Slovenija

FOTO: 'Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas'

Ljubljana, 07. 03. 2015 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Cerar je na kongresu stranke SMC, ki se po novem imenuje Stranka modernega centra, poudaril pomen boja za drugačno politično in pravno kulturo ter se odzval na po njegovem številne očitke. "Tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na nas," je poudaril.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar z novo SMC za razvoj države
    02:10
    Iz 24UR: Cerar z novo SMC za razvoj države
  • Iz 24UR: Iskanje novega šolskega ministra
    03:25
    Iz 24UR: Iskanje novega šolskega ministra

SMC, ki že dobre pol leta vodi vlado, se je na svojem prvem kongresu v Sežani preimenovala v Stranko modernega centra. Delegati so spremembo imena sprejeli brez razprave.

V predstavitvi predlaganega imena je Miro Cerar pojasnil, da je bilo strankino prvotno ime sprejeto v burnem času in je služilo identifikaciji stranke. So pa po njegovih besedah že takrat pojasnili, da tako ime ne more dolgoročno obstati, in se zavezali, da na prvem kongresu ime spremenijo. "Smo demokratična politična stranka, ki si želi na demokratičen način in s transparentnih delovanjem še naprej prizadevati za uresničitev svojih programskih ciljev in vrednot," je poudaril.

Enotni bomo obstali, razklani bomo padli. Miro Cerar

Z imenom po njegovih besedah želijo poudariti, da so moderna politična stranka. Poudaril je njihove vrednote, kot so spoštovanje človekovega dostojanstva, strpnost, spoštovanje človekovih pravic in zagotavljanje enakopravnosti. Modernost po njegovem mnenju pomeni tudi spoštovanje vladavine prava.

Povedal je še, da so po vrednotah ideološko in akcijsko uravnoteženi, da si prizadevajo za ravnovesje med liberalnimi, socialnimi in drugimi vrednotami in cilji. Kot je poudaril, želijo upoštevati potrebe posameznika in družbe, zgodovino vidijo kot učiteljico oziroma kot nauk za prihodnost, ne odpirajo pa tistih ideoloških vprašanj, ki sodijo v preteklost.

O novem ministru za izobraževanje še ne razmišlja

Cerar se sicer pred mediji ni mogel izogniti vprašanjem o nadaljnjih korakih po petkovem odstopu ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar.

Na vprašanje, ali bodoči novi šolski minister danes sedi v dvorani, je odgovoril, da bo o njem "razmišljal od jutri naprej, kajti danes je ta kongres tako pomemben, da se moramo vsi osredotočiti nanj". S tem razmislekom se bo, kot pravi, ukvarjal v prihodnjih dneh.

Cerar pravi, da se bo z novim šolskim ministrom ukvarjal v prihodnjih dneh.
Cerar pravi, da se bo z novim šolskim ministrom ukvarjal v prihodnjih dneh. FOTO: Miro Majcen

'Mnogim nismo všeč, a gremo naprej'

V svojem osrednjem 40-minutnem govoru je Cerar spomnil na nastanek stranke. "Če danes pogledamo nazaj, je bil to pravzaprav skoraj neverjeten projekt," je dejal. Ustanovitev in zmago na lanskih državnozborskih volitvah je označil za mali čudež, ki so ga po njegovih besedah soustvarili z vsemi državljani Slovenije, "ki so verjeli in še verjamejo v našo zgodbo". "Takrat so nam očitali marsikaj, prepoznali so nas kot novost, ki ni prijetna, ki zna omejiti prostor drugim," je dejal premier. Zato so po njegovih besedah še danes deležni številnih pritiskov, javno izraženih neresnic, domnev, nekorektnih navajanj. "Kajti mnogim nismo všeč, ker prinašamo spremembo v vrednotah, v načinu delovanja v politiki in v družbenem življenju slovenskega naroda. Mnogi se nas bojijo, mnogi nas ne razumejo, mnogi nas zavračajo, ampak mi gremo naprej," je poudaril.

Cerar je spomnil na očitke o lobijih, ki da stojijo za stranko, in stricih iz ozadja. "Včasih poskusijo s tem še danes, vendar vsi veste in vidite, da tega ni," je dejal.

Spomnil je tudi na strankin uspeh na lanskih volitvah v občinske svete in oblikovanje vlade, s katero so po njegovih besedah sprejeli že dva zelo zahtevna rebalansa proračuna in v veliki meri konsolidirali javne finance. Po njegovih besedah smo rekordno gospodarsko rast dosegli tudi zaradi politike njihove vlade, kot uspeh je navedel tudi pogajanja s sindikati in sklenitev socialnega sporazuma.

