Slovenija

Cerar: Vlada se uspešno spopada z izzivi in ostaja v trenutni sestavi

Ljubljana, 01. 02. 2016 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je na delovnem posvetu ovrednotila svoje delo. Cerar je dejal, da se vlada uspešno spopada z izzivi, tako da ostaja v trenutni sestavi. Ključno vodilo pri nadaljnjem delu je po njegovih besedah boljši standard ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Miro Cerar še naprej zaupa ministrom
    01:57
    Iz 24UR: Miro Cerar še naprej zaupa ministrom
  • Iz SVETA: Ocena ministrov
    02:14
    Iz SVETA: Ocena ministrov
  • Iz SVETA: Cerar: Slovenci smo preveč črnogledi, čeprav gre naši državi vedno bolje
    00:53
    Iz SVETA: Cerar: Slovenci smo preveč črnogledi, čeprav gre naši državi vedno bolje
Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Člani vlade so se na čelu s premierjem Mirom Cerarjem sestali na delovnem posvetu, na katerem so ovrednotili svoje delo in začrtali prioritete. 

Cerar je dejal, da se vlada uspešno spopada z izzivi, tako da ostaja v trenutni sestavi. Kot je pojasnil, njihovo temeljno vodilo ostaja, da zagotavljajo politično stabilnost in z njo omogočajo vse procese, ki jih vlada vodi v okviru koalicijskega sporazuma.

Na nekatere pomisleke ob njegovi odločitvi, da se kljub odkritim nepravilnostim pri nekaterih ministrih ni odločil za zamenjavo v vladi, je odgovoril, da je doslej vsakega ministra v bran vzel premišljeno. "Zavedam se, da v takem primeru tudi sam prevzemam odgovornost za takšno odločitev. Ampak jaz nisem šel v politiko, zato da se bom izogibal odgovornosti," je poudaril.

Na vprašanje, ali bodo razkrite nepravilnosti med člani vlade vplivale na pogajanja s socialnimi partnerji, je odgovoril, da kljub napakam delajo transparentno, in poudaril, da so bile te nepravilnosti že prej, a se niso razkrile. "To smo razkrili ravno mi. Mislim, da je to ravno prispevek k očiščenju družbe, da delamo nek napredek," je dejal.

Poudaril je tudi, da sta minister za finance Dušan Mramor in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič v primeru neupravičeno izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost napake priznala, obžalovala, sredstva pa so bila vrnjena, prav tako pa gre za ministra, ki delata dobro.

Neko zaupanje javnosti v vlado je po Cerarjevih navedbah zagotovo predpogoj, da lahko vlada učinkovito in legitimno deluje. "Ocenjujem, da smo absolutno na pravi poti in da je tudi javno mnenje kljub upadu zaupanja še vedno na tisti ravni, da lahko mirno in legitimno opravljamo svoje delo," je dejal.

Kaj jih čaka?

Osrednje vodilo vlade pri določanju prioritet ministrstev je po njegovih besedah to, da se v letošnjem letu nadalje izboljša življenjski standard ljudi. Poudaril je, da tudi v letošnjem letu vlado čakajo številni izzivi, med njimi begunska kriza, kako izboljšati kvaliteto življenja in konkurenčnost gospodarstva, kako zmanjšati sodne zaostanke. Dodal je, da je vlada tudi okoljsko naravnana. 

Na področju gospodarstva bodo nadaljevali z vsemi ukrepi, ki izboljšujejo konkurenčnost slovenskega gospodarstva. ''Treba je privabiti tuje investitorje, omogočiti slovenskim podjetjem, da dobro delujejo,'' je dejal in dodal, da je treba nadaljevati s procesom privatizacije. Omenil je tudi davčno reformo in spremembo delovne zakonodaje. 

Sam pa je danes med drugim posebej izpostavil migracije, ki po njegovih besedah postavljajo pred Slovenijo vsaj tri velike izzive - v luči humanitarnosti, solidarnosti in tudi zagotavljanja varnosti. Kot je dejal, je Slovenija kot tranzitna država izjemno obremenjena, a smo doslej z begunci uspeli ves čas ravnati humanitarno.

