Slovenija

Cerar o dostojnih politikih in o plenilskem napajanju na račun davkoplačevalcev

Ljubljana, 08. 02. 2015 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Premier Cerar je spregovoril o svoji koaliciji in o razmerah v Sloveniji. Prav tako o prizadevanjih Grčije za zmanjšanje dolžniškega bremena. Pravi, da ne smemo in ne moremo pristati na odpis dolga. "V nasprotnem primeru bom to kot predsednik vlade zahteval tudi za Slovenijo, saj morajo biti skupna evropska pravila enaka za vse," je dejal.

Zmanjšanje strukturnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP je po besedah premierja Mira Cerarja zaveza nas samih, ne pa popuščanje Bruslju, saj to terjajo pravila, pod katera se je podpisala tudi Slovenija. "Globoko verjamem, da je ta boleč napor nujen predpogoj za zagotovitev bolj zdravega gospodarstva in družbe," je dejal Cerar, ki je pogovor opravil za Slovensko tiskovno agencijo.

'Iz krize ne moremo čez noč'

Rebalans za leto 2015 ne vsebuje enkratnih izdatkov, saj v nasprotnem primeru ne bi mogli zanesljivo napovedati višine primanjkljaja, je povedal premier. Iz krize ne moremo čez noč. A uspelo nam bo kljub zahtevnosti razmer, k čemur me spodbujajo ne le trenutno zelo spodbudni gospodarski kazalci, ampak tudi zaveza koalicije in mnogih drugih v družbi, da začenjamo odgovorno gospodariti in se zavedati omejitev pri trošenju s ciljem dokončne konsolidacije javnih financ, je dejal.

Kaj bomo z javno upravo?

Glede varčevanja v javni upravi premier meni, da je še nekaj rezerv v širšem sektorju. Analiza možnosti optimizacije delovanja je po njegovih besedah v veliki meri narejena, neracionalnosti so npr. na področju javnih razpisov, pri upravljanju z nepremičninami, v delovnih procesih, racionalizacija je možna z različnimi digitalnimi metodami. Vlada si po njegovih besedah želi spodbuditi višjo delovno motivacijo in pravičnejše nagrajevanje javnih uslužbencev.

"Naredili smo več korakov naprej v dialogu s socialnimi partnerji in drugimi sferami civilne družbe, vzpostavljamo socialni mir, zaupanje, da bomo lahko nato izvajali reforme," je dejal premier in omenil nedavni podpis socialnega sporazuma, pa dogovore s sindikati javnega sektorja, občinami, študenti. Za letos vlada po njegovih besedah načrtuje prve temeljne premike v smeri zdravstvene reforme in ključne spremembe tudi na nekaterih drugih področjih.

'Nikakor se politično ne vmešavamo v delo DUTB'

Cerar: Iz krize ne moremo čez noč.
Cerar: Iz krize ne moremo čez noč. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede vloge DUTB je Cerar dejal, da so jih "že lani začele skrbeti nekatere stvari". "Danes se kaže, da ima naša skrb realno podlago," je povedal. Vlada se je v zaprtem delu zadnje seje seznanila z osnutkom odziva na poročilo računskega sodišča o delovanju DUTB za obdobje 2011-2013. Nikakor se politično ne vmešavamo v delo DUTB, zadeve pa preučujemo in ko bodo ugotovljena vsa ključna dejstva, bomo v skladu s svojimi pristojnostmi ukrepali, je dejal.

Privatizacija kot ideološko vprašanje. Cerar spregovoril o plenilskem napajanju na račun davkoplačevalcev

Cerar soglaša z mnenji, da se je privatizacija sprevrgla v ideološko vprašanje, ki ga po njegovem mnenju politično spodbujajo nasprotniki prodaje državnega premoženja. Vlada si ideološki naboj, ki ga je sprožil "v veliki meri ne dovolj domišljen seznam 15 podjetij", želi omiliti z oblikovanjem strokovne in transparentne strategije upravljanja z državnim premoženjem.

Kot je poudaril, postopke privatizacije vodi SDH, pri čemer naj bi upošteval merila transparentnosti, ustrezne cene in ustreznega kupca, ki ima pripravljen prepričljiv razvojni model. Za dokončen sprejem kriterijev v okviru strategije bo po njegovih besedah potrebnih kar nekaj mesecev, o razvrščanju konkretnih podjetij bo govora šele v naslednji fazi.

