Slovenija

Zidar: Nikomur nisem nič zameril

Ljubljana, 19. 04. 2008 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik uprave SCT Ivan Zidar je med ogledom obnove trojanskega predora povedal, da zaradi priprtja v aferi "Čista lopata" ne razmišlja o tožbi.

Po Zidarjevi oceni bo nova sanacija potrebna čez pet let ali več.
Po Zidarjevi oceni bo nova sanacija potrebna čez pet let ali več. FOTO: POP TV
Predsednik uprave SCT Ivan Zidar je v petek zvečer obiskal delavce v predoru Trojane, ki opravljajo sanacijo cestišča. Kot je povedal, je s potekom del zadovoljen, čeprav je bilo mogoče zaslediti namigovanja, da SCT tega ni sposoben narediti v dogovorjenem času. Dela potekajo normalno, končana bodo v predvidenem roku in s predvideno kakovostjo, je dejal.

Čista lopata: Ne bom tožil

Skozi predore bi se lahko vozilo tudi 120 km na uro, vendar se po predpisih sme samo 100. Po tem, kar smo naredili do sedaj, bi si jaz upal peljati tudi 250 kilometrov na uro. Ivan Zidar

Aktualnim vprašanjem o aferi “Čista lopata“ se Zidar ni mogel izogniti. Da se je vozil v marici, da je bil razžžaljen kot oseba, da so ga prečesali kriminalisti in preiskovalci - ga danes več ne prizadene. “To me kvečjemu utrjuje, ne pa da bi me vrglo s tira,“odgovarja Zidar.

"Jaz jemljem vsako zadevo profesionalno in nikomur nisem nič zameril. Kakšen je bil odziv cerkve na moje priprtje, pa nisem dobro poslušal. Kar sem delal za cerkev, sem delal kvalitetno in v roku," je pojasnil prvi mož SCT.

Dejal je tudi, da o protitožbi ne razmišlja, saj ima veliko vsakdanjega dela, tako da je celotno afero že skoraj pozabil. Z ostalimi priprtimi direktorji pa sodeluje povsem normalno. Poudaril je tudi, da se ne čuti krivega za zadeve, ki mu jih tožilstvo očita, saj jih ni izvajal.

Prvi mož SCT je tudi pojasnil, da družba pri izvedbi svojih del dosega celo višje standarde od predpisanih. Tako bi bilo možno v predoru Trojane, ki je dolg 2931 metrov, po sanaciji voziti tudi 140 kilometrov na uro, če bi to dovoljevali predpisi.

Na vprašanje, koliko časa naj bi zdržalo zdajšnje rezkanje, je Zidar odgovoril, da skeptiki menijo dve do tri leta, osebno pa je prepričan, da bo vozišče zdržalo vsaj pet let brez ponovnega rezkanja. Po njegovi oceni je hrapavost vozišča že zagotovljena.

Odgovorni so nadzorniki, ne izvajalci

Na vprašanje, ali mu je morda bilo kaj podtaknjeno v omenjeni aferi, je Zidar odgovoril, da tega ne more komentirati.
Na vprašanje, ali mu je morda bilo kaj podtaknjeno v omenjeni aferi, je Zidar odgovoril, da tega ne more komentirati. FOTO: POP TV

Glede objektivne odgovornosti za spolzko vozišče v predorih na štajerski avtocesti je Zidar dejal, da to odgovornost nosi nadzor oz. je to inženirska zadeva in ne izvajalčeva. "Ker pa je SCT največji izvajalec del pri gradnji avtocest v Sloveniji, smo se odločili prispevati svoj delež za razvoj avtocestnega prometa," je poudaril Zidar. Dodal je še, da stroški rezkanja niso omembe vredni in so glede na druge stroške pri gradnji avtocest minimalni.

Kje že, kje še

Družba SCT je doslej sanirala vozišče v cevi predora Podmilj in Trojane v smeri Celje - Ljubljana, v obratni smeri pa naj bi dela zaključili predvidoma v nedeljo zjutraj, do takrat pa bo promet preusmerjen na staro cesto.

