Slovenija

Ceste splužene in prevozne

Ljubljana, 15. 01. 2009 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nuša Stegnar/STA
Komentarji
124

Policija opozarja voznike, da morajo očistiti svoje jeklene konjičke. Če je vaš avtomobil zasnežen, vas lahko doleti kazen.

Sneženje, ki je že včeraj zajelo vso Slovenijo, se je nadaljevalo tudi dopoldne, pozneje je ponehalo. Čeprav so cestni delavci včeraj ves dan posipali in plužili ceste, pa je sneg, ki je zapadel ponoči, spet pobelil ceste. Po zagotovilih cestnih služb so ceste splužene in posipane, akcije pa še potekajo.

Sneg
Sneg FOTO: Damjan Žibert

S pluženjem so imeli veliko dela tudi 'navadni' ljudje, ki so izpred svojih domov in dovozov morali kidati sneg. Snežna odeja pa se je 'nabrala' tudi na vozilih. Kot je za 24ur.com sporočil tiskovni predstavnik GPU Leon Keder, na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti ali ki bi se lahko razstresale ali razlivale z vozila. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost. Če tega ne spoštujemo, lahko voznika doleti globa v višini 120 evrov.

Ceste splužene in prevozne

Na Koroškem, kjer je ponoči prenehalo snežiti, so glavne ceste v dolinah splužene, posipane in normalno prevozne. Delavci Cestnega podjetja Maribor, ki so na terenu od tretje ure zjutraj, danes čistijo avtobusne postaje in pločnike ter plužijo in posipavajo višje ležeče ceste, je povedal vodja baze podjetja v Otiškem Vrhu Aleksander Selan. V zadnjem sneženju je na Koroškem v dolinah zapadlo okoli deset centimetrov snega, na višje ležečih območjih pa okoli 20 centimetrov.

Posipne materiale (sol, magnezijev klorid, kalcijev klorid) za izvajanje zimske službe na državnih cestah zagotavlja Direkcija RS za ceste. Letno za potrebe zimske službe nabavi od 20.000 do 70.000 ton soli in okrog 200.000 litrov magnezijevega oziroma kalcijevega klorida. Za primer izrednih razmer ima DRSC minimalno zalogo 4.000 ton soli v posebnem skladišču. Tina Bučič, Direkcija RS za ceste

Na širšem mariborskem območju je zapadlo v povprečju od pet do osem centimetrov snega. Po podatkih OKC PU Maribor so ceste splužene in posipane, le ponekod je na cestišču še snežna brozga, vsi izvajalci zimske službe pa s svojimi ekipami ostajajo na terenu. Tudi v mariborskem Nigradu so v zadnji noči izvedli popolno akcijo pluženja. Kot je povedal tehnični direktor Nigrada Slavko Bunderla, so imeli na terenu 80 plužnih enot, pri čiščenju snega v štajerski prestolnici pa je sodelovalo okoli 100 delavcev. Kot je za 24ur.com povedal izvršni direktor za vzdrževanje pri CP Maribor Jože Planinc, so v zadnjih dveh dneh za posipanje cest porabili okrog tisoč ton soli in okrog 800 kubikov peska.

Tudi na Celjskem novozapadli sneg ne povzroča težav v prometu. V celjski zimski službi so povedali, da se zadeve umirjajo, saj je sneženje ponehalo, ponoči je največ, 30 centimetrov snega zapadlo na območju Mozirja, v drugih krajih na Celjskem pa do 15 centimetrov. Plužne enote celjske zimske službe so večino prioritetnih cest že splužile, delo pa bodo nadaljevali čez dan, voznike pa pozivajo, naj vozijo previdno in strpno, saj je na nekaterih voziščih zaradi nizkih temperatur možnost poledice, obvezna pa je tudi uporaba zimske opreme.

Na območju Dolenjske in Bele krajine so kljub nočnemu sneženju ceste prevozne za vsa motorna vozila, so sporočili s PU Novo mesto. Minulo noč so policisti na cesti Novo mesto–Ljubljana izločili 55 vozil. Kot je za 24ur.com povedal direktor področja za vzdrževanje cest na CP Novo mesto Anton Hrastar, so v zadnjih dveh dneh porabili okrog dva tisoč ton soli, kar je več kot v prejšnjih akcijah, saj te dni zaradi nizkih temperatur sol ni delovala, kot bi morala.

Sneg v Mariboru
Sneg v Mariboru FOTO: Jani Dolinšek

Po podatkih novomeške meteorološke postaje je ponoči v Novem mestu zapadlo osem centimetrov snega. Glavne ceste v Posavju so očiščene, osrednja posavska cesta Vrhovo–Drnovo je urejena, ravno tako avtocesta, so še povedali na operativno-komunikacijskem centru PU Krško.

