Slovenija

Cesta – odlagališče zavrženih živali?

Murska Sobota, 25. 11. 2008 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
45

Neznanec je na cesto med Brezovico in Veliko Polano odvrgel mucki. Ko ju je našla članica za zaščito živali, je bila ena že mrtva, druga pa jo je "zaradi sestradanosti" jedla.

Preživela muca čaka na topel dom.
Preživela muca čaka na topel dom. FOTO: Društvo za zaščito živali Pomurja
Krutost nevestnih lastnikov, ki lahko zavržejo nedolžno življenje, je res brez meja ter kazniva po Zakonu o zaščiti živali in Kazenskem zakoniku. Društvo za zaščito živali Pomurja

Članica Društva za zaščito živali Pomurja Violeta Celec je prejšnji torek zjutraj na poti v službo na cesti med Brezovico in Veliko Polano našla mladi muci v vreči. Eno je nekdo že povozil, tako da je bila mrtva, druga pa je, očitno zaradi sestradanosti, svojo sestrico ali brata jedla. Preživela muca je trenutno v murskosoboškem zavetišču za živali, kjer čaka na prijaznega lastnika.

Prav cesta med Brezovico in Veliko Polano je po trditvah društva pravo odlagališče zavrženih živali, kar naj bi bilo tudi splošno znano. Lokalna skupnost naj se ne bi primerno odzivala, na to pa še posebej kaže odgovor župana Velike Polane Damijana Jaklina, ko mu je članica društva sporočila, kaj je našla'. ''Njegov odgovor je bil, da naj te mačke vržem na drugo stran ceste, kjer je turniška občina,'' je dejala Celcova. ''Izjava župana je neprimerna. Njegovo dejanje je nezakonito in po zakonu kaznivo, saj je lokalna skupnost dolžna poskrbeti za zapuščene živali,'' opozarjajo v društvu.

Celcova si po grozljivem odkritju še ni popolnoma opomogla. Zgrožena je nad odzivom župana Jaklina, ki ga je med drugim skrbelo, koliko denarja bo morala občina odšteti za ''brezvezno mačko''. ''Dejal je, da denar raje nameni za darila za otroke v vrtcu,'' je povedala. Poudarja pa, da vsi živimo skupaj, tako ljudje kot živali. ''Danes so živali, jutri so lahko otroci,'' je opozorila.

'Občina je za živali poskrbela'

Preživeli mucek
Preživeli mucek FOTO: Društvo za zaščito živali Pomurja
Če bi lahko izbiral, bi raje dal otrokom. To pa ne pomeni, da bomo zdaj zanemarjali živali, zanje smo zakonsko poskrbeli. Župan Damijan Jaklin

Župan Jaklin očitke odločno zavrača. ''Klicala me je Violeta Celec in me obvestila, da je našla dve muci, eno povoženo, eno ne. Ni povedala, da sta bili v vreči,'' je povedal. Odvrnil ji je, da imajo za to pristojne službe, ''ker ni naloga župana, da se neposredno ukvarja s tem''. Pojasnil ji je, da ima občina sklenjeno pogodbo z zavetiščem v Moravskih Toplicah. ''Potem sva se pogovarjala tudi o stroških. Rekel sem, da je to velik zalogaj za občine, ampak če že mora biti, pač mora biti,'' je dejal.

Glede ''odlagališča za živali'' je župan zatrdil, da ni seznanjen, ''da bi bilo na tej cesti zaslediti več odloženih živali''. ''Dejstvo pa je, da je mejna cesta.'' Zato je župan na vprašanje Celcove, v čigavi pristojnosti sta muci, odgovoril, da je odvisno, na kateri strani ceste sta. ''Jaz ne vem, kako je ona to razumela.'' Župan še priznava, da bi denar res raje dal za otroke v vrtcu kot za zapuščene živali. ''Dejstvo pa je, da se tej odgovornosti ne morem izmikati,'' je pojasnil. ''Občina je za zapuščene živali zakonsko poskrbela.''

Našli tudi kužke

Kužki so bili iztrgani iz materinega naročja, ko še niso bili stari teden dni.
Kužki so bili iztrgani iz materinega naročja, ko še niso bili stari teden dni. FOTO: Društvo za zaščito živali Pomurja
Pomurski policisti so leta 2006 obravnavali dve kaznivi dejanji mučenja živali in dve kaznivi dejanji leta 2007. V prvih desetih mesecih letošnjega leta pa so obravnavali štiri kazniva dejanja mučenja živali.

V torek, le nekaj ur po najdbi muc na cesti, so ob reki Muri v Gornji Radgoni v majhnem plastičnem vedru našli še mlade psičke, stare od osem do deset dni. Kužke so s stekleničko hranili vsaki dve uri in jih umetno greli. Kljub oskrbi so zaradi podhladitve v torek zvečer poginili.

