Slovenija

FOTO: Novi sneg 'zbudil' cestarje

Ljubljana, 06. 01. 2010 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./STA/Š.Z.
Komentarji
64

Zapadlo je okoli 10 centimetrov novega snega. Vzdrževalci so se na ceste podali okoli 2. ure, kljub temu pa so nekateri poročali o slabih cestah. "Če si strpen voznik, kar gre," je opisala voznica.

Sneg na Dolenjskem
Sneg na Dolenjskem FOTO: Špela Zupan
Če imate fotografije sneženja ali razmer na cestah, jih lahko pošljete na 24ur.com@pop-tv.si.

Sneg je ponoči znova pobelil državo. Na cestah so bile po zagotovilih vzdrževalcev posipne in plužne skupine, kljub temu so pozivali k previdni vožnji z varnostno razdaljo in primerni hitrosti. O večjih preglavicah s terena po zagotovilih Barbare Janežič iz Prometno-informacijskega centra zjutraj niso poročali. Bralka Andreja pa je sporočila, da je bila glavna cesta Novo mesto-Metlika zjutraj zasnežena in slabo očiščena. ''Pri nas cestne službe delajo bolj počasi. Če si strpen voznik, kar gre,'' je sporočila.

Zimske službe na terenu

Celje: Vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler je povedal, da je ponoči v povprečju zapadlo do deset centimetrov novega snega. Ceste so od 2. ure čistili s 102 plužnima enotama. Po njegovih zagotovilih so bile dopoldne vse glavne ceste že splužene, nato so se lotili manj pomembnih prometnic. Po njegovih podatkih na območju celjske regije zaradi sneženja ni bila neprevozna nobena cesta, prav tako niso beležili večjih prometnih nesreč ali zastojev.

Maribor: Na območju Maribora za čiščenje cest skrbi podjetje Nigrad. Vodja zimske službe Anton Gmeiner je dejal, da je zapadlo manj kot deset centimetrov snega, zato so trenutno z vsemi razpoložljivimi močmi že od torka skrbeli predvsem za posipavanje cest. V tem času so porabili že okoli 100 ton soli in 50 ton peska, tudi vse višje ležeče ceste pa so z zimsko opremo prevozne.

Ptuj: Po besedah vodje zimske službe na Ptuju Boruta Sagadina je na ptujskem območju zapadlo okoli 12 centimetrov snega, zato prometne površine posipavajo in plužijo že od torka zvečer. Snežilo je v intervalih. Na voljo imajo 20 plužnih enot, večjih težav na cestah pa po njegovih podatkih ni.

Slovenj Gradec: Na Koroškem je v zadnjih dveh dneh zapadlo do okoli deset centimetrov snega na območju Mislinje, Ribnice na Pohorju in Črne na Koroškem, drugje pa manj. Ceste so posipane in prevozne, tako da v prometu danes zaenkrat ni posebnosti, so povedali na Policijski upravi Slovenj Gradec.

Cesta Novo mesto-Metlika danes zjutraj.
Cesta Novo mesto-Metlika danes zjutraj. FOTO: Bralka Andreja Kresal
Snežna odeja:

Največ snega je na Kredarici, kjer so ob 7. uri namerili 225 centimetrov snega. Na Voglu je snežna odeja debela pol metra, v Postojni je bilo 24 centimetrov snega, v Ljubljani pa 18 centimetrov snega. V Celju je bila višina snežne odeje 12 centimetrov, na Letališču Edvarda Rusjana Maribor so namerili devet centimetrov snega, v Slovenj Gradcu pa pet centimetrov.

Ljubljana: V prestolnici je v zadnjih 24 urah zapadlo okoli 12 centimetrov snega. Ljubljanska zimska služba je s posipanjem cest začela v torek ob 18. uri, danes od dveh do sedmih zjutraj pa je bilo na delu 41 posipnih in plužnih enot, je dejal vodja zimske službe Zvonko Šavor. Medtem ko so ceste po Ljubljani splužene in prevozne, pločnike, pešpoti in kolesarske steze pa še vedno čistijo. Cestne službe so od torka od 18. ure za posipanje cest porabile okoli 400 ton soli in kamnitih materialov, z 41 plužnimi in posipnimi enotami pa je bilo na delu okoli 500 ljudi, je dejal vodja zimske službe v Mestni občini Ljubljana (MOL).

Kranj: Sneženje tudi na Gorenjskem ni povzročalo večjih težav. Na novo je od torka popoldne zapadlo okoli 15 centimetrov snega, največ v okolici Škofje Loke. V tem času je bilo na delu okoli 50 plužnih in posipnih enot, je povedal vodja vzdrževanja cest na Cestnem podjetju Kranj Damijan Pestotnik. S pluženjem cestišč so danes po njegovih besedah začeli ob 2.30.