Cerar je dejal, da smo Slovenci preveč črnogledi, zato je podal nekaj podatkov, kako na našo državo gledajo v tujini. 

Podpora vladi je zelo nizko. Cerar je dejal, da je normalno, da je vlada pod pritiski in kritikami. Pritiske in kritike spremljajo in če so utemeljene, stvari tudi popravijo. Dodal je, da so nekatere kritike neupravičene in spomnil na nekatere afere preteklih vlad. 

Za Erjavca premierjeva odločitev o ohranitvi vladne ekipe pričakovana

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je odločitev premierja, da vlada delo nadaljuje v obstoječi ministrski zasedbi, pričakoval. Kot je dejal, bo DeSUS še naprej konstruktiven člen vlade, saj si ne želijo politične krize. Tudi z uresničevanjem koalicijskega sporazuma so za zdaj zadovoljni.

Po zadnjih javnomnenjskih anketah je sicer podpora vladi strmo padla in so vlado zadnje mesece pretresale afere - najbolj sta bila zaradi neupravičenega prejemanja dodatkov za stalno pripravljenost na fakulteti na udaru minister za finance Mramor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. A jima je Cerar stopil v bran.

Predsednik vlade je očitno zadovoljen z delom ministrov, tudi tistih stranke DeSUS, je povedal prvak DeSUS. Se pa Erjavcu zdi mogoče, da bo Cerar čez čas ponovno opravil posvet in ocenil, ali bo ministrsko ekipo ohranil vse do konca mandata.

Na posvetu, vsaj v delu, ki se ga je udeležil tudi Erjavec, so po njegovih besedah sicer povečini obravnavali delo ministrov, ne pa afer, s katerimi se je v minulih tednih ukvarjala javnost.

V DeSUS si sicer želijo, da bi vlada uspela izpolniti cilje, ki si jih je zastavila, da bi se torej povečalo blagostanje v državi. Se pa država sooča z velikimi izzivi, je poudaril Erjavec ter med njimi izpostavil migracijsko krizo in prihodnjo ekonomsko sliko v EU. "Vemo, da recimo nekateri azijski trgi nimajo rezultatov, ki bi si jih želeli," je opomnil.

Ne glede na vse to Erjavec upa, da bo Slovenija ohranjala gospodarsko rast. Med ključnimi projekti za dodaten zagon slovenskega gospodarstva pa je omenil gradnjo drugega tira.

Židan: Cerar naj ima za vse enaka merila

Po današnjem srečanju je izjavo za medije dal le minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter prvak SD Dejan Židan. Pojasnil je, da so imeli dolgo razpravo. Ministri so po njegovih besedah predstavili svoje prioritete in pojasnili, kako so zadovoljni z realizacijo prioritet v lanskem letu, predsednik vlade pa je razgrnil prioritete vlade kot celote v letošnjem letu.

Na vprašanje, ali so v SD zadovoljni z odločitvami premierja, zlasti ob tem, ko je zaščitil finančnega ministra Dušana Mramorja, je Židan ponovil, da je mnenje o tej odločitvi Cerarju že povedal v zaprtem krogu. Prošnja SD predsedniku vlade pa je, da ima enaka merila za vse člane vlade, je ponovno poudaril Židan.