Med preusmeritvijo prometa na cestninski postaji Kompolje obračunavajo nižjo cestnino. SCT se bo nato lotil sanacije vozišč v predorih Jasovnik (nekaj več kot 1600 metrov) in Ločica (okrog 800 metrov), in sicer najprej v smeri Ljubljana - Celje.

Po prvomajskih praznikih pa bo začel sanirati še vozišča v treh primorskih predorov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smackyx
20. 04. 2008 22.14
pijanec2219.04.2008, 23:58 Pa kaj tebi ni jasno?! Niso ZA NALAŠČ izpuščali ven beton!! In Porezkati morajo vsak kvadratni cm, ne pa da tam kjer mašina ne doseže zaradi ugreznjenih kolesnic, pač ni porezkano! Pelji se skozi, pa boš videl o čem govorim, ker očitno nimaš pojma!! Drugič bodi raje tiho!!
hinko.murovec@siol.net
20. 04. 2008 09.19
Človek ima preveč pametnega dela, da bi se ukvarjal z oslarijami in reklamnimi poskusi Janeza Janše. Bolje mu ne bi mogel vrnit rokavice. Pokazal je JJ , da je pač populist brez realne osnovne podlage in ga resni poslovneži jemljejo kot sitno muho in ne resnega sogovornika ali celo nadzornika. Je le AVNOJski pionirček z velikimi željami. LP
pijanec22
20. 04. 2008 05.08
mac4_m: zato pa na Hrvaškem vse nove tunele asfaltirajo. Pa imaš mir pred rezkanjem.
sandi101
20. 04. 2008 04.36
Jaz na njegovem mestu bi naredil enako ... Dejstvo pa je,da se bodo lumparije itak dogajale naprej mogoče še večje ker pa sem na visokem položaju mi pa itak ne more nobeden in si niti ne upa kaj storiti drugače bo ...
mac4_m
20. 04. 2008 01.45
ne moreš verjet, se pravi, da bojo sedaj vsake 3-5 let spet rezali predore. Keri butalci....
matkop
20. 04. 2008 01.28
najet plačanca, pa šus v čelo!!! kdorkoli bi nardil to, ga nikoli ne bi prijeli!
mrhe2003
20. 04. 2008 00.20
Ne vem, kaj bi moral Zidar komu zameriti. Če si v postopku, si. Če so dokazi, ki govorijo proti človeku, potem so. In če ima policija utemeljene sume kaznivega dejanja, potem je logična posedica, da si priprt in nato tudi v sodnem postopku. Gospod Zidar je eden izmed takšnih ljudi in ne vem, zakaj bi moral komu karkoli zameriti, saj ni nič posebnega - je človek iz mesa in krvi in prav je, da je obravnavan tako, kot so ostali osumljenci. Sicer pa postopek proti Zidarju ni končan, na koncu lahko pristane tudi v zaporu ... Tako da ni nobene logične razlage za takšen naslov članka...
pijanec22
19. 04. 2008 23.58
smacky: saj pa so Avstrijci rekli, da ni vsa podlaga slaba. Če kje podlaga ni slaba, pač ni treba rezkati. Pa itako so kritične točke samo morebitne krivine v tunelu in sam vstop v tunel. Sicer pa naj raje asfalt položijo (tako kot imajo vsi hrvaški tuneli, italijanski, nemški, novejši slovenski tuneli), pa bo trajno mir.
za_ra
19. 04. 2008 22.59
takšnega kot je zidar bi blo treba samo za odstrel prijavit je že dovolj državo ogoljufal zdaj pa bi še nam davkoplačevalcem v breme bil ko bi gnil v zaporu šus v čelo bi mu dal kaki zapor pa vse denar ki ga je pokrado bi moral duplo vrnit
baltbaltazar@email.si
19. 04. 2008 21.01
A je raziskava proti Zidarju že sploh končana? Naj se raje pripravi , da ga še parkrat zaprejo za dlje časa.
Smackyx
19. 04. 2008 20.39
pijanec2219.04.2008, 13:12 Ja lej, če se peljem po tunelu in vidim PLAHTE neobdelanega betone med obdelanim, potem pa je ja logično, da delo ni opravljeno 100% ali ne? Za to ti ni treba biti strokovnjak! A ko nekje asfalt polagajo in stijo plahte makedama boš pa rekel, da oni že vedo kaj delajo in da tako mora bit? Če so rezkali beton, naj vsega, ne pa da ostajajo plahte nehrapavega betona! Sice pa se pelji tam skozi, pa boš videl!
