Slovenija

Cestarji tokrat zares pripravljeni?

Ljubljana, 13. 11. 2007 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cestarji zagotavljajo, da so na zimsko sezono in na prvi sneg, ki ga napovedujejo meteorologi, pripravljeni.

V Sloveniji je v skladu z odredbo o omejitvi prometa na cestah od četrtka do 15. marca 2008 obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila. Tako imajo lastniki jeklenih konjičkov le še danes in v sredo čas, da na svojih avtomobilih zamenjajo letne gume za zimske.

Upravljalci državnih cest in avtocest zagotavljajo, da so na letošnjo zimsko sezono, ki se začenja v četrtek 15. novembra, pripravljeni še bolje kot v preteklih letih. Posebno pozornost bodo letos namenili kritičnim klancem na cestah, kjer največ težav povzročajo tovornjaki.

Kot je poudarila Lilijana Herga, ki je v direkciji za ceste zadolžena za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, so se za to odločili, ker se je z vstopom Slovenije v EU tovorni promet v Sloveniji še bolj povečal, prav tovorna vozila pa so zaradi neustrezne opreme glavni povzročitelji kolon in zastojev.

Največ zastojev v času sneženja na cestah povzročijo vozniki tovornjakov, ki se pravočasno ne izločijo iz prometa.
Največ zastojev v času sneženja na cestah povzročijo vozniki tovornjakov, ki se pravočasno ne izločijo iz prometa. FOTO: POP TV
Meteorologi prvi sneg do nižin napovedujejo za soboto. Takrat se bo pokazalo, kako so cestarji dejansko pripravljeni.

Za tovorna vozila s priklopniki in vozila, ki prevažajo nevarne snovi, velja ob sneženju na vseh slovenskih cestah prepoved vožnje oziroma obvezno izločanje iz prometa. Vseh predvidenih mest za izločanje je 51, sprejmejo pa lahko 2000 tovornih vozil. Vozniki tovornih vozil pa do sedaj predpisov skoraj nikoli niso spoštovali in so se iz prometa izločili le v primeru navzočnosti policije, je opozorila Herga.

Na avtocestah in hitrih cestah je stalnih predvidenih mest za izločanje tovornih vozil s priklopniki in vozila, ki prevažajo nevarne snovi, 42, sprejmejo pa več kot 1000 tovornih vozil. Kot je pojasnil Aleš Hojs, se je Dars v pogovorih s policijo dogovoril za dosledno izločanje težkih tovornih vozil iz prometa, predvidene pa so tudi strožje kazni za kršitelje izločevanja.

Za splužene ceste bo skrbelo do 1500 delavcev v zimski službi.
Za splužene ceste bo skrbelo do 1500 delavcev v zimski službi. FOTO: Dare Čekeliš

V skladu z zakonom pa bodo pričeli tudi z zaračunavanjem stroškov reševanja vozil. Ocena stroškov posameznega zastoja, ki lahko nastane na kritičnih mestih državnega cestnega omrežja, je od 400 evrov za zastoj najmanjšega obsega v nočnem času, pa do več kot 100.000 evrov za zastoj največjega obsega v dnevnem času.

Za zagotavljanje prevoznosti 5919 kilometrov državnih cest in 464 kilometrov avtocest bo na razpolago do 1500 delavcev v zimski službi, ki bodo razpolagali s 393 snežnimi plugi, 230 vlečnimi posiplaci, 107 avtomatskimi posipalci ter zadostnimi količinami posipnega materiala in magnezijeve raztopine.

Razmere na kritičnih odsekih se bodo trudili izboljšati z vsemi razpoložljivimi sredstvi, je zagotovila Hergova. Vzdrževalci bodo ceste plužili in posipali, policija bo še bolj natančno spremljala opremljenost vozil z zimsko opremo in skrbela za izločanje tovornih vozil, izvajalci pa bodo skrbeli tudi za učinkovito obveščanje o razmerah na cesti prek informacijskih sistemov Prometno informacijskega centra (PIC) in Darsa.

Herga je dejala, da zimsko vzdrževanje 5910 kilometrov državnih cest pogodbeno izvajajo področna cestna podjetja, s katerimi je direkcija sklenila enoletne pogodbe za redno vzdrževanje cest. Od tega se na 5748 kilometrih državnih cest izvaja zimsko vzdrževanje cest, 151 kilometrov državnih cest pa je v zimskih razmerah zaprtih za promet.

Glede na pretekla leta lahko ocenim, da zastoji niso bili posledica slabega dela zimske službe; praviloma jih povzročijo incidentni dogodki, kot so prometne nesreče, zdrsi vozil in neupoštevanje prometne signalizacije. Lilijana Herga

Avtoceste in hitre ceste po pojasnilih člana uprave Darsa Aleša Hojsa spadajo v prvi prednostni razred, kjer mora biti prevoznost zagotovljena 24 ur na dan. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na teh cestah ne presega 10 centimetrov, promet pa je mogoč z uporabo zimske opreme vozil. Globa za neustrezno zimsko opremo na vozilu sicer znaša 125 evrov. Na osnovi izvedbenih programov zimske službe bo za zimsko sezono 2007/2008 za izvajanje zimske službe razpoložljivih preko 200 različnih vozil, plugov, posipalcev, rezkarjev ter drugih vozil in opreme.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
26. 05. 2009 16.42
a zdaj so pa še cestarji pri zares?
hakihak
26. 05. 2009 16.42
a zdaj so pa še cestarji pri zares?
hakihak
26. 05. 2009 16.41
a zdaj so pa še cestarji pri zares?
M.T.V
26. 05. 2009 16.35
markec33@gmail.com
14. 12. 2007 20.35
Če bi bilo vsaj res kaj piše zgoraj..le zakaj je bilo potem toliko prometnih nesreč na štajerskem danes..čeprav smo vsi vozili 30 - 40km/h..zaradi tega ker je bil sneg na cesti..o plugih pa ne duha in ne sluha..no v uri in pol vožnje v okolici ptuja sem videl celo en tovornjak pa še ta je imel dvignjen plug..toliko o pripravljenosti snežnih služb na glavnih cestah..veliko je besed..dejanja so pa na žalost tista, ki štejejo in se vidijo..
rsp.123@email.si
13. 11. 2007 19.42
Madona, kako znajo nakladat........