Slovenija

FOTO in VIDEO: Zbrali okoli 3000 ton odpadkov

Ljubljana, 24. 03. 2012 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
G.G./S.S./STA
Komentarji
369

V čistilni akciji Očistimo Slovenijo je divja odlagališča in razpršene odpadke čistilo več kot 230.000 ljudi. Našli so zapuščene avtomobile, motorje, televizorje, kose pohištva in celo odpadke iz klavnic. Pa tudi številna neeksplodirana ubojna sredstva in ukradene reči.

Prostovoljci so zavihali rokave in čistili odpadke po vsej Sloveniji. Organizatorji Ekologi brez meja so sporočili, da je po do sedaj zbranih podatkih sodelovalo 230.000 prostovoljcev, vendar številke še niso dokončne. Končne številke bodo po njihovem mnenju podobne tistim iz prve akcije leta 2010. Zaenkrat so prešteli 85 odstotkov udeležencev akcije, zato pričakujejo, da bo končno število prostovoljcev še veliko večje. Po zadnjih podatkih pa je tako čistilo več kot 12 odstotkov vseh prebivalcev.

O količini zbranih odpadkov z divjih odlagališč še zbirajo informacije, je pa ena od vodij Petra Matos izpostavila, da je bilo na terenu glede na akcijo izpred dveh let manj odpadkov. Izpostavila je, da je bilo predvsem manj komunalnih odpadkov, medtem ko je bilo gradbenih približno enako. Po zaenkrat zbranih podatkih so prostovoljci zbrali 17.000 kubičnih metrov odpadkov, kar je okoli 3000 ton odpadkov.

Čiščenje Drave - 2
Čiščenje Drave - 2 FOTO: G.V.

Med lovom za odpadki so na različnih krajih našli zanimive najdbe. V Malečniku pri Mariboru jih je v Dravi presenetil zapuščen avto, na ljubljanskem Barju pa so našli odpadke iz klavnic. V kanjonu Kokre, ki ga čistijo že enajsto leto zapored, so med velikim številom odpadkov našli televizijo, na bregu Save v kranjski občini pa so našli hladilnik in ostrešje. Potapljači so pri čiščenju izolskega akvatorija izvlekli avtomobilske gume in kovinski drog, v šali pa pravijo, da upajo tudi na najdbo nakupovalnega vozička, ki je bil najbolj nenavadna najdba zadnje akcije.

Z nenavadno najdbo se lahko pohvalijo tudi študentje, ki so čistili na Mariborskem otoku. Iz Drave so potegnili celo avtomobilski motor. Na Celjskem in Goriškem so našli veliko konvencionalnih smeti (pločevinke, plastične kozarce, steklenice), pohvalijo pa se lahko tudi z najdbo avtomobilskih gum, glasbenih zvočnikov in kosov pohištva.

V odpadek ujeta riba.
V odpadek ujeta riba. FOTO: Črt Ševerkar

Z brskanjem po terenu pa se najdejo tudi ostanki zgodovine. V  Zatolminu so tako našli dve topovski granati, v Cerkljah na Gorenjskem dimno bombo in šest vžigalnikov za ročno bombo, v bližini Grada pri Črnomlju pa še eno topovsko granato.

V akciji so želeli zbrati čim več odpadkov, ki so jih ločevali že na divjem odlagališču oz. v okolici in ob sprehajalnih poteh. Da je bilo recikliranje enostavnejše, so organizatorji pripravili vso potrebno opremo, vključno z vrečkami.

Ekologi brez meja so v prvi vseslovenski akciji leta 2010 čistili 7000 divjih odlagališč, v registru jih je trenutno okrog 15.000, kar pomeni od 30 do 40 odstotkov vseh odlagališč.

Danes so sicer prostovoljci pobirali le komunalne in kosovne odpadke, gradbene in nevarne odpadke pa bodo vodje zbirnih mest popisali in register predali državnemu inšpektoratu.

Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Danilo Türk, ki se je z županom Občine Vrhnika Stojanom Jakinom ter predstavniki tabornikov in skavtov akcije čiščenja odpadkov udeležil v občini Vrhnika.

Našli tudi ukradene stvari

Med današnjo čistilno akcijo so murskosoboški policisti prejeli obvestilo, da so udeleženci akcije v vasi Sebeborci našli žensko torbo, v kateri sta tudi dva potna lista. Policisti so ugotovili, da sta najdena potna lista državljanke Danske in državljanke Velike Britanije del plena pri veliki tatvini, ki jo je nepridiprav storil junija 2011 na območju policijske postaje Murska Sobota. Oba potna lista bosta po konzularni poti vrnjena oškodovankama.

