Slovenija
Oglas

Cesarsko mesto – vrnite se v 19. stoletje

Opatija, 15. 07. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Cesarsko mesto
Komentarji
0

Na stotine igralcev, statistov, tehnikov, glasbenikov in umetnikov si bo prizadevalo popeljati na tisoče obiskovalcev v zgodnja leta opatijske turistične zgodovine. Podali se bodo na pot v čas elegantnih dam v dolgih krinolinah in uglajenih gospodov v črnih frakih.

Takrat je namreč Opatija – kraljica Jadrana postala muza znamenitih književnikov, skladateljev in drugih umetnikov ter znanstvenikov iz vsega sveta.

Razkošje in blišč prvih turističnih let Opatije bo v spomin priklicala tradicionalna prireditev Cesarsko mesto. Ta bo potekala v soboto, 18. julija, organizirala pa jo bo opatijska turistična skupnost. Več tisoč obiskovalcev bo lahko doživelo čase elegantnih dam v dolgih krinolinah in uglajenih gospodov v črnih frakih, torej ko je kraljica Jadrana postala muza slavnih književnikov, skladateljev in drugih umetnikov ter znanstvenikov iz vsega sveta. Osrednje prizorišče privlačnih igranih prizorov iz teh časov bo park Angiolina z okolico.

Na stotine igralcev, glasbenikov, umetnikov in statistov, ki bodo odeti v modo s prehoda 19. v 20. stoletje, bo predstavilo najlepše znamenitosti mesta, po katerih je Opatija postala znana. Te značilnosti je ohranila vse do danes – romantični duh, umetniški navdih, kulturno vrednost in zgodovinsko dediščino.

Tako bodo Najlepšo ljubezensko zgodbo ob spomeniku Deklice z galebom predstavili plesalka Karolina Šuša in statisti v morju pred spomenikom. Na pročelju Ville Amalije bo zgodbo Opatija – navdih velikih zvezd predstavil spektakularni 3D mapping. Ta bo uporabljen tudi na pročelju Ville Angioline, kjer bo vizualne zanimivosti zgodbe Čarobna Opatija na strunah violine spremljala violinistka Alida Mirković. V svet opatijske zgodovine se bodo lahko potopili tudi obiskovalci zgodbe Mojstrske fotografije za vse čase, ki bo ob Zidu slavnih v parku Angiolina. Tam se bodo lahko fotografirali obdani s »staro« Opatijo, saj bodo lahko »vskočili« v razglednice in fotografije iz zgodnjih opatijskih dni.

Te štiri zgodbe se bodo na znanih lokacijah ponavljale med 21.30 uro in polnočjo. Hkrati pa bodo trije drugi dogodki predstavili dve opatijski posebnosti, po katerih je Opatija postala znamenita – to sta gastronomija in glasba. Umetniški paviljon Juraj Šporer bo gostil program Mladi virtuozi in druge sladke reči. V okviru tega se bo od 20. ure do približno polnoči predstavljala slaščičarna Milenij, med 20.30 in 21. uro pa bo klavirski koncert glasbene šole Mirković. Dva »zlata glasova« – Vivien Galetta in Voljen Grbac – bosta nastopila na koncertu Con te partiro na terasi hotela Milenij. Na terasi hotela Kvarner pa bo Zlati časovni stroj, v okviru katerega bo od 21.30 ure do polnoči nastopal godalni kvartet Veljak, komorni zbor Dekor, Gruppo danze storiche Trieste 800 e Venezia 800, Dvorska lepeza iz Topuskega, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke in gosti iz opatijskega bratskega mesta Balatonfüreda.

Prireditev Cesarsko mesto je drugi del programa Goden Opatija.

Več informacij na www.opatija-tourism.hr.

Cesarsko mesto - 6
Cesarsko mesto - 6 FOTO:
Cesarsko mesto - 5
Cesarsko mesto - 5 FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3