Slovenija

Cestni nadzorniki bodo ustavljali med vožnjo

Ljubljana, 01. 07. 2011 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po novem bodo lahko cestni nadzorniki osebna in tovorna vozila ustavljali tudi med vožnjo in preverjali vinjete. Prav tako bodo lahko nadzirali spoštovanje predpisane prepovedi vožnje tovornjakov.

Nadzornike so izobraževali in usposabljali na Policijski akademiji. Nova pooblastila cestnih nadzornikov za policijo pomenijo, da bo potrebna marsikatera intervencija manj, pojasnjuje predstavnik Generalne policijske uprave Anton Hribar.

Če voznik osebnega vozila ne bo imel vinjete oziroma če voznik tovornega vozila ne bo plačal cestnine, ga bodo lahko cestni nadzorniki ustavili tudi med vožnjo po avtocesti ali hitri cesti. Zato so v Družbi za avtoceste (Dars) vozila, s katerimi izvajajo cestni nadzor, opremili s svetlobnim napisom, podobnim tistemu, ki ga uporablja policija pri nadzoru hitrosti med vožnjo. Odslej bodo imeli na vozilih tudi modre namesto rumenih luči.

Cestni nadzorniki Darsa imajo dodatna pooblastila.
Cestni nadzorniki Darsa imajo dodatna pooblastila. FOTO: Dare Čekeliš

Obenem bodo lahko nadzorniki po novem izključevali vozila iz prometa zaradi vremenskih razmer, vendar ne pozimi. Če bo na primer na nekem območju zaradi naravnih razmer, burje ali poplav, postavljena prometna signalizacija za izločanje vozil nad določeno težo, bodo lahko nadzirali spoštovanje odredbe. Tako lahko voznika, ki ne spoštuje odredbe, zaustavijo in izdajo plačilni nalog ter ga izločijo.

Zavedamo se, da vseh kršiteljev ne moremo odkriti, vendar menimo, da naši cestninski nadzorniki svoje delo opravljajo korektno in učinkovito, kar ne nazadnje dokazuje tudi število izdanih plačilnih nalogov na vseh vinjetnih cestah po Sloveniji. Dars

Sicer pa je ravno danes tretja obletnica ustanovitve službe cestninskega nadzora pri Darsu, ki je bila ustanovljena zaradi prehoda na vinjetno cestninjenje za osebna vozila. Nadzor nad plačevanjem cestnine za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah trenutno opravlja približno 100 cestnih nadzornikov.