Društvo je o obeh primerih obvestilo inšpekcijo veterinarske uprave in policijo. Primer dveh odvrženih muc na cesti med Veliko Polano in Brezovico tako obravnavajo lendavski policisti, odvrženo leglo psičkov pa policisti iz Gornje Radgone. ''Ker oba primera izpolnjujeta znake kaznivega dejanja mučenja živali, policisti intenzivno zbirajo obvestila o neznanih storilcih, ki so živali odvrgli. Po zbranih obvestilih bodo ustrezno ukrepali,'' so zatrdili na Policijski upravi Murska Sobota.

Storilce torej še iščejo. ''Če bi policistom rad kdo pomagal, da bi odkrili storilca, lahko pokliče na Policijsko postajo Gornja Radgona na telefon 113 ali anonimno na 080 1200,'' pozivajo v društvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srcica_
17. 12. 2008 11.10
budalo svetsko
zogby
28. 11. 2008 16.26
jaz bi vsem takim ljudjem vrnil enako kot oni živalim delajo!!!
vajti
26. 11. 2008 19.46
Človeška krutost ne pozna meja. Popolnoma verjamem in se strinjam z gospo Violeto Celec, saj sem nedavno tudi sama obvestila župana o zapuščenem psičku in mi je dejal, da naj ga nikar ne prijavim v zavetišču ker bi občino tole preveč stalo, ampak bo on uredil zadevo tako, da bodo javni delavci odpeljali psička v sosednjo občino. S tem bo zadeva seveda rešena, uboga žival pa bo od izstradanosti umrla. Toliko o humanosti župana občine Velika Polana. Saj pravijo kako ravnaš z živalmi, tak si do ljudi.
resslovenka
26. 11. 2008 14.52
polona.h Vse lepo in prav je pa ena razlika. Človek se lahko zoperstavi mučenju. Samo odločiti se mora. Na voljo ima dosti inštitucij in s tem možnosti, da naredi konec trpljenju. Za živali so druga pravila. Domače živali so odvisne od človeka, njegove dobre in slabe volje. In samo čustveni invalidi -slabiči in moteni ljudje se znašajo nad njimi. Teh je pa veliko preveč.
paspripet
25. 11. 2008 21.06
Ej gondor vzemi v roke zemljevid Slovenije, vsedi se v avto in se zapelji v Prekmurje. Tam boš videl, da obstaja pri nas kraj B-R-E-Z-O-V-I-C-A. Brezovci pa tudi obstajajo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
99881
25. 11. 2008 15.28
groza živali morajo trpet zaradi enih ki nimajo pameti ne srca!
pjoter
25. 11. 2008 14.37
boge živali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... tisti ki stori bogi zivalci kaj hudega res nima srca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
comment
25. 11. 2008 14.06
kwa tale župan jamra kolk so mejhni itd. mislm, blablabla. ko so se pa odcepili od večjih občin pa ni nihče pomislil na to kako bo z denarjem itd.
soncnica19@mail386.com
25. 11. 2008 13.42
Kdor nima rad živali, tudi ljudi nima rad...tak človek je po mojem mnenju brez srca
Ranunculus
25. 11. 2008 12.57
+1
...Aca... Če te ne zaboli, ko ješ zrezek, potem še pri takih člankih zamiži. Ne pa zgankat dvoličnosti v smislu, če zame ubijajo in mučijo je v redu, če pa kar tako, pa ni v redu.
Voyo54646
25. 11. 2008 11.48
Na zivce mi gre ze to, da se pod vsako kakrsnokoli temo o zivalih zacne potem neki kregat kdo je mesojedec in gdo ne, pa gdo nosi krzno in blablabla... zdi se mi da nej bi bli mesojedci ze prou sprogramirani da ne smejo met radi zivali.. .Mislm ej.. jz tut jem pomfri pa zrezek pa me useeno zaboli ko preberem tak clanek. Tukaj bi mogli debatirati o tem kaksno kazen si zasluzi tak clovek, ki kar tako nekam odvrze zivalce, ne pa kire kreme so testirane na zivalih. Mislm pa ej a ne znate gdaj sami presodt kaksni komentarji spadajo pod dolocen prispevek. Skoos eno in isto. Ce se niste opazil nikamor ne pridete s temo o mesojedcih in vegeterjancih tko da prosm ze NEHITEE k mi je to ze vrh glave.
smallhousen
25. 11. 2008 11.37
