Slovenija

'Cilj je ideal vitke države, ki pomeni čim manj demokracije in sociale'

Ljubljana, 12. 04. 2012 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik državnega sveta Kavčič je odločno proti ukinjanju tega organa. Ideja po njegovem mnenju pomeni manj demokracije. Zdi se mu prav, da je ob strankah prisoten še "neki ne premočan ne prešibak organ uravnoteženja in zavor".

Blaž Kavčič
Blaž Kavčič FOTO: POP TV

Poskusi ukinitve državnega sveta (DS) po mnenju njegovega predsednika Blaža Kavčiča sodijo v nabor ukrepov za zmanjševanje demokratičnosti. V vodstvu tega organa opozarjajo, da DS ne zastopa političnih interesov, pač pa predstavlja civilno družbo in lokalne skupnosti.

Ukinjanje državnega sveta po Kavčičevo pomeni manj demokracije

Spremenil bi način vlaganja veta

Državni svet je poznan predvsem po možnosti vložitve veta na posamezno zakonsko besedilo, kar pa je po Kavčičevem mnenju neposrečeno oblikovan instrument. Prepričan je, da bi morali uvesti tako imenovano četrto branje zakonskih besedil, kar pomeni, da bi DS lahko vložil veto le na določene sporne dele zakona. To bi se po njegovih besedah dalo urediti že v poslovniku državnega zbora.

Po Kavčičevem mnenju ideja o ukinitvi DS izhaja iz arzenala ukrepov za zmanjševanje demokratičnosti v posameznih državah. Konservativna politična opcija bi namreč želela imeti kar se da enostavno birokratsko upravljanje z državo ter skozi to doseči ideal vitke države. To po njegovi oceni pomeni čim manj sociale in čim manj demokracije.

Državni svet po njegovih besedah dela dobro, lahko pa bi delal veliko boljše, če bi bila v političnem prostoru prisotna "nekoliko bolj državniška raven odnosov znotraj funkcij v državi". Zdi se mu zelo umestno, če je ob političnih strankah prisoten še "neki ne premočan ne prešibak organ uravnoteženja in zavor".

Kavčič opozarja, da DS sestavljajo nepoklicni politiki, ki lahko avtentično zastopajo državljane po drugačnih kriterijih kot politične stranke, saj zastopajo interese na konkretnih družbenih področjih in na področju lokalne samouprave. Po uveljavitvi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije DS tudi postaja edino mesto, kjer so zastopani lokalni interesi.

Jerkičeva: Dodaten nadzor občasno moti politične stranke

Tudi podpredsednica DS Lidija Jerkič opozarja, da državni svet ni sestavljen po političnih interesih, ampak predstavlja civilno družbo. Ker izvaja dodaten nadzor, občasno moti politične stranke, kar je po njenem mnenju tudi razlog za poskuse ukinjanja tega organa.

Kavčič ob tem priznava, da je vpliv političnih strank sicer prisoten v DS, a te nad njegovim delovanjem nimajo nadzora. Kot pravi, se v DS večkrat pojavijo velika odstopanja med stališči strank in glasovanji svetnikov, ki tem strankam pripadajo.

