Slovenija

Nova kandidatka za šolsko ministrico pravi, da so njene finance transparentne

Ljubljana, 28. 04. 2015 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Maja Makovec Brenčič, ki jo premier Miro Cerar predlaga za novo ministrico za izobraževanje, na vprašanje o visokih honorarjih odgovarja, da morata biti delo in znanje ustrezno plačana. A po drugi strani morajo biti tovrstna izplačila transparentna in vsakomur poznana, je prepričana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo sta kandidatki za ministrici?
    02:29
    Iz SVETA: Kdo sta kandidatki za ministrici?
  • Iz SVETA: Kako je s podporo?
    00:38
    Iz SVETA: Kako je s podporo?
  • Iz SVETA: Bo Makovec Brenčičeva prevzela šolski resor?
    01:39
    Iz SVETA: Bo Makovec Brenčičeva prevzela šolski resor?
  • Iz 24UR: Cerar predlagal novo kandidatko za ministrico za izobraževanje
    04:04
    Iz 24UR: Cerar predlagal novo kandidatko za ministrico za izobraževanje

Premier Miro Cerar za novo ministrico za izobraževanje predlaga prorektorico Univerze v Ljubljani Majo Makovec Brenčič. Kot je pojasnil, je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena, kar bo po njegovi oceni prepričalo tudi poslance. Kot je pojasnil premier, se je ime Makovec Brenčičeve v medijih pojavljajo že nekaj časa, vendar se je morala za to najprej tudi sama odločiti. "Vesel sem, da je ponudbo sprejela," je dejal.

Po Cerarjevih besedah gre za kandidatko, ki je intenzivno vpeta ne samo v področje visokega šolstva, kjer že več kot 20 let dela na raziskovalno-pedagoškem področju ter je tudi članica organov fakultete in univerze, pač pa je tudi zelo mednarodno aktivna, razume pomen šolstva in še posebej visokega šolstva za gospodarstvo in druge sfere v družbi.

Prav tako razume pomen znanosti za razvoj Slovenije in s tem tudi pomen internacionalizacije naše znanosti, je pojasnil. Kandidatka je po Cerarjevih besedah preko svojega delovanja intenzivno vpeta tudi v športno področje.

"Maja Makovec Brenčič bo kot strokovnjakinja s področja šolstva z nesporno avtoriteto in vizijo znanja kot temeljnega gonila razvoja povrnila ugled, ki si ga ta resor zasluži," pa so navedli v največji vladni stranki. Pojasnili so še, da Makovec Brenčičeva ni članica SMC.

Bo šolski resor prevzela Maja Makovec Brenčič?
Bo šolski resor prevzela Maja Makovec Brenčič? FOTO: Aljoša Kravanja

Makovec Brenčičeva pravi, da je pri odločitvi pretehtala odgovornost do stanja na tem področju

Področje izobraževanja, znanosti in športa je resor, kjer se ustvarja znanje, znanje pa je vrednota in temelj razvoja danes in v prihodnosti, poudarja Makovec Brenčičeva. Pravi, da je bila odločitev težka, pretehtala pa je odgovornost do stanja na tem področju pri nas.

Znanje je po besedah kandidatke za ministrico izjemno pomembna vrednota in mora biti čim bolj dostopno vsem. "Mislim, da je to nekaj, v kar moramo verjeti in si za to močno prizadevati," je poudarila Makovec Brenčičeva.

Kandidatka za novo šolsko ministrico Maja Makovec Brenčič je prorektorica Univerze v Ljubljani in redna profesorica na ljubljanski ekonomski fakulteti (EF). Predavateljica za področje mednarodnega poslovanja je avtorica številnih znanstvenih prispevkov ter članica uglednih domačih in tujih znanstvenih združenj.

Med prioritetami je kandidatka izpostavila stabilnost financiranja po celotnem resorju in zagotavljanje kakovosti izobraževanja v celotni vertikali. Kot je napovedala, bo bolj poglobljeno in celovito razlago njenih načrtov podala na predstavitvi na matičnem parlamentarnem odboru. Je pa poudarila, da gre za kompleksen resor, ki vključuje mnoga različna področja, od vrtčevske vzgoje naprej.

Na novinarsko vprašanje o njenem odnosu do visokih honorarjev, zaradi katerih je odstopila ena njenih predhodnic Stanka Setnikar Cankar, je Makovec Brenčičeva odgovorila, da morata biti delo in znanje ustrezno plačana. Po drugi strani pa morajo biti tovrstna izplačila po njenih besedah transparentna in vsakomur poznana. Zase je zatrdila, da so njene finance transparentne, zato meni, da s tem ne bo težav.

