Slovenija

Janša: Osrednji problem Koroške je infrastruktura, izgradnja hitre ceste je nujna

Ravne na Koroškem, 19. 09. 2012 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister Černač je predstavnikom koroških občin predstavil časovnico projekta tretje razvojne osi. Napovedal je, da bi z deli na trasi od avtoceste do Slovenj Gradca lahko začeli v letu 2014. Premier Janša pa je dejal, da je izgradnja hitre ceste na tem območju nujna.

Zvone Černač
Zvone Černač FOTO: POP TV

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač se je sestal z župani Mislinjske doline in dela Mežiške doline ter predstavnico Občine Dravograd. Predstavnikom koroških občin je minister predstavil časovnico glede nadaljnjih korakov projekta tretje razvojne osi.

Po srečanju je Černač povedal, da časovnica trenutno predvideva, da bo za odsek hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca državni prostorski načrt sprejet do decembra letos.

Glede trase od obstoječe avtocestne povezave do Velenja, kjer je prišlo do zapleta z izbrano, že v letu 2008 potrjeno varianto, pa bodo variante, ki so še na voljo, proučili in na podlagi strokovne utemeljitve prišli do izbora variant najkasneje do aprila prihodnje leto. To po Černačevih besedah pomeni, da bo prihodnje leto tudi za ta del trase sprejet državni prostorski načrt.

"Ob pogoju, da bomo uspešni pri mednarodnem razpisu za upravljanje celotnega avtocestnega omrežja v Sloveniji, kar nam omogoča tudi pridobitev ustreznega dela sredstev za financiranje izgradnje bodoče hitre ceste od avtoceste prek Velenja do Slovenj Gradca, bi lahko z deli začeli v letu 2014," je napovedal Černač.

V nadaljevanju minister računa, da bodo sprejeti tudi državni prostorski načrti za povezavo med Slovenj Gradec in Dravogradom ter Otiškim Vrhom in mejo z Avstrijo. V delu od avtoceste do Slovenj Gradca minister možnost financiranja gradnje ceste vidi iz naslova koncesije iz mednarodnega razpisa, v preostalem delu pa iz naslova sredstev EU v finančni perspektivi 2014–2020.

Trasa hitre ceste do Velenja.
Trasa hitre ceste do Velenja. FOTO: POP TV

Predsednik sveta Koroške regije in župan Občine Mislinja Franc Šilak je bil po sestanku z ministrom zadovoljen, čeprav priznava, da so Korošci nezadovoljni s časovnim potekom projekta. "Razveseljivo je to, da tudi naprej ostaja tretja razvojna os prioriteta," je dejal Šilak. Povedal je, da glede koridorja hitre ceste ostaja načelno soglasje v svetu regije, res pa je nekaj pomislekov, na kakšen način to izvesti in kakšne bodo prilagoditve na posameznih mikrolokacijah.

Šilak je na vprašanje glede trenj, ki se neuradno pojavljajo med nekaterimi koroškimi župani glede projekta, odgovoril, da se to trenutno potencira.

Znano je, da se novi slovenjgraški župan Andrej Čas bolj kot za hitro cesto zavzema za obnovo obstoječih državnih cest. Po današnjem srečanju z ministrom Černačem je Čas dejal, da je vlada "realno ovrednotila možnosti in izvedljivost projekta", da pa še vedno eden ključnih problemov ostajajo zelo slabe državne ceste.

Prevaljski župan Matic Tasič pa je med drugim dejal, da se "Koroška ne konča pri Slovenj Gradcu". Glede obetov nadaljnjega projekta pa je dejal, da načrte težko komentira in da meni, da bo svet regije vztrajal pri znanem koridorju. "Koridor je jasen, koridorja ne spreminjamo ne glede na želje vsaj enega od županov, ki želi tu zadeve absolutno spremeniti," je novinarjem dejal Tasič.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Janša: Koroška je precej samorasla regija

Predsednik vlade Janez Janša pa je ob obisku vlade na Koroškem dejal, da splošna slika regije kaže, da je Koroška precej samorasla regija. Kot osrednji problem regije je izpostavil pomanjkljivo infrastrukturo in kot nujno potrebno izgradnjo hitre ceste, na drugi strani pa pohvalil regijo pri porabi evropskih sredstev.