Severnoprimorske občine: V zadnjih dveh dneh je na območju severnoprimorskih občin zapadlo do 25 centimetrov snega. Delavci Cestnega podjetja Nova Gorica so po lastnih zagotovilih sneg pričakali pripravljeni, tako da niso imeli večjih težav. Vse odtlej čistijo ceste neprekinjeno, ki so trenutno prevozne, z izjemo prelaza Vršič. Na cestah je bilo 33 vozil s posipnimi in plužnimi stroji in okrog 80 delavcev, ki jim je uspelo poskrbeti za prevoznost cest, je povedal vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Nova Gorica Vanči Premrl. Dnevno so porabili okrog 250 ton soli. Najhuje je bilo na Idrijskem, Cerkljanskem in Bovškem. Dežurni delavci so bili na terenu tudi danes, kjer so plužili in posipali cestišča. Kot je še povedal Premrl, nad tokratnim delom niso imeli pritožb, prav tako na cestah ni bilo prometnih nesreč. Razen zdrsa tovornega vozila na Idrijskem, kjer voznik ni upošteval obveznega izločanja ob začetku sneženja.

Vozniki, pozor!

Sneg na Dolenjskem
Sneg na Dolenjskem FOTO: Špela Zupan

Vozniki morajo biti pozorni, da na motornih in priklopnih vozilih ni snega ali ledu, ki bi se med vožnjo stresal z vozila, ter da so stekla in vzvratna ogledala vedno čista. Kazen za neustrezno opremljenost vozila je 120 evrov, če bi bil zaradi prekrška oviran ali onemogočen promet, pa 400 evrov.

Več o prometu.

Po napovedih meteorologov bo v četrtek povečini suho, na jugu in vzhodu države se bodo še pojavljale občasne padavine. Več jih bo v petek in v noči na soboto. Sneg bo ponekod prehajal v dež, verjetno bolj na jugovzhodu države. Glede na temperature bo ponekod možen tudi ledeni dež. V soboto čez dan bodo padavine oslabele, nedelja bo v glavnem suha. Prihodnji teden sledi obdobje hladnejšega zraka in nekaj občasnih padavin, ne pa večjih, napovedujejo meteorologi.

