Slovenija

Parafirali koalicijski sporazum, ki naj bi pomenil 'možnost, da bo Slovenija postala prepoznavna po uspešnosti'

Ljubljana, 03. 09. 2014 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

SMC, DeSUS in SD so parafirale koalicijski sporazum. V parafirano besedilo, ki so ga vsebinsko uskladili minuli teden, so v zvezi s kadrovskim delom zapisali le razdelitev resorjev po strankah.

Vodje SMC, DeSUS in SD, Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so parafirali koalicijski sporazum. Pred tem so se še zadnjič usklajevali o vsebini, čaka pa jih še dokončna uskladitev kadrov. Podpis sporazuma, ki je predviden za ponedeljek, bo odprl pot za dokončno oblikovanje nove vlade. Po Cerarjevi oceni jo bomo dobili 18. ali 19. septembra.

V parafirano besedilo, ki so ga vsebinsko uskladili minuli teden, so v zvezi s kadrovskim delom zapisali le razdelitev resorjev po strankah.

Kot je razvidno iz besedila, v zvezi s tem ni novosti. Tako so DeSUS glede na parafirani sporazum pripadli štirje resorji: ministrstva za zunanje zadeve, za okolje in prostor, za kulturo in še urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. SD pa je dobila tri resorje: ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za obrambo. Preostalih osem resorjev je pripadlo največji stranki skorajšnje koalicije SMC.

Iskanje posameznih ministrov medtem še poteka. Kot je dejal Cerar, iščejo primerne in kompetentne kandidate, postopek pa je zelo zahteven in "zahteva nek določen čas". Zagotovil je, da bo ministrska ekipa sestavljena v predvidenem roku, saj bo listo kandidatov v DZ predvidoma vložil v torek. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo nova ekipa dobra in da bodo dosegli učinkovito delovanje vlade, ki bo v prihodnje zagotovila politično stabilnost. Ta je namreč ključnega pomena za Slovenijo, je dodal mandatar. Kot je še poudaril, koalicijsko usklajevanje prav zaradi omenjene politične stabilnosti z zadovoljstvom spremljajo tudi predstavniki tujih institucij.

Parafiranje koalicijskega sporazuma
Parafiranje koalicijskega sporazuma FOTO: Facebook stranka SMC

Podpis sporazuma je predviden za ponedeljek popoldne, ko bodo po Cerarjevih besedah zelo verjetno znana tudi imena ministrskih kandidatov. Kadrovska podoba nove vlade torej za zdaj ostaja nejasna. Medtem ko so potencialni kandidati iz obeh manjših strank že znani, v SMC večine imen svoje osmerice še vedno ne razkrivajo. Uradno je znano le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor.

Iz kvote SD bosta ministrica za delo in minister za kmetijstvo zelo verjetno ostala Anja Kopač Mrak in Dejan Židan, obrambnega pa bi prevzel strankin poslanec Janko Veber. Na čelu zunanjega ministrstva bo skoraj zagotovo ostal Erjavec, urad za Slovence v zamejstvu in po svetu bi vodil dosedanji minister brez resorja Gorazd Žmavc, ministrstvo za okolje in prostor pa bi prevzel poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar.

V DeSUS pa imajo medtem, kot je še pred parafiranjem sporazuma priznal Erjavec, "problem glede ministra za kulturo". Strankina kandidatka Julijana Bizjak Mlakar je namreč deležna kritik iz vrst kulturnikov, a po Erjavčevih informacijah te "niso več tako ostre". Ali bodo v DeSUS vztrajali pri njeni kandidaturi, bo tako še stvar pogajanj.

Cerar danes ni želel komentirati posameznih kandidatov, saj bi to po njegovem mnenju obremenilo postopek. "Mislim, da razumete, da je zelo pomembno ne izpostavljati kandidatov javnosti v nepravem času, ker jih je v igri kdaj lahko tudi več in je potem to lahko na nek način neprimerno do njih," je pojasnil novinarjem.

