Slovenija

Cerar: Zastaranje zadeve Patria ni dobro ne za pravno državo ne za Janeza Janšo

Celje, 08. 09. 2015 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Da je zadeva v zvezi s Patrio zastarala, ni dobro za nikogar, meni premier Miro Cerar. Kot pravi, se bo tudi zato skupaj s pravosodnim ministrom in celotno vlado trudil sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili, da bo pravna država delovala hitreje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odzval se je tudi Cerar
    01:29
    Iz SVETA: Odzval se je tudi Cerar
  • Iz 24UR: Cerar o zastaranju
    01:21
    Iz 24UR: Cerar o zastaranju
Premier Cerar meni, da za pravno državo ni dobro, če primer zastara.
Premier Cerar meni, da za pravno državo ni dobro, če primer zastara. FOTO: Reuters

Predsednik vlade Miro Cerar ocenjuje, da dejstvo, da je sodna zadeva Patria zastarala, ni dobro za nikogar. "Ni dobro za pravno državo, saj ne vemo, kakšen bi bil sodni epilog, nenazadnje pa ni dobro niti za Janeza Janšo, saj bo vprašanje o tej zadevi ostalo neodgovorjeno," je povedal ob robu današnjega odprtja mednarodnega obrtnega sejma v Celju.

Kot je napovedal premier, se bo tudi zato skupaj s pravosodnim ministrom in celotno vlado trudil sprejeti vse tiste ukrepe, ki bi našo pravno državo naredili bolj učinkovito. Predvsem da bi ta delovala hitreje in da bo tudi v pomoč gospodarstvu.

"Še posebej na tem področju je namreč čutiti breme prepočasnih postopkov in administrativnih ovir, ki jih vlada začenja postopno odpravljati, kar pa je dolg proces," je v luči obiska največjega slovenskega sejma obrtnikov in podjetnikov dejal Cerar.

Ob tem je dodal, da se v Sloveniji številni odmevni sodni procesi dostikrat razvijejo tako, da po nekaj odločitvah v eno smer pride do nasprotne odločitve na višjih stopnjah, kar je v pravnem sistemu sicer predvideno in do neke mere normalno.

"A neusklajenost znotraj sodnega sistema je dosegla neko kritično točko, kar mora biti poseben izziv za sodstvo in tudi za druge pravosodne institucije. Vlada se bo v to v skladu s svojimi pristojnosti zagotovo še bolj aktivno vključila," je še dodal premier.

Gorenak: Pravičneje bi bilo, če bi okrajno sodišče zavrnilo obtožnico

Odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča o zastaranju procesa v zadevi Patria pa je po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka dobra z vidika, da so vsi trije obtoženi, Janez Janša, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, nedolžni. Z vidika odločitve ustavnega sodišča pa bi bilo po njegovih besedah pravičneje in bolje, če bi okrajno sodišče zavrnilo obtožnico.

Kot je poudaril Gorenak, je namreč ustavno sodišče v obrazložitvi povedalo, da ne gre za kaznivo dejanje in da je treba kakršnokoli obtožnico zavrniti. Pri tem je zadevo Patria znova označil kot montiran in političen proces zoper predsednika SDS Janšo in stranko.

Zver komisijo pozval k ukrepom na področju pravosodja

Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS Milan Zver je v ponedeljek na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril, da so bile Janši v Sloveniji kršene človekove pravice. Kot so sporočili iz stranke, je poslanske kolege opozoril, da je ustavno sodišče Janšo spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa pozval k čimprejšnji pripravi "šestorčka" ukrepov na področju pravosodja.

Proces proti Črnkoviču, Krkoviču in Janši je zastaral.
Proces proti Črnkoviču, Krkoviču in Janši je zastaral. FOTO: Miro Majcen

Osem dni za pritožbo

Okrajno sodišče v Ljubljani je po tistem, ko je ustavno sodišče aprila soglasno razveljavilo vse sodbe v zadevi Patria in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, odločilo, da je proces zastaral za vse tri obtožene. Stranke imajo osem dni časa, da se pritožijo.

