Slovenija

Državni sekretar Cerarju skoraj odnesel slogan. Je sklepal, da napis ne spada na posvet?

Ljubljana, 19. 01. 2016 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Cerar razburja s svojim sloganom, da je Slovenec, ki ne jamra, ampak išče rešitve. Mogoče pa želi zgolj preusmeriti pozornost stran od pravega problema – spornega izplačevanja dodatkov. Njegov napis je zmotil tudi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, ki je želel napis odstraniti, a ga je Cerar hitro ustavil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Cerar razburja z napisom
    01:58
    Iz 24UR ZVEČER: Cerar razburja z napisom
  • Cerar skoraj ostal brez napisa
    00:41
    Cerar skoraj ostal brez napisa
  • Iz 24UR: Cerarjev slogan
    02:44
    Iz 24UR: Cerarjev slogan
  • Iz 24UR ZVEČER: O Cerarjevem obnašanju
    10:56
    Iz 24UR ZVEČER: O Cerarjevem obnašanju

"Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve," je sporočilo, ki ga Slovenkam in Slovencem sporoča slovenski premier Miro Cerar. Premier je omenjeni napis prinesel na novinarsko konferenco, na kateri je razpravljal o reševanju vprašanja beguncev kot tudi o ponujenem odstopu finančnega ministra Mramorja. Je pa napis že nekaj ur pred tem pokazal javnosti na posvetu o zavrženi hrani, kjer je prišlo celo do manjšega 'incidenta'. 

Sekretar želel napis odstraniti. Cerar: Kaj je s tem narobe? To sem jaz dal

Cerar je svoj novi slogan javnosti prvič pokazal včeraj dopoldan na posvetu z naslovom Za Slovenijo brez zavržene hrane, ki ga je priredila vlada v sodelovanju z različnimi organizacijami. Na mizi pred Cerarjem je bil list s sloganom, kar pa je očitno zmotilo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika, ki je očitno presodil, da list in slogan ne spadata tja, zato ga je želel umakniti. Premier je državnega sekretarja takoj opozoril in ga vprašal: "Kaj je s tem narobe?" Nato je sekretarju pojasnil, da je list dal na mizo sam. Sekretar se mu je opravičil, Cerar je opravičilo sprejel in posvet se je lahko nadaljeval.

Miro Cerar in državni sekretar Tadej Slapnik, ki je skoraj odnesel napis predsedniku vlade.
Miro Cerar in državni sekretar Tadej Slapnik, ki je skoraj odnesel napis predsedniku vlade. FOTO: POP TV

Napis premierja Cerarja je sprožil burno razpravo. Glede napisa je premier sicer dejal: "To, kar sem zapisal in postavil tu pred vas, in postavil sem zato, ker želim, da to vidijo tudi Slovenke in Slovenci, je naša prihodnost. Če bomo takšni, če bomo v tej smeri šli, imamo prihodnost. Hkrati imam to tudi na drugi strani, da lahko to tudi sam prebiram, kajti tudi sam kdaj kaj pojamram, kar ni dobro in tako tudi sebe opominjam, da moram iskati rešitve."

Urad predsednika vlade: premier nikoli ni imel namena kogarkoli žaliti

Iz urada predsednika vlade so danes sporočili, da se je za napis premier odločil sam. Kot so zapisali, "se premier zaveda, da je način sporočanja manj običajen, vendar je poziv k naravnanosti iskanja rešitev in konstruktivni kritiki ne glede na neobičajen komunikacijski kanal njegov lasten poziv prebivalkam in prebivalcem Slovenije, da ob vseh težavah, ki so se nakopičile v naši državi, lahko čisto vsak od nas ne glede na dejavnost, ki jo opravlja, pripomore k boljšemu življenju v naši državi."

Premier Miro Cerar je ponosen na svoj napis.
Premier Miro Cerar je ponosen na svoj napis. FOTO: POP TV
V uradu poudarjajo, da Cerar nikoli ni imel namena kogarkoli žaliti. "Nasprotno, v pozivu h konstruktivnemu delovanju v slovenski družbi je nakazal na povezavo med Slovencem, državljanom, ki je aktiven, pozitivno naravnan in išče rešitve za nastale težave, torej med lastnostjo, za katero je prepričan, da je lastna Slovenkam in Slovencem navkljub pregovornemu 'slovenskem jamranju'," so zapisali. 

