Slovenija

VIDEO: Cerar ostaja na čelu SMC: Z volilno tekmo se bo vedno bolj izkazala razlika med našim opravljenim delom in praznimi obljubami drugih

Maribor, 10. 03. 2018 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/K.P./Ti.Š.
Komentarji
744

Premier Miro Cerar je stari novi predsednik stranke SMC. V javnem glasovanju ga je kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov. "Delati dobro pomeni delati za javno dobro," je izpostavil Cerar in obljubil, da bo začeto delo v dobrobit državljanov iz prvega mandata opravil do konca. Nepovabljen je na kongres prišel tudi begunec Ahmad Šami, ki je Cerarja želel opozoriti na svoj položaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kongres podprl Cerarja
    03:09
    Iz 24UR: Kongres podprl Cerarja
  • Iz 24UR: Kako bodo sindikalni pritiski vplivali na uspeh stranke na volitvah?
    01:38
    Iz 24UR: Kako bodo sindikalni pritiski vplivali na uspeh stranke na volitvah?
  • Kongres stranke SMC
    01:24
    Kongres stranke SMC
  • Alenka Bratušek o vzrokih za obisk kongresa SMC: Družijo nas iste politične vrednote
    01:12
    Alenka Bratušek o vzrokih za obisk kongresa SMC: Družijo nas iste politične vrednote
  • Evropska komisarka Violeta Bulc: Upam, da ljudje prepoznavajo napredek in pomembno vlogo, ki jo SMC igra v političnem prostoru
    00:49
    Evropska komisarka Violeta Bulc: Upam, da ljudje prepoznavajo napredek in pomembno vlogo, ki jo SMC igra v političnem prostoru
  • Ahmad Šami na kogresu stranke SMC Cerarja želel opozoriti na svoj položaj
    01:12
    Ahmad Šami na kogresu stranke SMC Cerarja želel opozoriti na svoj položaj

Člani kongresa SMC v Mariboru so svojemu prvemu predsedniku Miru Cerarju podelili še en mandat za vodenje stranke, ki jo bo popeljal tudi na junijske državnozborske volitve. Cerarja je v javnem glasovanju kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov.

Miro Cerar je dobil še en mandat na čelu SMC.
Miro Cerar je dobil še en mandat na čelu SMC. FOTO: Anže Božič

Člani SMC so na kongresu 'Bolje za vse' potrjevali strankin volilni program za obdobje 2018–2022. Načrt dela zajema 175 ukrepov na 21 področjih. Predsednik stranke Miro Cerar je v nagovoru poudaril, da želi v drugem mandatu na čelu stranke začeto delo opraviti do konca. "Prvi mandat smo državo potegnili iz krize, jo normalizirali in stabilizirali, pognali v tek, da bi lahko v drugem mandatu dobrobiti stabilnega gospodarskega napredka in družbene blaginje enakopravno delili med ljudi. Delo je treba opraviti do konca!" je dejal in izrazil obžalovanje, da so, ko je šlo državi navzdol, ljudje kazali s prstom nanje, zdaj, ko se stanje popravlja, pa so kritiki tiho.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cerar je pred kandidaturo dejal, da verjame, da ima zaupanje Stranke SMC zaradi uspešnih dejanj, ki so že za njimi, v prihodnosti pa bi rad dosegel, da bi rezultate njihovega dela še bolj čutili najšibkejši člani družbe. "Delati dobro pomeni delati za javno dobro," je izpostavil in še: "Z volilno tekmo se bo vedno bolj izkazala razlika med našim opravljenim delom in praznimi obljubami drugih.

"Slovenija si v neenotni Evropi, obdana z obročem novega desnega populizma, zasluži svobodomiselno, napredno vlado. Kandidiram za predsednika Stranke SMC, da skupaj Slovenijo ohranimo v centru aktualnih evropskih tokov in jo moderniziramo po vzoru naprednih držav," je v svojem govoru še sklenil stari-novi predsednik SMC.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ne potrebujemo posebne kampanje, dejanja govorijo sama zase'

Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica stranke Simona Kustec Lipicer je pred kongresom dejala, da njihova stranka vsa štiri leta intenzivno dela, in verjame, da ne potrebujejo dodatne posebne volilne kampanje, ker rezultati že govorijo sami zase. Ključno pa je, da bodo za volitve predstavili program, ki je razvojni program za državo za naslednjih deset let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na kongresu so bili prisotni vsi poslanci, ministri in delegati stranke, skupno 379 članov, manjkala pa sta zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je zbolela, in notranja ministrica Vesna Gyorkos Žnidar, poroča naš novinar Anže Božič, ki kongres SMC spremlja v živo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med vidnimi strankarskimi funkcionarji je bila tudi evropska komisarka Violeta Bulc. Kongresa se je udeležila še evropska poslanka iz vrst Alde Angelika Mlinar, sicer koroška Slovenka, od slovenskih politikov pa je kot gostja na kongresu tudi poslanka Alenka Bratušek.