Glede projekta izgradnje hitre ceste, ki je bila za koroške župane med osrednjimi temami tokratnega vladnega obiska, je Janša v Slovenj Gradcu dejal, da ne bo zgrajena "v gabaritih, ki so si jih nekateri narisali, s številnimi tuneli in širokimi vozišči", ampak vseeno v obsegu, ki bo Koroško solidno povezal z osrednjim prometnim omrežjem države in tudi z osrednjim delom države.

To bo v pomoč gospodarstvu, ki bo tako dobilo enakopravne pogoje za delovanje, po drugi strani pa bo močno prispevalo k dvigu kakovosti življenja v tej pokrajini, je menil Janša.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič pa je dejal, da projekt ekološke sanacije zgornje Mežiške doline ni ogrožen kljub zmanjšanju sredstev za ta projekt v letošnjem letu. Letos je za to namesto načrtovanega milijona evrov predvidenih 600.000 evrov, pri čemer je za letošnje ukrepe na voljo 189.000 evrov, preostalo pa je dolg za lani. Program ukrepov za letos, ki jih vlada kljub prvotnim načrtom ni sprejela na seji prejšnji četrtek, je zdaj pripravljen za sprejem na vladi, je dejal Bogovič.

Korošci vlado pozvali k rešitvam za oživitev lesne industrije

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je udeležencem posveta predstavil vse načrtovane reforme povezane s pokojninskim sistemom in trgom delovne sile. Zlasti slednji bo po njegovem delodajalcem omogočil več fleksibilnosti pri zaposlovanju, po drugi strani pa bo tudi delojemalcem bolj enakopravno kot doslej omogočal varnost. Veseli ga, da tudi sindikati ugotavljajo, da so ponujene rešitve v interesu delavcev.

Predstavniki regije pa so večinoma opozarjali na največje razvojne potenciale regije, pri katerih za njihov zagon pričakujejo pomoč države. Zlasti, ker so v zadnjem obdobju ostali brez nekaterih pomembnih državnih inštitucij, kot je policijska in davčna uprava, in so torej za reševanje krize po mnenju poslanca Matjaža Zanoškarja morali plačati višji davek, menijo, da bi jim država na drugi strani lahko bolj izdatno pristopila na pomoč.

Kar nekaj jih je poudarjalo predvsem vnovičen zagon lesne branže, ki ima na Koroškem bogato tradicijo, danes pa po njihovem tovornjaki polni neobdelanega lesa vozijo mimo njih v sosednjo Avstrijo. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Uroš Rožič jim je odvrnil, da se je država že lotila akcijskega načrta, s katerim namerava znova vzpostaviti lesno verigo v Sloveniji.

