Slovenija

Černač: Varnostne razmere v Sloveniji in regiji so stabilne

Ljubljana, 18. 12. 2008 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi seji se je sestala komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, kjer so ugotovili, da so varnostne razmere v Sloveniji in okolici stabilne.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač
Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač FOTO: SDS

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač je po današnji zaprti seji komisije povedal, da so se na seji seznanili z različnimi vidiki varnosti. "Splošna ocena je, da so varnostne razmere v Sloveniji in regiji stabilne, varnostna ocena pa ugodna," je dejal Černač.

Komisija se je na današnji seji poleg splošne ocene varnostnih razmer v državi in regiji dotaknila tudi vprašanja nekaterih sprememb v obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo. Kot je povedal Černač, so pri tem člani komisije nadaljevali razpravo, ki jo je začela komisija že v prejšnji sestavi. Ob tem so izhodišča, ki jih je komisija obravnavala takrat, podprli "in predlagali ustrezno nadaljevanje postopkov v tej smeri".

Po Černačevih besedah so na komisiji obravnavali tudi vprašanje varnosti zaradi najnovejših dogodkov, povezanih z reševanjem vprašanj s Hrvaško. V zvezi s tem so, tako Černač, ugotovili, da varnostne službe ustrezno spremljajo stanje, da delujejo učinkovito in da je ocena stabilnosti ugodna. Sicer pa je po njegovi oceni pri tem vprašanju največja teža na politikih, predvsem politikih na Hrvaškem, od katerih Černač pričakuje, da "bodo delovali v smeri ustreznega urejanja razmer na strokovni ravni in ne na nekih drugih ravneh".

Na seji so člani komisije na zahtevo SNS sicer obravnavali tudi vprašanje varnosti zaradi predvidene gradnje džamije oziroma, kot je dejal Černač, "ali se lahko nekateri pojavi, ki jih v naši neposredni bližini sicer še ne zaznavamo, zgodijo tudi pri nas ali ne". Na vprašanje, ali so ocenili, da je varnost v Sloveniji zaradi predvidene gradnje kakor koli ogrožena, pa je ob tem ponovil oceno komisije, "da so razmere v Sloveniji in neposredni soseščini stabilne".


Komisija sprejela sklepe

Komisija je sicer na današnji seji sprejela štiri sklepe. V prvem komisija "na podlagi informacij, ki sta jih podala predstojnika vojaške in civilne obveščevalno-varnostne službe, ocenjuje, da službi dobro spremljata splošne družbene, varnostne, ekonomske in politične razmere v ožji regiji in širšem geografskem prostoru, ki bi lahko vplivale tudi na razmere v RS".

Z drugim sklepom je komisija podprla delo obeh obveščevalno-varnostnih služb in izrazila pričakovanje, da se bosta skladno z zakonskimi pooblastili tudi v prihodnje skupaj z organi policije ob usmeritvah vlade prizadevali za kvalitetno in učinkovito izvajanje nalog. Z naslednjim sklepom komisija vladi predlaga, da prouči predlog za spremembo zakona o Sovi, z zadnjim pa so člani komisije potrdili okvirni program dela, ki ga bo komisija izvajala v mandatnem obdobju 2008-2012.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
19. 12. 2008 04.28
Me zanima kdo bi bil s falconom prvi na begu, če bi Hrvati vsekali čez mejo, zagotovo ne Černač, zagotovo ne Janša sploh pa ne Rupel ali pa Brejc. To so domoljubi s katerimi smo se balkancev družno že obranili. Kje bi bil tedaj Tuerk, kje Kučan, pahor, cvikl in njihovi tajkunski suporterji. Malo pomislite na to. Kako Slovenci hitro pozabljamo? A smo res tako nehvaležno brezobzirni?
zogby
18. 12. 2008 18.31
fantodfare Ej stari ful si zabaven :) Psst! a maš mogoče še mal travce zanmene ker jaz bi tut skoz rad he,he :) :) :)
fantodfare
18. 12. 2008 17.44
he,he. posebej v predvolilnem obdobju in po volitvah, he,he.
fantodfare
18. 12. 2008 17.43
he,he. Pri nas so razmere stabilne, samo POLITIKI so NESTABILNI!he,he.
titovka
18. 12. 2008 17.15
KAKŠNE BARABA TAKO NA ODGOVORNEM MESTU!!!!!
porka.malorka
18. 12. 2008 17.09
hahahahahaha In to je naša obveščevalna hahahahahahha Moj sosed več ve pa dela za trakom
focus2031
18. 12. 2008 16.18
ma ja, zdaj bo pa črnač ocenjeval razmere ...kao nek strokovnjak....navaden strankarski povzpetnež, ki brez strankine pomoči še domov ne bi našel
albertinum@excite.com
18. 12. 2008 15.27
Če Černač pravi, da so varnostne razmere stabilne, bo pa že držalo. Konec koncev gre za pravega poznavalca varnostnih razmer, ki je kot mnenjski voditelj cenjen tudi v svetu in ki ima na tem področju ključne povezave znotraj varnostnih služb. HAHAHAHAHAHA! Dejte raje prodajat zelenjavo!