S PU Murska Sobota so še sporočili, da so v vasi Bodonci čistilci našli tudi registrsko tablico, ki jo je lastnik osebnega avtomobila pred časom izgubil. Tudi to so policisti vrnili lastniku.

Najdba iz Črnuč.
Najdba iz Črnuč. FOTO: Miro Majcen

Cilj je sprememba kolektivne zavesti

Matosova je izpostavila, da ne gre samo za čiščenje, temveč za spremembo kolektivne zavesti, saj želijo, da postane odvažanje odpadkov v naravo nesprejemljivo. Pojasnila je tudi, da ekologi brez meja tokrat čistijo zadnjič. Cilj pa je, da se tokrat z divjih odlagališč odstrani 10.000 ton odpadkov oz. eno vrečo odpadkov na vsakega prebivalca Slovenije.

Po ocenah strokovnjakov v naši državi na približno 50.000 lokacijah leži okoli 40.000 ton ilegalnih odpadkov, mnogokrat na vodovarstvenih območjih, kar predstavlja veliko okoljsko breme. Škodljive snovi, predvsem kemikalije, pronicajo v podtalnico, ki je v Sloveniji glavni vir pitne vode, ter ogrožajo zdravje in okolje.

V spodnji fotogaleriji si poglejte, kaj vse so našli po Sloveniji.

Inšpektorica napovedala poostren nadzor

Glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje Saša Dragar Milanovič je napovedala poostren inšpekcijski nadzor na terenu. Njihov nadzor bo zajemal vse vrste zemljišč, od kmetijskih in gozdnih površin do rečnih obrežij, ribnikov ter robov gozdov, ki sodijo med najpogostejša mesta divjih odlaganj. Hkrati se bodo na glavnem okoljskem inšpektoratu v prihodnje potrudili za celovit pristop k nadzoru in povezali več inšpekcijskih služb.

Po njenih besedah k boljši urejenosti okolja in preprečevanju nastajanja novih divjih odlagališč lahko prispevajo ljudje sami in njihovo boljše osveščanje ter s svojo prisotnostjo in strožjimi sankcijami okoljski inšpekcijski organi.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju !

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (369)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka..
25. 03. 2012 08.04
+6
zvečer je blo na 24ur,da so nabrali pa 10 000 ton smeti,nisem šu na akcijo,ker nikol ne mečem nč v naravo,niti čikov ne ker sem ne kadiilc,sem pa da se uvedejo visoke kazeni za tiste, ki ustvarjajo divja odlagališča.
blue33
25. 03. 2012 07.20
+3
ker nisem nikoli vrgel noben plastičen odpadek v naravo, ne bom nikoli čistil za nikomer ( sicer sem že, ampak več ne bom)
Tucci
25. 03. 2012 07.06
+7
Jaz to akcijo podpiram in mi je žal, da se je zaradi službenih obveznosti nisem mogel udeležiti. Zato se sprašujem, koliko brezposelnih, ki prejemajo socialno pomoč in lahko delajo, se je udeležilo te akcije.
tony_abcde@yahoo.com
25. 03. 2012 00.35
+15
Država bi morala poskrbeti, da bi imela na terenu "čuvaje" s pristojnostmi izrekanja visokih denarnih kazni in obvezno, da onesnaževalec odstrani odpadke. S tem bi zagotovo zmanjšali odlaganje odpadkov v naravi. V kolikor pa odvrže odpadke v vodovarstvenem območju pa minimalna zaporna kazen 2 leti.
Derpson
25. 03. 2012 00.25
+6
30min je stalo skupno zbirališče, potem so pa pršli dolenjski brazilci in vse razmetal in nekaj pobral... ejga...ćistilna akcija pa to ...
York
24. 03. 2012 23.59
+10
jacko64 24.03.2012 20:31:09 dobro da tako ne razmišljajo tisti ki so se akcije udeležili... -------------------- Si mogoče gledal današnja poročila na Popu ob19 uri? Če si, potem si videl posnetke površno zasutega jarka nekje ob robu gozda. Občinarji v Račah so želeli prekriti svoje nedelo, nesposobnost in nesnago. Nekaj dni pred čistilno akcijo so na hitro in površno zasuli jarek s smetmi. Nezaslišano dejanje! In dokler bo tovrstno početje ostalo brez posledic, tokrat za občinske packe iz Rač, bo trud vseh preostalih, nikoli dokončano delo. Mimogrede, od lani sem sodelovala, po svojih močeh, v glavnem organizacijskem odboru v Ljubljani. Razočarana nad odzivi tistih, ki so plačani, da poskrbe za čisto okolje in kaznujejo nemarneže sem danes res s težkim srcem rekla dovolj, dovolj je potuhe. Takih kot so na občini v Račah je v Sloveniji ,žal, precej. Žalostno. Pravzaprav bi bilo dobro organizirati javno, sramotilno tablo. Recimo v Tedniku ali pri Preverjeno. Mogoče bi pa pomagalo, če bi packe z imeni in priimki predstavili celi Sloveniji.
Aristotel30
24. 03. 2012 22.59
+8
Ekologi brez meja so si "za cilj" zadali, da "zberejo" 10.000 ton odpadkov. Zbrali "so" jih "le" 3000 ton. So sedaj razočarani, da "niso" zbrali več smeti? Ekologi pa taki, jaz jim raje pravim lobisti. Najlažje je it do župana in ga pregovorit za akcijo, on nato zaukaže prostovoljno - "mus" akcijo, nato pa se vsi lepo kažejo po tv-ju, kako pridni in zavedni da so. Nakoncu pa še k Turku po državno odlikovanje za izpeljavo projekta, ki je potekal na žuljih pol primoranih "mus" prostovoljcev, ideja za to pa sploh njihova ni. Vse lepo v deželi norcev in krav, kjer se nihče ne spomni nič novega, le obiranja drug drugega in metanja dela pod noge. "Za vas narod pa večna hvala in zahvala, konec koncev skrbite za svoj boljši jutri!" Rekoč to v smehu se mastijo z zrezki in vinom na Brdu pri Kranju. Živel narod hlapcev!
inzadnji
24. 03. 2012 22.37
+2
sedaj pa teh 3000 ton materiala izvozite v eciklažne obrate izven Slovenije.
pulsar
24. 03. 2012 22.34
-2
Niste šli zaradi tega, ker ne boste za nemarneži čistil? Potem ste nemarneži tudi vi ker vas očitno ne moti!
veselo-na-delo
24. 03. 2012 21.54
+9
Nisem šel čistit ker ne mislim čistit za tistimi ki jim je mar za okolje! Kar se pa tiče odvozov teh odpadkov" zakaj zaboga nam ukinjajo ali pa zakaj uvajajo na vsak prdec nesnage PLAČAJ,(tudi meni se to že upira, zato pa raje premislim kako razsortiram da lahko nakoncu še izkoristim za denar za katerega oddam to razsortirano robo na odpadu), ja kdo bo pa imel toliko denarja za uničenje, na primer kakih 1000 azbestnih salonitk,to semi vidi zelo bosa ideja zato pa ni čudno zakaj ljudje raje vozijo v naravo kot pa bi jim dali prezplačno oddajo takih nevarnih odpadkov po katere bi še lahko prišli na dom če nebi imel prevoza,-in ne samo to še marsi kaj drugo je takega ki bi morali vzeti brezplačno. In bi bilo dosti manj tega v naravi. Pa lep pozdrav!
nosko1234
24. 03. 2012 21.48
+14