Med velikimi potenciali regije so omenjali še turizem, zlasti v povezavi s trajnostnim razvojem regije, ki je sicer izrazito izletniška, medtem ko doslej ustvarja razmeroma malo nočitev. Korošci si želijo tudi nadaljnja vlaganja v slovenjgraško bolnišnico, prevozniki pa so opozarjali na propad njihove panoge, če bo vlada še naprej zviševala trošarine na naftne derivate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (161)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gjah
21. 09. 2012 00.50
+1
sikorsky
20. 09. 2012 14.15
+1
Pa kaj si niti marele ne more več sam držati al kaj???
sikorsky
20. 09. 2012 14.13
+1
Osrednji problem Slovenije so ljudje,ki od leta 1991 živijo v parlamentu,uradih,sodiščih in povsod tam,kjer so vgrajene državne jasli in napajalniki,hitra izgradnja nove državne uprave je nujna!!!
Danijel Fric
20. 09. 2012 13.54
+2
Janša: Osrednji problem Koroške je infrastruktura, izgradnja hitre ceste je nujna Jaz bi pa rekel da je osrednji problem vlada JJ-ja med 2004-2008 in danes to nadaljuje. Tajkunizacijo države presliši ali jo ignorira, važna mu je samo zakonodaja za njegovo čim-močnejše ustoličenje, ampak mislim da ga imamo Slovenci dovolj načitanega in da je pri nas oplel. Ko bo iz njegovih ust slišati imena največjih tajkunov bi pa morda lahko pridobil na zaupanju, zaenkrat pa hvala za njega in njegove ideje..........
Tonček Balonček
20. 09. 2012 13.30
+4
NAjvečji infrastrukturni problem v Sloveniji je Janez Janša! Že v prejšnjem mandatu je leta 2004 obiskal Koroško, nakaldal o cestah in infrastrukturnih problemih, zdaj je le ponovil enake besede kot takrat.! Upajmo, da ne bo imel še kakšne priložnosti, ponavlja se že!
SimonaHamer
20. 09. 2012 13.03
+1
KOMAJ ŠE SLIŠIM Komaj še slišim, kako v drevesu šumi daljava. Komaj še čutim, kako v meni šumi drevo. Izgubljam skrivnosti, izgubljam besede, pozabljam imena svojih zvezd. Čarovnik v stari otroški knjigi z rdečim cvetom na robu ne čaka več name. Nikoli ne bo izrekel besede, nikoli ne bom brez sence, nikoli ne bom hodil z njim skozi skrite svetove. Komu naj dam stekleni kos pomladne modrine, ki sem skozenj gledal svet, komu oblak, ki sveti v noč? Pozabljam imena najlepših rož in komaj še slutim vetrove. Jože Udovič
porka.malorka
20. 09. 2012 12.41
+1
hahahah. Mi mamo avtocesto. Pa mamo gospodarstvo na nuli. Toliko o tem problemu
fNovak
20. 09. 2012 11.51
+4
Jamša pa še vedno o cestah....
Tonček Balonček
20. 09. 2012 11.11
+5
NAjvečja perdnsot bo ta, da bo JAnša, dokler bo ieml tam ženo, hitro prišel do "doam". pohitie, dokler je še tam, potem nas se pa preseli kam v Ribnico, da že enkrat uredijo cesto še do tja! In tako dalje... Kaj je s cesto do Bovca, tunelom pod Vršičem, a sploh veste, koliko časa MAjer porabi do Zavrzlena?! Tako ne gre, je nevzdržno! Tudi novi most čez Ljubljanicu mu nis krajšal poti do Mesarske, bo treba neaj ukreniti!
dule100
20. 09. 2012 11.54
+1
Tona, tole pa tako boli, da si še slovenščino pozabil !
vsevid
20. 09. 2012 10.52
+11
JANŠA------OSREDNJI PROBLEM V SL JE TO . DA SI TI PREMI. ČE BI TIIII VEDEL KAKO SI MILO REČENO --NEZAŽELJEN IN OSOVRAŽEN ---NORMALEN ĆLOVEK IN POLITIK BI ODSTOPIL ŽE SAM
avspng
20. 09. 2012 10.59
+8
usi-glih
20. 09. 2012 11.00
+3
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Andreottii
20. 09. 2012 11.18
-13
Če bi bil tako nezaželjen ne bi dobil dovolj glasov, da postane premier 26% za stranko ni mala cifra..
zaenotnost
20. 09. 2012 11.28
+4
...takšen procent je pač preračunljivih ovčic...vedno je nekaj takšnih tako pač je Majer pa zna kupovati... zna izbrskati kakšno slabo stvar za tistega, ki mu oporeka in njegovi ga v medijih obdelajo z blatom...to jeto
Andreottii
20. 09. 2012 11.34
-8
