Slovenija

Cinkarna Celje: Talija ne merimo, s kadmijem ne zastrupljamo

Celje, 22. 03. 2012 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstvo Cinkarne Celje je predstavilo analize različnih laboratorijev. Ti dokazujejo, da v glavnih surovinah, proizvodih in odpadkih iz proizvodnje titanovega dioksida ni strupenega talija, proizvodnja titanovega dioksida pa ni kriva za povišane vrednosti kadmija na Celjskem, so prepričani.

Se je Cinkarna Celje dokončno oprala očitkov ter odgovornosti za industrijsko onesnaženje na Celjskem in v čigavi pristojnosti je sedaj iskanje rešitev?
Se je Cinkarna Celje dokončno oprala očitkov ter odgovornosti za industrijsko onesnaženje na Celjskem in v čigavi pristojnosti je sedaj iskanje rešitev? FOTO: Kanal A

Tehnična direktorica Cinkarne Nikolaja Podgoršek - Selič je na novinarski konferenci povedala, da družba od svojih dobaviteljev surovin pred začetkom sodelovanja vedno zahteva analizo elementov na meji določljivosti. Analizo mora opraviti tretja neodvisna pooblaščena stran. V analiznem poročilu norveškega laboratorija Lan Nett za obe rudi, ki jih uporablja Cinkarna, jasno piše, da talija z akreditirano metodo niso uspeli določiti, je dejala Podgoršek - Seličeva.

Poudarila je, da je Cinkarna Celje vzela vzorce vseh aktualnih vhodnih surovin, produktov in odpadkov ter naročila analizo talija pri pooblaščenem izvajalcu, Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto. Ta v nobenem od vzorcev ni mogel potrditi pristnosti talija, ki pa ga je na vzorcih celjskih civilnih iniciativ odkril kanadski laboratorij AcmeLabs.

Vodstvo Cinkarne Celje spodbija izsledke kanadskega laboratorija AcmeLabs s trditvijo, da ti niso usmerjeni v ekološke raziskave.
Vodstvo Cinkarne Celje spodbija izsledke kanadskega laboratorija AcmeLabs s trditvijo, da ti niso usmerjeni v ekološke raziskave. FOTO: CI Celje

Kanadski laboratorij ni pristojen za ekološke raziskave?

Kot pravi, je kanadski laboratorij priznan na področju geoloških raziskav, nikakor pa ni usmerjen v ekološke raziskave. Razlika med obema raziskavama je predvsem v količini snovi, ki jo določajo, kar pomeni, da geologe zanimajo višje koncentracije, pri onesnaževanju okolja pa gre za prisotnosti kovin v zelo nizkih koncentracijah.

"Vzorce so v obeh laboratorijih pripravili na enak način, nato so uporabili različno merilno tehniko," je dejala Podgoršek - Seličeva.
Kot pravi, je direktor kanadskega laboratorija tudi sam potrdil, da se njihove analize nikakor ne morejo uporabljati za vrednotenje okoljskega onesnaženja in da je laboratorij uporabil neustrezno analitsko metodo, ki daje napačne rezultate in zato za vrednotenje obremenjenosti okolja ni primerna.

Cinkarna Celje: Nismo krivi za onesnaženje s kadmijem

Cinkarna Celje je znova preverila tudi morebitno vsebnost kadmija v proizvodnji titanovega dioksida. Trije laboratoriji so pokazali, da je koncentracija v vseh primerih pod mejno vrednostjo za kadmij v nenevarnih odpadkih in tleh. To po oceni Podgoršek - Seličeve dokazuje, da za onesnaženje s kadmijem ni kriva zdajšnja proizvodnja titanovega dioksida na Celjskem.
Ob tem je poudarila, da titanov dioksid najdemo povsod, v žvečilnih gumijih, sončnih kremah, šminkah, zobni pasti, oblekah in v večini zdravil, med drugim v persenu in septoletah, kar potrjuje, da ni strupen.

Prav tako so raziskave, ki so jih opravili na zaposlenih v 15 tovarnah titanovega dioksida v Evropi in Ameriki potrdile, da med inhalacijo titanovega dioksida in pljučnim rakom pri ljudeh ni nobene povezave.