Na kongres stranke je prišel tudi Ahmad Šami, ki je želel Cerarja opozoriti na svoj položaj. Sprejela ga je vodja poslancev Simona Kustec Lipicer in mu dejala, da o njegovi usodi odločajo državni organi, ne stranka.

Kot je povedala Bratuškova, jih s SMC družijo iste socialno-liberalne vrednote, pripadajo tudi isti evropski stranki. Prepričana je, da bo Slovenija tudi po volitvah dobila levosredinsko vlado in bo zadovoljna, če jo bo vodila socialno-liberalna stranka. Na vprašanje povezovanja pred volitvami je povedala, da bi bilo zelo dobro, če bi se na levi sredi znali dogovoriti. Kot kaže, za zdaj te možnosti ni in bo njena stranka šla na volitve s svojo listo.

V političnem prostoru še niso rekli zadnje

Podpredsednik stranke in predsednik DZ Milan Brglez je pred začetkom kongresa dejal, da se zaveda, da marsičesa niso uspeli dokončati in da je marsikaj še treba narediti, zato tudi vztrajajo v slovenski politiki. "Vedno sem bil odprt za kritiko. Danes pa je predvsem pomembno, da bo energija naših članov usmerjena na najboljši način za dosego čim boljših rezultatov," je še poudaril Brglez.

Na vprašanje, zakaj se ni odločil kandidirati kot protikandidat Cerarju, je Brglez odvrnil, da zato, ker ni prav, da bi po štirih letih vodenja nekdo drug prevzel vodenje stranke. "Tako se ne delajo stvari v neki urejeni stranki, kot je naša in ki omogoča različne poglede na številne vprašanja. S tem dokazuje, da je mogoče biti pluralen tudi znotraj stranke," je dodal. Brglez tudi pričakuje, da bo ostal podpredsednik.

Kongres sprejel volilni program stranke Bolje za vse

Člani kongresa so potrdili tudi program dela za prihodnja štiri leta. Program, ki so ga poimenovali 'Bolje za vse', po besedah vodje programske konference Aleksandra Kešeljevića obsega 175 ukrepov na 21 področjih in v njem, kot trdi, ni nerealnih obljub.

Slovenija, kot jo vidi SMC v načrtu za njeno prihodnost, je pravična, digitalna, zelena, zdrava in varna država, v kateri bo življenje boljše za vse.

Kešeljević je v predstavitvi izpostavil, da je tokratni program v primerjavi s tistim pred štirimi leti bistveno bolj konkreten, kar izhaja tudi iz njihove izkušnje in poznavanja sistema. Pri oblikovanju programa so se po njegovih navedbah navezali na Strategijo razvoja Slovenije 2030, osnovne vrednote stranke ter na okoljske in družbene izzive, ki danes temeljno preoblikujejo svet.

