Slovenija

Avstrijci odločeni omejiti dotok migrantov, skrbijo jih statistike posilstev, umorov, trgovine z drogami

Ljubljana, 07. 09. 2016 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Premier Cerar opozarja, da bi ob morebitnem naslednjem begunskem valu in vnovičnem odprtju balkanske poti lahko izbruhnil tudi konflikt v regiji. Medtem pa državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic poudarja, da je Slovenija na morebitna tveganja v prihodnosti pripravljena, a se moramo zavedati, da 100-odstotne varnosti ni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po migrantski poti potovali tudi teroristi
    02:47
    Iz 24UR: Po migrantski poti potovali tudi teroristi
  • Iz 24UR ZVEČER: Skrajneži med begunci
    02:14
    Iz 24UR ZVEČER: Skrajneži med begunci
  • Iz 24UR ZVEČER: Zapiranje džungle
    02:24
    Iz 24UR ZVEČER: Zapiranje džungle
  • Iz 24UR ZVEČER: Šefic: Jemali smo prstne odtise, opravljali pogovore, ... a masa je bila resnično velika
    06:47
    Iz 24UR ZVEČER: Šefic: Jemali smo prstne odtise, opravljali pogovore, ... a masa je bila resnično velika
  • Iz 24UR ZVEČER: Šefic: Sodelovanje na migracijski poti je ključnega pomena
    02:54
    Iz 24UR ZVEČER: Šefic: Sodelovanje na migracijski poti je ključnega pomena

Policija je potrdila, da so napadalci na Pariz potovali tudi prek Slovenije. Ob tem je Matej Tonin, podpredsednik komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, za 24UR ZVEČER dejal, da so bili postopki na meji izvedeni površinsko in hitro. "Odvzelo se je zelo malo prstnih odtisov, slovenska policija ni vedela, kdo prečka mejo," je dodal. Ob tem pa opozoril, da so površno delali vsi, od Grčije do Srbije, in da so teroristi migracijski tok izkoristili, da so infiltrirali svoje borce. Šele ko se je zgodil teroristični napad, so rekonstruirali dogodke in ugotovili, da so teroristi potovali tudi skozi Slovenijo, pojasnjuje Tonin. "Lahko jih je še mnogo več, saj so si na meji izmišljevali osebne podatke, kontrola na meji pa je bila slaba." 

Makedonska meja
Makedonska meja FOTO: AP

Medtem pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic zavrača očitke in pravi, da so na meji jemali prstne odtise, slikali osebe, opravljali pogovore, preverjali po Interpolovih bazah. "A masa je bila resnično velika in delo je bilo izjemno zahtevno." Ob tem še poudarja, da je ministrstvo že lani opozarjalo, da bi lahko morebitni močnejši migracijski tok skozi Slovenijo izkoristile oziroma zlorabile osebe, ki nimajo poštenih namenov. 

Šefic opozarja, da se moramo zavedati, da 100-odstotne varnosti ni nikoli bilo in je tudi nikoli ne bo. Na morebitna tveganja v prihodnosti so pripravljeni. Eno tveganje predstavlja kopičenje migrantov v Srbiji. Drugo tveganje pa je sporazum EU–Turčija. Lahko se okrepijo tudi ilegalne migracije. "Za vse te opcije imamo pripravljene različne scenarije, na podlagi teh scenarijev pa različno intenzivne ukrepe – varnostne, organizacijske, tehnične. Zavedamo se te nevarnosti in temu primerno ukrepamo." Šefic ne izključuje prisotnosti policije, rezervne policije in slovenske vojske na meji. 

"Dokler se Evropa ne bo začela enotno obnašati, da je to naš skupni problem in da moramo skupaj zaščiti naše zunanje meje, do takrat ne bo rešitve," je v pogovoru dejal Tonin. Tudi Šefic poudarja, da je sodelovanje ključnega pomena, na celotni migracijski poti.

