Slovenija

Černač o izrednem nadzoru

Ljubljana, 09. 06. 2009 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Černač je poudaril, da v zadevi Patria niso prejeli poročila o nadzoru telefonskih pogovorov in elektronske pošte.

V poročilu policije komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni bil evidentiran nadzor o izpisu GSM-prometa in prometa elektronske pošte v zadevi Patria, je po današnji seji komisije dejal njen predsednik Zvonko Černač. Kot je dejal, je bila v tem primeru "bistveno presežena" tudi dovoljena časovna dimenzija uporaba tega ukrepa.

Černač je dejal, da je eden od članov komisije na današnji seji izpostavil, da se je to "neevidentiranje" zgodilo v nekem specifičnem obdobju - proti koncu lanskega leta oz. ravno v času, ko so se vodilne strukture v državi menjale.
Černač je dejal, da je eden od članov komisije na današnji seji izpostavil, da se je to "neevidentiranje" zgodilo v nekem specifičnem obdobju - proti koncu lanskega leta oz. ravno v času, ko so se vodilne strukture v državi menjale. FOTO: SDS

Zakon po njegovih besedah nalaga komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb nadzor nad odreditvijo posebnih preiskovalnih ukrepov, med katere sodi tudi ukrep pridobivanja omenjenih podatkov. "Policija je dolžna komisiji o uporabi teh ukrepov zaradi zagotavljanja parlamentarnega nadzora poročati vsake štiri mesece," je poudaril Černač. Kot je dejal, pa nadzora, ki je bil uporabljen v primeru Patria, med ukrepi v poročilu ni bilo. V kolikor ne bi bila zadeva javno razvpita, bi bil komisiji s tem onemogočen učinkovit parlamentarni nadzor, ker za ta ukrep sploh ne bi vedeli, je pojasnil.

Tak ukrep se lahko po njegovih besedah uporabi največ za obdobje dveh let, ugotovljeno pa je bilo, da je bila njegova časovna dimenzija, ki jo določa zakon, "bistveno presežena". Na vprašanje, ali lahko potrdi navedbe podpredsednika komisije Zmaga Jelinčiča, da se je to dogajalo od 1. januarja 2004, je Černač odvrnil, da doslej še ni slišal, "da bi podpredsednik komisije rekel kaj lažnivega".

Ne gre za slučajno napako

"Ne gre za majhno napako, ne gre za slučajno napako," je poudaril Černač. Kot je povedal, sta državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič in policija danes to napako priznala. "Obstaja pa še vedno možnost, da je kateri izmed uporabljenih ukrepov neevidentiran, kar je s stališča zagotavljanja učinkovitega parlamentarnega nadzora nedopustno," je poudaril. Po njegovih besedah komisija redno dobiva poročilo celo o "relativno nepomembnih zadevah", da pa je v tem primeru to poročilo izpadlo. Zatrdil je, da bo komisija svoj nadzor še okrepila in zahtevala dodatna pojasnila.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

Černač je tudi dejal, da je eden od članov komisije na današnji seji izpostavil, da se je to "neevidentiranje" zgodilo v nekem specifičnem obdobju – proti koncu lanskega leta oz. ravno v času, ko so se vodilne strukture v državi menjale. Komisijo so k nadzoru na Generalni policijski upravi 22. aprila po besedah predsednika komisije spodbudile tudi informacije v medijih. Iz medijev in iz okoliščin, ki so izhajale iz njih, je bilo po njegovem zaznati, "da gre za nek obračun z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar". "Žal se je v tem postopku ta zadeva potrdila. Nekdo je pač določene informacije, ki so popolnoma nepomembne v tej zadevi, zlorabil za to, da bi z njo obračunal," je prepričan.

Kresalova odgovorna za to, kar se dogaja

Sicer pa se je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal po mnenju Černača na njegovo izjavo pretekli teden odzvala po nepotrebnem. Kot je dejal, je normalno, da ministrica ne sme posegati v konkretne zadeve. "Je pa seveda ministrica objektivno odgovorna za to, kar se dogaja na policiji, in prevzema vso objektivno odgovornost za zakonitost delovanja njenih uslužbencev," je prepričan Černač.

Z ministrstva za notranje zadeve so sporočili, da so predstavniki policije danes komisiji podali pojasnila, ki se nanašajo na težave povezane s poročanjem o prikritih preiskovalnih ukrepih izpisa telefonskih komunikacij na podlagi 149.b člena zakona o kazenskem postopku, ter o razlogih zakaj tovrstni ukrepi niso bili zabeleženi v Poročilu policije o izvedbi prikritih preiskovalnih ukrepov za leto 2008. "V policiji je bil namreč šele v začetku leta 2009 vzpostavljen sistem, ki omogoča boljše poročanje o evidentiranih ukrepih in posledično doslednejše poročanje o njihovi izvedbi," poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da je policija glede navedenega ukrepa komisijo tudi že večkrat opozorila na težave pri poročanju.