V zadnjih dveh letih so zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjete oglobili v povprečju nekaj manj kot 52.000 kršiteljev letno, največ na primorskem avtocestnem kraku. Letos so jih oglobili že več kot 22.000, od uvedbe vinjet sredi leta 2008 dalje pa skupno že skoraj 142.000, je pojasnil izvršni direktor za cestninjenje pri Darsu Bojan Bamfi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zako123
02. 07. 2011 13.55
butale se skrijejo proti našim hijenam,je pa veliko podobnosti z mol-om, do kdaj še
papaaa!
02. 07. 2011 11.36
samo še izvolitev mira siničke za predsednika države nam manjka, za mission completed!
davkoplacevalka
02. 07. 2011 09.11
banda ne ve kako napolniti proračun, pa bo zaposlila še nekaj dodatnih lenuhov, ki se bodo igrali šerife indelali zgago na cestah. DARS je pa tako popolnoma zgrešen ceste se delajo predolgo, cena za km ceste je pa kot bi bila zlata. pri nas se itak vse dela zelo počasi pa povrhu še nekvalitetno. Policija, mestni redarji, carina, Darsovci, pa saj te že vsak klošar lahko kaznuje in spravi iz prometa.
nesramnež
02. 07. 2011 03.31
a je za to tudi janša kriv?!? Izgleda,da ti bo dandanes vsak pastir pisal položnice
Diabolick
01. 07. 2011 23.23
In kako se bodo tile imenovali?Cestni šugavci?
Tonček Balonček
01. 07. 2011 21.58
Pa zakaj bi to počeli emd vožnjo, če imamo pa vstope na avtoceste. Da so si pa DARSOv-ci prisvojili obvoznico in magistralko na Dolenjsko ter tisto od Kranja do Lesc je pa itak totalni kriminal, možen le v nepravni državi! Ali pa cesto emd Dekani in Koprom!
ping85
01. 07. 2011 21.53
...poizkusi ne počakat.... tako c.nadzorniku, kot redarju. dobiš vse zapakirano, na tebi pa je potem da pošlješ zahtevo za sodno varstvo, če si seveda upravičen do nje.
ping85
01. 07. 2011 21.50
...vožnja s kamionom (prevoz živih živali), relacija MB-LJ: -vožnja po AC pred CP Tepanje te ustavi pristojni inšpektor, neki papirji ne štimajo - GLOBA -vožnja naprej mimo CP Tepanje, problem z ABC kartico (greš mimo brez plačila) - pripiča za tabo c.nadzornik - GLOBA -na CP Vransko prepozno zaviraš in te policaji dobijo na radar, ker je omejitev hitrosti 40. Seveda si prehiter - GLOBA -pelješ naprej, zapustiš AC, zapelješ v naselje - evo, redarji, tehtanje tovornega vozila- vozilo pretežko - GLOBA -pelješ naprej, te po GSM pokliče ljubica, spet policaji - GLOBA. -razjarjen pelješ naprej, pokličeš ljubico nazaj, za ovinkom redarji, te ustavijo - GLOBA za telefon -na koncu pa te še oglobijo, ker si šel iz vozila v trafiko vprašat za lokacijo firme, in seveda si tovornjak pustil tam kjer ne bi smel -GLOBA..... ......žena, a ti je ostalo še za kak sendvič, jaz sem celo plačo dal...niti ne vem več komu vse. Drugače pa junaki, ki pravite kdo bo temu počakal??!!! Poizkusi mu NEpočakat, boš videl kaj boš dobil po pošti (povem iz prve roke) pa LP
resenik
01. 07. 2011 20.49
Saj avstrijci že dolgo tudi tako kontrolirajo vinjete
ich123
01. 07. 2011 20.46
Policajem plače gor, njihovo delo pa darsovcem. To je možno samo v naši totalno zmešani državi. BRAVO !!!!
ich123
01. 07. 2011 20.42
Na vsak način hočejo sprovocirat ljudstvo ali pa samo preizkušajo kolk narod še prenese !!!
prehlad
01. 07. 2011 20.32
NO TO BO PA ZAPOSLOVANJE .PRAŠAT SE JE TREBA OD KOD BO DENAR.
prehlad
01. 07. 2011 20.30
JA PA KAJ ŠE .BOMO ZAČELI PA PEŠ HODIT .PREJ SO HODILI KOD SE PA VOZILI .NAZAJ ZA V KAMENO DOBO.
yorky
01. 07. 2011 19.53
DARSO-ovce so opremili z modrimi lučmi, da bodo lahko preverjali vinjete...niste resni!!!!!???? Zakaj potem ne opremite raje varnostne službe, ki bi bile bolj potrebne, ko gredo na alarm panik tipke, pošte, banke bencinske servise ipd, kjer ni ogroženo le premoženje, temveč tudi človeško življenje!!!!!!!??? Vi pa se borite opremljati taka vozila, zaradi klinčeve nalepke, ki je po vaše bolj pomembna kot pa katero človeško življenje!!!!!????????????????
