Slovenija

Cigaretni ogorek v kruhu!

Ljubljana, 22. 10. 2008 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
103

"Nagnusno! Kar obrnilo se mi je v želodcu!'' izkušnjo opisuje Ljubljančan, ki je hlebec kupil v eni izmed ljubljanskih trgovin. Če bi ogorek zaužil otrok, bi se lahko tudi zastrupil.

Marko Levičar iz Ljubljane je kupil hlebec kruha v eni izmed trgovin v Ljubljani. Ko si je odrezal kos kruha od sredine proti krajcu, je v sredici tičal cigaretni ogorek, ki ga takrat še ni opazil.

Ogorek v kruhu
Ogorek v kruhu FOTO: Marko Levičar
Na zdravstvenem inšpektoratu dobijo okoli 10 prijav na leto zaradi prisotnosti različnih tujkov v živilih.

"Naredil sem si sendvič in med jedjo zaznal neznan okus. Še bolj sem postal pozoren, ko sem začel filter in tobak mleti med zobmi. Sprva sem pomislil, da grizem kakšen manj kakovosten kos suhe salame. Izpljunil sem na rob krožnika in nič hudega sluteč jedel naprej ...,'' opisuje svojo negativno izkušnjo. ''Naslednji dan sem hlebec spet vzel v roke, da bi si naredil zajtrk,'' je pojasnil. Takrat pa je v sredici zagledal čisto pravi cigaretni ogorek. ''Nagnusno! Kar obrnilo se mi je v želodcu!'' je zgrožen. ''Sploh mi ni jasno, kako je lahko pristal v kruhu. Nekdo je moral to narediti nalašč,'' je prepričan.

Na vprašanje, ali je zaužitje cigaretnega ogorka nevarno, je odgovorila Lucija Perharič z Inštituta za varovanje zdravja. "Če predpostavimo, da vsebuje cigareta miligram nikotina – številne tako imenovane lahke cigarete ga vsebujejo manj –, bi moral majhen otrok, ki nikotina ni vajen, zaužiti tretjino cigarete, da bi prišlo do zastrupitve,'' je pojasnila. Cigareta je dolga 8,5 centimetra, od tega filter meri 2,5, del s tobakom pa 6 centimetrov. ''Iz tega sledi, da bi bilo treba pojesti dva centimetra cigarete z enim miligramom nikotina, da bi vnesli 330 mikrogramov nikotina. Če je cigareta močnejša, ustrezno manj. Na primer pri tistih, ki dejansko vsebujejo 10 miligramov nikotina,'' je povedala.

Kaj storiti v podobnem primeru

Ogorek v kruhu
Ogorek v kruhu FOTO: Marko Levičar
Pri majhnem otroku bi bilo za razvoj simptomov dovolj že manj kot 0,5 centimetra zaužite cigarete. Lucija Perharič

Na zdravstvenem inšpektoratu so za 24ur.com pojasnili, da bi ga v primeru, če bi potrošnik najdbo ogorka v kruhu prijavil, prosili, naj jim prinese živilo, račun, iz katerega bi bila razvidna vrsta kruha, ter čas in kraj nakupa. Če dokazov ne bi mogel predložiti, bi inšpektor vseeno vodil postopek na podlagi podatkov, ki bi jih prejel. Najprej bi v trgovini, kjer je bil kruh kupljen, pridobil podatke o vrsti kruha in proizvajalcu, nato pa bi opravil izredni pregled v pekarni. Posebno pozornost bi namenil zagotavljanju higienskih zadev in odnosu zaposlenih, ''saj je prisotnost ogorka v kruhu zagotovo posledica namernega dejanja''. Po pregledu bi se inšpektor odločil za ustrezen upravni ali prekrškovni ukrep.