Ministrstvo za pravosodje Odboru 2014 ne dovoli shoda pred sodno palačo

Podporo Janši in kritiko sodstvu izrekajo tudi v Odboru 2014, ki za četrtek ob 17. uri napoveduje shod pred sodno palačo. Kot je povedal predstavnik odbora Aleš Primc, so prijavili shode, ki naj bi potekali ob četrtkih v septembru in oktobru, vendar jim ministrstvo za pravosodje kot lastnik zemljišča pred stavbo sodišča ne izda soglasja za organizacijo shodov. Primc je izrazil obžalovanje, da se minister za pravosodje Goran Klemenčič "zateka k diktatorskim prijemom in poskuša prepovedati shod". Zatrdil je, da bo shod v vsakem primeru, saj se je treba upreti tovrstnim praksam, zato bo šlo tudi za shod upora proti Klemenčiču.

Ogorčenje nad odločitvijo pravosodnega ministrstva je izrazil tudi Gorenak. Po njegovih besedah velja počakati na sredo, ko naj bi na istem zemljišču potekal shod podpornikov sodišča. "Če bo ta shod potekal in bi bil shod Odbora 2014 v četrtek morebiti odpovedan, potem je to nekaj nezaslišanega," je poudaril.

Janša: Klemenčiču se je dokončno utrgalo

Člani in simpatizerji Odbora 2014 so po Gorenakovih besedah prej leto dni zborovali pred stavbo sodišča, pa to ni nikogar motilo, zdaj pa je naenkrat zmotilo pravosodnega ministra Klemenčiča. Dejal je, da zadnja takšna prepoved shoda po njegovem spominu sega v leto 1988 ali leto 1989. "Tudi takratna oblast ni počela tega, kar gospod Klemenčič počne danes," je poudaril. Ministrovo ravnanje je Gorenak označil nezaslišano in nedopustno.

"Kršilcu človekovih pravic Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo. Nazadnje je SZDL zborovanje preprečila leta 1989," pa je na Twitterju zapisal Janša.

Pravosodno ministrstvo trditve zavrača

Trditve, da jim je ministrstvo prepovedalo zborovanje pred sodno palačo, je pravosodno ministrstvo označilo kot neresnične. Ministrstvo za pravosodje je kot neresnične označilo trditve Odbora 2014, da jim je ministrstvo prepovedalo zborovanje pred sodno palačo. Ministrstvo sploh ni odločalo o dovoljenju za zborovanje Odbora 2014, saj to niti ni njegova pristojnost, ker gre za funkcionalno zemljišče, so pojasnili z ministrstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu, jih je ljubljansko okrožno sodišče 28. avgusta obvestilo, da Skupina kazenska ovadba pripravlja več protestnih zborovanj neposredno pred vhodom v sodno palačo. "Ker ne gre za javno površino, pač pa za funkcionalno zemljišče sodišča, ministrstvo kot upravljavec omenjenih zemljišč, na osnovi zakona o javnem zbiranju ni izdalo soglasja," so pojasnili na ministrstvu.

Ob tem so dodali, da so se vsi prejšnji shodi in zaprosila za dovoljenja namreč nanašali na javne in ne funkcionalne površine, zato ne gre za nobeno spremembo prakse, pač pa za spoštovanje zakona in ustave.

Na ministrstvu so poudarili, da nikakor ne gre za vprašanje prepovedi protestnih zborovanj, ki so legitimna in jim ministrstvo ne nasprotuje. A je treba upoštevati zakon o javnem zbiranju, ki predvideva, da takšna zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča in s tem njegovemu nemotenemu delovanju, so dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1045)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belibog
09. 09. 2015 20.08
+0
Saj bo boljš lewaki, Aspirinček al pa lekadol, mal Persenčka s Kamilicam pa boste prebolel.
Diškor
09. 09. 2015 20.04
-2
A ste še sedaj na drevesu, potolažte se, nedolžnih se ne da obsodit, lohk pa Jankovića, noben problem, dokazov, kot listja in trave, vi branilci pravičnosti protestirajte pred sodiščem, zakaj tko počas sodni mlini meljejo, a ta je pa vaš, tukaj vas ne moti svetohlinci.
Belibog
09. 09. 2015 20.06
-1
OdškodninaBo
09. 09. 2015 18.54
+0
Levim sodnikom bi uspelo, pa jim srebrnimehki ni poslal svojih dokazov :)
srebrnibreg
09. 09. 2015 18.11
+4
Mimogrede ne smemo pozabiti, da sta obtoženec in njegov odvetnik izmišljala vse možne poteze in izgovore za to, da se primer vleče in zavleče v zastaranje. Menda ni osebe katera tega ni videla.
mokocoko
09. 09. 2015 18.16
+4
srebrnibreg
09. 09. 2015 18.18
+3
Res je pa na žalost nikoli ni odgovarjala. Pa tudi dediči od pokojnega Jože naj povedo zakaj imajo težave ob delitvi zapuščine.
mokocoko
09. 09. 2015 18.21
+2
EEEE......ta odgovarjala....ta je moteč že leta in leta....
OdškodninaBo
09. 09. 2015 18.52
-3
Srebrni poštenja pa bo seveda napisal, kdaj je bila prestavljena ena sama obravnava zaradi JJ. In s tem pokazal, da ni navaden rdeč lažnivec. Mu bo uspelo ? Seveda ne :)
OdškodninaBo
09. 09. 2015 19.57
-4
Torej lahko potrdimo, da je srebrnimehki res le navaden lažnivec. Kot da kdo to ni vedel.
ginger 1
09. 09. 2015 17.53
-2
stebrni---samo zate : slovenska sodisca se nikakor niso hotela blamirati pred evropskimi...dokaz zato je,da je Janez Jansa ze pred casom napovedal,da bo sel v iskanju pravice v zadevi patria do konca...ZASTARANJE PRIMERA je v resnici IZHOD V SILI za nasa sodisca,ker o zadevi nimajo NIKAKRSNIH dokazov...skratka NISO GA IMELI IN NIMAJO GA S CIM OBTOZIT...!!! Clovek je pa po obstojecem svetovnem pravu,toliko casa NEDOLZEN IN SVOBODEN,DOKLER SE MU KRIVDE NE DOKAZE...!!!
mokocoko
09. 09. 2015 18.00
+0
piljan
09. 09. 2015 18.04
-1
srebrnibreg
09. 09. 2015 18.07
+3
stonickni- se pravi, da sta tudi Tošič in Bavčar nedolžna. Ok ampak za mene so še vdno vsi barabini kljub sodišču. Kaj pa Barbara je že povedala zakaj je skrivala depeše, čeprav bi morala po EVROPSKIH pravilih na nje odgovoriti? In kdo se je izmikal sojenju in sodnim postopkom na vse možne načine? Sodišče ali obtoženec?
OdškodninaBo
09. 09. 2015 18.10
+0
Dva usmerjeno izobražena, produkta bratstva in enotnosti :)
mokocoko
09. 09. 2015 18.17
+3
OdškodninaBo
09. 09. 2015 18.53
+0
srebrnibreg
09. 09. 2015 18.59
+3
OdškodninaBo
09. 09. 2015 19.58
+1
Vi pa pa tako pametni, da življenje trošite na netu za JJ :) Nisem opazil, da mu zaradi vas kaj manjka, pajacki :)
srebrnibreg
09. 09. 2015 16.38
+3
Sektaši spet nekaj pametujejo. Je kdo povedal, da ni kriv, je kdo zavrnil obtožnico? Pa menda ne mislite, da nas boste s svojim lajnanjem prepričali o nedolžnosti. Lahko vam še enkrat prilepim dokaze kateri dokazujejo lopovstvo.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.46
-1
Aha. Prilepi lahko samo polnomočno obsodbo. Ups, je ni :) Tvoje mokre sanje pa zanimajo samo tvoje drk-prijatelje praška in korintosa :)
piljan
09. 09. 2015 16.54
+4
Polnomočne sodbe ni zaradi ivanovih prijateljev na US,ni pa tudi sodbe,da je nedolžen,tako,da ostaja v sivini in ni nedolžen.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.58
-1
Sodba da si nedolžen ? Res, a ste res tako zabiti ? Če nisi obsojen, si nedolžen. Pa bevskali vi karkoli pač. Saj nismo več v vaši SFRJ.
piljan
09. 09. 2015 17.01
+3
Če si zabit ti(kar si,kar preveč in to dokazuješ)ni rečeno,da smo še drugi.Mah,pa to je že preveč zate.
mokocoko
09. 09. 2015 17.01
+3
ajvan se ni niti rodil nedolžen....temu bi že ko je prvekal na svet morali lisice nataknit....
OdškodninaBo
09. 09. 2015 18.08
-1
Diškor
09. 09. 2015 15.58
-2
Po trepalnicah je boleče hodit, a ne lewaki.
srebrnibreg
09. 09. 2015 16.35
+3
Nismo probali. Ti nam razloži kako je to.
mokocoko
09. 09. 2015 16.36
+2
poglej sliko...janezu ličnici proti ušesu vleče....kap ga bo kaj kmalu....po naslednjih volitvah če ne prej....
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.47
-2
Diškor
09. 09. 2015 15.55
-1
Edino kar vam je ostalo luzerji, da kle pišete svoje umotvorine, ki so na rangu osnovnošolcev, raj denar zbirajte za odškodnine.
sinhron
09. 09. 2015 15.43
+0
Največjo napako je naredilo ustavno sodišče , ko je iz zapora spustilo JJ iz čistih političnih zgibov , kot kot je v razlagi povedal član US Ernest Petrič , da so ga izpustili zaradi tega , ker je vodja največje opozicijske stranke in da je potreben pri razvoju demokracije ! Človek , ki prekupčuje , je koruptiven , razdvaja narod , hujska , pere denar , vodi stranko , ki ponareja dokumente in fotografije in podpira kriminal , je vreden delovanja pri gradnji mlade demokracije , če je to pomembno za demokracijo , da so voditelji kriminalci in koruptivneži , potem hvala za tako demokracijo ! Vlade pod njegovim vodstvom so uničile Slovenijo in še nekaj let bomo čutili posledice !
piljan
09. 09. 2015 16.04
+1
Drugače ga sploh niso mogli spustiti,saj celo oni vedo,da je zasluženo sedel,zato ga niso oprostili in so vse skupaj premišljeno poslali v zastaranje.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.47
+1
piljan
09. 09. 2015 16.57
+0
O junak,pa ti očitno dr.ka.š na ivana,spet uživaš.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 19.59
Jaz ? Hahaha haha, kaj že vi počnete tu 3 dni :))
ochi
09. 09. 2015 15.21
-2
v bistvu so tožniki že vnaprej vedeli, da bo tožba padla, proces pa je služil namenu in ta je, politično onemogočiti človeka, ki deli ljudstvo. res da bo sedaj dobil amstno odškodnino, a ta ne bo nič večja od denarja, ki so mu ga ponudili, da se prostovoljno umakne iz političnega prostora. bolje kot nič.
zdrava.pamet
09. 09. 2015 15.32
+0
glej ni več enostrankarskega komunizma...dobro je da imajo ljudje več menj in se delijo, tako svet napreduje.....komunizem je pa v bistvu diktatura...žal je pri nas še zelo prisotna
mokocoko
09. 09. 2015 16.01
+2
OdškodninaBo
09. 09. 2015 16.48
+0
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.16
-3
Res, bolečina levičarjev je neizmerna. Zato se je splačalo tudi 10 let počakat. In čez 10 let tudi njih ne bo več. Hitro mine :)
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.14
-2
Pravi omejeni korintos23, da je obtožnica še veljavna in pravnomočna. Torej, kdaj bo stekel postopek ?
Diškor
09. 09. 2015 15.57
+2
Pri njem teče, ampak samo od spodaj in še to nekontrolirano.
IlluminatiAllSeeingEye01
09. 09. 2015 13.48
-6
Prav smešno je, ko prebiram komentarje kvazi levičarjev z IQ-u vinske mušice - ne rabiš bit glih pravnik ali strokovnjak, da ti je jasno da ta obtožnica (ki se je vlekla 10) proti JJ ni nič kaj druga kot en velik politični konstrukt...obsodba brez dokazov, nič od nič....šolski primer komunizma, kako se onemogoči političnega nasprotnika...seveda s pomočjo naivnih nizko inteligenčnih volivcev, ki jih pa v tej državi očitno ne primanjkuje!
korintos23
09. 09. 2015 14.05
+5
Ivan je tudi bil komunist prostovoljec, izključen in je nazaj za članstvo zaprosil, samo lopovov takrat več niso včlanili!
cmer?ek5
09. 09. 2015 14.38
+1
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.08
+2
korintos23 :) Ponavljaš nekaj, kar vsi vemo, pa moti samo vas :)
zdrava.pamet
09. 09. 2015 15.15
-1
leviklovni+++++++++++++++++in še kako prav imaš....novinarji bi se morali te stvari učiti na univerzi, samo kaj ko je njihova šola bivša komunistična partijska šola
brank1
09. 09. 2015 13.43
+0
Janez je nedolžen pa pika. Sedaj mu bodo zrasla krila angela. On že ve zakaj se bori za demokracijo, ker to je režim za lopove. To je ena velika anarhija, kjer kratko potegnejo samo poštenjaki.
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.09
+1
Aha. Lepo je med delovnim časom na službenem računalniku, kajne ?
zvit kot presta
09. 09. 2015 13.38
+1
Danska vlada je v libanonskih časopisih objavila oglas, v katerem beguncem sporoča: Ne hodite na Dansko. To so utemeljili z razlogi, kot sta nižanje socialnih ugodnosti in znanje danščine. Slovenska različica: Ne hodite v Slovenijo. To so utemeljili z razlogi, kot sta nižanje socialnih ugodnosti in znanje slovenščine.
dule100
09. 09. 2015 13.13
-1
No za državo vem da ne bo dobro, za Janeza pa ne bo slabo !
zdrava.pamet
09. 09. 2015 15.17
-3
država bi bila že zdavnaj iz krize, če ne bi bilo te kozlovske sodbe....
NoviceResnice
09. 09. 2015 13.05
+1
Uf kva daje levake ta patrijska pušijona....popušili na čisto.......
srebrnibreg
09. 09. 2015 16.41
+1
piljan
09. 09. 2015 12.55
+4
Najbolj smešno v vsej zadevi je,da mali policaj vinkec govori o človekovih pravicah,ki jih je svoj čas zavestno ,z veseljem kršil in tako pristal v edino mogoči stranki luzerjev.
dule100
09. 09. 2015 13.15
-1
Stranka luzerjev ? Kaj se je kaj zgodilo za kar ne vem ? Nazadnje je bila SDS druga najmočnejša stranka in to že desetletja !
piljan
09. 09. 2015 13.46
+3
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.10
-1
Kako pa da potem vaše super uspešne in sposobne leve stranke crkujejo letno ,?
zdrava.pamet
09. 09. 2015 15.18
-4
pa slovenija tudi crkuje, ko jo od leta 90 vodi levica, vmes pa je bila desnica samo kakšne 4-5 let...in takrat smo bili celo v plusu...
piljan
09. 09. 2015 15.25
+3
In tisti plus plačujemo že sedem let,pa še desetljetja bomo plačevali ivanovo nesposobnost.Evo,od kar ne nesposoben fante v senci se stvari izboljšujejo.
zdrava.pamet
09. 09. 2015 15.34
-2
glej, da ne bom spet lepila statističnih podatkov.....ni res kaj je levica prodajala....drnovšek se je zapufal 2,4 milijarde...janša 0,7 milijarde, pahor 8 milijard, alenkica 11 milijard, cerar pa do zdaj že skoraj 4 milijarde....kdo nas je torej uničil???
piljan
09. 09. 2015 16.00
+2
Lej,če imaš res zdravo pamet boš razumela,da je ivan dobil državo v plusu in v času debelih krav,brez krize,pa se je vseeno pufal in to ne poceni.Kot vidiš so se največje kraje dogajale pod njegovo vlado.Povečeval je javni sektor,vpil,da krize ni,čeprav se je začela že povsod po svetu in zapustil državo v dolgovih in popolnoma nepripravljeno na krizo.Ker ni bilo dovolj,je še enkrat pristavil lonček,kjer pa ni naredil drugega kot postavil sam sebi tablo ,zmerjal narod,kot ,da bi se enega nesposobneža bati,klical trojko ,se pufal in še naprej delal škodo državi,kar pa edino obvlada.Tega pa je še veliko. Če imaš res vsaj kanček zdrave pameti,ti tega nebo težko razumeti.
korintos23
09. 09. 2015 12.34
-1
Obtožen! Je be la cesta to pa ni niti tako nedolžno a ne!
OdškodninaBo
09. 09. 2015 15.11
+1
Hahaha, revček, že 72 ur cviliš svoje mokre sanje :)
korintos23
09. 09. 2015 12.33
-2
Zakaj pa ne bo Cekuta zahteval odškodnine?
BULDOH
09. 09. 2015 12.38
+1
Riedl inCekuta sta poslovala menda samo s slikami Patrie....