Cerar ne jamra, pač pa razburja. Rešitve (za Mramorja) pa nima

Sporočilo, čeprav kratko, je sprožilo plaz kritik, med katerimi je bilo tudi nekaj pohval, številni pa se sprašujejo, ali ni želel Cerar s tem le preusmeriti pozornosti od problemov. Glede na odmevnost njegove izjave bi lahko celo rekli, da mu je uspelo.

Morda premier res ne jamra, a se glede rešitev spreneveda. Ponujenega odstopa ni sprejel. Še več. Kljub dejstvu, da si je finančni minister Dušan Mramor izplačeval sporni dodatek za stalno pripravljenost, je Cerar ocenil, da lahko Mramorju še vedno zaupa, prav tako bi odstop ministra lahko škodoval interesom Slovenije, je prepričan predsednik vlade. 

Novak: Cerar izgubil občutek za realnost

Strokovnjak za politični marketing Božidar Novak je za 24UR ZVEČER dejal, da je Cerar izgubil občutek za realnost. "Ima pa predsednik vlade probleme, ker sledi dva kontradiktorna cilja. Prvi cilj je, kako ohraniti finančnega ministra, da mu ne kradejo proračuna. Drugi cilj je, kako ohraniti verodostojnost vlade," pravi Novak.

Komunikacijska strateginja Patricija Šašek poudarja, da težave premierja Cerarja niso komunikacijske narave. "Gre za niz zamujenih političnih potez, ki so rezultirale v ostrih kritikah javnosti in so nanj upravičeno zgrmele v medijskem plazu minulega tedna. Ponujeni odstop finančnega ministra je etična poteza ministra in hkrati eksistenčni problem celotne vlade, ne le Cerarja. Slovenec, ki ne jamra in išče rešitve, bi moral to tudi pokazati v svojem nastopu." Šaškova dodaja, da lahko govorimo o slabo izbranem pristopu k kriznem komuniciranju. In to ne prvič. "Celo sam premier se javno brani s takšnimi argumenti. Torej jamra in ne ponuja nobenih rešitev."

Filozof in politični analitik Igor Pribac je bil bolj prizanesljiv do premierja. "Premier nas doslej na kaj takega ni navadil. Držal se je profesorskih navad. Sam to razumem kot prelom s profesorsko držo in vstop v čevlje politika. Mislim, da je to znak, da je komunikacijsko dozorel, kar je bila njegova šibka točka," pravi Pribac.

Twitter eksplodiral

Odzivi na Twitterju niso tako zelo prizanesljivi. Nekateri so se iz celotne zadeve pošalili, drugi Cerarju sporočajo, da je lahko moralizirati, če imaš vsega dovolj. Je pa veliko tviterašev upalo, da je vse skupaj le slaba šala na Cerarjev račun in da gre za fotomontažo. Nekaj tvitov.

