Slovenija

Cerarjeva stranka bo ustanovljena prihodnji ponedeljek, Bratuškova bi povezovala levico

Ljubljana, 26. 05. 2014 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ustanovni kongres stranke, ki jo ustanavlja Miro Cerar, je napovedan za prihodnji ponedeljek. Edini kandidat za predsednika je prav Cerar, ki pravi, da ne želi poenostavljenih delitev na leve in desnem, prav tako pa zdaj še ne želi govoriti o povezovanju z drugimi strankami.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Kanal A

Ustanovni kongres stranke, ki jo je napovedal pravnik Miro Cerar, bo prihodnji ponedeljek v Ljubljani. Cerar pravi, da je edini kandidat za predsednika. Dobil je tudi že nekaj namigov o koristnosti povezovanj, a vsaj do kongresa o tem ne želi govoriti. Po volitvah pa bodo povezovanja strank zaradi volilnega sistema neizogibna, meni.

Omenjena nova stranka bi se sicer po zadnji anketi Mediane uvrstila na drugo mesto, kar je po Cerarjevih besedah dobra spodbuda, hkrati pa tudi dodatna zaveza, da k delu pristopijo skrajno resno - tudi po volitvah. "Državljani pričakujejo nekaj novega v politiki, mi se bomo potrudili, da jim to ponudimo," je dodal.

Ob tem je Cerar potrdil, da je že dobil nekaj namigov o tem, da bi se bilo koristno pogovarjati o povezovanjih z drugimi strankami, gibanji ali združenji, a je "za zdaj zavrnil z argumentom, da za to še ni čas". Najprej namreč želijo oblikovati organe stranke, ki bodo tudi sprejemali odločitev o tem, ali bodo šli na državnozborske volitve samostojno ali ne. Poudaril pa je, da so doslej kot civilnodružbeno gibanje delovali povsem samostojno in da še vedno delujejo tako.

Poenostavljenih delitev na leve in desne ne želi

Tako se Cerar v tej fazi ne želi opredeljevati do tega, ali je povezovanje primerno. Je pa opozoril, da ne pristajajo na "to poenostavljeno delitev na leve in desne, ki smo jo vzpostavili v Sloveniji in nas ideološko razkraja". Po njegovem mnenju so delitve na leve in desne precej poenostavljene in popačene, zato je težko reči, kaj je povezovanje na desno in kaj na levo. Glede na volilni sistem v državi pa je vendarle velika verjetnost, da se bodo stranke po volitvah morale povezovati v koalicijo, zato je razmislek o povezovanju po volitvah neizogiben, je pristavil.

Osebno pa Cerar meni, da Slovenija na politični ravni potrebuje več sodelovanja - ne v vseh, pač pa v najbolj ključnih zadevah. "Zato smo tudi mi nek bodoči politični dejavnik, ki bo težil k višji stopnji sodelovanja in politične kulture. Pa ne le sodelovanja med strankami, pač pa tudi s civilno družbo, ki mora biti vpeta v odgovornost določenega dela politike," je še dejal Cerar.

Bratuškova se bo usmerila v povezovanje

Leva sredina ima večji potencial, a je težava razdrobljenost glasov, je prepričana Bratuškova.
Leva sredina ima večji potencial, a je težava razdrobljenost glasov, je prepričana Bratuškova. FOTO: Damjan Žibert

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je napovedala, da bo vse moči usmerila v povezovanje leve sredine, da bodo lahko po predčasnih volitvah oblikovali vlado, ki bo pozitivne trende peljala naprej in ohranjala socialno državo. V nedeljo se je pokazalo, da ima leva sredina večji potencial, a je težava razdrobljenost glasov, pravi.

Kot je spomnila Bratuškova, so na nedeljskih evropskih volitvah v Sloveniji le tri mesta pripadla strankam, ki zagovarjajo njej bližje ideje, torej socialni oziroma socialnoliberalni opciji. Po njeni oceni gre zagotovo za poraz levosredinske opcije, čeprav je na volitvah v absolutnem številu dobila več glasov kot desnica.

Bratuškova je prepričana, da bi drugačna in bolj združena sestava bistveno spremenila rezultat na volitvah. "Naša skupna odgovornost je, da se ta scenarij ne ponovi več," je poudarila in dodala, da si bo sama prizadevala za povezovanje leve sredine, ki bi enotno in močno nastopila na državnozborskih volitvah ter osvojila prepričljivo večino.

Ob tem je Bratuškova pojasnila, da zaradi vseh dogodkov v zadnjem času - razkolu PS in njenem odstopu z mesta premierke - na evropskih volitvah ni aktivno sodelovala. "Sem pa prepričana, da bi nosilec liste PS Jože Mencinger brez dogodkov, ki so se zgodili v moji bivši stranki, absolutno postal evropski poslanec,"je dodala.

