Slovenija

Skozi kontrolo na Brniku tudi z litrom tekočine

Cerklje na Gorenjskem, 09. 12. 2011 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi preizkusa tehnične opreme bodo potniki vse do 5. januarja 2012 v ročni prtljagi skozi varnostno-kontrolno točko na brniškem letališču in na letalo lahko nesli tekočine tudi v embalaži, večji od 100 mililitrov.

Od 5. decembra 2011 dalje na letališču Jožeta Pučnika poteka preizkus opreme za pregledovanje tekočin, ki naj bi aprila 2013 omogočala popolno odpravo prepovedi vnosa tekočin na letala. Prepovedi je botroval poskus terorističnega napada na čezoceanske lete z uporabo tekočega eksploziva, ki ga je oblastem v Veliki Britaniji uspelo preprečiti avgusta 2006.

Na ljubljanskem letališču preizkušajo opremo za pregledovanje tekočin.
Na ljubljanskem letališču preizkušajo opremo za pregledovanje tekočin. FOTO: Reuters
Preverjanje tekočine
Preverjanje tekočine FOTO: POP TV

Preizkus opreme bo do marca 2011 potekal na številnih evropskih letališčih, javna agencija za civilno letalstvo pa se je dogovorila, da je med izbranimi tudi ljubljanski aerodrom. Preizkus je namenjen zbiranju podatkov, na podlagi katerih bo mogoče oceniti, v kolikšni meri je tovrstna oprema, ki naj bi jo pozneje uporabljali kot standardno opremo za pregledovanje tekočin, primerna za operativno uporabo.

Odgovorne zanimajo predvsem podatki o potrebnem času in sredstvih za pregled potnikov, ki v ročni prtljagi nosijo tekočino, število pregledanih in zavrnjenih ali nevarnih tekočin, število sproženih alarmov, izobraževanje zaposlenih in njihovo število, potrebno za izvajanje procesa pregledovanja, pa tudi odziv potnikov na sam postopek.

Opremo so do zdaj preizkušali v laboratorijih, s testi na letališčih pa skušajo ugotoviti, katera oprema je za različna evropska letališča najbolj optimalna, je pojasnil vodja strokovne službe za varnost in zaščito Dušan Sofrič. Ljubljansko letališče bo tako preizkusilo tri izdelke, ki omogočajo različne stopnje varnosti, v celi Evropi pa bo preizkušenih vsaj 20 različnih izdelkov, je še dodal.

Posamezne naprave stanejo od 20.000 evrov dalje, za vzpostavitev celotnega sistema varnega pregledovanja tekočin pa bi na Brniku morali po prvih ocenah investirati okrog 200.000 evrov, je povedal. Direktor agencije za civilno letalstvo Žiga Kotnik je dodal, da je v Evropski uniji sicer okrog 400 letališč, ki jih bodo morali opremiti s tovrstno opremo.

Delni rezultati preizkusa so sicer pokazali, da imajo potniki v 70 odstotkih primerov eno embalažo, ki jo je treba preveriti, zavrnjena pa sta le okrog dva odstotka pregledanih tekočin. Pri slednjih ne gre le za nevarne tekočine, ampak pogosto tudi za "šampone, ki bi lahko vsebovali eno od komponent eksploziva," je še razložil Sofrič.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 12. 2011 12.42
+1
Problem je tudi v tem, da ne preverjajo samo tekočin, temveč tudi ali zgolj komponente ki sestavljajo to tekočino, ...zato se primer odstranjevalca laka, rabi kot tipičen, ...kako vas lahko okoli prinesejo, in pahnejo v past, iz katere ni izhoda, vsaj normalnega ne. Zadnji odstavek članka pove, zakaj v resnici gre, ...
Ramzess
11. 12. 2011 12.47
+1
Skratka, ženske ne smejo s sabo nositi odstranjevalca laka, ker gre za aceton, ki se rabi tudi za, saj veste, in ta nakoplje lastnici obtožbo terorizma, ...istega vam ne smejo najti tudi ob preiskavi doma, ste ravno tako lahko obtoženi in označeni za terorista, ...zavedati se je treba, da enote v službi sistema uporabijo vsako malenkost v navideznem boju proti terorizmu, ...oz. terorju, ki ga izvajajo sami v imenu in interesu ...
eosss.slo
10. 12. 2011 21.09
+3
"Preizkus opreme bo do marca 2011 potekal na številnih evropskih letališčih," .... tudi letnice jim niso čisto jasne...
Ramzess
10. 12. 2011 12.24
+0
V času uradnega testiranja pač morajo potniki paziti, da ne bodo postali žrtve neuradnega, skritega testiranja, ...tudi to se je že dogajalo, in vemo kakšni so bili izgovori pristojnih, ...polek tega lahko gre v takih primerih za čisto druge zadeve, načrte.
Ramzess
10. 12. 2011 12.25
Glede na to kako preverjajo in izprašujejo potnike, in kako naivni in nepazljivi so ti, zlahka najdejo primerne tarče.
Ramzess
10. 12. 2011 12.22
-1
"Tekočina" ni definicija, pač pa manipulacija, ...točno je treba navesti, za katere tekočine gre v katerem primeru, ...denimo za liter prave vode, ali liter 'urin' vode. Po članku sodeč je testiranje bilo že končano marca letos, torej bi zdaj že pričakovali rezultate. Sicer pa vse skupaj ni nič kaj videti zanesljivo, saj vemo da so taka tehnologija, v skladu z določenimi interesi, vedno vprašljiva. Prej ali slej bo nekdo tenko piskal, denimo zaradi strupenega fluorida v vodi, ki ga tudi v stekleničeni vodi ne manjka (tudi tam so dodane 'predpisne' doze).
Jure Graši?
09. 12. 2011 18.50
-4
''Čez kontrolo na Brniku tudi z litrom tekočine'' jao jao, a vi znate pretvorit liter v mililitre????? 1 liter = 1000 mililitrov (ne pa 100 hahaha)
wiwa
09. 12. 2011 18.58
+4
Zgoraj omenjenih 100 ml je veljalo do sedaj. Še enkrat si preberi podnaslov.
gat
09. 12. 2011 18.58
zdej je tako da maš lahko plastenko, ki ne presega 100 ml. tako, če hočeš met liter ene tekočine moraš imet porazdeljeno v deset manjših plastenk. Zdaj bo pa tako, da boš lahko imel 1000 ml tekočine v plastenki, in ti ne bo potrebno prelivat v manjše. vsaj jst tako razumem :)
Ramzess
10. 12. 2011 12.28
+0
Skratka, upajte da ne bodo šteli tekočine v mehurju, in ali še v kolenih, kdo jo poseduje. ...nikoli se ne ve.
acofranc
09. 12. 2011 18.47
+2
Končno. Ta omejitev je itak retardirana, še najbolj pisana na kožo duty free shopom.