Zadnje dni se je vlada po Cerarjevih ocenah soočila z nekaterimi najtežjimi zalogaji, med njimi je omenil poseg v Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), "potem ko dve leti tudi ni bilo narejenega nobenega premika, poročilo pa je pokazalo na anomalije".

Pojasnil je tudi, da so se kljub številnim odporom tudi delno v koaliciji odločili za nadaljevanje privatizacije. Nadaljevanje privatizacije 15 podjetij je po njegovih besedah njihova pravna in politična zaveza na najvišji ravni, ki bi jo bilo v tej fazi nedopustno prekršiti.

Cerar je izpostavil, da so obenem pripravili strategijo upravljanja z državnimi naložbami. "Zanima nas, kako bomo z državnimi naložbami upravljali. Ne samo, kako bomo prodajali, ampak kako bomo postali dobri gospodarji, da ne bomo sami sebi kradli," je bil odločen. Nadaljeval je z oceno, da nas je prav to pripeljalo v krizo. "Ne mednarodna finančna ali ekonomska kriza. Ta nas je udarila, a od tega udarca bi si lahko opomogli hitro, če bi bili zdrava družba, na zdravih temeljih. Pa nismo. Še danes ne v celoti," je bil oster predsednik SMC.

Ob tem je omenil, da so med tistimi, ki jih prezirajo, takšni, ki so tajkunsko okradli državljane, ponižali delavce, uničili podjetja. "Ta človek se mora spremeniti ali pa ga mora doleteti sankcija," je dejal. Zato stranka po njegovih besedah goji drugo politično in pravno kulturo.

Kot pravi, tisti, ki imajo roke do ramen v marmeladi, kažejo s prstom na njih, pravijo, da so si privoščili kozarec vode ali čaja, ki ga niso plačali. "To je manipulacija," je poudaril.

Cerar sicer poudarja, da morajo tudi sami sprejemati odgovornost za napake, vendar sorazmerno. Po njegovih besedah tako ne morejo nekoga, ki je storil majhno napako, pozivati k odstopu in zanj zahtevati zapor. "Tisti, ki so naredili velike napake, pa s prstom kažejo," je dejal.

Kongres stranke SMC - 14
Kongres stranke SMC - 14 FOTO: Miro Majcen

Predsednik programske konfrenece postal Kešeljević

Pred začetkom kongresa je bila sicer v Sežani tudi ustanovna seja programske konference, za njenega predsednika je bil izvoljen ekonomist Aleksander Kešeljević. Ta je sicer že od ustanavljanja stranke njen in tudi Cerarjev svetovalec. Pred nekaj dnevi se je, kot je potrdil v izjavi novinarjem, tudi uradno včlanil v stranko, ostaja pa svetovalec v premierjevem kabinetu.

Med gosti na kongresu je tudi predsednik Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), katerega članica je tudi SMC, Graham Watson. Kot je dejal, so zelo ponosni, da je SMC članica njihove evropske skupine. Po njegovih besedah so v kontaktu z liberalnimi strankami v Sloveniji, ampak verjamejo, da je SMC ujela bistvo trenutka in da bo vlada, ki nadaljuje z ekonomskimi reformami, ki bodo vodile k boljšemu življenju, uspešna.

Pojasnil je, da je predsednik programske konference postal na povabilo izvršnega odbora stranke, gre pa za "veliko zaupanje s strani članstva in veliko odgovornost z njegove strani". "SMC ima ambiciozen, moderen in moder program," je dejal. Upajo pa, da ga bodo v okviru programskih odborov še nadgradili, da bodo v določeni meri tudi skrbniki koalicijske pogodbe, ki pa v veliki meri povzema program SMC, je poudaril Kešeljević.

'Osvojili smo parlament in vlado'

Podpredsednik SMC in predsednik DZ Milan Brglez ocenjuje, da se je stranka od ustanovitve okrepila na vseh nivojih, še zlasti na lokalnem nivoju. "Vmes smo osvojili parlament in vlado," je dodal.
Glavno sporočilo današnjega kongresa je po njegovih besedah to, da imajo poleg novega imena stranke tudi novo energijo in gredo naprej. Ustanovitev programske konference pa pomeni, da bolj institucionalizirano delajo na tem, da bodo že napisan program uresničevali in dopolnjevali.