Cerar pravi, da je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena.
Cerar pravi, da je kandidatka izkušena na vseh področjih, ki so ta hip odločilnega pomena. FOTO: Aljoša Kravanja

Kandidaturo že tretje ministrice bo Cerar napovedal v sredo

Kot je napovedal premier, bo kandidaturo svoje že tretje ministrice za izobraževanje Makovec Brenčičeve državnemu zboru predlagal v sredo, skupaj s kandidaturo Andreje Katič, ki jo SD predlaga za ministrico za obrambo po razrešitvi Janka Vebra s tega položaja. Zaslišanji obeh kandidatk pred pristojnima parlamentarnima odboroma bosta predvidoma prihodnji teden, DZ pa pa naj bi ministrici potrjeval na izredni seji 13. maja.

Cerar je zatrdil, da je v razgovorih z obema kandidatkama za ministrici moral zastaviti številna tudi neprijetna vprašanja. Poudaril je, da mora biti kandidat za ministrsko mesto nesporen, njegovo delovanje ne sme imeti takšnega madeža, ki bi kandidatu onemogočal polno in kakovostno opravljanje ministrske funkcije.

Zato se je, kot je dejal, s kandidatkama pogovarjal tudi o takšnih vprašanjih, ki se pojavljajo v javnosti ali pa se še verjetno bodo. Kot je zatrdil, mu obe zagotavljata, da nimata takšnih madežev iz preteklosti.

Pojasnil je, da mu je tudi Katičeva zagotovila, da ni bila, kot se po njegovih besedah žal piše, udeležena v kakšnih nezakonitih ali nekorektnih, nepravilnih aktivnostih v svoji preteklosti. "Nimam razloga, da bi podvomil v integriteto, predvsem pa ne v sposobnost obeh kandidatk," je dejal.

Od leta 1997 je zaposlena na EF, pred tem pa je kratek čas delala v izvoznem oddelku Industrije usnja Vrhnika. Leta 2000 je na EF doktorirala na področju konkurenčnih prednosti podjetij v mednarodnem poslovanju. Izobraževala se je tudi na univerzah v Trstu, Nottinghamu in Bristolu.

Sviz pričakuje, da bo nova ministrica vrnila ugled izobraževanju

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od nove ministrice za izobraževanje pričakuje elementarno poštenost in etiko, politično in strokovno suverenost. Naj bo to Maja Makovec Brenčič ali kdo drug, bo moral vrniti ugled izobraževanju, ki je bil omajan z odstopom zadnje ministrice enodnevnice, ocenjuje Branimir Štrukelj. Sviz od kandidatke pričakuje, da se bo opredelila tudi do komercializacije izobraževanj. Prvi preizkusni konkretni kamen bo po navedbah Štruklja, kako se bo bodoča ministrica opredelila do novega zakona o visokem šolstvu - ali bo prevladala trženjska logika in šolnine ali pa bo njen pogled kompleksnejši, da bo spoznala, da "vse skupaj z bolonjsko reformo ni smer, ki bi lahko stabilizirala visoko šolstvo".

Na Cerarjev predlog so se že odzvali v Visokošolskem sindikatu Slovenije. Kot so zapisali, od nove ministrice pričakujejo jasne in natančne opredelitve do razmejitve med javnim in zasebnim interesom v visokem šolstvu in znanosti, uskladitev proračuna za visoko šolstvo za leto 2014 s socialnim sporazumom in sodelovanje s socialnimi partnerji pri pripravi nove zakonodaje.

V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so s predlogom kandidatke za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič zadovoljni. "Predlagana ministrica ima našo podporo, ki pa ni samoumevna, saj pričakujemo hitro ukrepanje in pozitivne rezultate," so zapisali v izjavi za javnost.

Podpredsednik rektorske konference in rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič predlog premierja Cerarja ocenjuje kot dober. Na področju visokega šolstva bi se morala ministrica spopasti z odpravo posledic bolonjske reforme in urediti stabilno financiranje univerz, pravi. Marušič kandidatko pozna, njegove izkušnje z njo pa so dobre. "Verjamem, da se bo sposobna spopasti z izzivi slovenskega šolstva," je dejal.

Direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös od Maje Makovec Brenčič, če bo postala nova ministrica pričakuje "ustalitev in predvidljivost financiranja znanosti" preko agencije vsaj v obsegu iz leta 2009. Želi si še, da bi najverjetnejša prihodnja ministrica krepila avtonomijo agencije.

Direktor Inštituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič pa je bil v svojem odzivu kratek. Kot je dejal, kandidatko za ministrico sprejema "z velikim upanjem, da bo znanosti in tehnologijam dala težo, ki jima gre, če se naj Slovenija začne premikati naprej".

Makovec Brenčičeva, ki bo letos dopolnila 46 let, širši javnosti doslej ni bila znana, čeprav naj bi bila leta 2011, ko se je s premierskega stolčka poslavljal Borut Pahor, celo med kandidati za predsednika vlade.
Makovec Brenčičeva, ki bo letos dopolnila 46 let, širši javnosti doslej ni bila znana, čeprav naj bi bila leta 2011, ko se je s premierskega stolčka poslavljal Borut Pahor, celo med kandidati za predsednika vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS in SD zadovoljna, opozicija z odzivi skopa

Prvi odzivi koalicijskih DeSUS in SD so pozitivni. V SD ocenjujejo, da je Maja Makovec Brenčič verodostojna kandidatka, ki lahko resorju prinese stabilnost. V DeSUS zaupajo premierjevi presoji, zanima pa jih zlasti odnos kandidatke do javnega šolstva.

Stranko DeSUS pa pri presoji o primernosti kandidatke za ministrico zanima zlasti njen odnos do javnega šolstva pa tudi do ideje, da bi pouk razbremenili mase podatkov - ob dejstvu, da imajo mladi informacije možnost pridobiti preko mnogih kanalov.

Predsednik SD Dejan Židan pa je v svojem odzivu spomnil, da je predlog za novo ministrico za izobraževanje po koalicijski pogodbi pristojnost in odgovornost največje vladne stranke oz. njenega predsednika.