Je pa povedal, da doslej še ni zavrnil nobenega predloga najverjetnejših koalicijskih partneric in dodal, da vsi skupaj iščejo sporazum o tem, kateri bodo najboljši kandidati. Postopek pa po njegovih besedah ne poteka po "sistemu predlaganja in zavračanja, pač pa medsebojnega sporazumevanja, na podlagi zaupanja in seveda iskanja čim bolj kompetentnih ljudi".

V parafiranem sporazumu so stranke opredelile tudi nekaj prioritetnih projektov. A, kot je dejal Cerar, je ta trenutek o njih neprimerno govoriti "v nekem kvantitativnem smislu, ker je vsak enako pomemben za določen segment za delovanje Slovenije".

Erjavec je po parafiranju dejal, da je z vsebino sporazuma zadovoljen, ob tem pa poudaril še, da mora Slovenija čim prej dobiti novo vlado.

Zadovoljen je tudi Židan, ki meni, da sporazum odgovarja na vsa pomembna vprašanja in končno daje "možnost, da bo Slovenija postala prepoznavna po uspešnosti".

SD bo po pričakovanjih del vlade Mira Cerarja

Glasovanje SD o vstopu v Cerarjevo vlado
Glasovanje SD o vstopu v Cerarjevo vlado FOTO: Twitter Tanja Fajon
Organi stranke DeSUS bodo po Erjavčevih besedah zasedali v ponedeljek. Besedilo sicer morajo potrditi tudi organi SMC, a še ni znano, kdaj se bodo sestali. 

Člani konference SD so soglasno potrdili vstop v vlado pod vodstvom mandatarja Cerarja. Predsedujoči SD Dejan Židan je po seji konference poudaril, da so v SD, čeprav imajo samo tri ministrstva, odgovorni za delo vlade kot celote. Zato bodo skrbno spremljali, ali se koalicijski sporazum tudi izvaja tako, kot je zapisan.

Glavni razlog za vstop v koalicijo je bil po besedah Židana v tem, da je le na ta način mogoče izpolnjevati obljube, dane pred državnozborskimi volitvami. Obenem pa se v SD po njegovih besedah zavedajo, da je korektno izpogajani koalicijski sporazum šele prvi korak k izvajanju politike vlade, ki mora biti v korist vseh državljank in državljanov.

Odločitev konference SD je bila pričakovana, saj so vstop v koalicijo že pred tem skoraj soglasno predlagali območni odbori stranke. Ob razpravi o koalicijskem sporazumu so se danes dotaknili tudi prihodnjega dela. Kot je pojasnil Židan, je bilo več pozivov, da v roku enega leta na najvišjih organih stranke preverijo, ali se koalicijski sporazum izvaja tako, kot je zapisan.

Napovedal je, da bodo ministri iz kvote SD ter njihovi poslanke in poslanci zato "natančno spremljali delo vseh ministric in ministrov", na tej podlagi pa bo stranka tudi sprejemala nadaljnje odločitve. "Čeprav imamo samo tri ministrstva, smo odgovorni za delo vlade kot celote," je poudaril Židan.

Predsedujoči SD sicer meni, da ima prihodnja vlada za razliko od prejšnjih "vse možnosti za to, da bo popularna", saj mandat pričenja z občutno gospodarsko rastjo. Kljub rasti je po njegovih besedah sicer treba izpeljati nekatere ukrepe, vendar pa "ni nobene potrebe, da bi to delali na plečih ljudi". Zaposleni, upokojenci in mladi namreč niso krivi za bančno luknjo ali za tajkunske zgodbe, je dejal.

Ob ukrepih za pospeševanje gospodarske aktivnosti je za Židana pomembna tudi "moralna nota" tega koalicijskega sporazuma. Krivci, ki so državo pripeljali v tako težko stanje, bodo tako morali za svoja dejanja tudi odgovarjati, je pojasnil.