Poročila o svojem delu in prioritetah so ministri Cerarju posredovali pisno, v minulem tednu pa je s člani vlade opravil tudi individualne pogovore.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1006)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PredsednikPepe
03. 02. 2016 13.33
-1
Vlada bo načelno kmalu padla, vsaj upamo lahko, da bo tako.
Berdem
03. 02. 2016 12.54
+1
Vsaj rekel bi lahko, da je denar za stalno pripra ljenost bil napaka. Njegova načelnost, ki jo je obljubil pred volitvami pa je močno načeta. Erjavec dela napake, za katere ne odgovarja, saj enostavno zagrozi z izstopom.
Peter Golob 1
03. 02. 2016 10.31
Dr. Cerar pravi, da je vsakega ministra vzel v bran premišljeno in da prevzema odgovornost za tako odločitev. Torej naš "etični" profesor in ustavni pravnik dr. Cerar, ki bi lahko kot premier prekinil Erjavčevo naklepno kršitev temeljnih človekovih pravic iz ratificirane Konvencije ILO št. 87, to Erjavčevo ravnanje premišljeno podpira in za to sprejema odgovornost. Čas bi že bil, da bi poslanci zaščitili vladavino prava in vložili ustavno obtožbo po 119. členu Ustave RS. NPU pa naj že začne enkrat opravljati svoje poslanstvo.
Korintos73
02. 02. 2016 20.33
-1
Bi Cerar kaj povedal o 9 milijonih, ki jih bo Slovenija plačala EU zaradi nesposobnega Židana ?
yyyyxxxx
02. 02. 2016 19.17
-1
on je zguba ki je pred volitvami na veliko obljubljal fer vladanje sedaj pa ima okrog sebe karla ki bi ga vtopil v žlici vode, mramorja ki.............................................. v glavnem okrog sebe ima same poštenjake . vsaj tako on misli, ampak misliti pomeni nč znati.PO MOJE LAHKO ZAČNE PAKIRATI KOVČKE, SAJ JE POGRNO NA CELI LINIJI . SPLOH SI NE UPA UDARIT PO MIZI IN NEKAJ PAMETNREGA POVEDAT- ŠE BABA SI VEČ UPA.GLAVNO DA JE POVEDAL DA JE SLOVENEC IN NE JAMRA, UPS NI POVEDAL KER NI UPAL JE NAPISAL KO OTROCI V ŠOLI.
kure bedne
02. 02. 2016 16.46
+2
Verjetno ni bolj butastega folka v vesolju, kot smo Slovenci. Gledamo, kako nam "kvazi" politiki uničujejo življenje MI PA NIČ. Samo gledamo in NIČ od NIČ. Če smo janeza skenclali bomo še tega cmerarja. Mokre sanje?
proletarec1
02. 02. 2016 16.14
+2
TA VLADA JE ŽE POGORELA!!!!!! KLJUB DOBRI PRIPRAVLJENOSTI.
kokošnjak
02. 02. 2016 13.38
+8
Stvarno se cerarjeva vlada uspešno spopada kako si razdeliti dodatke da bi ministri živeli bolje za državljanje mu je pa prav malo mar. Drugače briga ga za slovence sami ste krivi če ste me volili pa me nebi.
mallonge
02. 02. 2016 13.31
+8
Upam, da bomo gledali, kako Mramor brani svoj žep.
kokošnjak
02. 02. 2016 13.39
+3
Ne more ga braniti, ker je raztrgan in mu vse pade ven.
prašek
02. 02. 2016 13.22
-11
Vlada se uspešno spopada z izzivi !!!!!!!
IlluminatiAllSeeingEye01
02. 02. 2016 13.34
+15
In ti izzivi so? Uničevanje in plenjenje Slovenskega naroda?
mijavci
02. 02. 2016 13.17
+8
Država se uspešno spopada sama z sabo, ko se bo morala spopasti z nami ne vem če bo šlo tko gladko.
slayer2
02. 02. 2016 13.19
+3
prašek
02. 02. 2016 13.20
-5
To je zadnja stvar , ki bi kogarkoli skrbela !
giovanni2
02. 02. 2016 13.14
+9
Cerar, lahko te je sram.
prašek
02. 02. 2016 13.20
-4
kokošnjak