Brglez pri iskanju novega ministra ali ministrice za izobraževanje ne pričakuje tolikšnih težav, kot so jih imeli pri iskanju novega gospodarskega ministra pred nekaj meseci. Na vprašanje, ali novi šolski minister danes sedi v kongresni dvorani, pa je Brglez odgovoril: "Tudi če bi, vam tega ne bi povedal."

Kongres stranke SMC - 13
Kongres stranke SMC - 13 FOTO: Miro Majcen

Bulčeva: Stvari morajo biti dobro organizirane

Evropska komisarka Violeta Bulc, ki je tudi članica SMC, dogajanja v stranki ne spremlja več tako pozorno, je priznala pred kongresom. A glede na rezultate Slovenije, ki jih v EU ocenjujejo kot spodbudne, meni, da stranka dobro deluje.

Sicer pa po njenih besedah iz tujine ugotoviš, da je zelo pomembno, da so v državi stvari dobro organizirane. Glede na sistem, ki ga imamo, sta po njenem mnenju odgovorno ravnanje strank in njihova dobra organizacija zelo pomembna za stabilno delovanje države. Bulčeva je spomnila, da so sedaj v fazi začetnega pospeševanja gospodarske rasti in v takih razmerah želijo, da vse članice čim bolj homogeno in z jasnimi cilji sodelujejo pri strukturiranju gospodarske in družbene sfere.

Koprivnikar: Prehodili smo pomembno pot

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da je stranka do sedaj prehodila zelo pomembno pot, uspela se je obdržati v tem političnem prostoru, konsolidirati in začela delovati kot neka zrela stranka. "Menim, da moramo od tukaj naprej usmeriti svojo pozornost predvsem v nove razvojne izzive, ne pa toliko na lastno konstituiranje," je dejal.