V razpravi o programu, ki so ga člani kongresa potrdili z enim vzdržanim glasom, je bilo slišati nekaj kritik in vprašanja glede izzivov na področju šolstva, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Eden od razpravljavcev je denimo opozoril, da pogreša opredelitev vrednot, pri čemer je izpostavil področje šolstva, ki da se preveč osredotoča zgolj na podajanje znanj, premalo pa je govora o vzgoji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (744)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
12. 03. 2018 19.53
-2
Njegovi so spet kradli.
krtofl
12. 03. 2018 19.29
+2
joj...spet težave okol tira....
staridida
12. 03. 2018 17.18
+2
Cmerko-Zdaj in nikoli neč-đabe kongres....
ServerAUTOMATIC
12. 03. 2018 14.45
+1
Cmerko upam, da ti bodo ženske pobrale ves denar katerega si ne zaslužiš.
xanalist
12. 03. 2018 14.42
+2
rešil je samo sebe..samo v njegovem mandatu se mu je plača povečala za 500e(anomalije)..anomalije se pa pri ljudeh ki so na minimalcu pa ne popravijo...to je problem Slovenije..elita(politiki,zdravniki,šolniki itd)živijo zelo lepo na račun države..Cmerar in Mramor(izmislil dodatke za prisotnost)ko končajo z politiko se lepo vrnejo v šolostvo kjer lepo mutijo dalje za lep denar..zato pa ne bomo nikoli dočakali šolske reforme(in druge)ker nočejo pljuvati v lastno skledo..odkar smo samostojni je večina politikov prišla iz šolskega sektorja(kjer se je večina dokazala kot nesposobna)potem se pa lepo vrnejo v skorumpiran(tko kot večina vsega v slo)sistem šolstva in nam svojo nesposobnost lepo prodajajo dalje
BUONcaffee
12. 03. 2018 13.58
-1
Cmerko plačaj mi dopust v Dubaju, pa bom volil zate.
krtofl
12. 03. 2018 14.07
-2
Transformerji
12. 03. 2018 13.36
+0
Delati dobro pomeni delati za javno dobro: pa se je z državnim avionom s prijatelji odpeljal na tekmo v Francijo . Hvala Cerar za eno od tvojih tako imenovanih pozitivnih dejanj! Tudi to je bilo za narodov blagor.
BUONcaffee
12. 03. 2018 13.03
+3
SMC gre v zgodovino?????
staridida
12. 03. 2018 13.09
+6
krtofl
12. 03. 2018 14.08
+1
ServerAUTOMATIC
12. 03. 2018 12.16
+5
Kdo mu je napisal govor?????
wolfterier
12. 03. 2018 16.44
+1
Bojan-F
12. 03. 2018 11.29
-2
Ker Desnemu sektorju, gurujem komuniciranja in zagovornikom Kaosa gredo dejstva nekoliko tezje v glavo, kratek opomnik: - servisiranje javnega dolga je povprecno 12-krat nizje kot jeseni 2012. Bilo je tudi 23-krat nizje. Je ponovno nizje kot italijanskega in (kar je presenecenje) precej nizje od ceskega - javni dolg se tudi v absolutnih stevilkah znizuje - prihodki od obdavcitev se v absolutnih stevilkah znizujejo. Z upostevanjem inflacije so bili ti prihodki leta 2008 za 25 % visji - Vlada se z javniki pogaja mnogo ostreje kot npr. vlada Jansa 1, ko so emisarji pocepnili pred vsako zahtevo in dolgorocno povzrocili neskladja in obremenitev proracuna - Vlada je zaustavila nizanje proracunskih sredstev za vojsko, ki se je zacelo leta 2008 ... "K rebalansu proračuna, ki bo imel 69,4 milijona evrov presežka, bo največ, 30 milijonov evrov, prispeval Mors, ki bo imel manj sredstev za naložbe." - ta Vlada ni vzrok stanja v solstvu, vojski in zdravstvu ... absurd je, da disfunkcionalna skupna SDS poskusa jadrati na tem, ker racuna na spomin zlate ribice med (njenimi) volilci ...
Bojan-F
12. 03. 2018 11.33
-5
... ce pa pogledam samo zdravstvo ... ga. ministrica je na udaru z vseh strani ... zelo verjetno je ga. ministrica stopila na zulj marsikomu in dregnila v bistvene probleme ... zato za njo en velik + (plus).
Bojan-F
12. 03. 2018 13.37
+2
... ha, ha, ha, ha, ... guruji kot macki okrog vrele kase.
ServerAUTOMATIC
12. 03. 2018 10.21
+7
Cerar kot tak se požvižga za državo. On se briga zase, svojo plačo in ugodonosti katerete mu nudi ta služba. Vse kar je povedal je mislil zase!
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 20.21
-1
Cmerarja čaka štrajk učiteljev. Odlični rezultat je dosegel!
mallonge
11. 03. 2018 20.29
+6
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 19.32
+4
Njegovi ministri so se že vrnili iz Dubaja????
mallonge
11. 03. 2018 19.37
+5
Ker ne zdržijo brez so si pač povabili ahmada v goste.................
mallonge
11. 03. 2018 19.05
+11
Cerar je dosegel, da noben sistem v državi ne deluje več. Zdravstvo - krah, vojska - krah, šolstvo - šrajki. sodstvo - nesposobno in koruptivno, javna uprava - štrajki in nedelo.................
Brakedirt
11. 03. 2018 19.51
-7
mallonge
11. 03. 2018 19.54
+8
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 18.10
+5
Pod njim so še vojaki ostali bosi.
Brakedirt
11. 03. 2018 18.13
-2
on bo dokoncal mandat, vas nesposobne je pa narod brcnil iz oblasti se pred koncem.
mallonge
11. 03. 2018 19.15
+6
on je pač potomec petokolonašev in je svoj del posla sicer z zamudo dobro opravil.
staridida
12. 03. 2018 07.10
-2
Do sedaj je še edino Janševa vlada zdržala cel mandat....
krtofl
12. 03. 2018 14.09
-3
aja....zato je črnač jokal v parlamentu...
wolfterier
12. 03. 2018 16.46
+2
Ne narod,plačani razgrajači,ki jih je financiral SD !
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 17.48
+2
Cerar slabo si gospodaril.
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 17.32
-3
Mirko ni sposoben povedati dva stavka ne da mu bi kdo napisal tekst.
mallonge
11. 03. 2018 19.16
+6
Diškor
11. 03. 2018 17.25
+9
Poglejte si posnetek, še Ahmad ga kritizira, pravi, da je slaba vlada, da nič za ljudi ne dela, ha,ha,ha, še ilegalec ga šinfa
mallonge
11. 03. 2018 19.17
+0
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 17.19
+5
Dokler bo Cerar vodil državo bo katastrofa!
MrKrmar
11. 03. 2018 17.03
+6
V posmeh Slovencem in pravni državi pa pripeljejo Ahmada. Tako podlo se iz nas še norčujejo.
MrKrmar
11. 03. 2018 17.05
+3
Ahmad je postal razvajen, parlament, kongres stranke, verjetno si želi še kakšno vilo za svoj domek.
mallonge
11. 03. 2018 17.07
-9
Tako pač dojemajo intelekt. To je daleč najmanj razumska stranka v zgodovini samostojne Slovenije.
ServerAUTOMATIC
11. 03. 2018 17.17
-1
Lisjak hoče kak poceni glas dobit na ta račun.