"Zadaj je tudi veliko prikritih interesov tistih, ki bodo s prodajo podjetij izgubili možnost plenilskega napajanja na račun davkoplačevalcev," je dejal. "Moč napadov kaže, da pri kritikah ne gre le za neke načelne, legitimne razmisleke o naši prihodnosti, ampak tudi za vprašanje, kdo bo izgubil svoje privilegije. Ti odzivi presegajo vsako logiko in mejo dobrega okusa. A to dokazuje, da smo na pravi poti," je dejal.

Ne gre pozabiti, je poudaril, da je bila "odločitev o privatizacijskem seznamu sprejeta tako v vladi, v kateri sta sedela naša sedanja koalicijska partnerja, SD in DeSUS, kot v DZ". "Gre za pravno zavezo na najvišji ravni, pa tudi za politično in simbolno zavezo," je dejal. Medtem ko DeSUS načelno ne nasprotuje premišljeni privatizaciji, pa je vloga SD tu "na nek način zelo težavna". "V stranki se soočajo z dilemo, ali podpreti privatizacijo podjetij s seznama do konca, kot so se temu v prejšnjem mandatu večkrat zavezali s svojimi glasovi, ali od tega nenadoma odstopiti," je dejal. Zaenkrat SD na ravni vlade po Cerarjevih besedah deluje konstruktivno.

Kakšno koalicijo ima Cerar?

Koalicijo Cerar ocenjuje kot čvrsto, "v medsebojnih odnosih smo korektni". O morebitnih spremembah koalicije ne razmišlja, je pa naklonjen iskanju čim širšega konsenza, tudi z opozicijo, če za to ni koalicijskih zadržkov. Kot dober primer je izpostavil nedavno visoko podporo izvedbenemu zakonu o fiskalnem pravilu pri prvi obravnavi v DZ. Dosego visokega konsenza v nekaj mesecih ob dejstvu, da bi moral biti zakon sprejet že novembra 2013, je ocenil kot uspeh. "Naš pristop lahko pripelje do sodelovanja," je dejal.

Njegov odnos do opozicije

Cerar in Janša
Cerar in Janša FOTO: Miro Majcen

Opoziciji ne odreka legitimnosti kritike dela vlade, a napovedi nekaterih članov opozicije že ob imenovanju vlade, da ta ne bo končala mandata, morda niti prvega leta ne, ocenjuje kot "izraz politične nekulture". "Kajti noben dostojen politik ob slovesnem trenutku, ko se oblikuje vlada, ne daje takih negativističnih izjav," je dejal.

Kakšne so razmere v stranki SMC?

SMC, ki ima po njegovih besedah približno 3000 članov, bo marca pripravila kongres. "Smo mlada stranka, ki se širi, kongres bo namenjen spremembi imena in verjetno manjšim spremembam statuta in organov stranke," je dejal. Finančno stanje je pozitivno glede na poročilo za leto 2014. "Je pa jasno, da so pred nami številne naloge, predvsem krepitev članstva in delovanja na terenu, v zadnjem mesecu pa smo vzpostavili tudi več programskih odborov, kjer se zbirajo strokovnjaki, civilna družba, katerih poglede lahko stranka prenese v vlado ali DZ," je rekel.

'Slovenija ne more in ne sme pristati na odpis grškega dolga'

Glede trenutnih prizadevanj Grčije za zmanjšanje dolžniškega bremena, o katerih bo govora tudi na Evropskem svetu prihodnji teden, je poudaril, da je Slovenija pred dobrimi štirimi leti solidarno Grčiji namenila več kot 260 milijonov evrov pomoči in pristala na več kot milijardo evrov poroštev. "Zanesljivo je Slovencem in vladi težko, ko gledamo zelo težko socialno situacijo mnogih državljanov Grčije. Vendar pa mora Grčija izpolniti svoje obljube," je opozoril premier. Kot je dodal, se z vsem tem soočamo tudi v Sloveniji, kjer skoraj vsak državljan čuti in vidi, kako boleč proces je to.

Če Grkom odpišejo dolg, bo Cerar zahteval odpis tudi našega dolga

"Slovenija zato ne more in ne sme pristati na kakršen koli odpis dolga ali kakršen koli ukrep, ki bi Grčijo razbremenil njene objektivne zavezanosti k strukturnim reformam," je dejal. "V nasprotnem primeru bom to kot predsednik vlade zahteval tudi za Slovenijo, saj morajo biti skupna evropska pravila enaka za vse," je dejal.