Poklicnih obolenj ni, prav tako ne talija

"Obtožbe, da imajo delavci Cinkarne Celje v 60 odstotkih okvarjene kromosome ter da krvavijo iz nosu, so nas globoko osebno prizadele, ker so v celoti izmišljene," je dejala Podgoršek - Seličeva. Ob tem je postregla z informacijo, da v 39 letih proizvodnje titanovega dioksida ne beležijo poklicnih obolenj. Iz povprečja pa izstopajo motnje metabolizma maščob, bolezni gibal, povišan krvni tlak in okvare sluha, o poklicnih bolezni pa ne poročajo niti iz drugih cinkarn po Evropi in ZDA.

Na vprašanje, ali ima Cinkarna Celje merilno aparaturo za določanje talija, je Podgoršek - Seličeva odgovorila, da nima. "Če talija niste dali v proizvodnjo, potem ga tam tudi ne more biti," je pojasnila.

V Cinkarni talija ne merijo, s kadmijem ne zastrupljajo, okoljsko problematiko pa bi bilo najbolje reševati s pomočjo arbitraže, so prepričani.
V Cinkarni talija ne merijo, s kadmijem ne zastrupljajo, okoljsko problematiko pa bi bilo najbolje reševati s pomočjo arbitraže, so prepričani. FOTO: Kanal A

Problem bi rešili s pomočjo arbitraže

Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina je zatrdil, da družba spoštuje vse zakonodajne predpise, ne krši zahtev okoljevarstvenega dovoljenja in redno kontrolira vse vhodne surovine in izhodne materiale. Civilne iniciative Celje pa je pozval, naj skupaj imenujejo neodvisnega strokovnega arbitra, ki bi vodil projekt, v katerem bi po natančno določenem in z obeh strani potrjenem programu pregledali vhode in izhode iz obstoječe proizvodnje titanovega dioksida. Ugotovitve arbitra pa bi bile za obe strani zavezujoče.