'Če bo znova odprta balkanska pot, bo v regiji nastal konflikt'

Slovenski premier Miro Cerar je v daljšem pogovoru za nemški časnik Die Welt opozoril, da bi ob morebitnem naslednjem begunskem valu in vnovičnem odprtju balkanske poti lahko izbruhnil tudi konflikt v regiji. 

"Zelo me veseli, da lahko rečem: 'Uspelo nam je, da smo ostali človeški.' Migrantov nismo le registrirali, ampak smo jim priskrbeli tudi zatočišče, hrano in medicinsko oskrbo. Poleg tega smo poskrbeli za varnost tako migrantov kot našega prebivalstva. Uspelo nam je upravljati migrantski tok, vendar ne vem, ali bi uspeli tako krizo še enkrat obvladati. Kot majhna država z le dvema milijonoma ljudi takih naporov vedno znova ne bomo zmogli," je dejal Cerar.

"Če bo znova odprta balkanska pot, bo v regiji nastal konflikt – tako v srednji Evropi kot na zahodnem Balkanu. Če bo prišlo preveč nezakonitih migrantov, bodo vse države zaprle svoje meje. To bo privedlo do sporov," je dejal Cerar in opozoril, da bi ta "učinek domin" močno škodoval tudi gospodarstvom in turizmu vseh vpletenih držav.

Ograja na madžarski meji
Ograja na madžarski meji FOTO: AP

'Narediti moramo vse, da preprečimo konflikte na Balkanu in razpad schengena'

Opozoril je tudi, da se Avstrija že pripravlja na zaprtje svojih meja. To bi se lahko zgodilo septembra, "ko si bo Avstrija zaželela". "Do zaprtja meja bi moralo priti na mejah schengenskega območja. Vendar to ni ideja držav tega območja. Zato moramo na zunanjih mejah narediti vse, da preprečimo konflikte na Balkanu in razpad schengena."

"Če nam tega problema migracij ne bo uspelo rešiti znotraj EU in skupaj z državami zahodnega Balkana, nimamo nobene skupne prihodnosti," je še opozoril slovenski premier.

Avstrijska vlada je dosegla dogovor o izredni azilni uredbi, na podlagi katere bodo, potem ko bo dosežena dogovorjena zgornja meja azilnih postopkov, prišlekom na meji otežili vlaganje prošenj za azil oz. jih tam ustavili. Uredba bo sedaj štiri tedne v presoji, v vladi na Dunaju pa ni soglasja o tem, kdaj točno naj stopi v veljavo.

Cerar meni, da Grčija ni storila dovolj

Kritiziral je Grčijo, ki pri prvem migrantskem valu in za zaščito zunanje schengenske meje ni storila dovolj, čeprav je za to dobila finančno podporo in pomoč v policistih. "Če Grčija še naprej ne bo kazala odgovornosti in solidarnosti, bomo preostali člani schengenskega območja zelo hitro pretehtali vse možnosti. Gre tudi za naš obstoj," je odgovoril na vprašanje, ali bo morda Grčija izključena iz schengena.

"To ne pomeni, da Evropa ne bo sprejela več nobenega begunca. Seveda bomo, to je naša humanitarna dolžnost. Vendar če jih bo prišlo preveč, nimamo dovolj kapacitet, da bi jih integrirali in bodo odrinjeni na rob družbe. Hkrati bo to tudi zelo velika obremenitev za naše državljane," je še dejal Cerar.

Povedal je, da Slovenija podpira makedonske policiste pri varovanju njihove meje, razmišlja pa tudi o podpori Bolgarije; o tem bo skušal prepričati tudi evropske kolege, je napovedal. "To sta državi, ki morata izvajati nadzor na meji, da bi preprečile nezakonite migracije. Pri tem bi morala vlogo odigrati tudi Evropska komisija," je prepričan.

Za časnik Welt je zagovarjal tudi nadaljnji obstoj žice na slovensko-hrvaški meji. "Ne zaradi migrantov, ampak hrvaške vlade, ki nam je begunce vedno znova poslala na različne konce na meji. Niso nam povedali, ne kje in ne kdaj," je dejal.