Parafiran koalicijski sporazum
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.21
Ne boste verjeli. Prebral sem koalicijsko pogodbo
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.22
M_teorija
05. 09. 2014 15.58
Joj In!? Pa ne moreš nekomu rdečo prikazat, če jo receptorji prikazujejo kot zeleni valovno dolžino!?
dule100
04. 09. 2014 14.18
+0
Treba se je odločiti za socializem ali za napredek in blagostanje !
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.19
+0
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.23
+3
Meni je vseeno kako se imenuje, da je le napredek in da bodo moji otroci živeli v človeka dostojnih razmerah brez ponižanja in klečeplazenja.
M_teorija
05. 09. 2014 15.59
+1
M_teorija
05. 09. 2014 16.30
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.17
Več kot dve leti sem imel težave s suho kožo in raspokami na rokah. Poleg osebne zdravnice se je z menoj ukvarjal dermatolog. Samoplačniško in v zdravstvenem domu. Nato mi en zdravnik prišepne" pojdite na bioresonanco. Vendar vam jaz tega nisem rekel. Bioresonanca ni uradna medicina". Po dveh terapijah in enem mesecu, nimam več težav. Vsaj 10x sem obiskal osebno zdravnico. Preiskusil sem 10 krem (plačal sem jih), plačal sem samoplačniško dermatologu 260 €. Opravil sem vsa testiranja pri javnem dermatologu. Nato sem plačal na bioresonanci še 120 €, kupil sodobikarbono in konec. Stanje je uredu. Nisem še umrl. V zdravstveno blagajno še plačujem.
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.43
+2
dule100
04. 09. 2014 14.13
+4
Neka gospa je v svoji knjigi spominov takole označila vodjo francoskih socialistov ! Hladen in ciničen prevarant, ki brez sramu laže, hinavec ki ne mara revežev ! Kako domače mi zveni !
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.16
+4
Tudi jaz se večkrat zalotim pri misli, da naši socialisti in levičarji ne marajo revežev. Še več, da imajo radi samo sebe in svoje.
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.20
+1
Zlasti Social demokrati ne vejo kaj je sociala in ne demokracija. Nisem mislil na SD kot stranko. V to sodi zlasti SDS,
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.22
+2
A niso pri nas socialdemokrati tisti bivši komunisti, ki danes slišijo na kratico SD?
+1
Ti so dobri a so tudi slabi komunisti ki slišijo na SDS
M_teorija
05. 09. 2014 16.25
+1
"Domače zveni!? Bravo Dule! To je karakter, ki prizna!?
dule100
04. 09. 2014 14.09
+2
Sedaj bomo živeli od nove politike etike in morale !
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.06
Zdravniki skrivajo s svojo brezmejno nadutostjo in svojo nesposobnost sodobno urediti zdravstvo. Vede kot so homeopatija, kiropraktika zavračajo, tako kot so mnogo let nazaj zavračali akopunkturo. Če je zdravnik ni Bog, menedžer, računalničar, organizator, finančnik. Zdravniki mislijo, da v zdravstvu vse to lahko opravlja le zdravnik, pozabljajo pa da so to druge in ne naravoslovne vede, ki zahtevajo svoj študij. Mnogo zdravniškega kadra ni kvalificirano za našteto. Te bi lahko nadomestili čakajoči na borzi dela. Direktorje zdravstvenih domov bi lahko prekvalificirali