Dela drugih ministrov ne ocenjuje, saj je to, kot pravi, naloga predsednika vlade. Sam pa je z delom v vladi zadovoljen, ker po njegovih besedah uspevajo sprejemati odločitve konsenzualno in ker se vsebinsko pogovarjajo tudi o najtežjih problemih, o katerih imajo pogosto različna mnenja, vendar uspejo mnenja na koncu uskladiti v enotno stališče vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos23
09. 03. 2015 09.22
-1
Miro, sodišča pognati da tote lopovske sektaše obsodijo in pozaprejo!
King_of_Gonzo
09. 03. 2015 08.45
+2
razkri kdo je dobival kredite pa boš videl,da si se že vtopil v marmeladi cmerar hahah
korintos23
09. 03. 2015 09.23
-1
Misliš na tiste nepokrite 0408? Eni že sedijo drugi pa še bodo.
helter skelter
08. 03. 2015 23.56
+3
Miro, koliko marmelade lahko kupiš za 353.337,81€ ?
JanezNovakJohn
08. 03. 2015 21.28
+1
Tako je to. Janša ima v genih rušenje vlad in zahtevanje predčasnih volitev. Sedaj se že pripravljajo za imenovanje JJ za dosmrtnega častnega predsednika SDS. Sicer naj bi po predčasnih volitvah postal ustavni sodnik in predsednik ustavnega sodišča. Časarju se smeji, zato je zahteval izročitev slovenskemu pravosodju. Vinko in Črnač imata spisane oprostilne sodbe ustavnega sodišča za Krkoviča, Wolfa, Cekute, Bavčarja... in jasno vidnega člana SDS Časarja. KRATKA VSE JE PRIPRAVLJENO. Ni zime. Pomlad je tu in pomladne stranke so v nizkem štartu. Polena pa to.
proletarec1
08. 03. 2015 20.07
+11
TUDI ARAZBEJŽANCI ŽE PIŠEJO, DA JE SLOVENIJA, NAJBOLJ SKORUMPIRANA DRŽAVA NA TEJ OBLI.50%UPOKOJENCEV ŽE PRI NAS ŽIVI V BEDI,TI NAŠI OBLASTNIKI SE PA ŠE KAR BOHOTIJO.
br.0001s
08. 03. 2015 19.24
+1
miran ka si miran??? zakaj brišete to vprašanje?
belaovca
08. 03. 2015 19.21
+2
evo....berlusconi....če ne veste....en tak tič kod janez.....gre spet pred sodnika....
belaovca
08. 03. 2015 19.22
+5
br.0001s
08. 03. 2015 19.24
+1
belaovca
08. 03. 2015 19.10
+2
banda cerkvena....v cerkvi zbirajo podpise za referendum proti istospolnem partnerstvu.....sami pa z rokco c rokcio v zakristiji ..........pa dečke majo zelo radi....
windmaster
08. 03. 2015 18.54
+6
Cerar je zmagal izključo ker je bil edini protikandidat ki je lahko premagal Janšo. Če bi se janša takrat umaknil, tudi Cerarja ne bi bilo. Razočaral ni nikogar ker nikoli nihče ni nič pričakoval od njega. Vseeno če bi stranko poimenoval LDS ali Zares, saj so v njej vedno isti tiči...
br.0001s
08. 03. 2015 19.22
+3
ženske ljubijo samozavestne in trde tiče
VSEZNALECno1
08. 03. 2015 17.49
+9
Enotni ne bomo več vladal....razklani bomo še naprej srali..... Miro Cmero
Brakedirt
08. 03. 2015 18.12
+3
sds ne bo vec vladal, ne razklan in ne enoten
prašek
08. 03. 2015 18.32
+2
belaovca
08. 03. 2015 18.57
+3
Bojana222
08. 03. 2015 18.57
-1
tony_abcde@yahoo.com
08. 03. 2015 17.29
+13
Miro povej imena tistih, ki imajo roke do ramen v marmeladi...
prašek
08. 03. 2015 17.53
+5
tony_abcde@yahoo.com
08. 03. 2015 18.22
+7
Naj sam pove imena...in naj tudi pove kaj konkretno bo naredil z lopovi.
VSEZNALECno1
08. 03. 2015 17.08
+8
Aja k un k pobaše 500.000 poleg plače ima roke v kavijarju....
Brakedirt
08. 03. 2015 17.10
-1
ali pa tisti ki pobase se sam ne ve koliko....
VSEZNALECno1
08. 03. 2015 17.42
+3
Kva je plačanc a leva korupcija je zakon a ne
Brakedirt
08. 03. 2015 18.12
+3
prašek
08. 03. 2015 18.34
+1
Brakedirt .......... Ta super pametni, sploh ne ve, kaj korupcija je ! Sem mu moral nalepit iz SSKJ .....
Brakedirt
08. 03. 2015 18.42
+1
prasek, verjemi da mi ni lahko da se moram spustiti na tako nizek nivo kulture,ampak pri nekaterih enostavno ne gre drugace.Tudi tukaj v nemciji sodelujem na takih forumih,tudi nimamo vedno enakih mnenj,ampak tako nizkega nivoja in zaljivk pa ne poznamo.
prašek
08. 03. 2015 18.48
+5
Brakedirt ....... Ta portal je bil zelo prijeten pred, kaj pa vem , tremi štirimi leti. Potem pa so se pojavili Jež, Duhec, Kapiš in morda še kakšen. Zaradi Ježa je spremenjeno komentiranje, tako da ne moreš več pisati v novem odstavku, saj je pritiskal enter čez celo stran ali dve ! Duhec je s svojim iskanjem "osemenjevalca" tudi zamorila vse normalne moške , kapiša pa tudi sam vidiš. velika škoda je za portal, kakršen je bil, da so ga uničili.
prašek
08. 03. 2015 18.49
+5