02. 02. 2016 13.39
+5
ooResnicA
02. 02. 2016 11.44
+10
... provladni mediji, da ne zapišem vladna trobila, so zadnje dni ustvarjali umeten vtis o tem, kako predsednik vlade Cerar skrbno preverja delo vseh ministrov. Umetno ustvarjena dilema je bila tudi medijsko vprašanje ali bo Cerar katero od ministric ali katerega od ministrov zamenjal ali ne. Ministrice in ministri so pisali in Cerarju pošiljali nekakšna poročila o svojem delu. Le kdo med njimi bi v takem poročilu kritiziral svoje delo? Nihče. Prav zato je Cerar v nadaljevanju »skrbno« prebiral te pisne samohvale ministric in ministrov. Medijski cirkus pač, namenjen medijski rehabilitaciji Cerarja, ki mu je ugled hudo padel po nekaj medijskih fijaskih. Saj se še spomnite »Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve« in »Peace, ljubav, bok« (Mir, ljubezen zbogom). Če k temu dodamo še, sicer pregovorno slabe ankete, ki javno mnenje največkrat ustvarjajo in ne merijo, po katerih je ugled vlade in ministrov strmoglavil, potem smo v nenavadni situaciji. Imamo »dobro vlado« in »slabe« ljudi, ki vlade pač ne »razumejo«.
SDS_je_poden
02. 02. 2016 11.23
-5
Sami desničarji na portalu, pol se pa hvalijo, kako oni delajo in levičarji lenuharijo.... bahahah....
ficfiric 1
02. 02. 2016 15.09
To se tud jst sprasujem...razumem levake ki lezijo in socialo vlecejo..druzga dela nimajo....sam kako potem ti desni gospodarstveniki dobijo cas tolk komentirat kar naprej...ce stalno delajo...
LOPOVIGOTOVISTE
02. 02. 2016 10.38
+9
24 ur TI PLUSI IN MINUSI VAM PA NEKAM NE DELAJO DOBRO PRITISNEM PLUS PA BELEŽI MINUS... A TO NAMERNO POČNETE?
ooResnicA
02. 02. 2016 10.37
+0
....če vrjameš v smrkce....hihihihi
askralj
02. 02. 2016 10.08
+3
Kje so službe, kje so podjetja, ves čas novi davki in oni kradejo brez posledic. Da bi vsaj podarili vse v eu ne trebalo je dol na balkan bojo plače in zaposleni tudi temu primerni. In sedaj smo v stanju ko si srečen če ti delodajalec na obroke plačuje ker v vrsti čakajo drugi.
vertex
02. 02. 2016 10.50
+3
služba lidl,hofer,spar,bauhaus.....kar kupiš gre njim,kaj podarjaš balkanu? nič , podjetje moraš odpreti sam,a misliš da angela in obama sama odpirata podjetja? eni ste še v socializmu
askralj
02. 02. 2016 10.58
+5
Koliko dobiš plačo v hoferu, kake so pravice tam in kake v Mercatorju hočeš to primerjat. V Mercatorju se vsak boji za službo vsi so tiho plačilna nedisciplina in izrinja se naše izdelke ki se nadomestijo z hrvaškimi ne mi govorit pravljic iz preteklosti. Odpri oči poglej kam se Slovenci množično selimo le zakaj ne na jug?!
kraljicavesolja
02. 02. 2016 11.10
-1
vertex
02. 02. 2016 11.11
+2
ja povej kakšna je plača v hoferu in kakšna v mercatorju? v hoferu in drugih tujih trgovinah so slovenski izdelki že izrinjeni,v mercatorju jih je zaenkrat največ,ne piši pravljic o dobrodelnih severnjakih,v trgovini v italiji,avstriji ne najdeš enega slovenskega izdelka,briga jih za nas,mi pa veselo kupujemo njihove izdelke
askralj
02. 02. 2016 11.44
+5