"To ne pomeni, da se vlada ni pripravljena v okviru EU pogovarjati o kakšnih političnih in drugih ukrepih, ki bi omogočili Grkom prožnejšo pot strukturnih reform in finančne konsolidacije, vendar pa morajo opraviti osnovne naloge, h katerim so se zavezali," je dejal Cerar.

Želi si manj pritiskov 

Cerar in nemška kanclerka Angela Merkel
Cerar in nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Reuters

Kot prvi mož vlade bi si v tem trenutku želel manjšega pritiska evropskih pravil, a v tem vidi tudi "koristno spodbudo, da se Slovenci naučimo biti dober gospodar, živeti v mejah zmožnosti ter razvoj voditi na trajnosten in vzdržen način". Takšno načelo je po njegovem mnenju potrebno za vse članice EU, če Evropa želi skupen ekonomski napredek ter ohranitev povezave in njenih institucij.

'Živeli smo preko svojih realnih možnosti'

Postali smo specialisti za to, da privatiziramo dobičke in socializiramo izgube, za kar danes vsi, razen nekaterih spretnih prevarantov, ki se še vedno izmikajo roki pravice, plačujemo dolg. Premier Cerar

V Evropi se po njegovem mnenju zavedamo pomena gospodarske uspešnosti in konkurenčnosti, a tudi, da mora biti del tega bogastva čim pravičneje distribuiran med tiste, ki si ne morejo zagotoviti normalnega standarda. Tudi v Sloveniji smo živeli preko svojih realnih možnosti.

"Postali smo specialisti za to, da privatiziramo dobičke in socializiramo izgube, za kar danes vsi, razen nekaterih spretnih prevarantov, ki se še vedno izmikajo roki pravice, plačujemo dolg," je dejal. Naloga vlade in tudi širšega okolja je, da te plenilske prakse in mentaliteto presežemo, vzpostavimo in ohranimo politično stabilnost, ki je predpogoj za ostalo, ter jo nadgradimo z višjo pravno in politično kulturo, je dejal.

'Ves čas moramo biti pozorni, saj smo na tranzitnem območju'

Grožnja terorizma, ki je v zadnjih tednih zajela Evropo, sproža razmisleke o ustreznih odzivih. "Svoboda in varnost sta vedno vrednoti, ki ju je treba zagotavljati v ustreznem ravnovesju. To je pridobitev zahodne civilizacije in menim, da se temu ne smemo nikoli odreči," je prepričan Cerar.

V Sloveniji se stopnja ogroženosti zaradi morebitnih terorističnih napadov po njegovem mnenju ni povečala. "Zavedamo pa se, da smo kot država na občutljivem tranzitnem območju in da moramo biti ves čas pozorni," je dejal.

Po sestanku sveta za nacionalno varnost se pripravljajo analize, na podlagi katerih bi, če bi bilo to potrebno, bistveno spremenjenim razmeram lahko zelo hitro prilagodili zakonodajo. Zaenkrat prevladuje ocena, da takšnih sprememb še ne potrebujemo, toda nove razmere zahtevajo tudi nekoliko povečan nadzor nad ljudmi, ki potujejo na Bližnji vzhod ali na območja vojnih spopadov, ali pa javno izražajo radikalna stališča, je dejal Cerar.

Ne pritiskati posameznikov ob zid

Ustrezen način preseganja takšnih pojavov pa je po premierjevem mnenju še večje spodbujanje strpnosti v družbi. Tako se ustvari okolje, v katerem "se ne bo noben posameznik čutil tako pritisnjenega ob zid, da bi se želel zateči k radikalnim potezam". "Ljudem je treba vedno znova povedati, da nobena vera, religija ali ideologija ne opravičuje nasilnih dejanj zoper soljudi. Demokracija omogoča, da vsak pove, kar misli, ne pomeni pa tolerance do nasilja," je dejal.

Kako rešiti ukrajinsko krizo?

Pri reševanju ukrajinske krize Slovenija vztraja pri spoštovanju mednarodnega prava, zato skupaj z ostalimi članicami EU "jasno in nedvoumno nastopa proti vsem, ki ga kršijo". "Če bo Rusija razmere zaostrovala, bomo podprli tudi morebitne nadaljnje politične in ekonomske sankcije," je dejal premier.