Avstrija grozi Madžarski s tožbo zaradi nesprejemanja azilantov

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je Madžarski zagrozil s tožbo na sodišču EU zaradi nespoštovanja dublinske uredbe in nesprejemanja prosilcev za azil, ki so v EU vstopili na Madžarskem. "Če države ali državne skupnosti nenehno kršijo pravo, potem morajo računati tudi na pravne posledice," je dejal Sobotka za avstrijski jutranjik Ö1.

Pri Evropski komisiji izjav Sobotke danes niso želeli komentirati. Pojasnili so le, da so glede izvajanja dublinske uredbe in vračanja prosilcev za azil v stiku z madžarskimi oblastmi.

Po dublinski uredbi je za obravnavo prošenj za azil pristojna tista članica EU, ki je vstopna država tega prosilca. Madžarska pa zavrača, da bi sprejela nazaj prosilce iz Avstrije, ker da so v EU vendarle prišli prek druge države članice EU - Grčije.

Vendar pa po odločitvi sodišča EU vračanje prosilcev za azil v Grčijo po dublinski uredbi ni možno, ker da razmere v tej državi za to zaenkrat niso primerne. Ta odločitev, da vračanje beguncev v Grčijo ni možna, velja še do januarja 2017, potem pa naj bi jo na željo notranjih ministrov Avstrije, Madžarske in tudi Nemčije spremenili.

Evropska komisija naj bi potemtakem Grčijo že kmalu uvrstila nazaj v "dublinsko družino", begunce pa naj bi bila sposobna ustrezno obravnavati že do konca leta.

V Grčiji sicer tovrstnim načrtom nasprotujejo. "Če pride 850.000 beguncev, potem vse skupaj nima nobenega smisla," je dejal grški minister za migracije Ioanis Muzalas.

Vendar pa tega v avstrijskem notranjem ministrstvu ne sprejemajo; Grčija bi morala spoštovati dublinsko uredbo, "ker je dobila tudi široko podporo iz EU za preskrbo beguncev," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva.

Pri Evropski komisiji izjav Sobotke danes niso želeli komentirati. Pojasnili so le, da so glede izvajanja dublinske uredbe in vračanja prosilcev za azil v stiku z madžarskimi oblastmi.

Kaj načrtuje Avstrija?

Avstrijska vlada je v torek zvečer dosegla dogovor o izredni azilni uredbi, na podlagi katere bodo, potem ko bo dosežena dogovorjena zgornja meja azilnih postopkov, prišlekom na meji otežili vlaganje prošenj za azil oz. jih tam ustavili. Uredba bo sedaj štiri tedne v presoji, v vladi na Dunaju pa ni soglasja o tem, kdaj točno naj stopi v veljavo.

Z izredno azilno uredbo oz. za zdaj njenim osnutkom se je vlada na Dunaju pripravila na morebiten nov pritisk beguncev na avstrijsko mejo. Avstrijska vlada je namreč prepričana, da obstaja nevarnost novega navala na avstrijsko mejo, kar da potrjujejo tudi mednarodna poročila.

V Libiji naj bi na odhod v Evropo čakalo milijon ljudi, v sosedah Sirije je skoraj pet milijonov sirskih beguncev, v Afganistanu pa obstaja potencialnih 1,5 milijonov migrantov, navedbe osnutka uredbe povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Osnutek je šel z današnjim dnem v štiritedensko presojo, po kateri ga bodo lahko še dopolnili. Do uveljavitve uredbe je tako zagotovo še nekaj tednov. Avstrija bi si lahko, ko bo uredba stopila v veljavo, nakopala pravne ukrepe, tudi na ravni EU.

Že danes jo je kritiziral Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). Kot je ocenil vodja UNHCR v Avstriji Christoph Pinter, bi uredba "predstavlja prelom tabuja in umik od zaščite beguncev". Pri UNHCR se ob tem bojijo tudi, da bi zgledu Avstrije lahko sledile druge evropske države.