Plače vsak vidi že ko dobi reklamo. Pravih slovenskih izdelkov pa tak več ni ker smo jim vse pošenkali. Sedaj proba vlada na silo rešit še te dobavitelje da rešuje tuš ker drugače se tak vse sesuje...Statistika kdo se k nam priseli in kdo se kam izseli pove vse. Zakaj bi šel v Bosno delat za polovično plačo če v avstriji dobim vsaj dvojno?! Zakaj nas tam cenijo tu pa ne očitno le nismo mi krivi ampak sistem ki je usmerjen balkansko. Ta vlada nas je pahnila v totalno bedo
vertex
02. 02. 2016 12.20
+3
za svoj poklic bi dobil v avstrijo 20% višjo plačo,sem se zanimal,ta vlada nas je pahnila v bedo?katera vlada nam je zvišala plače?nobena ,ne pričakuj od katerekoli vlade kakšnega profita
ficfiric 1
02. 02. 2016 15.13
"Vertex.....to se pa strinjam...le katera vlada je dala vec ljudem????...se od nobene nisem mel nic...sam se je pa tako fajn kregat kdo je levak pa kdo desnak da sploh ni vazno kaj pocnejo...vazn da tulim kar tulijo ostali ki bi resil vse v enem dnevu...;-)
LOPOVIGOTOVISTE
02. 02. 2016 10.07
+6
DRAVLJANI SMO PRISILJENI REŠEVAT DRŽAVO Z VIŠJIMI DAVKI PO ZASLUGU SKRUMPIRANE POLITIKE, KATERA NE STISNE TISTIH KATERI SO DRŽAVO POKRADLI Z HONORARJI, NAGRADAMI itd... DRŽAVI IN PRISKLEDNIKOM KAŽE BOLJŠE MEDTEM KO STE NAROD DOBESEDNO OROPALI Z DAVKI IN MARSIKOGA SPRAVILI POD PRAG REVŠČINE. TAKA VLADA JEMLJE DOSTOJANSTVO SLEVENSKEMU NARODU... POVZROČA BES IN NEMIR MED LJUDSTVOM ... TO NI VEČ DRŽAVA VSEH DRŽAVLJANOV AMPAK SUŽENJSTVO DRŽAVNE ELITE KATERA SI LASTI DRŽAVO !!
zulj001
02. 02. 2016 10.02
+11
Vse kaže ,da g.Cerar še ni slišal za star slovenski pregovor :"vsak cigan svojega konja hvali". Standard uspešno dviguje posameznikom in elitam ,narod je pa vedno bolj reven ,kaj je z bančno luknjo, sodstvo pod Klemenčičem uspešno blokira vsako preiskavo v bankah ,še več te odgovorne ljudi postavlja na vodilne položaje v SDH-ju, DUTB-ju itd. Še malo pa bomo brez gat...............
ONniON
02. 02. 2016 09.57
+6
cerarjeva vlada je podenj od podna,nimam komentarja , stanje je še veliko slabše kot leta 2012 ko so huligani podirali takratno desno vlado, važno da ste dobili vaše na oblast
SDS_je_poden
02. 02. 2016 10.06
-4
Takrat smo imel huligana na oblasti. Ne pozabi.
ONniON
02. 02. 2016 10.11
+2
huligani so združena levica, anarhisti, socialni demokrati,komunisti pa ne bom se prerekal, volili ste jih pa imejte jih, rezultati so temu primerni
SDS_je_poden
02. 02. 2016 10.17
+0
TolarTolarTolar: Veš, na tistih protestih smo bili tudi navadni državljani, ki nam je bilo dovolj laži, groženj, deljenja in nenehnega izrednega stanja. Če tako vlada svoji stranki in se mu pustijo, potem naj bo tako, državljanom pa ne bo vladal nikoli več. Sploh ker je grozil z uporabo vojske in policije nad državljani, ki se niso strinjali z njegovo politiko. To NI DEMOKRATIČNO ampak čisti DIKTATORSKI prijemi.
korintos13
02. 02. 2016 10.25
+4
Za Pravično družbo :) Ja, smo slišali, kakšni državljani ste bili na tistih mitingih :) Paraziti in plačanci. In kje so slišal, da se vlade menjajo z mitingi ? Aha, na levici :))
SDS_je_poden
02. 02. 2016 11.19
+2
korintos13: A to ti je Janez povedal, da smo bili taki tam? Dej ne bluzi. Vlade pa se menjajo VSAKIČ, ko se ljudjem to zdi primerno. In za janezka je bil res skrajni čas, da se je speljal....