Poudaril pa je, da Slovenija nikakor ne razmišlja o podpori morebitnemu oboroževanju Ukrajine s strani tretjih držav ali o morebitni vojaški pomoči. "Prava pot je pot dialoga, diplomacije, pogajanj ter pritiskov z natančno domišljenimi ekonomskimi sankcijami," je dejal.

Ukrajinsko krizo občutimo vsi, tudi Slovenija, je dodal. "Zainteresirani smo za uspešno rešitev krize in ohranitev dobrih gospodarskih in političnih odnosov z Rusijo," je povedal. Kar zadeva Južni tok, Cerarja razvoj dogodkov ni presenetil. Odgovor nanj je iskanje najugodnejše možnosti za energetsko povezavo Slovenije s članicami EU in drugimi državami. Slovenija pa lahko s pametno energetsko politiko postane bolj energetsko samozadostna, je dejal.

Spoštovanje zgodovine in pomiritev z njo

V letu, ko bo Slovenija obeležila 25. obletnico prvih demokratičnih volitev in plebiscita ter 70. obletnico konca druge svetovne vojne, je Cerar poudaril, da si bo kot premier prizadeval, da bi nas ti dogodki povezali. "Četudi se bo še kdaj zgodilo, da bo za koga to pretežka naloga, verjamem, da je naša prihodnost v večji povezanosti. To ne pomeni odsotnosti pluralnosti mnenj in kritičnosti, a del prihodnosti mora biti neka višja stopnja spoštovanja naše zgodovine in pomiritve z njo," je dejal.

Kaj politika prinese človeku?

Cerar, ki vlado vodi od srede lanskega septembra, je na vprašanje, kaj politika prinese človeku, odgovoril, da ga postavi pred hudo preizkušnjo; kajti v politiki "se pogosto koncentrirajo negativne sile, ki želijo v tebi spodbujati najslabše". "Če sem zelo iskren: osebno me velikokrat neka dejstva ali krivice, pa tudi umazane zgodbe in neresnice, ki se pojavljajo v politiki in tudi prek medijev, skušajo spraviti v slabo voljo, v odziv z jezo, a vedno znova začutim, da bi bil to popoln nesmisel. Spomnim se, da sem tu zato, da pomagam preseči takšna razmišljanja," je dejal.