ce ljudje trpijo, je to izredno zalostna situacija, ce imate teznje, da jim greste pomagat, POJDITE! ce niste tako pogumni, potem pa naredite nekaj, da bo v nasi drzavi lepse. zacensi z zivalmi! Kar se dogaja z zivalmi je neodpustljivo! tudi pri nas ljudje brezsrcno mecejo zivali na cesto in jih prepuscajo usodi! Razumem, da nekateri nimajo denarja in casa za zivali, ampak POTEM JIH PA NE IMET!!! Najbolj me razjezijo imbicili, ki imajo doma macko, jo pustijo, da se pari, ker jim je skoda denarja za sterilizacijo, nato pa v jezi njo in njen podmladek vrzejo na cesto. Da vas ni sram, smrduhi! pa se to, ce je ze odnos do zivali tako grozljiv, nic cudnega, da ljudje trpijo.
Fash
25. 11. 2008 11.08
Zupan je popolnoma lepo povedal tej iz zavetisca. Me zanima koliko bi teh tukaj gor nastavilo svojo ri..t, da nardijo dolocene preizkuse v zdravstvu in kozmeticni industriji namesto teh zivali. vem, da tole zveni kruto in da bojo zdej letele replike na tale post ampak vsaki zenski najprej priporocem, da pogleda v svoj kozmeticni koticek in razmisli koliko zivali je trpelo pred je ona lahko vse to kupila, da zgleda \"fensi\". Ponavadi take najbolj lajajo od vseh. Bravo zupan obcina naj da otrokom za te zivali pa naj poskrbi drzava v obliki davcnih olajsav morebiti bogatim donatorjem tem zavetiscem.
dona08
25. 11. 2008 10.57
:(((((((((((( sovražim mučitelje živali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
John Doe1
25. 11. 2008 10.34
polona.h - Sem imela sosede, pri katerih je bilo nasilje. Soseda je zvonila na mojih vratih, prosila, če lahko pokličem policijo, da njo in otroke mož pretepa. Ker se je slišal tudi otroški jok, sem jo poklicala. In ne samo enkrat, ampak večkrat se je to dogajalo. Moža so odpeljali, je prišel drugi dan domov, so se \"izljubili\"...In kdo je bil potem najslabši? Jaz...
polona.h@email.si
25. 11. 2008 10.14
Ste se kdaj vprašali, kako živalsko pa trpijo nekateri ljudje, trpinčeni verbalno in fizično, pa za njih nikoli nihče ne izve? Ste se kdaj vprašali, da so tu prisotni tudi otroci, ki spremljajo taka dejanja in so nasilja deležni tudi sami? Ste se kdaj vprašali, kaj ste storili za take ljudi, ali pa greste brezbrižno mimo vrat, kje se take stvari dogajajo?!! Kaj dobrega ste storili za ljudi vsi vi, ki danes pljuvate po županu in ste glasni glede pravice živali? Sama sem ljubiteljica živali, jih imamo tudi doma, skrbimo za njih in jih imamo radi, da ne bo napačnih mišljenj. Zagovarjam pravico živali, da živi dostojno življenje in da se za njo skrbi. Žival je obveza, ki je zahtevna in potrebuje toplo roko, hrano in ljubezen.Vendar še vedno na prvo mesto postavljam človeka, katerega trpljenja je na svetu neprimerno več, kot pa živalskega. Sem zato slab človek?
Saša Freedom
25. 11. 2008 09.50
Se strinjam Ranunculus.. Sama sem naredila malo študijo in odkrila sezname izdelkov, ki testirajo na živalih in v klasičnih trgovinah ala mercator oz spar ni skoraj nobenega ki NE bi testiral.. izjema sta Afrodita in Greenline... Drugače, če se vam zazdi, da bi radi imeli čisto vest in kupovali netestirano kozmetiko se napotite v DM (Alverde in Balea)
Ranunculus
25. 11. 2008 09.30
Lepo, lepo, da se tako zavzemamo za živali. No, jaz ne bom slepomišil, nisem vegetarijanec in s tem, ko jem meso avtomatsko postavljam živali v položaj svoje žrtve, pa čeprav svoji psički obravnavam kot članici družine. Z drugimi besedami - mesojedci smo lahko pri na takem forumu tiho (aja, da sploh ne omenjam ljubiteljev usnja in krzna), ker s porabo mesa podpiramo industrijo, ki glede mučenja prekaša vse nas. Poleg tega imamo pa še kozmetično industrijjo, ki svoje produkte testira na živalih. In to ne izgleda lepo, ker jim velikokrat kožo kaka zadeva razžre. Ja, drage gospe in gospodje. Malo polistajte po internetu in poglejte, katera podjetja svojih zadev ne testirajo na živalih - prekleto malo jih je in tista, ki ne testirajo so precej neznana.
samastur
25. 11. 2008 09.29
županu jajca odtrgat pa na cesto vršt, pa da gleda kako jih bodo povozili... ce bi kaksnega takega dobil v roke ki tako odvrze zival bi lastnorocno poskrbel da bi obiskal urgenco...
capo
25. 11. 2008 09.24
tak človek, ki je sposoben takšne zadeve početi, je bolan v glavi, ga je treba zapret al pa z bencinom polit pa zakurit