Novozapadli sneg ne povzroča težav

Ponoči je na Gorenjskem zapadlo le nekaj centimetrov novega snega, vendar so bile vse ekipe zimske službe vseeno na delu, tako da so bile danes zjutraj kljub precejšnjemu sredinemu sneženju glavne ceste v regiji skoraj kopne. Kot je pojasnil vodja vzdrževanja cest pri CP Kranj Damijan Pestotnik, so bile ponoči na delu vse razpoložljive ekipe, ki so plužile in posipale ceste, čeprav je na novo zapadlo le od tri do pet centimetrov snega. Kot je za 24ur.com povedal vodja operativnega sektorja na CP Kranj Iztok Tonejec, so v dveh dneh na območju Gorenjske za posipanje porabili okoli 600 ton soli.

Sneg v letošnji zimi do sedaj v gozdovih ni naredil škode. Večje količine snega so zapadle le v gorskem svetu, v nižinah količine niso velike. Povsod je padal suh sneg, ki je lažji od mokrega, ta pa lahko naredi veliko škodo z lomljenjem drevja. Tone Lesnik, Zavod za gozdove Slovenija

Severnoprimorske ceste so splužene in posute ter normalno prevozne za vsa vozila z izjemo ceste Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, kjer je zaradi snega na cestišču prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike, je povedal vodja vzdrževanja v CP Nova Gorica Vanči Premrl. Ponoči je snežilo na območju Učje, Predela, Idrije in Črnega Vrha, a je delavcem novogoriškega cestnega podjetja, ki skrbijo za glavne prometnice na severni Primorski, ceste do jutra uspelo splužiti. Težav ne povzroča niti poledica, sicer pa ekipe ostajajo v pripravljenosti. Kot je za 24ur.com še povedal Premrl, so na območju severne Primorske v zadnjih dveh dneh porabili okrog 300 ton soli.

Tudi delavci CP Ljubljana so bili celo noč na terenu in posipali ter plužili ceste. Kot je za 24ur.com povedal direktor za nizke gradnje pri omenjenem podjetju Stanko Petrič, so v zadnjih dveh dneh porabili več kot dva tisoč ton soli, samo za državne ceste pa so porabili 1420 ton soli, 1118 kubikov peska in 38 tisoč litrov magnezijevega klorida.

Dvodnevno dežuranje so imeli tudi delavci Darsa, ki so skrbeli za prevoznost avtocest. Kot je za 24ur.com povedal vodja tehnične službe na Darsu Andrej Sever, so za posipanje porabili okoli dva tisoč ton soli ter okoli 150 tisoč litrov kalcijevega klorida.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, lokalna cesta Zaloše–Otoče pa je pri Otočah zaprta zaradi poledice.

Več o razmerah na cestah ...

Sneg v Kranju
Sneg v Kranju FOTO: Nina Valant

Tudi danes se bo nadaljevalo zimsko vreme, čeprav se bo popoldne delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od –3 do 0, na Primorskem do 8 stopinj C.

Potniški promet, tako avtobusni kot železniški, poteka nemoteno.

Jutri dopoldne bo delno jasno, ponekod po nižinah bo megla. Popoldne se bo v vzhodni in osrednji Sloveniji pooblačilo. Na Primorskem bo zvečer spet začela pihati šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –4 do –9, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od –3 do 0, na Primorskem do 9 stopinj C.