yorky
01. 07. 2011 19.37
DARS-ovci, ste morda že videli kakšen most so naredili Japonci na Japonskem v pičlih štirih letih!? Pri nas pa ene klinčeve Peračice ne morete narediti v petih letih!!!!!????? Ste se že vprašali koliko je stara samo AC Lesce Hrušica in kako je že zaflikana!!!??? Predno bo zgrajena Peračica, bo potrebna popplna prevleka Lesce Hrušica, hahahahaha res ste mojstrovalci 1A!!!!!?????? Pejte se mal šolat na Japonsko al pa sam v Avstrijo, kjer so AC take, kot bi bile včeri odprte!
yorky
01. 07. 2011 19.25
GRE MI NA BRUHANJE, in še huje, SRAM ME JE, DA ŽIVIM V TEJ DRŽAVI, ki pobira samo denar od revežev, da si lahko tajkuni služijo na fin način denar in državni proračun, potem se pa sprašujete zakaj toliko kriminala, in še več ga lahko pričakujete, ker na tem čedalje več dela naša prelepa in zelo dobra vlada. Zanima me kaj nam še sledi, in kje nas bodo še obirali od naštetega: Višje kazni, za prekrške, ki jih opravljajo: policija, dars, redarji!!!!!! Dražja elektrika!!!!! Dražje parkirnine!!!!! Kazni pri neločevanju odpadkov!!!!! Kam nas vse to vodi se sprašujem, najbolje, da nas zazidate, da se nikamor več ne premaknemo. Slovenci smo pač potrpežljiv narod, ki vse skupaj samo sprejema in golta, zato pa z nami lahko delajo kot svinja z mehom, ker se jim ne znamo postaviti po robu, iti pred parlament, ali zablokirati ceste, ravno sedaj, ko so najbolj polne. Sramotno, žalostno toda resnično!!!!????
buksl12
01. 07. 2011 17.40
Vsak ki naredi nekakšen tečaj ti lahko pobira denar na cesti.To lahko dela samo policija in nihče drug.Sedaj bo pa vsak ustavljal vozila ki bo imel pet minut časa,to je pa res čez vse meje pravne države.Dars pa samo krade ljudem denar pa nič drugea ker je to vreča brez dna.
vengus
01. 07. 2011 16.45
Po novem ima DARS spet vrečo za krajo denarja,kot da še niso dovolj pokradli.
jani666
01. 07. 2011 14.59
Jaz redno videvam turiste, predvsem Italijanske, ki se vozijo brez vinjet med mejnim prehodom Škofije in Koprom in do sedaj še nisem videl nobene kontrole, kaj šele da bi koga ustavili, razen Slovencljna!!!
Ramzess
01. 07. 2011 14.48
"Cestni nadzorniki bodo ustavljali med vožnjo" "Po novem bodo lahko cestni nadzorniki osebna in tovorna vozila ustavljali tudi med vožnjo in preverjali vinjete." Definirajte ta nesmisel prosim, ...kaj to pomeni 'ustavljali med vožnjo'. Kaj pa sicer počnejo. Težko si predstavljam, kako se ustavi vozilo, ki stoji. Pravzaprav ni mogoče, ker že stoji, je že ustavljeno. Pa tudi sicer je vozilo potrebno preusmeriti iz 'vožnje' in ustaviti, ...med vožnjo sredi ceste bi znal nastat problem, a si predstavljate. "Če voznik osebnega vozila ne bo imel vinjete oziroma če voznik tovornega vozila ne bo plačal cestnine, ga bodo lahko cestni nadzorniki ustavili tudi med vožnjo po avtocesti ali hitri cesti." Dvomim, da je tako ensotavno, na AC ja bodo ustavljali, ...pa kje ste izgubili vednost o varnosti, in posledicah lastnih dejanj. Nr.1="Mene kontrola nič ne moti. Vinjete so obveznost in ko gremo v Avstrijo tudi ne razmišljamo o tem, da je nebi kupili. Glede ustavljanja na AC-ju, mislim, da ni dovoljeno ustavljati in preverjati na odstavnem pasu, temveč se zapelje do prvega izvoza oziroma parkirišča. Popravite, če se motim." Ni potrebno, ...vprašanje kateri Alfa voznik jim bo (njihovemu vozilu) sledil na izvoz, ali počivališče, ...navsezadnje, kako potem nazaj, na pravo pot, ...počivališče je eno, 'x' izvoz pa drugo, ...