Sicer pa tudi v veliki koaliciji socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP) na Dunaju ni soglasja o tem, kdaj naj se ta uredba uveljavi - ko bo dosežena za letos določena zgornja meja 37.500 azilnih postopkov, o kateri so v Avstriji dogovor dosegli že pred časom, ali pred tem.

Medtem ko sta socialdemokratski kancler Christian Kern in konservativni podkancler Reinhold Mitterlehner v torek govorila o tem, da uredbe ne bo pred doseženimi 37.500 azilnimi postopki, je notranji minister Wolfgang Sobotka, ki je tako kot podkancler član ÖVP, govoril o tem, da bi se morala uredba začeti izvajati čimprej.

Sobotka je v več intervjujih za avstrijske medije poudaril, da se "kancler preprosto moti", če misli, da bo uredba v veljavo stopila šele ob doseženih 37.500 azilnih postopkih. "Gasilski avto kupovati, ko že gori, nima prav veliko smisla," je bil slikovit notranji minister, ko je terjal, da se uredbo uveljavi čimprej.

Minister v kanclerjev uradu Thomas Drozda (SPÖ) je medtem pojasnjeval, da na vprašanje, kdaj bo uredba stopila v veljavo, ne more nihče odgovoriti natančno. Je pa jasno, da bosta ustrezna sklepa vlade in pristojnega odbora parlamenta sprejeta šele, ko bo meja 37.500 azilnih postopkov "v dogledni bližini", na spletu navaja časnik Kleine Zeitung.

Drozda je dodal, da so od začetka leta okoli 25.000 ljudem odprli azilni postopek, tedensko jim ga omogočijo še okoli 700. Najverjetneje se bo Avstrija "konec novembra ali decembra" znašla pred omenjeno zgornjo mejo, je ocenil.

Osnutek uredbe na devetih gosto tipkanih straneh našteva razloge, zaradi katerih je treba zajeziti vstop novih prišlekov v Avstrijo. Vlada na Dunaju v njem na prvem mestu izpostavlja grožnjo ohranjanju javnega reda in zagotavljanju varnosti v državi.

"Izjemno visok dotok prosilcev za azil predstavlja ogromen izziv za celotne varnostne razmere," piše v osnutku, ki to grožnjo pojasnjuje na več ravneh, tudi na primeru kriminala.

Ob tem našteva statistične podatke, med drugim, da je lani občutno naraslo število kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili prosilci za azil. Pri tem ne gre le za kraje ali delikte zaradi mamil, "temveč tudi za posilstva in umor", izpostavlja osnutek in hkrati omenja porast radikalizacije med zaporniki.

Dodaja tudi, da veliko število prosilcev za azil oblastem povzroča ogromne težave, saj med drugim ni več mogoče zagotavljati kakovosti azilnega postopka. Število odprtih azilnih postopkov se je od 31.338 v začetku leta 2015 v teku letošnjega leta več kot podvojilo, pojasnjuje osnutek.

Izpostavlja tudi pomanjkanje nastanitvenih kapacitet ob velikem dotoku azilantov, zaradi česar bi jih bilo treba naseljevati v velike objekte, ki pa so se izkazali za prostor z velikim potencialom izbruha konfliktov in napetosti.

Kot pomemben razlog za ustavitev dotoka prišlekov osnutek navaja tudi trg delovne sile, ki je zaradi odprtja za državljane iz novih članic EU že tako obremenjen. Izpostavlja tudi obremenitev zdravstvenega sektorja, preobremenjen bi lahko bil tudi šolski sistem.

Nenazadnje osnutek navaja tudi "izjemno veliko obremenitev" proračuna. Po ocenah naj bi letos stroški za področje azila znašali dve milijardi evrov.

Veljavnost izredne uredbe je glede na sedanji osnutek omejena na šest mesecev, obnoviti pa bi jo bilo mogoče še trikrat po pol leta.