Več o vremenu ...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SoftCandy
17. 01. 2009 18.05
Pa ja, čiz cool so teli "plugarji"...
Mosa113
17. 01. 2009 13.53
če folk ne zna furat avta po snegu naj grejo z busom pa naj prepustijo razmere na cestišču vozniku busa
wiegets
15. 01. 2009 20.11
Zakaj plužijo, js mam rajši nesplužene....
man26
15. 01. 2009 20.04
mislm da je res tko kt je reku PRAŠEK. nas so sam zato poslal plužit, ker se ljudje in novinarji non stop prtožujejo. Je blo kr mal brezveze plužit učer, k se je dal (z kokr tok dobrimi gumami) pelat, snega pa skor nč. problem je biu pa tud ta, da sol ni "prjela" ker je biu premaraz, s peskom se pa ne sme več posipavat (ne vem zakaj, ampak se mi zdi da so se nekateri spet prtožval da majo popikane maske avtu od peska). Pa prioriteta za pluženje po Ljubljani so avtobusne proge in večje upadnice. Da so pa pločniki slabi, smo pa tud mi krivi k plužmo ceste, ker jim na splužen pločnik narinemo novozapadli sneg (pločnike plužjo in kidajo peš in z malimi bagri in to traja). prou rad bi enkrat enga ta najbl pametnga uzeu sabo u kamion pa da vid kako je dva dni rit sneg pred sabo, pol se te pa še spraju zajeb..! Pa tud ne smemo dat use u isti koš: avtocesto in obvoznco pluži DARS, Ljubljanske ceste in avtobusne mamo mi iz KPL, večje upadnce pa CPL, ulce pa ponavad privatniki.
qki
15. 01. 2009 19.11
ja sao v mb bi si prišli pogledat kak je blo spluženo ja... niti ena cesta ni bla normalno prevozna.. niti največje mestne ceste... še bogih 10 cm ni šlo splužit..
Haris Maši?
15. 01. 2009 18.54
man26 svaka čast... kapo dol...
seicento
15. 01. 2009 18.31
punca ma okus
2345678
15. 01. 2009 18.28
JAZ SE PA PRAV Z UŽITKOM PELJEM PO ZASNEŽENI CESTI.
man26
15. 01. 2009 18.27
Jest sm začeu plužit 14.1. ob 11h dopoldne do 15h 5cm snega (po zakonu se nejbi plužl ko ga zapede več kot 10cm na cestišču!!!), pol smo šli pa še enkrat ob 20h s plugi in posipalci na teren po Ljubljani, do 6h zjutraj! kolegi s posipalci so pa začel že slabih 24ur prej s posipavanjem soli. z dvinjenimi plugi se pelemo zato da pridemo do svojga rajona ki ga imamo za plužit (s spuščenim plugom v prometu ne morš hitr vozit ker bi zasu use udeležence v prometu), vsak ma svoj rajon, in tam pluži. res je da če kdo vid da kolega ne zmore vsega sam splužit, spustš se sam plug pa se peleš po negovmu rajonu. verjemte pa da skor 20 ur za volanom v po ozkih ulcah s plugom ni tok lahko! LP
kosez
15. 01. 2009 18.18
Punci na Starem mostu v Mariboru imata pravi dežnik! :)
gigii_
15. 01. 2009 18.07
lasko95 kaj blodiš budalo eno....kaj vsi mislite da je to sam tko kako lahko nwn koliko cest splužijo tako hitro vsi hočete da bo v enem istem času na več mestin::S dajte že ugotovit da to ne gre....en ima 120km avtoceste npr. pa ko pride do konca je na začetku zopet isto kot je prej bilo če ves čas sneži..in če ne morte verjet pa poprimte ročno za lopatke in kidajte sneg če mislite da je tko...da bi vsak rad mel pred hišico 5 m2 čistega...LP
Mony_RBD
15. 01. 2009 17.58
jupi pr nam je pa sneg
rico1986
15. 01. 2009 17.56
Kaplanos__: to je zato k skoraj vsi pred zimo furajo in naredijo izpit za avto, in se mu niti ne sanja ne kok lahko cesta drsi pozimi :) ce pa ne zna furat in je zato bolj počasen od ostalih je pa lahko tudi en izmed razlogov strah da bi ga zaneslo v kak rob ali pa v drug avto etc... se pa strinjam, da bi lahko bile ceste bolj splužene, sem vidu včeraj popoldan kar nekaj teh tovornjakov in traktorjev k so imeli plug privzdignjen in so se samo peljali, namesto da bi plužili.
naughtyman
15. 01. 2009 17.54
prevozne so ,sm splužene pa niso
sloman
15. 01. 2009 17.33
ja no zdej je blo cist zanc pospravlen v lj kaj ce bi zapadl okol 40 cm snega mislm da bi vse obstal
colapsek
15. 01. 2009 17.30
se popolnoma strinjam z gasilc1... ljudje smo preveč razvajeni.. ko ni snega, govorimo sneg, sneg, ko pa ga zapade ena malenkost, je pa ceu halo: prtožujemo se nad cestami, pločniki.. če ne bi bli tko zahtevni, bi blo vse lepše
b77
15. 01. 2009 17.27
kaj če bi uvedli vinjete za vožnjo po spluženih cestah!?
Kaplanos__
15. 01. 2009 17.26
Sm mal,..cestarji niso nic krivi,..delajo ful,...sam mi smo razvajeni! Tko kot je un povedu vcer na 24ur,...najraj bi videl da bi mel ogrevanje pod cesto :D mislm halo? Ker nezna pelat, ce je na cesti 5,7 cm snega,..nevem ker lolek mu je dal sploh izpit
RROOSSII
15. 01. 2009 17.18
zapadl je 10cm pa je že cela panika
titovka
15. 01. 2009 16.36
gasilc1...POVEJ MI ODKRITO.... A KJE NE NAJEBE DELAVEC, KJE????DELAVCI 5OO EU PLAČE....A ŠEFI 20 TISOČ...ENI ŠE VEČ...PA DODATKI...ITN...ITN....