v anasteziologe, ginokologe, njihovo mesto bi pa prevzeli menedžerji, organizatorji dela, ekonomisti, pravniki.Organizacija v zdravstvu je v kameni dobi. Napotnice še vedno pišejo na roke, (no ja malo na računalnik) bolan človek pa se s tem papirjem podi od zdravstvenega doma do Z.D. in išče kje so vrste krajše. Informacijski sistem, ki bi zajel vse storitve zdravstva in njihovo zasedenost ne obstaja. Zdravnik iz Gorice ne reče pacientu naprimer: »16.9.2014 ob 12,35 imate ultra zvok v Radovljici. Napotnica je že poslana po spletu. Če se karkoli spremeni s strani pacienta obvestite sestro.« Podobno je z recepti. Zdravnik v lekarniški server naroči zdravila za dotičnega pacienta. Ko pacient pride lekarnar pogleda recept v serverju. Če pacient ne pride, zdravilo ostane zdravstveni blagajni. To je le drobec. Štiri izmene so normalna praksa, kjer je potrebna 24 urna prisotnost. To pa ne pomeni, da je popoldanska izmena zato več plačana. Nedeljsko delo se kompenzira z prostim dnevom v sredo. Takrat lahko gre zdravnik smučat, ko na smučišču ni nikogar. Ali ni to spodbudni privilegij. Pomankanje anasteziologov, dokazuje katastrofalno planiranje kadrov v zdravstvu. Moja osebna zdravnica nikoli ne dela v petek. V ponedeljek dela le popoldne. Dobro se je organizirala. Moj sosed zobozdravnik vsako leto zamenja avto in vsako peto leto komplet pohištvo v svoji hiši. Vrtnarja ta teden še nisem videl, kar je prav čudno. Čas je, da se naredi red v zdravstvenih vrstah, nato se bo potrebno še pozabavati z zobozdravstvom.
dule100
04. 09. 2014 14.15
+1
Pripravi se, ko me boš potreboval ! Tvoj sosed !
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 15.00
-1
Hi, hi. Tudi sosed potrebuje kdaj pa kdaj mene. Pa saj je uredu dečko, le zdravstveni sistem je zafuran.
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 14.00
+1
O, pa še en je kriv za propad države. To je Peterle. To potrjuje njegova izjava, da so krivi za stanje v katerem smo tisti ki so stran gledali ko so eni kradli. Le kaj je počel ON takrat. Ne šteje samo to da nekateri niso najbolje delali. Šteje tudi to da nekateri niso nič naredili, pa bi morali.
dule100
04. 09. 2014 14.16
-1
Seveda je Peterle kriv, ne vem kaj potrebuje tako drage orglice !
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.17
+1
Kje naj jaz najdem krivca , da sem se pred desetlrtji slabo poročil?
JanezNovakJohn
04. 09. 2014 13.57
+2
Kaj je z zdravstveno reformo? To kar so zapisali v koalicisko pogodbo po vprašanju zdravstva je manjša finančno birokratska ureditev, ki jo zna speljati vsak logično razmišlajoč.
valvazor44
04. 09. 2014 12.50
+4
Za ves propad države kriv Janez Janša,še dobro,da je v zaporu..odstraniti,ga čimprej.
švas
04. 09. 2014 13.42
+0
dobr ta mamo take, k'si ti. poznajo problem, ajde dej še rešitev
prašekk
04. 09. 2014 14.00
-1
Vem za rešitev , ampak bi me v trenutku banal !
dule100
04. 09. 2014 14.10
-1
mandarina1900
04. 09. 2014 14.13
+1
A TUDI VES KJE JE LOPOV SDS CASAR HAHHAHAH
mandarina1900
04. 09. 2014 14.13
-1
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.18
+4
Z družino je šel menda na malo daljše počitnice.