'Moraliziral' že v novoletnem nagovoru

Je pa premier Cerar moraliziral tudi v letošnjem novoletnem nagovoru državljanom, ko je izpostavil še eno od lastnosti, ki se ne pritiče Slovenkam in Slovencem. "Vsi vemo, da je Slovenija v marsičem bogata dežela. Toda njeno največje bogastvo smo mi sami, ljudje – vendar le pod enim pogojem: če to res hočemo. In naj vam povem svoje mnenje: če tega nočemo, potem za nas ni prihodnosti. Zato si nehajmo stalno metati polena pod noge ter začnimo delati in sodelovati za našo prihodnost in za prihodnost naših otrok," je svoj nagovor zaključil premier.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (570)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
20. 01. 2016 16.30
-1
kam se je izgubu najboljši pravnik v Sloveniji?
LopovCmerar
20. 01. 2016 12.51
-4
Cerar je že zgodovina. Zanima nas novo ime. Murglpalček že ima kaj nagledano ?
Stjepans
20. 01. 2016 17.44
Butast komentar! Kaj imajo s tem "murgle"?
Shark51
20. 01. 2016 12.20
+0
Kdor laže tudi krade, to ste pa vi G. Cerar
srebrnibreg
20. 01. 2016 12.24
-1
vstajnik1941
20. 01. 2016 12.25
+0
cmer?ek5
20. 01. 2016 12.47
+0
Na psihiatrijo z njim drugače bo še večja škoda,,,to že otroci govorijo..!!!
LopovCmerar
20. 01. 2016 12.47
-1
Izogibanje plačila davkov. Posli z državo po družinskih povezavah. Dovolj ?
Transformerji
20. 01. 2016 11.44
+1
Včeraj pozno zvečer se gledal na RTV 1 pogovor s predsednikom Cerarjem. Malo jezen je glede Mramorja odgovoril, da se gre samo za 45.000 evrov, se pa nihče več ne sekira za pokradene milijone in milijarde. Pri tem je omenil tudi TEŠ 6, sedaj so s tem sami problemi, kdo pa je pri tem sodeloval, se pa ve. Res je, to vsi semo, ki redno spremljamo dogajanje in kraje v Sloveniji. Torej ima prav. Tako lahko pomisliš samo na to: isti ljudje, velike kraje višjih, srednje kraje srednjih in male kraje malih. Sodišča so pa podrejena političnemu sistemu. Zagotovil je, da se ne bo več kradlo. Bomo videli.....
PS2Xministri
20. 01. 2016 11.47
+2
DarthSidious
20. 01. 2016 11.42
+0
Moje mnenje: Sodeč iz izkušenj(službe in izven službe) ima predsednik vlade zelo prav. Nič ne naredimo stokamo pa ves čas kaj nam ni prav. Se pa mora tudi sam predsednik vlade zavedat, da mora on in njegova vlada ter seveda poslanci sami pri sebi razčistit in biti zgled nam državljanom da jim sploh lahko še zaupamo. Tako pa gledamo samo kreganje in prelaganj krivd, kadrovanja.....za nas ki smo jih volili pa ne obračajo pozornosti. In najboljši so tisti ki so glasni in sploh kaj komentirajo a na volitve ne hodijo in referendume. Take je potrebno zakonsko kaznovat in jim kak euro iz trr dol povleči. Ker če te država prosi, da nekaj glasuješ in pomagaš k nečemu in ji ti ne daš tega...potem kaj pričakuješ da bo vsakič tebe država poslušala???
TheMafiaDon
20. 01. 2016 11.38
-1
bo Cmerar letel iz vlade že naslednji teden in ima Milan pripravljenega že novega mandatarja, ki bo po naključju zmagal????
srebrnibreg
20. 01. 2016 12.23
+2
LopovCmerar
20. 01. 2016 12.49
-2
Srebrnimehki :) 25 ste komaj zbrali, pa ste morali JJ zapreti in kupiti 571 novinarjev :)(
azimuth001
20. 01. 2016 11.05
+2
“Nismo si znali predstavljati, da nam bodo lastni plenilci razvrednotili težko pridobljeno državo in uničevali našo lastno nacionalno substanco. V veliki, daleč preveliki meri smo postali družba kraje in laži. Družba nezaupanja. Družba manipulacij. Tako naša stranka nastaja kot povsem nova in neodvisna politična moč, ki nikomur nič ne dolguje – razen Sloveniji in Slovencem, če nam bodo zaupali vodenje države, ” je nedavno izjavil Miro Cerar.
azimuth001
20. 01. 2016 11.06