Več o vremenu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flikarda
08. 01. 2010 23.22
Vozniški izpit sem polagal v zimskih razmerah, in mi je inštuktor nekoč dejal, da ni nujno da je cesta vedno črna, lahko je tudi bela, pa je vedno prevozna pa čeprav z verigami. če sem hotel narediti izpit sem moral na R5 nataknit verige. Pa je šlo. A jih znate namontirat na svoje vozilo?
flikarda
08. 01. 2010 23.16
Ne vem kaj vsi tko jamarte. Kaj rečete ob tem, da sem se moral s kombijem umakniti v cel sneg, ker en lublančan ni upal s TERENCEM TUAREGOM malo na bankino napluženo s snegom. Najraje bi ga zrinil s ceste. Sploh pa bi dal v prometni zakon, da kero vozilo nima zimskuh gum, na cesti pozimi nima kaj iskat...
jozer3
08. 01. 2010 20.53
Ma kaj se razburjate vsi po vrsti poglejte na koledar halo saj je zima in ceste so zares dobre za ta letni čaš samo ljudje vozniki so .....
ernestina
08. 01. 2010 17.50
Kje ste videli 10 cm; pri nas nad jamo Pekel ga je zapadlo več kot 20 cm. Ne gledati samo tisto belo Ljubljano. Tudi mi smo ljudje, ko živimo v oddaljenih krajih, pa se o nas ne govori in ne piše .............
bosoturk
07. 01. 2010 08.06
vsi bi radi v eni uri čisto kopne ceste...pa kaj ste nori? s prilagojeno hitrostjo se da daleč prit...postavite se enkrat v kožo cestarjev, me zanima kako bi vam bilo če bi vam vsi srali po glavi iz moje strani samo tole: vsem delavcem cestnih podjetij SVAKA ČAST! brez vas bi blo še huje
abeoljkc1
06. 01. 2010 18.29
Najnovejša vremenoslovska postaja v Londonu. Tip vrem postaje: kamen obešen na vrvico. opazovanje napoved kamen je moker dežuje kamen je suh ne dežuje senca na tleh sončno bela kapa na kamnu sneži kamna se ne vidi megleno nihajoči kamen vetrovno kamen skače gor in dol potres ni kamna tornado
wolfyy
06. 01. 2010 17.23
@jpk: pa kaj? če nas doseže plug ob 5ih popoldne smo veseli, seveda nima kaj več delat, ker v pol urce ti sam sčistim 2km ceste da so kolesnice kopne. če ste pa v kakšnih rovtah, pa verjetno cestno podjetje nima nič čez...pokličite lokalnega privatnika ki skrbi za to in ta vam bo najbrž z veseljem povedal da je že 15 ur v kamionu/traktorju
Nejc Novak 1
06. 01. 2010 17.15
jpk če ste v nekih halozah kjer še peški gor nemors potem se ne buni. Drgac pa je lepo skoda da ne zapade 4 metre snega in da bi bile vse ceste neprevozne to bi bil kaos hehe
bron
06. 01. 2010 17.02
STALNO STOKATE ČE JE SNEG IMAJO DELAVCI DELO IN ZASLUŽIJO .MA JA BOLJE LENARIT KOD PA DELAT. TO JE VAŠA NESPOSOBNA VLADA.
jpk
06. 01. 2010 16.57
No, ura je 16.55 in mi imamo končno, danes 1., spluženo. kkm2 mi , ki se vozimo v klance, bi pa bili zelo zadovoljni, če bi nam posipali cesto, pa četudi s peskom, saj je žal zaradi nepravočasnega pluženja že zelo zvožena in ledena! Pa žal tega nismo vredni!
scipio
06. 01. 2010 16.08
a ni hudič vozit počas zaradi tega snega, ko pa se sicer lahko po teh lepih novih avtocestah tako hitr divja?
kkm2
06. 01. 2010 15.45
Sneg naj pada, saj je zdaj čas za to... Kot je že od nekdaj. Samo ljudi preveč berejo in poslušajo mnenja kvazi vremenskih strokovnjakov na vseh mogočih medijih... Zanimivo je nekaj drugega: če imaš na avtu malo snega, plačaš kazen, ker si na cesto nanesel nevarno snov... OK, kaj pa tone in tone peska, ki ga naši vele(malo)umni cestarji mečejo vsako uro po cesti? A ni to nevarna snov? Zakaj nihče v tej preljubi Sloveniji ne komentira neznosne količine peska na cestah? Peska, ki je popolnoma nepotreben, po vrhu vsega pa še zelo nevaren! A ne vedo, da je npr. po državnih cestah prepovedano nanašati sipek material? Aja, pesek ni sipek... Pa tudi na lokalnih cestah je nepotreben, razen mogoče v zasneženih klancih... Velikost posameznih kamenčkov je v mestih ali državnih cestah še znosna, okoli nekaj mm premera, na lokalnih cestah pa je povprečje krepko čez 5 mm, veliko pa jih ima več kot 1 cm premera! Kako nevaren je pesek za vožno na popolnoma suhih cestah, ve verjetno vsak. Poleg tega tudi lahko poškoduje pešce pa seveda tudi avtomobile. Ampak nihče se ne oglasi, nihče ga ne odstrani! No ja, enkrat marca ali aprila ga počasi pometejo... Namesto, da bi najprej le splužili, nato pa samo malo solne raztopine oz. karkoli se že dandanes uporablja polili po vozišču in bi bilo vse v najlepšem redu... Seveda je potrebno prilagoditi vožnjo vremeskim razmeram... Ampak, če cestarji sami krojijo vozne razmere pa to ni narava, ampak zavestno kršenje predpisov in povzročanje splošne nevarnosti!
chiri
06. 01. 2010 15.29
pri nas v Gorici so ceste tako spucane, kot da bi bili 15 avgusta. Preden pade kakšna snežinka na cesto, jo že v luftu ujamejo. Kdor ne verjame naj pride pogledat.
gorencdask
06. 01. 2010 14.38
@boer Kako to misliš "novo" velemesto? Saj še nobenega nimamo. Ali pa misliš, da je LJ velemesto? Da me ne bo kap, kako ste eni zaplankani.
Nejc Novak 1
06. 01. 2010 14.33
Pa kaj se pritožujete imajo polne roke dela
mucek4
06. 01. 2010 13.58
@Taurus29... Kako kaj tetovaža na levi roki?
boer
06. 01. 2010 13.53
vsi govorite o snegu nihče pa ni opazil da ima v sloveniji novo velemesto ljubljana ima 41 plužnih enot celje pa 102 legende
mucek4
06. 01. 2010 13.49
Ali bi moral napisati g. Dejan. Kak bi bilo bolj primerno?
mucek4
06. 01. 2010 13.45
@Taurus29 Hvala!
jpk
06. 01. 2010 13.17
Nismo doma v nevem kakšnih rovtah, le 10 minut od dveh mest, pa vam povem, da so nam v vseh dneh sneženja plužili le 1x, včeraj med 12. in 13. uro. Pluženje je tudi vse kar naši premorejo, saj so denar raje dali za opozorilne table "Samo pluženo, ne posipano". Katastrofa!