Slovenija

Čigava je severna Triglavska stena?

Ljubljana, 28. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zgodba o denacionalizaciji severne Triglavske stene tudi po desetih letih še naprej ostaja odprta. Jeseniška upravna enota je sicer izdala odločbo, s katero je agrarni skupnosti Dovje - Mojstrana vrnila večino zahtevanih zemljišč na območju Triglava, ne pa tudi Severne Triglavske stene. O njej, trenutno je v lasti kranjskogorske občine, bo odločala posebej.

Agrarna skupnost Dovje Mojstrana, ki je na območju Triglava zahtevala dobrih 2.500 hektarjev zemljišča, večino travnikov in pašnikov, je z današnjo vrnitvijo sicer zadovoljna. A le delno. Vprašanje Severne triglavske stene ostaja odprto.

Vitomir Pretnar
Vitomir Pretnar FOTO: POP TV

Vitomir Pretnar, načelnik Upravne enote Jesenice, je povedal, da je severna Triglavska stena izvzeta zaradi pomislekov občine Kranjska gora kot tudi zaradi samega pomena, ki je predvsem simbolen. V zvezi s tem mora dati svoje stališče tudi ministrstvo za kulturo, na katerega pa še čakajo. Kranjska gora ni točno izrazila pomislekov, vendar gre za določene razloge kot kulturni spomenik oziroma naravni, ki ga velja zaščititi, je še povedal Pretnar.

Dejstvo je namreč, da je severna Triglavska stena z občinskim odlokom sicer zaščitena, ne pa tudi na državni ravni. Agrarni skupnosti Dovje Mojstrana pa se, nasprotno, vrnitev ne zdi prav nič sporna.

O lastništvu severne Triglavske stene bo moralo podati svoje stališče tudi ministrstvo za kulturo
O lastništvu severne Triglavske stene bo moralo podati svoje stališče tudi ministrstvo za kulturo FOTO: POP TV

Maks Klinar, Agrarna skupnost Dovje – Mojstrana, je mnenja, da se lastništvo vrne, kakor je bilo takrat. Pri tem obljubljajo, da bo, v primeru njihovega lastništva, režim ostal nespremenjen. Klinar še misli in upa, da bodo postali lastniki in da se pri tem ne bo nič spremenilo. Turisti in vsi ostali jo bodo lahko še naprej hodili občudovati.

Glede lastništva bodo tako morali svoje reči tudi na kulturnem ministrstvu. Šele na podlagi njihovega stališča se bo nato jeseniška upravna enota odločila, ali naj lastnica severne Triglavske stene postane Agrarna skupnost Dovje – Mojstrana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou