Gospodarstvo

'Vodstvo DUTB je država v državi, temu je treba narediti konec'

Ljubljana/New York, 30. 09. 2015 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V poslanski skupini Združene levice zahtevajo izredno sejo odbora za finance in monetarno politiko, komisije za nadzor javnih financ in državnega zbora. Prepričani so, da bi moralo vodstvo DUTB odstopiti. Zaradi visokih plač na DUTB pa je zaskrbljen tudi premier Cerar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je odgovoren za dogajanje na slabi banki?
    05:17
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je odgovoren za dogajanje na slabi banki?
  • Iz SVETA: (Pre)visoke plače na DUTB še naprej razburjajo
    01:16
    Iz SVETA: (Pre)visoke plače na DUTB še naprej razburjajo
  • Iz 24UR: Manssonova pogodba unikum v Sloveniji
    02:47
    Iz 24UR: Manssonova pogodba unikum v Sloveniji

Ugotovitev računskega sodišča, da so popravljalni ukrepi vlade, ministrstva za finance in Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) glede vzpostavitve in delovanja DUTB večinoma le delno zadovoljivi, je znova razburila politiko. V DZ se tako v kratkem na to temo obetajo seje pristojnih delovnih teles in izredna seja DZ.

ZL: vodstvo slabe banke bi moralo odstopiti

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, so v ponedeljek vložili zahteve za izredne seje odbora za finance in monetarno politiko, komisije za nadzor javnih financ in DZ. Nasprotujejo zlasti temu, da vodstvo DUTB ni uredilo področja prejemkov zaposlenih. "Zato bi moralo vodstvo DUTB odstopiti," je izpostavil Mesec.

Ob tem je NSi danes sporočila, da je prav tako v ponedeljek zahtevala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ. Bolj kot neurejeno delovanje same DUTB in visokih plač, je NSi zmotilo delovanje DUTB v povezavi z družbami in podjetji, katerih bančne terjatve so bile prenesene na DUTB. Pri tem so izpostavili primer sodnega spora med DUTB in Savo za Savo Turizem ter spor o upravičenosti stečaja nad T-2.

Vodilnim v slabi banki se obetajo še višje plače.
Vodilnim v slabi banki se obetajo še višje plače. FOTO: Blaž Garbajs

Vlada je pripravila predlog novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku, a, kot je opozoril Mesec, ne spreminja ničesar, kar bi v delovanju DUTB morali spremeniti. Zato bodo v ZL k temu predlogu podali dopolnila v smeri, da za vodstvo DUTB pri plačah veljajo omejitve, kot jih določa t.i. Lahovnikov zakon, ter da razširijo pristojnosti razreševanja vodstva DUTB tudi na DZ.

"To je javna ustanova, ki je odgovorna za 1,8 milijarde evrov javnega denarja," je poudaril Mesec. Vodstvo DUTB je po njegovih besedah v svojem ravnanju povozilo ugotovitve računskega sodišča in sklep vlad glede svojih prejemkov, "še bolj pa je zaskrbljujoč njihov odziv in odziv ministrstva za finance". Zato želijo na izrednih sejah vladi naložiti ukrepanje in uskladitev politike nagrajevanja v DUTB v roku enega meseca.

Računsko sodišče je namreč ugotovilo, da vlada ni povsem sledila smernicam za plače vodilnih in da ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela. DUTB pa je sklenila anekse k pogodbam, a le za določeno obdobje, s katerimi pa ni ukinila določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov.

Cerar zaradi DUTB zaskrbljen

V torek je premier Miro Cerar v New Yorku odgovarjal tudi na vprašanja v zvezi z visokimi plačami direktorjev DUTB in zatrdil, da bo ukrepal, če se bodo informacije glede previsokih prejemkov, ki so prišle v javnost, izkazale za resnične.

Cerar obljublja, da bo glede plač na DUTB ukrepal, če se izkaže, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke.
Cerar obljublja, da bo glede plač na DUTB ukrepal, če se izkaže, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke. FOTO: Miro Majcen

"Od ministra za finance sem zahteval, naj nemudoma s svojimi strokovnimi službami preveri, ali ti podatki držijo. Če se bo izkazalo, da so direktorji slabe banke zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali," je bil odločen premier.

Cerar je prav tako v New Yorku pred dnevi povedal, da bo vlada z direktorji slabe banke opravila po naravni poti, ko jim poteče mandat, vendar pa ne bo čakala, če so informacije resnične. "Tu potem ni čakanja," je dejal in pozval k potrpežljivosti.

"Dokler ne preverim dejstev, o tem ne bi govoril," je na vprašanje ali direktorji slabe banke še vedno uživajo njegovo zaupanje. "Če se bo ugotovilo, da te navedbe držijo, potem je stvar jasna sama po sebi. V tem primeru ni pomembno ali gre za tujca ali Slovenca. Taka oseba ne more upravljati ne slabe banke niti manjšega podjetja," je še dejal.