+3
DRUŽBA KRAJE IN LAŽI - TO KAR SEDAJ PODPIRATE
Vakcinar
20. 01. 2016 10.36
+1
Zakaj se politiki ne zenotijo, kot npr. znastveniki in rešijo nek problem. Cerar lahko spoka, vendar bo za njim prišel drug capin in tako v nedogled. To farso je potrebno zaključiti in preiti na kakšen bolj sodoben način vodenja.
kam_to_pelje
20. 01. 2016 10.53
+3
Imamo problem. Zgodba se pojavlja vse od samega začetka. Saj so nekateri posamezniki dejansko verjeli v boljši in pravičen jutri. Toda na žalost so jih izpodrinili oz. izločili koritniško komolčarji kot sta npr. brata Podobnik in vsi njima podobni. Tisti zaslužni so počasi postali odvečni in moteči. Umaknjeni iz prizorišča v pozabo. Danes o njih ne govori nihče. Č4eprav bi morali vsi. V naši državi imamo ogromno potenciala ki zaradi takih komolčarjev odhajajo v tujino in si gradijo kariero tam. Ter so tam tudi zelo cenjeni. Mi pa tu financiramo in v redimo
Uporabnik487511
20. 01. 2016 10.36
+2
Janšo volim bmk, samo da bo zid na meji.
Absolutist 1
20. 01. 2016 10.26
+5
Predsednik vlade,notorični lažnivec in bruhalec sovražnosti do drugače mislečih.Tudi on je odličen,s takimi ocenami je na javni TV prepričeval prepričane.Svugde magla oko nas,lepa popevka.
murinar
20. 01. 2016 10.15
+7
SMC-ju sem dal glas a so me izneverili! Cerar je obljubljal ,Klemenčič -ne bojo več možne pritožbe na pritožbo...,Pobrali bomo pokradeno in ostala leporečja za neumni narod ! Nasedel sem v dobri veri ,da se bo res spremenilo! No iz dežja pod kap! hrvati non stop izkoriščajo si podrejajo naše bedake in nič se ne spremeni .V bodoče volim Janšo pa čeravno nisem privrženec skrajne desnice (sredine) ,bojo vsaj Slovenijo bolj varovali (kulturno ) a ekonomsko bo isto! Hlapčki-izdajalčki! Me zanima koliko tujcev je v Sloveniji brez dovoljenja za bivanje? Kriminal
kam_to_pelje
20. 01. 2016 10.21
+4
Tudi Janša ni pravi naslov. Tudi pri njem se je dogajalo svašta. Sedaj ko je na opozicijski strani sere po vladi. Upravičeno seveda. Toda ko je bil na oblasti je imel tudi podobno četico ministrov za seboj. Le da so bili dosti bolj nedostopni novinarjem. Tako da so info. o umazanijah zelo težko pronicale ven. Njegov sistem je nadgrajen socialističnemu v kaki vzhodno evropski državi. Je pa usmerjen v kapitalizem in to ga je enkrat vrglo iz položaja. Saj je dejansko spravil narod na cesto s svojim načinom vladanja. Torej imamo še kako opcijo?? saj so trenutno vsi z združeno levico vred produkt iste firme z istim ciljem. Vladati kolikor dolgo se pač da in med tem zase in svoje narediti čimvečji dobiček na račun ljudstva.
murinar
20. 01. 2016 10.39
+3
In kako naprej ,da se vsaj malo na bolje obrne? Koga volit? Mislim ,da je Janša spregledal napake ,katere je naredil! V bodoče naša žlahta ,družina in znanci glas Janši!
kam_to_pelje
20. 01. 2016 10.47
-1
Janša ni nič spregledal. Saj spet počne neumnosti kot je formiranje nacionalne garde. Kar naj bi ustanovila stranka SDS. SEdaj ali pa ko pride na oblast. Ta garda naj bi bila sestavljena iz njegovih somišljenikov oz. njemu zvstih podanikov. On jer ekstremist in to za državo ne pomeni nič dobrega. Nekaj podobnega je Hitelr počel v 30 letih prejšnjega stoletja. Nekje je potrebno potegnit črto. in tudi JJ ni dobra opcija. v bistvu država potrebuje dejansko nov koncept sistema z jasno zapisanimi pravili igre ter sankcijami za neupoštevanje le teh. Ter garnituro, ki ji ne bo prioriteta samonagrajevanje za gretej in prdenje v obložene stole. Pač pa jim bo prioriteta državo in njene prebivalce popeljati v uspešen in zadvoljiv jutri. Za to potrebujemo ne del janše in en del nekoga ki ga še nimamo. Janšev del bi bil tisiti ki bi znal postvit pravila, drugi del pa tisit ki bi bil do naroda pošten. Nagrajen bi bil pa s tem da bi ga nagrajevalo delo samo z rezultati ,ki bi jih občutil tudi v obliki financ na svojem računi v okviru postavljenih pravil seveda.