Avstrija je lani sprejela rekordnih 90.000 prošenj za azil, begunska kriza pa bo verjetno precej vplivala tudi na rezultat ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev, v katerem se bosta 2. oktobra pomerila svobodnjak Norbert Hofer in neodvisni kandidat s podporo Zelenih Alexander van der Bellen.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (578)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enota NAprej
08. 09. 2016 11.51
+4
ŽE PREJ SO VRABCI ČIVKALI DA JE VSE SKUP ENA SMRDEČA UKANA,...KAKŠNA INTERGRACIJA, ŠE TI SE NISO INTERGRIRAL, KO BO PA ŠE VEČ NJIHOVIH TAM, SE PA NIKOL NE BODO......
ONniON
08. 09. 2016 11.39
+1
multikulturnost stane
rekasava
08. 09. 2016 09.00
+0
Cerar je ob prvem migrantskem navalu rekel, da je Slovenija ja lepa dežela in da je lepo, da si jo hočejo ogledat, ahahahahahahaha
srebrnibreg
08. 09. 2016 13.27
+3
In kaj je s tem narobe? Pridejo, vidijo in na vso srečo odidejo. Mi jim pa moramo pomagati, da čim prej odidejo.
provni
08. 09. 2016 08.27
+5
Konflikte je treba preprečite, kar terja nujno prepoved vstopa beguncev v Evropo, ker jih je že preveč. Sedaj so na vrsti bratske arabske države, da sprejmejo svoje muslimanske brate.
ROMELS
08. 09. 2016 08.06
+6
Avstrijci imajo jajca, slovenci pa uvožene predpise.
SEJBOBOL
07. 09. 2016 22.51
+36
Ob tem našteva statistične podatke, med drugim, da je lani občutno naraslo število kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili prosilci za azil. Pri tem ne gre le za kraje ali delikte zaradi mamil, "temveč tudi za posilstva in umor", izpostavlja osnutek in hkrati omenja porast radikalizacije med zaporniki.
SEJBOBOL
07. 09. 2016 22.53
+26
SEJBOBOL
07. 09. 2016 22.54
+22
več kot očitno jim uspeva kar so načrtovali ....
SEJBOBOL
07. 09. 2016 22.54
+15
več kot očitno jim uspeva kar so načrtovali ....
Adolph
08. 09. 2016 10.26
+0
Ga.Merkel je ostanek nemskega komunizma,ne pozabi,. . .
jakec1575
07. 09. 2016 22.44
+13
vsaka država lahko reši le toliko beguncev kolikor jih lahko. ni dolzna vec. Ni dolzna sicer 0, je pa lepo. Vse iz varnih držav, bi morali v prvem mesecu na čarterje, ladje, in domov. Mladoletni osebi se lahko v primeru tezkih deliktov po 15 letu sodi kot odrasli osebi. Vpliv javnih sodb bi naredilo precej miru. ce bi se zgodil pogrom s pozigi na ulicah pa samo izgon po hitrem postopku. kar opazam je predvsem pomanjkanje doslednosti pri izvajanju policijskih in sodnih pooblastil. Avstrija ima na voljo 50000 vojakov. Slovenija realno 2-3 tisoc. spet se bo turško vprašanje reševalo na območju stare vojne krajne. spet bodo glavni borci slovenski. zgodovina se ponavlja. bolje, da se cimprej pripravimo. slovenija realno lahko osrkbi do 20000 beguncev. Če stvari pobegnejo izpod kontrole bo potrebna splosna mobilizacija. to je realnost. se pa strinjam, da V evropa ne jemlje beguncev, ker jih tudi ni ustvarila. Ve se kdo je prodajal orozje v Sirijo. med drugim tudi malo Slovenija, sicer pa Hrvaška in Srbija največ. Od velikih pa britanci, Francozi ogromno, nemci tudi precej. za švicarje pa ne vem.