Kot so kasneje sporočili z ministrstva za finance, je minister Dušan Mramor danes sprejel neizvršne direktorje DUTB na čelu s predsednikom upravnega odbora Larsom Nybergom. Člani upravnega odgovora so ga obvestili, da so prejemki neizvršnih direktorjev v celoti usklajeni z veljavno politiko prejemkov.

Z izvršnimi direktorji pa je upravni odbor sklenil začasne anekse, ki zagotavljajo sprotna osnovna izplačila v okviru višine prejemkov določenih v politiki, odprta pa so še vprašanja, vezana na variabilni del nagrajevanja, odpravnine ter plačilo socialnih prispevkov v primeru davčnega nerezidentstva.

Ministrstvo je te anekse od DUTB pridobilo v mesecu juniju in jih že dvakrat pozvalo, da je potrebno nagrajevanje v celoti uskladiti s sprejeto politiko prejemkov. Minister tako pričakuje, da bo upravni odbor do roka, ki ga je naložilo računsko sodišče, izvedel vse aktivnosti, da bodo vse določbe pogodb usklajene z veljavno politiko prejemkov v DUTB, so še zapisali na ministrstvu.

DUTB kamen spotike že vsaj eno leto

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi novinarjem dejal, da o takšnem ravnanju vodstva DUTB niso obveščeni. Spomnil je, da je DUTB kamen spotike že vsaj eno leto. Kaj bomo z DUTB, se bo po njegovem morala odločiti tako koalicija kot opozicija. "Treba pa je poostriti nadzor nad porabo sredstev in spremeniti strategijo upravljanja," je dejal.

Vlada je pripravila predlog novele zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank, ki je v parlamentarnem postopku, a, kot je opozoril Mesec, ne spreminja ničesar, kar bi v delovanju DUTB morali spremeniti.

Zato bodo v ZL k temu predlogu podali dopolnila v smeri, da za vodstvo DUTB pri plačah veljajo omejitve, kot jih določa t.i. Lahovnikov zakon, ter da razširijo pristojnosti razreševanja vodstva DUTB tudi na DZ. Enako bodo storili v SD, saj predloga stranka po Hanovih besedah ne podpira in je koalicijsko neusklajen.

Alenka Bratušek iz skupine nepovezanih poslancev in premierka iz časa, ko je DUTB nastala, je povedala, da je imela vlada v tistem času precej težav, s katerimi so se morali ukvarjati, da država ne bi bankrotirala. A to ne opravičuje tega, da si v DUTB določajo višino izplačil mimo pravil. Minister za finance bi moral ukrepati, saj ima v rokah "škarje in platno".

Bratuškova je pojasnila, da je veliko večino zaposlenih oz. vodstva v DUTB imenovala vlada pred njeno, torej vlada Janeza Janše, ki je vodstvo DUTB iskala zlasti v tujini. A po njenem mnenju je bilo tudi prav, da smo takrat "del stvari, ki jih je bilo treba narediti, zaupali tujcem". Ob tem je izrazila dvom, da bi jih na ta mesta uspeli dobiti, če bi zanje veljala določila t.i. Lahovnikovega zakona.