Ovčice opranoglave so na strani rdečih, ki živijo v preteklosti in, ko se niti ne zavedajo, da namesto njih razmišljajo Hostar, Tamal, Drugiorazredni in ostala rdeča ideološka falanga.. Po vsaki rdeči vladi je tako kot, da bi pustošile vse naravne nesreče po Sloveniji naenkrat ampak ne! Važno je da furajo ideologijo in vedno najdejo dovolj ovčic, ki jim sledijo :)
avspng
20. 09. 2012 11.41
+2
fNovak
20. 09. 2012 11.50
+4
Andreottii
20. 09. 2012 11.55
-2
Enih pač ne izuči in en izuči.. Kot pravim: Po vsaki rdeči vladi kot, da bi vse naravne nesreče pustošile naenkrat!
fNovak
20. 09. 2012 12.24
+1
Naravna nesreča se je zgodila samo po Jamševi vladi. Ja pa po 3x ne.
kokodrill
20. 09. 2012 13.09
santamaura
20. 09. 2012 10.27
+6
Matic Tasič pa je med drugim dejal, da se "Koroška ne konča pri Slovenj Gradcu" Kratek insert iz obiska vlade na Koroškem: Ministri so bili tudi v Črni in so se v Mežico pripeljali po zadenjsko Začudeni domačini so jih vprašali zakaj - pa so jim ministri povedali, da so jim v kabinetu vlade svetovali, naj se iz Mežice v Črno peljejo po zadenjsko ker je tam premalo prostora, da bi lahko obrnil in bodo le tako lahko nazaj peljali normalno Ja zakaj pa ste potem prišli tudi nazaj po zadenjsko so vprašali domačini Pa jim je Ivan dejal: Ha je bilo ravno dovolj prostora, da smo lahko obrnili
wsharky
20. 09. 2012 09.21
+6
.. in kaj dela cernacev zvonkec? ... zakaj se ne izvajajo aktivnosti v zvezi z hitro cesto v smeri koroske ... vazno, da se je cestninska postaja podrla, mimo katere se zvonkec vsak dan vozi v sluzbo ...
zaenotnost
20. 09. 2012 09.11
+12
Problem, ki ga moramo rešiti, da bomo lahko šli naprej je samo...Janez Janša
usi-glih
20. 09. 2012 11.01
+3
Andreottii
20. 09. 2012 11.18
-1
pejtrajspat
20. 09. 2012 08.54
+4
Kdo bi lahko začel z deli Strabag al pa Kostmann? Torej bojo lahko začeli z deli (tujci).
Alexxsaso@yahoo.ca
20. 09. 2012 09.16
+4
Ja kdo pa drug? Saj mi nimamo vec zdravih gradbenih podjetij. Ga. Hilda pa je itak ze pri Strabagu zaposlena in bo ze poskrbela, da bo Strabag gradil...
kameltrajbar
20. 09. 2012 10.31
+5
..šele zdj bodo tujci cene navil.....:)))...ni domače konkurence...:)
usi-glih
20. 09. 2012 11.02
+4
itak sedaj bo cena za meter in ne kilometer 50 miljonov + provizija SDS-u & co
El Diablo 2013
20. 09. 2012 08.42
+11
Ta problem je bil majerček že med leti 2004-2008, pri prvem obisku....ponavljajo se samo obiski, pogostitve in prazne obljube.....ceste bodo ostale enake
godhead
20. 09. 2012 08.46
+9
država pa veselo tone in rumeno modre ovce blejajo
usi-glih
20. 09. 2012 11.03
+3
rumeno sonce in modro nebo - to je zaradi tega ker gledajo samo v luft
santamaura
20. 09. 2012 08.40
+5
Vlada je šla samo pogledat, če je Pahor dobro asfalt položil
zaenotnost
20. 09. 2012 10.36
+3
Raav
20. 09. 2012 08.36
+10
briga Janšo za koroško gospodarstvo, briga ga le infrastruktura, saj se vozi k ženi po te grozni cesti. še kot premier v prejšnjem njegovem mandatu so hodili na Koroško in obljubljali cesto, a takrat še ni vedel, da bo tudi sam uporabnik le te ? sedaj je drugače, on se že ne bo vozil po tako slabi cesti, kajne ?
Tonček Balonček
20. 09. 2012 08.40
+6
Zdaj varčujemo in s e je odločil, d atja nikoli več ne bo odletel v helikopterju, te treba pač cesto zrihrtat, pameten je tatovariš Majer.
prašek
20. 09. 2012 07.54
+2
Trenutno je nujna izgradnja hitre ceste do Šoštanja ! Vse ostalo lahko počaka !!!
delfin11
20. 09. 2012 07.27
+13
in naš janezek nas bo popeljal v lepšo bodočnost...nova cesta nova siva pot vodi nas v novo švico...že 20 let nas pelje v blagostanje sam še ta siva pot je manjkala,da res prispemo v raj...angel naš janezek...
cirenij
20. 09. 2012 06.52
+7
A bojo delo dobili spet avstrijci? Naj se že lotijo oživitve gradbeništva, pa lesno predelovalne industrije, sladkorja......pa kaj bi našteval, saj za to imamo ministre in drž. sekretarje in cel kup ostalih dobro plačancev. . Da dobijo ljudje delo in bodo lahko trošili, le tako se bo polnil proračun. Ne pa z zategovanjem na vseh nivojih.