tony_abcde@yahoo.com
07. 09. 2016 22.12
+44
Niso vsi vojni begunci...za vojne begunce veljajo pravila po konvenciji ZN, za ekonomske migrante veljajo druga pravila. Arabci so pritisnili na Merklovo...
orcus
07. 09. 2016 22.49
+54
Ne gre se vec za begunce!!! Gre se za nacionalo varnost, za eksistenco!! Ce vdre v slo miljon beguncev bos ti begunec v lastni drzavi!
113113
07. 09. 2016 21.51
+57
Ma enostavno dokler se ta kalvarija ne konča. Vojsko in policijo na meje, tudi sam se pridružim. V vojski sem bil in uporabljal zadolženo puško!
omega _v6
07. 09. 2016 21.59
+53
Kaj ti to pomaga če pa Italjančki vsk teden pripeljejo na tisoče migrantov?! Nikoli ne bom razumel zakaj jih vozijo v Evropo in ne nazaj odkod so prišli??!
macro
07. 09. 2016 22.44
+11
to je tak adijo ja, mislim vsaj tiste, ki so iz vojnega območja, ajde.. trajalo bo pa tako dolgo dokler bo pot naprej odprta, ko pa več nebo bo pa problem in isto bo pri nas.. oziroma še slabše, italijani vsaj imajo policijo, vojsko, mafijo.. kaj pa mi ? en velik K od vsega.
orcus
07. 09. 2016 22.47
+23
Problem je kje bos sedaj dobil vojsko? Jaz sem ji denar , ki sem ga dobil kot pogodbeni rezervist vrnil, saj to ni vec drzava, ki sem jo bil pripravljen varovat. Mene je ta drzava skozi izkoriscala in mi lagala. Pa se denar mi je dozna! 20 let placevanja prispevkov za socijalno in zdravstveno varnost in pokojnino, ki jih ocitno ne bom nikoli imel moznost koristit. Ce bi bilo samo dvesto evrov na mesec, bi sedaj imel 50.000
omega _v6
07. 09. 2016 21.51
+76
Sedaj vam bom razkril zakaj Avstrijci NOČEJO več migrantov in bodo naredili vse,da le ti ostanejo v Sloveniji!! Napadi, spolni delikti in droge – to so najpogostejša kriminalna dejanja, za katere so bili v prvi polovici letošnjega leta obtoženi prosilci za azil. Teh je kar 11.158 od okoli 85 tisoč, kolikor jih je v Avstriji. Nikakor ne morem razumeti,da so doktori in inžinirji(po pisanju slovenskih medijev) tako nasilni do ljudi kateri jim nudijo vse potrebno za življenje!! Evropejci zavedati se moramo,da so nas voditelji evropskih držav IZDALI-prodali so nas islamu!!
AlternativeFacts
07. 09. 2016 22.01
-1
No to je del, ki pa ni tisti ta glavni vzrok, ker imajo ta kazniva dejanja tudi brez migrantov.....,najbolj jih je strah da bi jim jih Nemci začeli vračati, zato nočejo novih. Ker v tem primeru bi postali žep
omega _v6
07. 09. 2016 22.06
+18
skunkFU Ti nisem jasno napisal?? Ta kazniva dejanja so zagrešili zgol prosilci za azil in to v pol leta!! Seveda imajo še dodatno svoje prestopnike!!
AlternativeFacts
07. 09. 2016 22.22
-4
Ah pa smo spet tam. Seveda si jasno napisal, jaz sem ti samo napisal glavni vzrok zakaj se meja zapira....
Vse strokovnjak
07. 09. 2016 21.36
-66
Kaj vi cmarite, pa cvilite. V resnici nam do zdaj noben od beguncev in teroristov ni nič naredil in nam tudi ne bo. Noben nas niti v sanjah noče, nočejo ostat v naši nepomembni Sloveniji, niti slišali še niso zanjo. Mi smo samo eno koruzno polje ki ga morajo prečkati, da pridejo do bogatih dežel. Bati bi se morali predvsem nemci. Ampak ne vem kaj se mi tako ukvarjamo z njihovimi problemi.