Iz stranke DeSUS pa so sporočili, da vodstvo DUTB ne uživa več njihovega zaupanja in podpore, zato bi jih bilo treba zamenjati. Kot ocenjujejo v drugi največji koalicijski stranki, je vodstvo DUTB "država v državi", čemur je treba narediti konec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
03. 10. 2015 07.33
Odgovoren je tisti ki jim je to omogočil z tako zakonodajo, je lepo povedal da se držijo zakonodaje in ni nič narobe, naši cepci pa jim nič ne morejo. Odpravnine bojo astronomske, je v pogodbah. Naj že enkrat pokažejo podpis na teh pogodbah bo vse jasno
silberblack
01. 10. 2015 16.34
PA ja, zdaj bo preverjal? Kaj je pa delal do zdaj dve leti, ko vsi samo še o tem govorimo? Živi v tujini ali kaj?????
Stjepans
01. 10. 2015 12.25
+1
Cerar je (zaradi slabe banke) zaskrbljen! Hvala bogu: zdaj smo rešeni!
NA LEVO ni OK
01. 10. 2015 12.23
+3
Nikoli več ne grem na volitve. Večjih nesposobnežev ne srečaš nikjer drugje, razen v slovenskem parlamentu. Tako razočaran in ponižan sem, da mi slabo dela. To je neverjetno.. Bolj kot kradeš , prej te izpustijo in pomilostijo, majn kot delaš več zaslužiš- bolje rečeno si prilastiš, saj zaslužiš si ne, bolj kot si nesposoben in pokvarjen višje zlezeš...... Bruham od žalosti.
Stjepans
01. 10. 2015 12.26
Ne iti na volitve ni rešitev. Voliti moramo s premislekom.
proletarec1
01. 10. 2015 11.10
+1
DKLER, BODO DRŽAVLJANI, TO PLAČKANJE V DRŽAVI MIRNO PRENAŠALI,SE V SLOVENIJI, KRIMINALA NEBO DALO ZATRETI!!!!
ojster10
01. 10. 2015 08.38
+4
Pravijo, da so zaskrbljeni. Se spomnite kako so Hipo banko prišli Avstrijski lastniki. Lepo so jih pospremil z varnostnikimi iz stavbe in prepovedali vstp. Tako narediš, če si odgovoren lastnik. Miro pa joka.
Atmaii
01. 10. 2015 08.32
+7
SAZAS, IPF, in podobni zavodi, pa DUBT, skoruptirano/nesposobno sodstvo, še manj sposobni javni tožilci, pa 90 kekcev tamle - enormni stroški, brezglavo odtekanje javnega denarja neznano kam, brez kakšnega omembe vrednega učinka. In brez posledic (zanje). Na drugi strani pa rekordi v ljudeh, ki živijo pod robom revščine, FURS se bojuje z tistimi, ki se komaj preživljajo z davčnimi blagajnami in oštevilčenimi cetli. Upniki deložirajo ljudi za 100 eur dolga. Zaposleni ljudje s svojo plačo se ne morejo preživeti. In se nič ne zgodi. Raja čaka. Na boljše čase?
?akimalo
01. 10. 2015 07.41
+3
beda od države. kdaj se bo to končalo???
proletarec1
01. 10. 2015 07.39
+4
TO JE LOBIJ, KI SE BI GA, NA LAHEK NAČIN DALO RAZKRITI, ČE BI SE HOTELO.VERJETNO TUDI TISTIU,KI SESTAVLJAJO POGODBE,ŽANJEJO MASTNE DENARCE.MED TEM PA 60%UPOKJENCEV,ZA KATERE PRAVICE SE BORI ERJAVEC, ŽIVI NA ROBU OBUPA!!!!
Atmaii
01. 10. 2015 00.09
+8
Skoruptirana pohlepna nenasitna pokvarjena brezvestna ga ma d. Pred zid. Brez sojenja, brez poslušanja dodatnega nakladanja. Pred zid. Enkrat ob treba začet da se bodo ostali lešinarji malo zamislili. Evo, priznam, to pa je zdaj rahlo sovražno!! Prvič boš admin upravičen izbrisati moj komentar, čeprav si ga že 1034856746 krat za brezveze
Biofanatik
01. 10. 2015 07.49
pvmaterna
30. 09. 2015 22.10
+9
Zanimivo,da nek Jorn Torn Irle odloca o nasem premozenju.Clovek res pomisli ali zivimo v Butalah,verjetno je zadaj zopet kaksen lobij,ki se ga ne da odkriti
Fuck the system
30. 09. 2015 21.43
+3
Heeeeeeeeee bogi kekci........
Bojan-F
30. 09. 2015 21.24
+4
Ne morem razumeti, zakaj se politiki "kao" sramujejo vpletati v drzavno premozenje oz. nacionalni interes. Odgovorni politik bi sicer moral vedeti kje mu je meja, da je na oblasti samo 4 leta in da drzava mora funkcionirati tudi, ko bo mandat predal ...
Bojan-F
30. 09. 2015 21.29
+0
... povojna Italija je zrasla na drzavnih ustanovah (podjetjih), ki so centralizirale upravljanje s kljucnimi panogami ... IRI, ENEL, ANAS, ENI, AGIP, FINCANTIERI, FINSIDER, ... ki se prakticno sele v zadnjih 30 letih spreminjajo v normalne delniske druzbe multinacionalke.
ROMELS
30. 09. 2015 21.24
+7
Norca si delajo iz državljanov, država jim pa to dopušča. Stalin je za take imel hitro rešitev.
Stjepans
01. 10. 2015 12.29
No, nisem ravno za Stalina, ampak za Cerarja tudi ne!
iggy5
30. 09. 2015 21.08
+4
samo lapanje 0 se ne bo zgodilo
Finfer
30. 09. 2015 19.52
+3
Prepozno so se zbudili denar je že na varnem v tujini na skritih računih !!
zulj001
30. 09. 2015 19.49
+7
Cerar ne prejema plače za to da bi bil zaskrbljen ,ampak jo dobi za to ,da uredi zakonodajo tako ,da se take svinarije ne bi dogajale.V Muri zaposleni spet ne prejemajo plač,kaj počne zakonodajna veja oblasti..............
Biofanatik
01. 10. 2015 07.45
+2
Pet let že; ponovno osamosvojit, novo ustavo in zakonodajo spisat pa bo red. Ustava bo na A4 formatu.
1adler
30. 09. 2015 19.46
+3
Ti si lepe denarce talajo,in nikomur nič
evasle
30. 09. 2015 19.26
+5
Cerar je zaskrbljen? Ta tip ne zasluži niti minimalne plače!!
1adler
30. 09. 2015 19.47
+2
Stjepans
01. 10. 2015 12.31
LLLEPI
30. 09. 2015 19.21
+3
Je ze cas da vam postane jasno da je ves krimina lv nasi lepi dezeli voden iz parlamenta in to zaradi tega ker imajo politiki korist od tega