Prihranili bi manj kot milijon in pol na leto

Pri ideji o ukinitvi DS se po Kavčičevih besedah kaže tudi nepoznavanje "realne računice". Strošek državnega sveta namreč predstavlja osem odstotkov proračuna državnega zbora. V DS na leto porabijo milijon evrov letno za plače ter 350.000 evrov za sejnine, zato z njegovo ukinitvijo ne bi veliko privarčevali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bca
12. 04. 2012 19.06
+3
Cilj te države je, naj dobi plačilo samo tisti, ki ustvarja. Dokler dobimo dobro plačilo, nam ni mar za demokracijo. DS naj gre z vsemi nastopajočimi na smetišče zgodovine.
galiot
12. 04. 2012 18.57
+2
Demokracija našo državo niti oplazila ni,tako da ne vem kaj človek govori...
tali?ni tom
12. 04. 2012 20.03
+1
Mr.Somebody
12. 04. 2012 18.52
+5
Državni svet ni nč druzga kot interesno združenje, ki samo meša meglo in žre proračunska sredstva. Poleg tega pa imajo še pravico veta na zakone, ki jih v državnem zboru zglasujejo poslanci, medtem ko teh ljudi v Državnem svetu nihče ne vol.
M-A-N
12. 04. 2012 18.52
+5
Seveda je proti, ker bi ostal brez stolčka*omunističlna!
tikataka100
12. 04. 2012 18.51
+3
Kavčič sam se ukini.
Balki30
12. 04. 2012 18.43
+0
Dajmo tega tipa in sindikaliste in turka in državne svetnike na falcona in prodajmo vse skp.
M-A-N
12. 04. 2012 18.51
+1
Ne prodat, treba jih je dat v falcona poslat v zrak in sestrelit!
lnterReflections
12. 04. 2012 18.40
+4
Jaz bi zmanjšal poslance na 46, svetnike pa na 20.
ich123
12. 04. 2012 18.39
+4
MA, DAJTE ŽE ENKRAT UKINIT TE GOFLJAČE IN PARAZITE !!!!!!!
samuelka
12. 04. 2012 18.37
+7
Seveda je proti, kje bo potem imel marcedesa? To je pa res nepotreben organ, ki samo denar zapravlja. Ukinit!
upornik22
12. 04. 2012 18.34
+2
nova jara gospoda ki se prevaža z novim merčotom
Bavcb
12. 04. 2012 18.14
+3
Prosim da se tudi tukaj privarčuje kakšen milijon , ne samo na račun otroških dodatkov vrtcev , penzij , zdravstvenih itd ,,, zakaj pa ne bi pri "velikih bučah "tudi varčevali ,zato DZ, vam pravim , pojdite na smetišče zgodovine , Problem pri nas Slo je da bi večina živela , ter lepo služila na račun države , zato adijo , mi navadni državljani VAS NE RABIMO , kregate pa se lahko po GOSTILNAH.
Nimivseeno
12. 04. 2012 17.49
+19
Ne Kavčič, cilj je čim manj takih zajedalcev kot si ti in tisti neučinkoviti državni svet.
WikiX
12. 04. 2012 17.39
-1
Mogoče Kavčič ne razume, da je naša celotna javna uprava skorumpirana in mi splohne poznamo realne demokracije ter civilne družbe. Naša nedotakljiva fašistična oligarhija, na doživljenjskih položajih ni nastala iz nič temeč so se izlegli iz prejšnjih komunističnih kvazi avtoritet, zaradi katerih je Jugoslavija potem tudi propadla, medtem ko so oni nemoteno nadaljevali svoje masovne zločine, skozi lažno, zaigrano transformacijo v demokratično družbo, kjer so po nekem čudežu, bili spet izvoljeni le eni in isti. Sicer imamo navidezno pester politični prostor, kadar je dolgčas in narod zahteva nove obraze, se preprosto razdelijo in ustvarijo še kake nove parazitske stranke, načelno pa med vsemi vlada totalno enoumje, ker so na oblasti le zato, da si čim več osamolastninijo in skupaj zatirajo vse svobodomiselne nasprotnike režima, še posebej tiste, ki nismo v nobeni tajni policiji, vojski ali ostalih dobro organiziranih državnih združbah. Naj navedem primer, ko Kavčič trdi, da predstavlja civilno družbo in lokalne skupnosti, naj mi prosim navede enega samega civilnega reveža ali družino, ki so ji pomagali oziroma so posredovali v korist reševanja njihovih problemov, torej proti domnevno pravni in socilani državi, ki jih je v bistvu ustvarila in sestavila konstrukte, po katerih so žrtve celo krive za lastno uničenje!? Ste pomagali mar Strojanovim ali družini Vaskrsić, da na deset tisočev izbrisanih tretjerazrednih državljanov niti ne omenjam? In če ne zna navesti niti enega civilnega posameznika, niti eno samo osebo, v deželi sistematično uničenih ter obubožanih hlapecv in klošarjev, o čem sploh govori, komu potem pomaga Državni svet, svojim županom in ostalim evgenično izbranim, samooklicanim predstavnikom ljudstva, ki to nikoli niso bili in ne bodo?
blabla59
12. 04. 2012 17.59
+4
Strojanovim???? a zato k so 10let ustrahoval in kradl vse okol?? zato bi jim mogl pomagat?????
I G N O R A N T
12. 04. 2012 18.06
+0
Odpri..Oci
12. 04. 2012 17.29
+12
Tudi eko-fašist Stritih je proti ukinitvi "njegove" službe za preučevanje fižolove pare... kjer za zalivanje fikusa iz proračuna mesečno dobi 4800 EUR... hkrati pa je vsak mesec vsaj dvakrat na kakem "kongresu" na Fiji-ju... ali v Riu... ali v Južnoafriški republiki...... . Pa tudi "vodja" službe za enake možnosti, ki ji je uspelo v štirih letih celo izdelati eno zgibanko (z "podizvajalci" preko avtorskih pogodb) verjetno meni, da vodi "najpomembnejši organ" v državi...... . Birokrati bodo vedno povečevali svojo "pomembnost" in našli sto in en način, zakaj so "potrebni" in "nepogrešljivi" !!!!!!
neutralni
12. 04. 2012 17.15
+10
ukint državni svet,zmanjšat število poslancev za 20%, zmanjšat pa tud poslanske plače za 25% pa bomo neki prihranl
povrsniste24kur
12. 04. 2012 17.35
+7
20%? še vedno bi ostalo 50 poslancev preveč!