dr.dare
07. 09. 2016 21.37
+13
ker slovenci živijo samo v sloveniji seveda...
orcus
07. 09. 2016 21.43
+36
Nihce ni rekel da zelijo tukaj bit, v Avstrijo ne bodo prisli. Avstrija ima nabornike, ima rezerviste, vsak je bil vojak, imajo sredstva! Zato bodo tu obticali!!
omega _v6
07. 09. 2016 21.45
+24
orcus Točno tako vendar nekateri tega nočejo razumeti!!
macro
07. 09. 2016 22.01
+24
to sem jaz izjavil že par mesecev pred prvim navalom, da ko jih bodo imeli Avstrijci dovolj smo mi naj... no zdaj se avstrijci že barikadirajo enim pa še ni potegnilo.. Ne vem, kaj si ti ljudje predstsavljajo, da boš prepotoval 5000 km pa ko ti pred nosom zaprejo vrata rekel ajd hebi ga pa šel domov, ali čakal v kletki katero varuje 20 policistov, da te bodo spustili naprej?? kako ste lahko eni tak zabiti? pa če naredi pisdarijo in ga vtaknemo v zapor mu je boljše kot v tistem šotoru ali pa v svoji državi... butalci.
macro
07. 09. 2016 22.05
+22
mislim koji nori folk živi v sloveniji.. problem je ker jih ne moremo fujtrat, niti jim ne moremo dela dat, naprej pa ne morejo.. ja kaj misliš da bo delal, če nima denarja???
macro
07. 09. 2016 22.19
+14
jabi@ pa daj mucni že z svojo glavo, tintaro gumjasto..pa se postavi v njegovo kožo.. državo so ti raz... pobašeš kaj maš, prečkaš veliko vodo, pešačiš ko zmešan, bratranca imaš v Nemčiji ki ima brezplačno oskrbo, evre, zdravstvo, denar itd..vzameš telefon in prebereš, da ne gre več naprej. fršlosen.. ti pa si ujet na neki meji.. ja kaj boš? al boš kidno preko pa ti bo on gori pomagal.. če pa ti nebo uspelo pa boš ven kidno iz kletke, ker neboš živel v kletki, torej brez denarja je jasno kaj sledi.. in če te na koncu še dajo za kako leto v zapor.. pa tolko boljše.. si vsaj na suhem.. no dadajmo še to, da te razjeda ker je tolikim pred tabo USPELO V ŽIVLJENJU,sledijo travme, pa še WIlkomen si dobo.. zdaj pa nič iz tega??? in takih je par tisoč v tej kletki.. z 20 policaji okrog..kaj maš lubenico namesto glave?
macro
07. 09. 2016 22.27
+8
aja pa dodaj še kakšnih 6 milijonov, ki se ne zaveda da se meja zapira. Pa vse tiste, ki živijo vAfriki v barakarskih naseljih in jih glas o Evropski Indiji Koromandiji ni dosegel...
ooResnicA
07. 09. 2016 21.33
+24
...ala vojska kanj čakate na žico granate vezat pa pehotne paštetke 100m+.....pa štrom v ograjo spustit..
ooResnicA
07. 09. 2016 21.34
+22
....saj vidite da je vlada šla v maloro.....za sebe ne vejo a so na luni al na marsu.....
dr.dare
07. 09. 2016 21.38
+3
Mačon
07. 09. 2016 21.27
+23
Pripravite se za zaprtje meje. Ostali gledajo samo nase. Če mi ne bomo isti, bomo najebali!!!
Mačon
07. 09. 2016 21.29
+29
A ja. Pa še to ... erdogan naj begunce odpelje od koder so prišli, naj jim da orožje in naj si pri borijo zemljo nazaj. Toliko jih je da bi morali pokončati vse pred seboj!
proofreader
07. 09. 2016 21.27
+14
Krokodile v Kolpo in Sotlo.
