Gospodarstvo

Cerar: Vprašanje danes je le: zdaj ali nikoli?

Koper, 07. 03. 2018 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Miro Cerar je v Kopru na predstavitvi multimedijske makete poteka drugega tira poudaril pomen izpeljave projekta za Slovenijo, sicer nas lahko logistični tokovi obidejo. Povedal je tudi, da je ponosen, da se je v mandatu te vlade projekt premaknil z mrtve točke, saj so izhod na Jadran, sodobno pristanišče in pomorsko gospodarstvo osnovne opredelitve Slovenije kot pomorske države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Potek drugega tira
    02:04
    Iz 24UR: Potek drugega tira
  • Iz 24UR: Gradnja drugega tira
    02:16
    Iz 24UR: Gradnja drugega tira
  • Iz 24UR: Spet na referendum?
    02:08
    Iz 24UR: Spet na referendum?
  • Iz 24UR: Bo Izola dobila otok?
    02:12
    Iz 24UR: Bo Izola dobila otok?

Predsednik vlade Miro Cerar je ob predstavitvi multimedijske makete v Kopru dejal, da se je gradnja drugega tira v resnici že začela, saj je promet po izvlečnem tiru med postajo Koper-tovorna in območjem elektronapajalne postaje Dekani že stekel. "Lahko rečemo, da smo danes že 1,2 kilometra bliže cilju. Izvlečni tir pomeni 1000 vlakov letno več in milijon ton tovora več na vlakih namesto na cestah," je poudaril.

Miro Cerar na predstavitvi projekta Drugi tir.
Miro Cerar na predstavitvi projekta Drugi tir. FOTO: Gregor Ravnik

Premier je na osrednji prireditvi ob dnevu pomorstva izrazil prepričanje, da se bo pomorsko gospodarstvo tudi v bodoče razvijalo in krepilo. "Prav zaradi tega smo v mandatu te vlade z mrtve točke premaknili drugi tir," je dodal.

Velika razvojna priložnost Slovenije

Kot je opozoril premier, pri drugem železniškem tiru med Divačo in Koprom "ne gre le za največji infrastrukturni projekt v državi, ampak tudi za veliko razvojno priložnost Slovenije. Drugi tir je ključen, da ohranimo prednosti geostrateške lege in da evropski logistični tokovi še naprej potekajo skozi našo državo".

7. marca praznujemo dan pomorstva v spomin na sprejem resolucije o pomorski usmeritvi Slovenije, ki je bila sprejeta 7. marca 1991.

Projekt bo, tako Cerar, prispeval k uspešnosti Slovenije, omogočil hitrejšo rast pretovora v Luki Koper in širitev logističnih dejavnosti v celotni Sloveniji: "Vprašanje danes je le: zdaj ali nikoli. Če z gradnjo drugega tira ne pohitimo, nas bodo sosednje države s svojimi povezavami obšle in Slovenija bo zamudila svojo zgodovinsko priložnost, da se uvrsti med države celega sveta, ki so transportno pomembne."

Kot je posvaril premier, pa bo to šlo ne le v škodo luke Koper, ampak tudi celotnega gospodarstva ter nenazadnje prebivalstva in okolja, saj bi drugi tir omogočil razbremenitev cestnega tovornega prometa na naših cestah.

Vlada s projektom na mednarodni ravni krepi prepoznavnost koprskega pristanišča in prometno-logističnega sektorja, s tem pa gospodarski razvoj Slovenije.
Vlada s projektom na mednarodni ravni krepi prepoznavnost koprskega pristanišča in prometno-logističnega sektorja, s tem pa gospodarski razvoj Slovenije. FOTO: Gregor Ravnik

Premier se je dotaknil tudi arbitražnega sporazuma in spomnil, da je Slovenija v svojih strateških usmeritvah vedno spoštovala in upoštevala pomorsko pravo ter mednarodna načela in pravila. "Tudi zaradi tega je arbitražna razsodba glede meje na morju med Slovenijo in Hrvaško za Slovenijo dokončna in zavezujoča. Pomorsko prostorsko načrtovanje bo še naprej temeljilo na spoštovanju mednarodnih pravnih norm in upam, da bo slovenski poti čim prej sledila tudi naša soseda Hrvaška," je dodal.

Potek drugega tira
Potek drugega tira FOTO:

Zakon o drugem tiru še čaka na potrditev

Referendum o zakonu o drugem tiru je v presoji na vrhovnem sodišču, zato zakon ne more stopiti v veljavo, projektno podjetje 2TDK pa ne more prevzeti vloge investitorja. Cerar upa, da bo šla odločitev vrhovnega sodišča, kjer bo pričal tudi sam, v korist projekta.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in vodja projekta ter državni sekretar Jure Leben sta ob predstavitvi makete pojasnila, da gre za sodobno multimedijsko predstavitev, ki nudi vpogled v teren, preko katerega poteka trasa. Na ta način si bodo prebivalci lažje predstavljali, kaj želimo narediti, je dejal Leben.

Maketa bo v Kopru na ogled do 25. marca, nato pa se seli na Kongresni trg v Ljubljani.
Maketa bo v Kopru na ogled do 25. marca, nato pa se seli na Kongresni trg v Ljubljani. FOTO: Gregor Ravnik

Gašperšič je dodal, da si bodo lahko predstavljali tudi, kaj drugi tir pomeni v pridobitvah glede na povečane zmogljivosti pretovora tako za Luko Koper kot celotno povezavo med Koprom in Baltsko-jadranskim koridorjem.

Pomen drugega tira za logistiko in gospodarstvo sta izpostavila tudi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Maketa bo v Kopru na ogled do 25. marca, nato pa se seli na Kongresni trg v Ljubljani. Konec aprila bo maketa predstavljena tudi na TEN-T dnevih, ki jih Evropska komisija pripravlja v Ljubljani.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
12. 03. 2018 15.56
Ko bodo volitve, se vsi spomnimo, da je maketa 2.tir stala cca. 110.000 €. Dimenzija makete 5x2m.
Borec21
08. 03. 2018 15.40
+3
Cmerko drugi tir je strel v prazno. Nimaš pojma kaj mi v Sloveniji res rabimo ....drugi tir si naj zgradi kdor ga rabi sam v partnerstvu z drugimi..........in res je pokaj na univerzo če te bo še kdo resno jemal
ONniON
08. 03. 2018 14.22
+3
CERAR, ADIJO, PAKIRAJ, MI TE NE POTREBUJEMO !
ochi
08. 03. 2018 11.21
+3
vprašanje danes je, kje za vraga si bil včeraj?!
johanca123
07. 03. 2018 21.08
+14
Spoštovani premijer - logistični tokovi so šli že zdavnaj mimo, ti pa logike nikoli nisi niti imel, ker si bil in še vedno si navaden pravniški piflar
kure bedne
07. 03. 2018 21.27
+13
Pozabil si napisati-nesposoben pravniški piflar.
ochi
08. 03. 2018 11.25
+0
za ta denar bi lahko naredili že kakšno maglev progo, ki bi bila popolnoma avtomatizirana.