Opozicija je z odzivi še skopa. V ZL so po besedah njihovega poslanca Mihe Kordiša prepričani, da Makovec Brenčičeva pooseblja neoliberalni pogled na izobraževalni sistem, saj "kandidatka brez ovinkarjenja navija za podrejanje izobraževanja gospodarstvu in zasebnim interesom". V NSi se bodo po napovedih strankine predsednice Ljudmile Novak o morebitni podpori kandidatki odločili po njeni predstavitvi na pristojnem odboru DZ. "Največjo težavo vidimo v tem, da se nikoli ni resno ukvarjala s politiko in bo potrebovala močno podporo celotne koalicije, če bo želela rešiti težave, v katere je zašlo šolstvo," je ocenil vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer. Iz SDS so sporočili le, da bodo s komentarjem počakali na zaslišanje kandidatke pred pristojnim parlamentarnim odborom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VSEZNALECno1
29. 04. 2015 13.20
-2
Haha IUV Vrhnika....tam še pujsje kože ni ostal v stečaju
tron3
29. 04. 2015 09.11
+0
Brenčičeva že takoj na začetku pove, da so njene finance transparentne, kar drugače pomeni, da jo že zelo skrbi, kaj bodo radovedneži odkrili!!!
Megaclite
29. 04. 2015 08.54
+1
Dva kriterija sta, da postaneš minister: pristna diploma in pa dokazljivi in pošteni osebni prihodki. Jaz oboje imam, zakaj ne morem postati minister?
Trsica Medica 1
29. 04. 2015 08.41
+1
Pa saj pri Setnikarjevi je bilo tudi vse transparentno. Sploh ne vem, zakaj je odstopila. Slovenija ima pac nadpovprecno sposobne profesorje, ki jim sistem dopusca nenadzorovano fusanje, opravljanje 15 sluzb s polnim delovnim casom ipd. Ne verjamem, da je pri tej gospe kaj drugace: poleg profesorske place se prorektorska, pa sejnine vsepovsod, kjer se le da, in svetovalne pogodbe v vseh resnejsih podjetjih. Vse transparentno, vse vsem na oceh, drzi. Res ne vem, zakaj ne bi poleg vsega navedenega vlekla se ministrske place, ce je pa tok sposobna?
Joker3
29. 04. 2015 08.09
+1
Super poteza predsednika vlade, čim več žensk v politiko.
reci1
29. 04. 2015 08.03
+1
Upam, da to kar pravi je res. Danes ne moreš nobenemu več verjeti.
devlon
29. 04. 2015 07.54
-3
simpatična, luštna, upam, da bo fajn. Pa da bo Štruklju kakšno okol kepe dala.
askralj
29. 04. 2015 07.51
-2
Koliko honorarjev je potegnila?! Ah saj to ni važno zaradi tega je morala odstopit predhodnica njej ne bo treba glavno da ni prepisovala... Standardi na vrhuncu vladavine modernega centra...
valjhunsinkajtimara
29. 04. 2015 07.49
-2
živi drugače punca od expertiz.. je pridna
evian2016
29. 04. 2015 07.47
+0
kandidatka za šolsko ministrico pravi, da so njene finance transparentne...... Vprašaj rajo kaj so transparentne finance...
tron3
29. 04. 2015 09.13
+2
Tega se pa niso učili, ne razumejo kaj to pomeni, na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani
slayer2
29. 04. 2015 07.33
+1
Kako primitivni ste desni,pa to!!!
Levji
29. 04. 2015 07.51
+0
slovenec#
29. 04. 2015 07.16
-2
Angela Franko
29. 04. 2015 07.06
+6
SEDAJ IMATE SPET DELO VSI RAZISKOVALCI !!!! GREMO vAkcijo JA BOG NEDAJ DA VLADA ZAČNE NORMALNO FUNKCIONIRAT JA O ČEM BI OPOZICIJA RAZPRAVLJALA KDAJ BO KAKŠNA INTERPELACIJA ??? BO TAKOJ PO PRAZNIKIH ????? SI BOSTE POSLANCI DOVOLJ ODPOČILI ????? RES STE REVČKI TOLIO DOBRIH STVARI STE ŽE NAREILI ZA DRŽAVO KAJNE ????? UBOŠČKI LE SPOČIJTE SI !!!!
slayer2
29. 04. 2015 07.09
+1
FrancRodeVKristusu
29. 04. 2015 07.02
+12
Cerar se bo v zgodovino zapisal, kot politik, ki nas je popeljal iz krize.... Kučan se bo v zgodovino zapisal po tem, da je naš osamosvojitelj, prvi predsednik republike, Slovenski George Washington.... Janša pa bo večno zaznamovan kot koruptivec, kriminalec, orožar, demagog, dogmatik, lažnivec, ponarejevalec..... NEPRECENLJIVO!!!!
V.Imenu.Kristusovih.ran 1
29. 04. 2015 08.43
-2
slayer2
29. 04. 2015 06.54
+0
Desni pretepač!!! Ti si potreben zdravniškega remonta,pa to!!!
Krta?a 21
29. 04. 2015 06.49
+4
Tale cerar pa tudi ze ravno pol mandata samo vlado sestavlja. Nesposobnost da ji ni para....
Krta?a 21
29. 04. 2015 06.50
-2
Saj mu legic ni za zaupat, pa ce mu nacrt das zraven bo glih za pol leta zaposlen....
DonDonDan
29. 04. 2015 06.55
+3
On je na volitvah dobil, ker se je reklamiral kot pošten, ne pa sposoben. Kar ste izvoliti, to mamo.
pridnaov?ka
29. 04. 2015 05.55
-3
a mi lahko nekdo poišče eno normalno z dvema priimkoma ??....težka bo
slayer2
29. 04. 2015 06.59
+0
Nightyfly
29. 04. 2015 00.19
+2
Ljudje bozji , vi pa niste vec normalni . Resnicno .Boga drzava , v kateri zivite .Verjetno je izgubila boj z vami ze leta 91 .S takimi ne more uspeti . Brez veze vse skupaj .
JežekTekaTeka
29. 04. 2015 00.12
-1
A so jo levaki pravi čas umaknili iz Supervizor-ja, pa to ...
gongash
29. 04. 2015 01.19
-1
ja cankarjeva je šla naprej mešat meglo na "fakulteto" za upravo in se dela da je vse v redu, vpis jim bo padel na 0 garant, mogoče se kakšen enoceličar pomotoma vpiše, tekavčičeva isto polna znanja, ve vse o sedenju na fotelju. bruh lahko ji sram kako si pokvarjene in neumne, tisti nazivi jim še večjo sramoto delajo, še bolj neumne izpadejo.
JežekTekaTeka
29. 04. 2015 00.08
-5
Dokazi za skorumpirane levake so vedno jasni in nesporni ... zato odstopajo ... ne morjo več lagat, ko jih zalotijo pri korupciji ... pri JJu dokazov pač enostavno ni ... samo leva manipulacija in podtikanja, pa to ... vse jasno ... dokazano ...
komandant.mark
29. 04. 2015 01.41
+1
pingosok
29. 04. 2015 17.44
-8