbrž je lopata že mal zarustala, pa so pozabili, kaj je v začetku gor pisal. lopovi in sami ubogi pacienti. Kaj če bi odprli posebno bolnišnico za nenadno zbolele lopatarje in ostalo drhal??
Tomaž Škof
10. 03. 2012 06.53
TO JE DRŽAVA !
Tomaž Škof
10. 03. 2012 06.52
toti majo zdaj miljone evrotov na bankah ! fanj so slovenijo zapufali ! zdaj je malo policija pokasirala,zdaj še sodniki in advokati!potem pa zastara primer !pa takoj kupit sinam spričevala ,BMW ,HIŠE , JAHTE!¨PA NIKOMA NIŠTA NAROD PA BREZ SLUŽB PA SOCIJALNA POTPORA S HIPOTEKO ! AMEN!
DAEMONIUM
09. 03. 2012 18.50
+1
Ja kaj pa je z lastninjenjem celotnega podjetja SCT in nato stecaj? Tu je vprasanje na stotine milijonov eur, kdaj bo za to odgovarjal? Kaksen stolp neki to je kapljica v morje, kdaj bodo Zidarja za pravo stvar, unicenje podjetja SCT obravnavali? Kdaj mu bodo blokirali racune, zaplenili ville? Skratka naredili to kar delajo Srbi in Hrvaptje in ze dolga leta Italijani, Avstrijci, Nemci, kaj pa mi? Banda vzdiguje ceno bencinu, cigaretom da bo nafilan proracun. A zakaj? Ja zato ker ce bi zaceli delati kot srbi ali nemci bi potem bili sami ogrozeni saj bi potem nekega dne pri njih doma nekdo potrkal in jih povprasal od kod jim denar, zato v tej drzavi nikoli ne bo bolje ampak iz dneva v dan, kot ze 21 let, vse slabse in slabse!!!
titovka
09. 03. 2012 18.25
-1
to so sami nad poštenjaki....
TheWitch
09. 03. 2012 12.34
+5
Tale pa ne more bit navaden zidar. Pejte v Kašelj pogledat kakšno bajto ima!
VOY
09. 03. 2012 12.29
+6
Hilda iz Čiste lopate
 naravnost v marico Po sodni obravnavi so policisti planili na Vegradovo baronico. Vinko ...sam ti fili....ejga
beri66
09. 03. 2012 13.04
+4
Kbk Saša Jorgi? Grosuplje
09. 03. 2012 12.09
+7
kaj lopata??!? čisti kramp je bolj primerno...lopata namreč preplitko"koplje".
suomynona
09. 03. 2012 10.44
+11
Zidar ima probleme z vidom!..Na vprašanje sodnice.."Kako se počuti danes",..je dogovoril."ga.sodnica,vi ste tako pijana,da vas komaj vidim"!
Tonček Balonček
09. 03. 2012 12.04
+6
Ampak za razliko od jJanše je sam trezen in obtožnico očitno razume!
NightWishFan
09. 03. 2012 10.01
+18
A se samo meni zdi, da je ta proces samo zato, da se z njim slepi navadno rajo s tem, da smo še kao pravična država? Jaz mislim, da je to vse skupaj en cirkus in show za nas, na koncu pa itak bo vse zastaralo/pomanjkljivi dokazi/izločeni ključni dokazi...
Tonček Balonček
09. 03. 2012 10.45
+4
Nič s eti ne zdi, tako je! Janša bo napravil red, to je dolžan Srečkotu, Rajkotu in še komu! Srečno! Janez pa tudi nima časa vsak ponedeljek sedeti na zatožni klopi, ta čas bi koristneje porabil za vzpostavljanje pravične in pravne države, pa ga komunsiti stalno zavirajo, jasno d aza to, ker so sami že vse pokradli in izropali slovenski narod, za povrh imajo pa še krvave roke. Ta proces proti zidarju ej pa itak konstrukt, kot proti Tovšakovi, vs eizvira iz Murgel! Zakaj ap JAnkovića ne zaprejo? PA Dimicove, Kresalke in Cvikla!?
BUONGIORNO
09. 03. 2012 13.10
+4
Resnično je to en show za rajo (kruha in iger!!!) , kajti to kar se jim očita je mala malica napram vsem drugim lumparijam gospodarskega kriminala, ki so jih vsi ti vpleteni zagrešili, še posebej Hilda, Černigoj in seveda ZIDAR!
Tonček Balonček
09. 03. 2012 14.07
+0
Seevda. Al CAponeja so nazadnej obsodili zaradi nekakšnih davčnih utaj, ti bodo dobili po par let zapora, morda pa zaradi zdravstvenih razlogov sploh ne bodo odšli v zapor. Spomnimos e, kako ej Drnovšek pomilostil direktorja HITA, Turk pa tistega Štajerca, vse je brez zveze, Haag je odličen primer, prva liga s etam stara kot vino, obtožnice sesatvljajo leta in leta, sojenje poteka pa cel olimpijski ciklus. Farsa za narod pač! Da ima narod občutek, d ase nekaj dogaja. Kot tisti kirurgi v UKC-ju, bulmastifi in podobno, težki vlaki pa vsak dan vozijo iz Slovenije!
Milan Koleznik
09. 03. 2012 08.45
+17
nima smisla kaj komentirati.
Darko32
09. 03. 2012 08.01
+9
Neverjetno. Sam ves čas trdim, da je člo za sprogramiran stečaj podjetja, pod okriljem potike. Če gledamo globalno se je pojavilo na tako majhnem področju več velikoh gradbenih podjetij, ki so bila brez del. Očitno so dela, ki so jih dobivala navijala z raznimi aneksi do onemoglosti. Menim, da v Sloveniji mora biti neko veliko gradbeno podjetje, ki je sposobno izdelati neki viadukt, ter sočasno zaposliti naše ljudi. Sedaj je nastal z tem primerom čista lopata paradox, ki je sramota za državo. Deavci so že pred mnogimi leti opozarjali na nepravilnosti v zvezi ZPIZ-a in plačevanje prispevkov. ALi se ni takrat celo blokiralo delavce z neizročanjem listin na ZPIZ-u. TAko je že takrat politika povzročila, da se je začelo lomljenje sistema na tej točki. Do kje je prišlo z tihim soglasjem in dovoljevanjem manipuliranj pa imamo sedaj sliko na dlani. RAzni priskledniki so nastavljali lončke, kateri pa se niso napolnili in sedaj obtožujejo ZIDARJA, da je on kriv. ZAto je ta proces samo pesek v oči ljudstvo.
VOY
09. 03. 2012 07.57
+23
Odkar sem sebe ujel na laži....ne verjamem več NOBENEMU....pa to
BUONGIORNO
09. 03. 2012 13.11
+4