Kot tudi zatrjujejo na ministrstvu, je bila komisija v letnem Poročilu o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov za leto 2008 tudi obveščena, da gre za ukrep, ki je specifičen, saj ga edinega med nadzorovanimi ukrepi ne izvaja policija, temveč le analizira pridobljene podatke. Te ukrepe, poudarjajo na MNZ, namreč izvajajo operaterji telekomunikacijskih storitev.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je policija danes – da bi se v celoti ugotovilo, koliko je bilo takšnih nebeleženih ukrepov na podlagi 149.b člena – komisiji predlagala, da od ministrstva za pravosodje in operaterjev telekomunikacijskih storitev, ki imajo edini celovite podatke o izvedbi teh ukrepov, pridobi podatke o njihovem številu in le-te primerja s številom, ki ga je policija navedla v letnem poročilu za leto 2008.

"Predlagani sklep na komisiji žal ni bil sprejet," poudarjajo na ministrstvu."Glede trajanja ukrepa pa je potrebno pojasniti, da le-to določi pristojno sodišče v odredbi in to ni v pristojnosti policije," so še sporočili z MNZ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
10. 06. 2009 14.50
KJE JE PA CVIKELSE JE ZAPOSLIL V ACRONI JESENICE ZA TALILCA ODPADNIH TANKOV.
bron
10. 06. 2009 14.47
FERDINAND 178 JAST BI TEBE POSLAL ŠE KAM DRUGAM .TI SE PA ZASE BRIGAJ PA BOŠ IMEL CELO ŽIVLJENJE ZADOST DELA B.....
albertinum@excite.com
10. 06. 2009 12.42
Černač je sicer hud strokovnjak za tajne službe in prikrite nadzore. Šolal se je kar v partijski šoli SDS.
albertinum@excite.com
10. 06. 2009 10.56
Janša je zmetal na stotine milijonov evrov za nekoristno železje. Je že kdo od demagogov SDS-a izračunal, koliko delavskih plač ali pediatričnih klinik dobimo za Patrie?
djdj
10. 06. 2009 01.46
Kot kaže se še dolgo ne bodo vozili z Patriami. Preveč denarja se je že potrošilo za to.
cekson
09. 06. 2009 23.08
SEVEDA NIMAJO DOKAZOV ZA KAR SO OBTOZEVALI IN LAGALI CEZ JJ, BANDA POKVARJENA, NESPOSOBNA LAZNIVA, TEGA JIM NIKOLI NEOPROSTIM, KER TO JE PODLO OD PODLOSTI. TAKI SO PAC BOLSEVIKI, DA DELAJO NA LAZI IN NEPOSTENOSTI, KER SEDAJ KAZEJO KAJ ZNAJO !!!!! NIC ! NIC ! NIC IN SE 1000X NIC !!!!!!!!! TA POKVARJENEC OD CVIKLA PA BO ZE DOBIL PLACILO, KER ZA VSAKO RIT JE PALCA !!!!!!!!!!!!!!!!! NISTE VREDNI MRZLE VODE - VI KOMUNISTI IN TUDI TIST IZ MURGL, KI JE REKEL POCAKAJMO NA "POK" !!!! TEGA SE NE POZABI !!! POKVARJEN, BREZKARAKTERJA, NIKAKRSNEGA PONOSA NIMATE, KI STE TO SVINJARIJO SKUHALI, PA NISTE ENGA DOKAZA DO SEDAJ POKAZALI. KAJ CE BI VAS NEKDO OBDOLZIL, DA STE BANKO OROPALI IN NE POKAZEMO NOBENIH DOKAZOV ? KAKO SE BI POCUTIL CVIKL, KOS, KUCAN ITD..... SKRIJTE SE V HUDO LUKNO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
09. 06. 2009 22.55
CVIKL SE JE POTUHNIL NJEGOVA PODJETNICA IMA TUDI POVEZAVE PRI ULTRI IN SLAMA -PODJETJIH,INNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN,SOTTO LA PELE SIAMO TUTTI UGUALLI
Buena Vita
09. 06. 2009 22.54
PRVA ŽRTEV JE PADLA STRANKA SD Z THALERJEM IN FAJONOVO JE PAHOR SD POKOPAL,BAZA MU TEGA NE BO OPROSTLA,JAH,KOZJE KUPČIJE,PA ŠTRIK
abeceda123
09. 06. 2009 21.51
klampman....................poskrili so se, ker jim je bilo tako ukazano, predvsem, takšen je bil tudo moto Pukanića na hrvaškem, pa ne bom več nadaljeval, kajti mislim, da se bo še dogajalo v Sloveniji, kot je rekel Lucu, da bo tudi tu kmalu "padla" politična žrtev. Vendar...............
ferdinand178
09. 06. 2009 21.46
bron: če ti je černač zakon, dej no, pa se preseli v postojno, mona.
Klampfman
09. 06. 2009 21.24
Naj mi nekdo razloži tole: -kam je izginil "novinar" s podrepljenimi dokazi proti Janši, famoznem "J"-ju??? -kam so izginile napovedi, da bo sojenje marca??? -kam je izginil Cvikl, Kos in Pavček, ki so imeli o tem toliko povedat??? ....
dar1
09. 06. 2009 21.21
Pravilno, da ni razkrila vsebine mafiji - politiki. Končno je bilo Poliliciji dovoljeno spoznatii, da ste politiki največja kriminalna združba. (ne samo v banana državi Slo, primer Italija, Rusija, Belorusija itd itd).
bron
09. 06. 2009 21.15
ČRNAČ JE CAR
alterego
09. 06. 2009 20.55
ma črnača nima smisla komentirat