"Ko se dogajajo negativnosti, si recimo: to je to, izziv, zaradi tega smo tu, da to presežemo. In če se nas bo dovolj zbralo, in mislim, da se takšni že prepoznavamo, bomo skupaj drug drugemu pomagali k temu, kar si želimo - k boljši in uspešnejši družbi," je sklenil premier Cerar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (897)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
09. 02. 2015 11.43
+1
...ne glej ne levo, ne desno, samo pop pravični in pravni državi NAPREJ...verjamem Cerarju
evergrin
09. 02. 2015 09.40
+0
Poleg Ivana, Boruta imamo zdaj še Cmerarja za nevrološki pregled. Tale desničarski lobi še pa kar širi.
prašek
09. 02. 2015 09.20
+5
Ta vlada mora vzpostaviti pravno državo. Vsi sorodniki tajkunov naj dokažejo, kako so prišli do premoženja. In to vse do enega € natančno. Kar se ne more dokazati, takoj zarubit in lastnike kaznovati !
prašek
09. 02. 2015 09.21
+2
Pa da vidimo, kako bodo tajkuni prepisovali na sorodnike ......
prašek
09. 02. 2015 09.22
+2
In če se vzpostavi pravna država, je Cerar naredil največ.
prašek
09. 02. 2015 09.34
+1
In verjamem da bo Cerarju uspelo. Samo ne od danes do jutri, vsaka takšna stvar potrebuje nekaj časa !
prašek
09. 02. 2015 09.18
+1
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
Redtka
09. 02. 2015 09.26
-2
Cerkveni pa Zaradi zvona 1 dvakrat, zvona 2 pa trikrat po kolenih po makadamu na BREZJE.
El Koronito
09. 02. 2015 10.45
+1
prašek
09. 02. 2015 10.52
+1
Levji
09. 02. 2015 09.15
+4
Jaz pričakujem od te vlade, da dokončno opravi z korupcijo, lopovščino in kriminalom. Vso kazensko pravno zakonodajo je potrebno spremeniti po Nemško - Avstrijskem modelu. Tu ne more biti nobenih odpustkov. Vse pridobitneže protipravno pridobljenega premoženja za rešetke in jim na licu mesta pobrati vso protipravno pridobljeno premoženje. Pregledati vso imetje družinskih članov in sorodnikov, če je pošteno pridobljeno. Pri tem sploh ni in ne more biti pomembno kdo so levi, desnji, srednji, rdeči, beli......................................itd.
zaenotnost
09. 02. 2015 09.12
+0
ve bolj dobivam občutek, da je Dobovšek "krt", ki se mu ni uspelo vriniti...dobro se mi zdi da Cerar to ignorira in ne daje njegovim komentarjem nobene pozornosti...Dobovšek me je razočaral...lepo govori in nič drugega
cirenij
09. 02. 2015 08.38
+1
Upajmo, da ne bo požrl izjavljenega. Slovenija brez dolga!!!
cmer?ek
09. 02. 2015 08.42
+2
Ja preučuje,,modruje,,vlak pa odpelje,,,!
korintos23
09. 02. 2015 09.02
-1
Če bomo sproti obresti odplačevali in nove kredite najemali, živeli pa tako kot sedaj-vsaka mu čast!
GhostBuster
09. 02. 2015 08.04
+0
Hitro si je prišel gor. Da bi pa nekaj ukrenil glede vsega tega tist pa neeeeeee.
cmer?ek
09. 02. 2015 08.43
+2
korintos23
09. 02. 2015 09.03
-2
Moral je priti če je pa vaš šel na obisk na Dob.
VSEZNALECno1
09. 02. 2015 07.54
+1
Po pisanju Spiegla je Janez Potočnik dobra dva meseca po prenehanju funkcije komisarja za okolje prevzel vodenje Foruma za prihodnost kmetijstva, ki ga v glavnini financira švicarski kmetijsko-kemijski koncern Syngenta. Ta sodi med pomembne proizvajalce gensko spremenjenih organizmov, kjer pa s kar 90-odstotnim tržnim deležem izstopa ameriški Monsanto. Syngenta med drugim slovi kot proizvajalka pesticida atrazina, ki so ga prepovedale številne države, tudi Slovenija in Švica. Ravno tako je Švica med državami, ki ne dovolijo gojenja gensko spremenjenih rastlin, pri nas tako odločitev še čakamo.
korintos23
09. 02. 2015 09.04
+0
Ti pa malo spiš a ne? Poskusi z žensko boš manj na portalu!
VSEZNALECno1
09. 02. 2015 07.43
+0
Admin dela za skrata
Brrr1111
09. 02. 2015 01.55
+1
Problem Slovenije ni v politikih, temveč v prebivalcih, državljanih. Vsi poskušajo s svojimi sindikati uveljavljati parcialne interese, ne želijo pa videti celotne in objektivne slike. Tako vsak svoje delo bistveno poveličuje in pričakuje višje plačilo, če pogledamo situacijo z NMP bi vsaka vas imela urgenco in vsak državljan bi že ob vsakem nenujnem prevozu z reševalnim vozilom želel ob sebi imeti tudi zdravnika.... Sicer so takšna pričakovanja legitimna, višja plača, zdravnik pri vsakem prevozu je sigurno za posameznika boljše. Ampak potrebno se je zavedati, da naša država za to nima denarja, da toliko ne ustvarimo. Seveda ogromen delež prispevajo politiki, ki bi morali s svojo kulturo in vzpostavljanjem ustrezne zakonodaje zagotoviti nekoruptivno okolje, omogočiti Sloveniji, da je konkurenčna. Ampak spet smo pri državljanih, saj politike volimo ravno državljani - ki pa smo v svoji hlapčevski drži nesposobni uporabljati svojo pamet in znanje, nasedemo na skoraj vsako (predvolilno) potegavščino ipd. Resno razmišljam o selitvi iz domovine, pa ne zaradi politikov, temveč zaradi nesposobnih državljanov (zaradi vas).