Benčina je še dodal, da je Cinkarna Celje pripravljena financirati ta projekt in od civilnih iniciativ pričakuje, da se bodo na omenjeni predlog pozitivno odzvale. Glede sanacije območja stare Cinkarne je Benčina dejal, da je to odprto vprašanje, saj družba tega sama ne zmore. Po njegovem mnenju bi bilo treba ta problem rešiti podobno, kot je potekala sanacija Mežiške doline.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Savin?an
23. 03. 2012 07.14
+3
Gospa Slakan se na blogu, ki je nastal 2006 leta hvali kako se je pozdravila z sadjem iz svojega vrta. Tu je prepis zadnjega odstavka. "Tudi sama si gojim na vrtu zelenjavo, iz svojega sadovnjaka pa je najlepše utrgati zrel sadež. Na svoj 50. rojstni dan sem postala tudi članica kluba Naravnega zdravja - Club of Natural Health. Zelo sem ponosna, da sem lahko v tako prijetni in zdravja polni družbi." Šentjur, avgusta, 2006. Ker mi Admin ne pusti linak do prispevka enostavno v brskalnik unesite njeno ime in na Inštitut naravnega zdravja preberite ta članek v celoti. DVOLIČNOST IN POHLEPNOST PO DENARJU.
audi_s
22. 03. 2012 21.55
+3
CINKARNA GRE V NOS SAMO TISTIM, KI BI RADI PREJEMALI ODŠKODNINO ZAKAJ NI IMEL PROTI CINKARNI TAKRAT KO SO PREJEMALI ŠE ODŠKODNINO NIHČE NIČ??? HMMMM..... GRE SAMO ZA DENAR LJUDJE.....!!!!!!
Danijel Fric
22. 03. 2012 16.01
-2
Cinkarna je problem, predvsem deponija Bokovžlak, me res zanima kaj je tam s podtalnico. Glede na krizo pa bolje da se malo ugriznemo..........
Osvald
22. 03. 2012 15.51
+2
Za azbest so prav tako lagali.
Jure Herer
22. 03. 2012 15.39
+3
vzhodni del Slovenije je pod velkim vplivom kemtrajlov
big brother
22. 03. 2012 15.38
+4
V Nemčijo na inštitut , DR Krueger. Boste vi vidl, kaj vam bodo še tam vse našl. V pitni izvirski vodi naravni mineralni so našl ecoli:)) samo v tako malih količinah, da če človek ne pije veliko na dan, ne občuti.
big brother
22. 03. 2012 15.36
-2
To je možno samo v SLoveniji, drugje bi zabili jim ta obrat takoj, pa plačali bi ljudem za 30 leet nazaj odškodnine. Smrt nikoi ne zastara.
Turgensis
22. 03. 2012 15.57
+2
drugje bi bili predstavniki civilne iniaciative že za zapahi, saj širijo neresnice v zvezi z cinkarno, laži v zvezi z družinskem zakoniku pa so takšne, da bi bilo potrebno predstavnike zapret za 30 let!
Ford137
22. 03. 2012 15.21
+4
...upam, da bo Cinkarna zahtevala odškodnino od civilne inicijative.
misholin
22. 03. 2012 14.37
+3
Hja, zadevo zelo dobro poznam že po službeni dolžnosti (pa nisem zaposlen v Cinkarni Celje) in vam lahko zagotovim, da se t.i. Civilna iniciativa bori le za svoje žepe ! Tudi jaz že skoraj pol stoletja živim tu in vem, da je včasih Cinkarna res bila problem, ampak že nekje od 80-tih let dalje so se razmere bistveno izboljšale. Okolje je sedaj zeleno in ga verjetno precej bolj kot Cinkarna (mimogrede ima vse potrebne filtrirne naprave) onesnažuje lokalni promet predvsem tovornih vozil. No, kar se tiče ge.Marte Slakan, ki ima toliko za povedati o svoji bolezni, za katero obtožuje Cinkarno -kdor deklino pozna dobro ve, da je njen cilj št. 1 napolniti si žepe na lahek način...
eosss.slo
22. 03. 2012 15.36
+4
Res je, danes je Cinkarna manjši onesnaževalec, ampak v 80-ih letih pa so na veliko onesnaževali s težkimi kovinami (predvsem kadmijem), ki pa ostanejo v okolju dolgo... Seveda se tega danes ne da več dokazati, takrat so vse skupaj prikrivali (vem iz prve roke od zaposlenih v Cinkarni) in skozi njihove dimnike je šlo ogromno odpadnega materiala, za katerega so jim iz tujine plačali, da so ga prevzeli. Ampak danes se tega seveda ne da več dokazati...
MB_king
22. 03. 2012 14.34
+4
Meni se vedno bolj zdi, da je v ozadju pohlep ljudi... Naj bodo srečni, da jim cinkarna zagotavlja službe in naj nehajo sanjat o odškodninah, ker so tla strupena že itak povsod...
Slovencek1
22. 03. 2012 14.08
+4
ja super da mamo uradne inštitucije ki jih plačujemo mi, ki umiramo zato, da ozek krog ljudi dosega zastavljene finančne cilje...kje so pa argumenti za povedano?!?!?! To je tko k bi Strojan reku da ni u življenju ničesar ukradel............
amakrkr
22. 03. 2012 14.25
+3
Ti jih full plačuješ glede na to da med delovnim časom visiš na 24ur.
Savin?an
22. 03. 2012 14.34
+7
Kje so pa argumenti za povedano s strani civilnih iniciativ. V Sloveniji je pač tako, da ne verjamemo tistim, ki so zato plačan. Analiza je bila narejena tudi na Norveškem. ( 1 odtavek) Kanadski laboratorij pa se je ogradil od izjav civilne inicjative, ker dober vedo, da bi jih lahko Cinkarna tožila. Da sem jaz direktor te firme, bi najel zunanjo ( EU ) komisijo, ki naj pokaže, kar je res in kaj ne. Potem, bi pa te posameznike, iz civilnih inicjativ mastno tožil, zaradi kleveta in ugleda firme.
Geronemo
22. 03. 2012 14.38
+0
b77
22. 03. 2012 13.58
+4
bio dim pač-najbolje da še kasirate za zdrav zrak ki ga proizvajate