Bo pa Bratuškova, kot je napovedala, zagotovo sodelovala na državnozborskih volitvah. V soboto bodo ustanovili stranko oziroma zavezništvo, ki si bo po njenih besedah prizadevalo povezati različna gibanja, ki pa imajo hkrati podobne poglede na to, kaj je v Sloveniji potrebno za razvoj družbe. Na vprašanje, katere stranke konkretno naslavlja, pa je odgovorila, da "vse iz te leve sredine, manjše, večje, nove...". Ponujajo namreč roko vsem, ki so pripravljeni delati in zagovarjati socialno državo ob hkrati uspešnem tržnem gospodarstvu, je še dejala.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (955)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
28. 05. 2014 12.20
+1
Pa kaj je tem levičarjem? Na (sicer EU) volitvah gredo povsem poraziti edino etablirano stranko z njihovega vrednostnega in političnega vidika - SD in kar se mene tiče edino normalno slovensko levičarsko stranko. In volijo neke obskurne kvazi levičarje, ki so v bistvu samo scrkljani in vsega polni in zdolgočaseni komu..istični otroci ali vnuki. Se vidi, da jih je v vseh zadnjih 70 letih združevala samo ena misel in to je lagodno življenje pod krinko zavzemanja za delavstvo.
calypsek
27. 05. 2014 21.08
+1
Edini sposoben človek v parlamentu bo-glasujem zanj
prašekk
27. 05. 2014 14.13
+2
Nova zvezda se rojeva in že sije v polnem sijaju : dr. Miro Cerar. Šest glasov moje družine mu bo dalo popotnico !
Bojan-F
27. 05. 2014 15.32
+1
Ni hudič, da kreativni arhivarji iz bežigrajske politične stranke SDS ne bodo nekaj izbrskali ...
prašekk
27. 05. 2014 16.15
+2
Bodo, bodo, o Zdenki Cerar in LDS-u !!!!!! Pa še kaj bodo speli, pa kopirali ......
big_foot
27. 05. 2014 12.55
+8
Bomo videli, ampak vsaj moralno avtoriteto Cerar nedvomno ima. Zna bit če bo tudi dovolj karizmatičen da spodnese stol tako levim kot desnim kateri bi se morali že zdavnaj poslovit od politike. Tu po mojem ne pomaga niti mobilizacija RKC ja za desne stranke. Upam da to končno pomeni "Game Over" za elite obeh struj. VENDAR se bojim da se Cerar ne obda z ljudmi ki so oportunisti (npr Rupel), kateri bojo zamajali ugled
mogerad
27. 05. 2014 12.52
+1
Cerarjeva stranka bo ustanovljena prihodnji ponedeljek, Bratuškova bi povezovala levico s čim a ima tako veliko gazo ne verjanem da ji bo uspelo pr nam je levica velika čeprav je vedno manjša. mogoče pa si bo šla kaj sposodit za to zašit
prašekk
27. 05. 2014 12.18
+4
Spet bo prišlo do oživljanja !!! Tokrat ga bodo oživljali sojetniki !
M_teorija
27. 05. 2014 12.14
+6
Po Ustavi med prvimi pargrafi je zapisano, da smo pravna in socialna država. Praksa ni temu niti blizu. Zato je obvezno treba enega Cerarja, da naredi pravno državo, prečiščeno levico, da se bo politika usmerjala za dobrobit navadnega državljana in poštena desnica, da izkorenini skorumpirance na svojem političnem polu. Že na predstoječih volitvah lahko to naredimo, zato pamet v glavo!?
dejgateprat
27. 05. 2014 12.14
+2
...se meni samo zdi,ali je res,da podpornikov kaviar levakov nikoli ne banajo,ko kakcajo po janši?!
dejgateprat
27. 05. 2014 12.13
-4
Cerarja to ne ovira, saj ga že dolgo raznaša od častihlepja in oblastihlepja, kar je razkril lani, ko se je neuspešno silil za mandatarja. Če bi bil res moralen in bi premogel le drobec samokritike, bi ugotovil, da nima ustreznih referenc za to funkcijo in da sta častihlepje in oblastihlepje z moralnega vidika zelo hudi pomanjkljivosti. Namesto tega raje preganja moralne napake pri vseh drugih. Da je lahko nekdo kot Cerar velika medijska moralistična zvezda, dokazuje, da je Slovenija moralno res na dnu.
El Koronito
27. 05. 2014 12.18
-1
Da je Slovenija res moralno na dnu dokazuje to, da ji vladajo kriminalci ...
dejgateprat