orcus
07. 09. 2016 21.13
+51
V Turciji je bilo lani 1,7 miljona begucev. Sedaj je stevilka bistveno vecja. Ko bo Erdogan sel na vojaski pohod po Siriji, bo nad Evropo spustil begunce. Kje mislite, da se bodo ustavili??? Grcija? Makedonija? Srbija, Hrvaska?? Vsi jih bodo spustili cez , prvi odpor bo na Avstrijski meji!!!! In ko bo tukaj pol miljona beguncev, bodo na vasem dvoriscu, kuhinji, v spalnici. Vsak cetrti v slo bo begunec! Koga boste klicali?? Policijo? Vojsko? Cerarja?
Mačon
07. 09. 2016 21.30
+23
Mačon
07. 09. 2016 21.31
+19
Cerar ne bo imel časa ker jim bo kuhal kosilo, šel po zdravila v lekarno, ... potem jih bo pa še pokril v spalnici da jih ne bo zeblo
Mačon
07. 09. 2016 21.34
+7
Bojan-F
07. 09. 2016 21.44
+0
NiVzdevka76
07. 09. 2016 21.08
-5
Kam bodo šli po vojni? So zaničevani....
dr.dare
07. 09. 2016 21.07
+26
a dol ni nobene drzave? sam vprašam...
rekasava
08. 09. 2016 08.57
+1
dzek.the.ripper
07. 09. 2016 21.02
+53
Čudno, naši mediji so cel čas povdarjali, da gre za ljudi, ki bodo prinesli nova znanja, se bodo integrirali in bodo kulturno obogatili ta "zaplankani" kontinent. Šokiran sem.
Bojan-F
07. 09. 2016 21.43
+2
Nasi ravno ne, nemski in italijanski pa se ta teden.
ALEXS7
07. 09. 2016 20.44
+54
Jaz ne razimem te slo politike. Ce bodo zadeve eskalirale nujno poslat vojsko z tanki na mejo. Slovenske moske pa vpoklicati na mejo in braniti slovesko zemljo in slovence. Potrebujemo odlocno politiko brez cmeranja.
big_foot
07. 09. 2016 20.48
+30
kero vojsko? To kar imamo ni dovolj, naborništva ni se pravi mularija niti ne ve kaj delat z pokalicami. Velika večina moje generacije ki smo služili vojsko je pa že tako debelih in neokretnih da itak ne bi bilo kaj dosti koristi od njih... Kdo bo šel potem na mejo?
Orcan
07. 09. 2016 21.10
+27
jaz grem lahko, pa magar z vilam, na to sm navajen...
Leteci23
07. 09. 2016 21.16
+22
Bo treba počasi kaj izpod skednja potegnit
orcus
07. 09. 2016 21.17
+3
macro
07. 09. 2016 21.34
+1
ja saj mogoče zato pa vaja.. da se ljudje ne prestrašijo.. je bolj humano ko te na hitro pokončajo kot da se matraš.. logika jaka.
saturnsky23 saturnsky23
07. 09. 2016 20.42
+8
Prav kmalu se bo pokazalo, da v Šenčurju in okolici, se je zgodil prvi upor, prvo partizanstvo, brez Stanovnikov, ki so (tudi tokrat potegnili rep med noge) in pobegnili v hosto.šenčurci8upajmo9, da bodo upravičeni do "borčevskih".
AlternativeFacts
07. 09. 2016 20.56
-4
tam se ni nič zgodilo...no ja, edino populizem najslabše vrste....
saturnsky23 saturnsky23
07. 09. 2016 21.02
+9
Pokazali so Slovenski obraz. pokazali so kaj hočemo, kaj nočemo, takim kot si ti, protislovencem.
AlternativeFacts
07. 09. 2016 21.06
-7
Ah saturnski, smo videli po TV, kako se slovenec matra z nemščino......ne ti men bajke in povesti o šentflorjancih.....
deathbite
07. 09. 2016 21.33
-3
štrekeljc
07. 09. 2016 21.55
+3
saturnsky, če je bil pa tisto slovenski obraz... In za nameček, slovenski je pridevnik in Slovenci ga pišem z malo začetnico. Odakle si, saturnsky?