piko2263
04. 09. 2014 12.27
+2
Aja, v katerem POGLAVJU pa pridejo na pomoč in posvetovanje MODRECI???????
švas
04. 09. 2014 13.42
-1
piko2263
04. 09. 2014 12.25
-4
Še kiklco prodala bom za družbo šnops plačala bom, ne grem ne grem ne grem domov , me bo Milan zmerjal premočno....
Rosvitaja
04. 09. 2014 12.46
+5
MeaParvitas
04. 09. 2014 13.32
švas
04. 09. 2014 13.43
prešeren ne , kikle mu pa tud ni treba nost
dule100
04. 09. 2014 12.25
-6
Se vam že kaj svita, kaj ste volili ?
piko2263
04. 09. 2014 12.27
+6
Nove OBRAZE? A ne vidiš???? Pol si pa edini!
Rosvitaja
04. 09. 2014 12.44
+6
hheheh dule100,ne vidi,ne sliši,niti ne razume..nč,se mu ne svita
srebrnibreg
04. 09. 2014 12.47
+5
To kar smo hoteli in pravilno smo se odločili.
švas
04. 09. 2014 13.44
-1
pravilno odloćili in to že tretjič ama vi ste pa res nezmotljivi
piko2263
04. 09. 2014 12.13
+3
NOVI OBRAZI!! Je bil že čas!
butalistan
04. 09. 2014 11.49
+5
za vse je kriv janez
piko2263
04. 09. 2014 12.21
+1
ma ja tega Janez Stanovnika je treba poslat v 3 krasne!! Imaš prav...
švas
04. 09. 2014 13.48
-1
saj jest vseskoz govorim, da je baraba: je češnje kradu, pa sosedu jezik kazal, pa punce za lase vlekel, pa psu kost ukradu - za jajca pa na drevo, pa bodo slovenci rešenie - slovenijaše dolgo ne
zvit kot presta
04. 09. 2014 14.18
+1
Včasih je bila za vse kriva Marjana Držaj. Ah, kje so ti časi?
butalistan
04. 09. 2014 11.48
+1
poštenost in čast
butalistan
04. 09. 2014 11.48
+0
slovenija je najlepša dežela
-2
Eno samo razočaranje ...Parlament se namesto o dobrobiti države ukvarja z nekom,katerega me je sram imenovati. Zmagovita stranka se še ne zaveda svoje obveznosti do države. Če bi se skozi nebi mogel iti predlog za imenovanju SAMO predlaganega „„poslanca““ „za predsednika nadz. kom. .To je bilo popolnoma neodgovorno s strani SNC. Sam MC pa se bol ukvarja z Alenko kot z sestavo vlade . Koalicija kot se kaže sedaj mi sploh ne vliva zaupanja vsaj po sedanjih nastopih sodeč. Ostaneta le še NiS in Zavezništvo. Žalostno in raznarodujoče za Slovenski narod in državo.
Leonardo09
04. 09. 2014 10.16
-3
ha ha vedno nam eni in isti pridigajo,zdaj pa bo boljše ,z židanom in karlom je to nemogoče
valvazor44
04. 09. 2014 10.17
+5
vlada je tu in delo se prične,upam,da najprej,odstranijo Janeza,
Leonardo09
04. 09. 2014 11.03
+1
vasja ja upam ,da se ga odstani ,saj zakon je jasen ,razen sds si ga drugače tolmači
butalistan
04. 09. 2014 11.48
+2
in potem bomo padli še 20 mest v bankrot tovariši zmankalo bo , ste popapcali vse
valvazor44
04. 09. 2014 12.52
+3
ko Janez vrne,kar je pokradel,se državna blagajna polni...le tiste torbe naj prinese nazaj
stajercmk
04. 09. 2014 10.05
-4
Počasno sestavljanje vlade ima le en cilj. Spraviti Bratuškovo v EU za nagrado, da je v pravem času razsula vlado. Sedaj se ji vrača usluga.
Bojana222
04. 09. 2014 10.13
+5
To je tvoje mnenje,upam,da pa vlada,končno,odstrani poslanca zapornika iz parlamenta.
blokirani
04. 09. 2014 09.46
-4
TEŠ6 so nazaj dali v sporazum?
Leonardo09
04. 09. 2014 10.17
-3
mandarina1900
04. 09. 2014 14.02
+1
ja ce nisi lopov polj nic ne valjas pravijo v sds ahhahah