27. 05. 2014 12.13
-4
...Novopečeni politik Cerar je utelešenje večine moralnih slabosti, ki jih napada pri drugih. Glavni točki njegovega »programa« sta moraliziranje in bankrotiran nacionalni interes, ki je Slovenijo ekonomsko zavozil v sedanje stanje. Igra velikega moralno-pravnega guruja, vendar zanj njegovi napotki ne veljajo.
M_teorija
27. 05. 2014 11.57
+3
Pohvalno od Cerarja, da se gre (očitno) Drnovška in bo poskušal narediti brv (most, bi bil neracionalna poteza glede na okope) in zmanjša razcepljenost v državi. V tej sredinsko levo do desno liberalnem delu v Slo je ogromno prostora zato je prav, da se ga zapolni. Ob združitvi levice (ki bo bolj desno od liberalnega Ceraja) in ob dejstvu, da se na desnici otresejo kriminalnega dela bi bilo še kaj upanja za boljši jutri!?
SDS_je_poden
27. 05. 2014 11.55
+1
Kaj bo spet ena kvazi instant levičarska stranka nabila SDS? A ste nori, da seJanezu ponovi scenarij zadnjih državnozborskih volitev... To bodo stoli leteli po sobi....
zvit kot presta
27. 05. 2014 11.55
-3
Prašk, kaj pa če "desnosučni guruji komentiranja" praznujejo volilno zmago, medtem ko imaš ti čas sedeti tu na forumu?
SDS_je_poden
27. 05. 2014 11.56
+2
Pa je res to zmaga? Manj kot 1/4 ljudi je volila in še od tega je dobil le 1/4. Meni je to žalosten rezultat.
zvit kot presta
27. 05. 2014 11.58
-3
prašekk
27. 05. 2014 11.51
-4
Se meni samo zdi, ali so desnosučni guruji komentiranja resnično kar poniknili ?
prašekk
27. 05. 2014 11.48
+4
Skozi temno, oblačno nebo, se je prikazala svetloba v obliki močnega žarka. Miro Cerar !
RusijavsrcuJJheroj3
27. 05. 2014 11.52
+3
prašk a nis najprej šoltesa pol alenko zdj pa cerarja podpiru? ne skrb do volitev bo tamal naredu še 5 strank. lažov tih bod pa plači škodo sosedom!
prašekk
27. 05. 2014 12.17
-2
prašekk
27. 05. 2014 12.21
-2
Klimova
27. 05. 2014 11.47
+6
Malo pobrskajte koliko ima Cerar strokovnih člankov in znanstvenih prispevkov....Pametna, zrela, poštena in odgovorna oseba. Gotovo ga volim !
prašekk
27. 05. 2014 11.49
+5
zvit kot presta
27. 05. 2014 11.56
-2
Sam poznam eno družino, ki ga ne bo. In samo za to, ker na žalost pozna Cerarjevo (širso) družino.
Klimova
27. 05. 2014 11.56
+2
iz moje familije 16 zrelih in odgovornih oseb, da ne govorim o svojih sodelavcih in prijateljih
El Koronito
27. 05. 2014 11.45
+3
Kaj bi pa ta lopov vogrin zdaj rad ?
prašekk
27. 05. 2014 11.46
+6
Rad bi še malo dlje dobival plačo ! Nič drugega !
prašekk
27. 05. 2014 11.42
+3
Cerarjeva stranka, ne glede kako se bo imenovala, bo končno v kali zadušila SDS.
prašekk
27. 05. 2014 11.44
+5
Edino kar rabimo je ; privabiti volivce na volišča ! Kakšna bo njihova odločitev je postranskega pomena, pa vendar se ve koga bodo volili.
calypsek
27. 05. 2014 21.11
+0
Transformerji
27. 05. 2014 11.35
+3
Edina rešitev je, da na volitvah zmaha Cerar. Kajti, če zmaga SDS, bo politiko še vedno iz zapora vodil JJ in začelo se bo veliko maščevanje! Tudi ohlajeni Jankovič je vodil državo in dogajalo se je tisto, kar je že pred zadnjimi volitvami predlagal - za rešitev dvig davkov. Mogoče se bo pa pod Cerarjem organizirala čisto nova vlada z novimi strankami.
El Koronito
27. 05. 2014 11.42
+2
Stara garnitura MORA PASTI. Vse je odvisno samo od nas. Pravijo, da osel ne gre dvakrat na led, kar pa ne velja za volilce desnice. Njih lahko nategujejo v nedogled.
zvit kot presta
27. 05. 2014 11.33
-2
Levica se bo pregrupirala. Kot v dobrih starih partizanskih časih!
Opazujemvas
27. 05. 2014 11.36
+0
Nima se kaj pregrupirati, rabimo nekaj novega, ki nima omadeževane preteklosti, izobraženega, ki bo ljudem dal upanje, ne pa kot sedaj poslušamo samo jamranje in stokanje nekega princa teme z napako.