Na Zvezi potrošnikov so za 24ur.com povedali, da ima potrošnik, če kupi živilo, ki ni varno, več možnosti: izdelek lahko vrne v trgovino in zahteva povračilo kupnine (lahko se tudi pogaja za odškodnino), hkrati lahko napiše prijavo na Zdravstveni inšpektorat, lahko pa se obrne tudi na Zvezo potrošnikov, če je njen član.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Albert.Einstein
16. 04. 2010 20.17
BLAJAK MATR ČELSI A BO RADI KURA*!
postmanka
04. 11. 2008 13.44
jest sem zadnič kupila zapakirane žemnjice. Pazi noter v foliji pa ŠTRIGLE..Vsi so se čudli kako so pa one pršle noter..isto v MERCATORJu..blak
Ciril Ajster
24. 10. 2008 00.45
Bistvo vsega je da je nadzor nad živili katastrofa.V nedeljo vabljeni na kramarski sejem v Maribor.
Et54678
23. 10. 2008 23.43
sama sem v mercatoejevem toastu zagrizla v koščke stiropora
Zvones
23. 10. 2008 16.48
Že pred časom sem prav tako doživel nevarno neprijetnost, ko sem si v opekaču pogrel dva kosa polnozrnatega toasta od Žita, sem zagrizel v zdrobljene kose stekla, ki so bila vgnetena v testo. Zadevo sem odnesel na tržno inšpekcijo na Vilharjevo cesto in zahteval, da me obvestijo o rezultatih preiskave. Povedati moram, da me nikoli niso obvestili, kaj so ugotovili, verjetno pa se s tem sploh niso ukvarjali.
bonii
23. 10. 2008 08.05
roxy, pravim da je to 100 že rabljen čik, da ga ni on (kupec) sam not stlačil......kaj je tako nerazumljivo napisano?, hehehe.......upam, da zdaj razumeš, sicer pa je bilo to namenjeno michael.jackson-u, ;););)
kawasakimen
23. 10. 2008 07.51
Ma kake debate.Pri vojakih smo v pasulju veckkrat dobivali zaobljene crve,ki so se lepo napihnili ob kuhanju in ce nisi hotel biti lacen (drugega nisi dobil)si ga enostavno dal ven in jedel naprej.No za nekatere je bil to tudi dodaten kos mesa.Ja decki Jugo vojska ni bil hec.
Roxy79
22. 10. 2008 19.01
bonii.... ma če jaz kej zastopm.... dej napiš še 1x....
bonii
22. 10. 2008 17.39
michael.jackson.....kot kadilka ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da je lahko pokajenen čiku samo pol rumen, , ne pa samo cel, tako kot je tvoje mnenje !tako da ne nakladaj in ne bluzi ker se ti ta trenutek, vsi kadilci lahko dobesedno smejimo v glavo
gorencc
22. 10. 2008 17.34
TO GA JE SAM NOT PORINU,MISL DA MU BOJO ODŠKODNINO DAL,AL PA DOŽIVLENSKO BREZPLAČN KRUH,OGORKA V KRUHU NI BLO,100NE
baj.d.wej
22. 10. 2008 17.06
roxy79... verjetno bi se našel kak tak, ki zrd tega nebi več tam kupoval kruha...
hansola
22. 10. 2008 16.59
@michael.jackson, spet kažeš, da si OŠ šprical. 1. poglej za sliko, mogoče ga boš tam našel. 2. mater si pametn, kdo ga je tu kadil? Si ga je kruh prižgal?
Roxy79
22. 10. 2008 16.55
Kam ma tle veze če bi bil kupljen v Merkatorju?Verjetno NE veste da ima merkator kruh iz najmanj 3-6 različnih proizvajalcev.Tko da tle....v kateri trgovini je bil kupljen kruh...nema nobene veze.. Kot pojasnjuje....da je bil ogorek zanalašč vržen v kruh,se mi zdi pa popolna bedarija. Pač...človek katerega je ogorek se ni držal pravil o prepovedi kajenja v proizvodnji.In mu je lahko ponesreč padel v testo in hkrati kasneje molil in upal,da bo kruh nazadnje pristal nazaj v pekarni,kjer bi šel za drobtine oz star kruh za živali. In...tokrat je imel nesrečo da je ogorek pristal v ustih potrošnika.Pred leti...ko sem delal v pekarni,so zagnali vik in krik da je potrošnik našel gumb v kruhu.Smo imeli izredni sestanek in me direktor pošlje v pisarno kjer je imel\"gumb\".Stranka se je pritozila na upravo in prinesla \"dokaz\". Ko pridem v pisarno,uzamem\"gumb\" in da ga bom nesel na sestanek...opazim da ne vem kako.... da so videli v tem \"gumb\",ampak bil je net od pekača(plehi so netani).In kot kaze se je en net odlomil in pristal na skorji kruha.!x se stranka pritožila da so bili notri zobotrebci.Po natančnem pregledu tega kruha,je bilo ugotovljeno da je nekdo namerno podtaknil zobotrebce v kruh.Ker...zobotrebec če potuje od \"mešalca do končnega produkta\".gre preko nožev na vagi in konec koncev preko valja..... pride na koncu kakorkoli poškodovan. No...ti zobotrebci so bili nepoškodovani,tko da smo ugotovili da je stranka hotela\"sabotirati\".ŽAl ji ni uspelo. Tko da kar se tiče ogorka.... tukaj lahko predvidevam da je bila res nepazljivost oz neupoštevanje delavca da je PREPOVEDANO kajenje v proizvodnji in nasploh v živilskem objektu.
baj.d.wej
22. 10. 2008 16.20
minika monika... kaj pa če je biu v Mercatorju :)
ax.
22. 10. 2008 16.07
o fak. loveparade, ne kuplen je biu u šparu. MERKATOR RULS <3 (za tiste kumarce ni biu kriv merkator, ampak proizvajalec iz nevemkje)
baj.d.wej
22. 10. 2008 15.57
Čudno, da tokrat niso omenili, kje je biu kupljen kruh... verjetno je bil v Mercatorju....
busta
22. 10. 2008 15.52
\"Še bolj sem postal pozoren, ko sem začel filter in tobak mleti med zobmi. Sprva sem pomislil, da grizem kakšen manj kakovosten kos suhe salame.\" - kakšen tobak, če je čik skajen od kdaj ima suha salama okus po po vati in tobaku - očitno tudi salamo kupuje v isti trgovini.
gruc
22. 10. 2008 15.50
kaj pa vm folk ni jasn.....model je dubu čik u kruhu ne nalepko jao
urskaa3
22. 10. 2008 15.46
zdaj še bodo čiki v kruhu ?
slovenc99
22. 10. 2008 15.43
pa to ni resss djte pogledat men to zgleda nalepka pa še lepo ni zrezan