Prej tudi nismo rabili napisat svojega GSM-a, tudi to je uvedeno zaradi slednjih.
prašek
08. 03. 2015 18.50
+5
Pa nikar ne misli, da prej ni bilo levo-desnih. Seveda smo bili, pa smo se vselej normalno, kulturno pogovarjali, potem so pa prišli ....... ah, brez veze !
Brakedirt
08. 03. 2015 19.41
-1
jaz prej nisem niti imel casa da bi se oglasal,sedaj pa sam sebi odrejam koliko in kaj bom delal.Kar se pa teh tice mi je pa jasno,samo mene ne morejo vrteti okoli,jih je treba pac malo vec ignorirati.Me pa veseli da je vsaj nekaj normalnih tukaj,vkljucno s tabo pa da lahko kaksno recemo.
twister5
08. 03. 2015 17.04
+0
Vsaka vlada je do zdaj nekaj naredila-ko se bliža slavje novega leta- kako bo prihodnje leto slabše....Do zdaj se je vsako leto stopnjevalo slabšanje-počasen pogin demokracije in dostojnega življenja za delavne ljudi v državi...
jolbešpoš
08. 03. 2015 16.15
+9
SMC - stranka marmeladnega centra, vsi njeni ministri s predsednikom na čelu z rokami globoko v marmeladi.
belaovca
08. 03. 2015 16.18
-2
kdor je pri marmeladi lahko jemlje iz kozarca.....ampak da se kopaš pa potapljaš v marmrladi kod janez ....to pa ne
Brakedirt
08. 03. 2015 17.09
-2
ti vrhovna ovca, primerjaj janso in cerarja po kazenskih ovadbah in obsodbah
jolbešpoš
08. 03. 2015 17.10
+2
Brakedirt
08. 03. 2015 17.12
-3
sejtan te je sklepal. zdaj pa primerjaj,lahko kar v stevilkah za zacetek.
Brakedirt
08. 03. 2015 17.12
-2
Brakedirt
08. 03. 2015 17.15
-1
VSEZNALEC je danes nadomestni prisesek vrhovni ovci namesto botje. se menjate kot plenice.pa to...
VSEZNALECno1
08. 03. 2015 17.50
+3
Zagovornik korupcije UmazanoZlomljeni...spelji se
Brakedirt
08. 03. 2015 18.13
-1
puspan
08. 03. 2015 19.11
+3
Barkredit, daj ti meni malo razlozi na kaksnih forumih v Nemciji sodelujes? Pa se to povej v katerem jeziku potekajo te razprave. Zelo ti bom hvalezen za odgovor.
Brakedirt
08. 03. 2015 19.59
-2
v nemciji potekajo razprave v nemskem jeziku,mislim pa da bi to lahko vedel. Eden takih portalov je tz iz munchna. V bistvu so to portali kot tale tukaj.
jolbešpoš
08. 03. 2015 20.28
+2
Te nismo včeraj dost obdelal, nočna muhca te jezi, pod vsakim Avatarjem te najdem, sam števc za neumnost priklopim in kjer zabije do konca, tam si ti.
Brakedirt
08. 03. 2015 21.01
-3
sploh me pa ne rabis iskat,se ti bom zacel ponoci prikazovati v sanjah tako kot tvoj obsojeni sef.
24Ppkur
08. 03. 2015 15.09
+3
Ja seveda .... kaj pa vam ni jasno? Saj imate platno in škarje v rokah in naredite nekaj .... doslej ste samo spali.
kure bedne
08. 03. 2015 15.09
+3
"Stranka modernega centra"????? Za kozlat. V tej državi pa res ne veš a je še kdo normalen. No sedaj, ko imajo novo ime bodo pa sigurno začeli delati za ljudstvo. MALOMORGEN.
24Ppkur
08. 03. 2015 15.10
+5
zdaj jih bodo ljudje šelel volilit začeli, ker bodo mislili, da je to nova stranka na političnem parketu ....
Saloreich
08. 03. 2015 14.28
+5
A ta vlada sploh kaj dela? V pol leta nič, niti zdravstvene reforme niso pripravili.. kot, da ne bi obstajali, samo mastne plače pa vlečejo. Izgleda sem imel prav pred dobre pol leta, ko sem menil, da je namen te vlade vzdrževanje stanja kakršno je in, da se nikoli nič ne spremeni.
VSEZNALECno1
08. 03. 2015 17.51
+1
Transformerji
08. 03. 2015 14.04
+8
Meni se zdi izgraz - roke v marmeladi prav lep, pa naj bodo to pristi ali celo do ramen. Jaz bi pa temu rekel GREZNICA, za katero skrbimo volivci. So bili levi in desni, pa sredinski, pa nove stranke - greznica je vedno bolj polna. Volimo pa tako, da enkrat na vrh priplavajo eni, drugič drugi, so pa čisto vsi usrani in smrljivi! Tudi po dveh letih nihče noče rešiti težav, v katere so nas izvoljeni prebivalci greznice pahnili!
novak.novak
08. 03. 2015 14.01
+12
stranka modernega centra...hehehehehehehehe...Smo Mi Carji, je hotel rečt, vam vse legalno, zakonito pobiramo, vi nas pa volite...hehehehehehe
srebrnibreg
08. 03. 2015 13.53
-3
Nekateri zagovorniki dejanja nepojasnjenega pridobitve svojega premoženja se imajo za velike poštenjake in moralneže in pljuvaju po drugih, kateri svoje pridobljene dohodke znajo pojasniti. Štorija, da ji ni para pa čeprav so svečkarji. Pa mimogrede ne odobravam tista nepojasnila in tudi ne takšne zaslužke, ker imamo preveč nezaposlenih, da bi jim takšni odžirali na takšen način kruh.