sandi101
19. 04. 2008 20.01
Tudi jaz jih na njegovem mestu ne bi tožil ... S tem priznava,da je normalno bil vpleten v nečedne posle in se bo raje pametno umaknil! Lopovi ušivi ... Kaj še taki sploh dela na takšnem položaju kjer vsi dobro vemo,da je lagal in se sprenevedal ...
neti
19. 04. 2008 16.36
doki007, seveda je kriva vlada, ki troši in troši .. Pri vsej svoji potrati, pa bi že lahko najela mojstra za komunalne gradnje, ki bi z znanjem in poznavanjem standardov tudi SCT v red spravil .. Pa ga ni, kakor tudi Blankine jajčne pojedine, gospodje, no ja .. heh, vse skupaj je pravi miš maš ..
Buena Vita
19. 04. 2008 15.44
fanatiki država smo ljudje,če bi bila jest ministeR,(notranji) vse bi dala zapret,če bi me kakšen grdo pogledal ,bi ga že zaprla EEEJJJJJJ....KAJ PA BI NAREDILI Z MANO''??? to pa je drug par rokavov,, tak le sedet za mizo,in pritiskat tipke=mala malica pojedina je pa pokazat jajca,jajca jih pa mora pokazat več,ne samo eden
mac4_m
19. 04. 2008 14.10
ja kazenski postopek bojo vlekli tolko časa, da pride pahor na oblast in bojo kriminalci ostali nekaznovani. Sicer pa a se kdo vpraša kako si je gospod prilastil 70% sct-ja? To je sedaj v bistvu zidar s.p. Že samo ta podatek bi moral zadostovati za obsodbo njega in pa tistih, ki so ta 'kredit' odobrili...Kar se predorov tiče, povsod po svetu je izvajalec zadolžen za dobro izvedbo. Če so slabo naredili je investitor dolžan stisniti izvajalca, ki mora popraviti slabo narejeno in povrniti škodo, ki je bila storjena. Pri nas pa sama korupcija, mi plačujemo slabo opravljeno delo. Treba dobit tuje, kakovostne, cenejše izvajalce in sklepat normalne pogodbe kot v tujini. Na razpisih določit pogoje, odgovornost in predvsem roke...in seveda izbrati izvajalce , ki delo opravijo dobro in v primernem roku... Tam u šentvidu koplejo že toliko časa, da bojo vsak čas nafto našl...
pijanec22
19. 04. 2008 13.12
smacky: torej si ti strokovnjak in to celo takšen, ki kar med vožnjo ugotoviš, če je vse vredu? Sicer pa nič hudega, takih strokovnjakov je pri nas polno. Lahko bi pa omejitev malo dvignili, zdaj ko bo vse skupaj narejeno za 140 km/h.
doki007@email.si
19. 04. 2008 13.02
ha ha ,....ta naš nadzor DDC in DARS kot investitor so premal izkušeni da bi delal podlago za tunele ,...!!!! --sramota ,..pa še SCT..... še ena sramota ,...!!! -vsega pa je kriva vlda ki verjame SCT ju,.....!?
Gapy_17
19. 04. 2008 12.56
dejte že to umaknt .. koga pa to zanima
Smackyx
19. 04. 2008 12.39
Kar se s temi predori dogaja je katastrofa. Vsak dan se vozim tam skozi. In pri tistih predori,h ki so zrezkani, je to narejeno zelo slabo, saj tam, kjer so kolesnice, rezkalnik očitno ni prišel do tal in je beton ostal nedotaknjen. Prav tako je omejitev kljub temu še vedno 60!!! Poleg tega najdaljiši predor iz ljubljanske smeri proti Mariboru prčkajo že 3 dni, pa še vedno ni gotov. Katastrofa! Upam, da bodo kakšni nadzorni ugotovili, da je delo narejeno nezadostno in površno in bodo odgovorne primerno kaznovali za to zapravljanje našega denarja, časa in živcev!!
porka.malorka
19. 04. 2008 12.29
Kako je možno da ta kriminalec sploh še lahko posluje