eFranjo
09. 02. 2015 07.30
+0
problem je v politikih. če ne bi bilo sindikatov. bi bile plače za polovico manjše
ONniON
08. 02. 2015 23.41
+4
ne podpiram cerarja in ne ostalihnjemu podobnih , same besede , nič dejanj
Shisui
08. 02. 2015 21.55
+4
Torej rak rana Slovenije JS brez sprememb, privat sektor na vislice, nekako pa upa, da bodo Grkom odpisali dolg, da se bo lahko še on zgledoval po teh romih?!
VSEZNALECno1
08. 02. 2015 20.13
+2
A je Maslesa posten in neodvisen in ravna 100% po svoji vesti? Ali je Slovenija napredovala na lestvici ekonomske svobode? Ali imamo najbolj obdavceno delo na svetu, predvsem minimalno placo? Ali smo klientelisticna druzba kjer kadruje politicna elita preko familije.? Npr CSD? Ali si v drzavnih agencijah lahko izplacujejo denarne nagrade za slabse poslovanje?
srebrnibreg
08. 02. 2015 20.21
+4
Zakaj pa ta vprašanja nisi postavljal svojemu ljubemu idolu pralcu denarja v njegovi vladavini?
VSEZNALECno1
08. 02. 2015 20.33
-1
srebrnibreg
08. 02. 2015 22.29
+2
Idol kakršen človek in politik ne sme biti. Nisem prižigal sveče zaradi njega, ne na mostu jokal zaradi njega in tudi na Roški nisem zaradi njega kričal, ker sem že takrat vedel kakšen pokvarjenec je.
Nevtralenxxx
09. 02. 2015 06.52
+0
SREBRNIBREG......... TI SI MALO HECEN !!!!!!!!!! KR NEKI,TI ČLOVEK SE BOJIŠ BESEDE JANŠA KAJ ŠELE NJEGOVE SENCE
tron3
08. 02. 2015 20.06
+1
Kaj je povedal nič konkretnega, vseskozi isto govori, samo stavke obrača, da pa bo Slovenija zahtevala odpis kreditov, če bodo Grkom jih odpisali, ta je pa kruta, je pozabil, da smo se veliko zadolžili pri Američanih in ne v EU, Ukrainska kriza ga naj ne zanima, tam se bodo igrali drugi, JS bo ostal takšen kot je, po želji ga bomo še povečali, strukturni sprememb ne bo, to je bila samo predvolilna obljuba, pa saj nisem mislil resno, ko sem nakladal se sedaj opravičuje, itd
korintos23
08. 02. 2015 20.13
+2
Kaj pa naj pove, da boste tri leta še v opoziciji?
tron3
08. 02. 2015 20.33
-2
korintos, po mojem so ta beli, ta rdeči, sredinski-analni, sedaj pa še ta mladi komunisti, poden od podna od Slovenskega naroda!!!!
M_teorija
08. 02. 2015 21.23
+3
...po naslednjih volitvah, pa tud v opoziciji ne!?
korintos23
08. 02. 2015 20.05
+6
To pomeni da je pri nas s svečarijo fertik?
M_teorija
08. 02. 2015 20.12
+5
VSEZNALECno1
08. 02. 2015 20.05
+2
A je Maribor bolje? A so place na DUTB manjse? A placujemo davkoplacevalci za reprograme LDS tajkunov , Petana in Rigelnika ter posredno preko Cimosa Ropa? A je policija smela preiskati Elan?
VSEZNALECno1
08. 02. 2015 20.01
+3
A je kdo, sploh kdo, eden sam,odgovarjal za korupcijo v zdravstvu? A so obsodil sploh kaksnega za bancnika za bancno luknjo? A je proracun Slovenije gospodaren in gospodarsko naravnan? A je sploh kdaj bi vecji kot 9.950.000.000 ojrov u lajfu te Slobananije?
M_teorija
08. 02. 2015 20.06
+2
VSEZNALECno1
08. 02. 2015 19.56
+7
A je Cerar basu brez javnih razpisov? A je bila mama sicer"neodvisna" tozilka podpredsednica LDS? A JE Dobovsek omenu Skrata in Golobica? Da svetujeta? A dobr svetujeta? A se je dolg povecal na 82% gdp do konca 2014? A je dolg v januarju presegel 30,45milijarde ojrov? A je za izvoz zasluzen Upravlhalec bazenov? A se je masa za place v negospodarstvu povecala?
M_teorija
08. 02. 2015 20.04
+2
korintos23
08. 02. 2015 20.04
-1
M_teorija
08. 02. 2015 20.12
+3
JanezNovakJohn
08. 02. 2015 19.51
-1
Že nekaj tednov jj ni nič ponaredil in pofotokopiral. Ponarejeni podpisi z referenduma o arhivih so kar zaspali na policiji in sodišču, al kaj?
korintos23
08. 02. 2015 19.55
+1
Dečko je spoznal kaj ga čaka in ga je veselje minilo!
M_teorija
08. 02. 2015 19.57
+2