Čistilna akcija je uspela in Slovenija je čista za par mesecov. Drugo leto vse enako po starem. Smeti so pobrane, nekaterji pa si bodu fajn pokasirali na ta račun. Kaj je naredila država oziroma vlada? Nič. Pravijo treba kršitelje kaznovat, jaz mislim drugače,treba kaznovat državo ker ne stimulira državljane da bi imeli pogoje za odlaganje odpadkov. Vse se vrti okrog denarja vsi bi rad le kasirali. Navedel bom eden primer. Imel sem približno za 2 toni gradbenega odpada, ker živim v strnjenem naselju in nimam lastnega prevoza, sem odšel na komunalo da bi naročil kontejner. Povedli so mi takole: za dovoz in odvoz majhnega 5 tonskega kontejnerja 67 evra, za vsako tono odpada 180 evra. To se pravi bi jaz moral moje odpadke plačat kot zlato. Gospodje iz vlade, od takšne nestimulacije nastajajo divja odlagališča. Ne govorit da nismo dovolj osveščeni, mi smo dovolj osveščeni, le vi nič ne ukrenete.
SBP
24. 03. 2012 21.27
+2
A je na Bledu bila tudi čistilna akcija? En ata se je v kontejnerju vozil po jezero - na njem pa nameščen motor(!)
nebvedu
24. 03. 2012 21.10
+3
Na žalost bodo v enem letu (do naslednje take akcije) vsa ta mesta ponovno nasmetena. Smeti pa bo najbrž več kot nekoč. Me zanima zakaj so kosovne odvoze ukinili in jih je potrebno sedaj plačat. Tam so ljudje vse zmetali stran in ni bilo toliko po naravi. Danes pa ni več tega in vsi vozijo v naravo.
York
24. 03. 2012 21.15
+8
Ni res, brezplačni, kosovni odvozi niso ukinjeni samo logistika se je spremenila. Preden kritiziraš odpri katero od komunalnih strani in se informiraj!!!!!
sikorsky
24. 03. 2012 21.02
-6
Ajoj mojo sedežno so našli,....
Oleander
24. 03. 2012 21.02
+10
Iz zgornjega naslova se da zaključiti sledeče. Ljudje vsak dan odvržemo 10.000 kg odpadkov tja kjer jih nebi smeli, pri tem pa nas vsi inšpektorji ne uspejo videti. Ker vlada poskuša šparati naj se nad zgornjim dejstvom zamisli in odpusti 95 % vseh inšpektorjev !
Victorinox
24. 03. 2012 21.00
+6
Take čistilne akcije so potrebne. Vanje je treba vključiti tudi šolarje, študente, vojsko, policijo, itd. Obenem je potrebno od malega vzgajati otroke k osveščenosti, da jim bo narava in skrb za okolje v domovini nekaj pomenilo. Na koncu je potrebno zelo strogo nadzorovati in kaznovati tiste, ki brezobzirno onesnažujejo naravo. Bil sem med udeleženci čistilne akcije. Človek preprosto ne more razumeti kako lahko nekdo brez srca odvrže v naravo tolikšno maso različnih odpadkov. Kakršen odnos do narave, takšen do domovine Slovenije. Žal.
Andrej Vrši?
24. 03. 2012 20.56
+3
Skoda nisce ne pokaze ciscenja stajerska-rekmurje.
Andrej Vrši?
24. 03. 2012 20.58
+1
legabi
24. 03. 2012 21.34
+4
Prekmurje lahko najdes na MMR. Tudi njih se lahko pohvali, vsaj so tudi oni bili pridni.
zefa20
24. 03. 2012 20.42
+13
ta akcija nima drugega učinka kot samo tega da se podpira onesnaževalce narave namesto da bi se jih kaznovalo. Efekt akcije je lahko samo kratkoročen in nič drugega, kajti že jutri bodo itak vsi ki so do zdaj onesnaževali in uničevali naravo ravnali isto, dokler jih država nebo udarila po denarnici
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
24. 03. 2012 20.31
+7
Saj to je vse super te cistilne akcije itd.Ampak problem je v napacnem razmisljanju cloveka od otrostva naprej in celotnega sistema.Clovek bi se moral zavedati da so gozd njegova pljuca in niti eden nebi odvrgel smeti v gozd ali kamorkoli dokler pa imamo polno butlov ki bodo to pocenjali do smrti pa bo zal smeti vedno vec.Taksne stvari bi morali uciti ze od vrteca naprej v solah itd in se zavedati samo enega stavka kaj nam bo ves denar ko bomo do konca unicili Mati Zemljo sami vemo pa da smrt pride se prehitro po nas k temu pa pripomoremo sami .Ce bi zares hoteli ohraniti nas planet bi morali pozabiti na denar dokler pa nebomo smo obsojeni na unicenje clovestva ki je blizu.Lep pozdrav
Maancy
24. 03. 2012 20.22
+11
120 000 Državljanov zna hoditi po socialno pomoč in uživa v brezdelju za Obiranje Jabolk, Hmelja in čiščenje pa nimajo " časa "..in ni nikogar, ki bi jim povedal da bi morali za socialko kaj narediti.. To je enako kot za Bolane Slovenske otroke ni denarja državljani zbirajo zamaške, prispevke in dobrodelne Akcije.. Libijcem pa delajo protetiko in jih zalivajo z hrano in pijačo po hotelih ter neevropskim študentom iz Bosne in Kosova delijo štipendije.. To je Slovenija..dežela Norcev..