murinar
20. 01. 2016 11.01
+2
Se strinjam a že predolgo izbiramo iščemo a v ozadju se ropa uničuje ,kultura propada ,teritorij se krči .20 let teh kriminalnih dejanj je pa preveč! Same obljube a vse slabše ! Banke so izropali oboji! Levica sigurno ni dala denarja Zvonu 1 in 2 ,kakor jankoviču in ostalim levinm ne desnica! Pri TEŠ -u so oboji .Pri prodaji orožja oboji ,le da je janša malo več pobral ...Poštenega ne najdeš z svečo ob belem dnevu! To se je toleriralo in postalo praksa a perkiniti pa noče nobena stran,kajti vsaka si misli ,če ne bomo mi bojo oni ko pridejo na oblast! In to je začaran krog -menagerji -stranke -sodstvo = roparji (mafija) ,uničevalci naroda!
kam_to_pelje
20. 01. 2016 10.07
+5
Sem slovenec in imam rešitev. Spoka naj kufre in odide s položaja. Prav tako naj s seboj odpelje svoj ministrski zborček. Ob tem pa naj pripravijo celotno poročilo o svojem premoženju in poslovanju zadnjih 10 let. Na podlagi preiskave pa naj se pripravijo na pačilo neupravičenih poslov ter pravično obdavčenje premoženja, ki ga bo neodvisna oblast terjala od njih. Za moje pojme smo imeli še najbolj pravično in demokratično obdobje v letih 60- 88. Slovencem ni manjkalo nič. Saj še danes uživamo drobtinice tistega kar je narodu uspelo zgraditi. Brez večjih vlaganj v obnovo. Kar je bilo zgrajeno po letu 91. Jew potrebno non stop obnavljati dokapitalizirati oz. vlagati. pa še vedno ne funkcionira. Sedaj me desničarji lahko začnete pljuvat. toda dejstva držijo. Kapitalizem delavcem ni prinesel nič dobrega. Politika pa leva in desna izvirata iz ene same stranke in takratnih političnih struj. Sedaj pa imamo samo še nadgradnjo s pridihom argentinskega načina vladanja. Od koder ga je v Slovenijo uvozil gospod pokojni Andrej Bajuk. Pod pokroviteljstvom gospoda JIJ.
S56EM
20. 01. 2016 10.30
+0
Neokapitalizem, ki ga imamo v Sloveniji ni sprejemljiv
ULT0P40
20. 01. 2016 09.54
+13
Pošteni ljudje v naši državi ne jamramo,ampak živimo od svojega poštenega dela.Država nam pobere ogromno dohodka,da lahko razni profesorji in podobni v javni upravi preko dodatkov,ki se norčujejo iz davkoplačevalcev polnijo svoje račune.Seveda po vsej logiki Cerar ne more biti drugačen,saj izhaja iz te srenje,da to tolerira. Žal mi je ,da sem volil SMC.Še en velik nateg volilcev glede moralnoetičnih standardov,ki so kar naenkrat izpuhteli neznanokam.
kam_to_pelje
20. 01. 2016 10.54
+1
vicom
20. 01. 2016 09.51
+12
Citiram Korija in me je prav nasmejal ko sem ga poslušal po radiju. Rekel je,... SLOVENEC SEM, JAMRAM, IMAM ZAKAJ,... IŠČEM REŠITEV - NOVEGA PREMIERA !
wolfterier
20. 01. 2016 09.56
+7
Koji državni sekretar,bog pomagaj !Ali je on vspostavil zvezo z Zagrebom,božček...
PS2Xministri
20. 01. 2016 09.39
+7
Da lahko delaš od sam sebe be-D--aka moreš bit najmanj DR.
prevalanar
20. 01. 2016 09.20
+15
Jaz sem že dlje časa SLOVENEC, kot predsednik in do sedaj nisem jamral, sedaj ko pa imamo takšno vlado pa sem primoran jamrati. Nehajte briti norcev iz nas. Predsednik je dejal, da se je Mramor opravičil in prevzel odgovornost - vsem zapornikom priporočam, da se opravičijo in prevzamejo odgovornost, pa jih bodo izpustili. NE MR BASAT....
S56EM
20. 01. 2016 09.12
+18
List z sloganom »Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve«, ki ga je imel pred seboj predsednik vlade, bi lahko državljani razumeli tako, da »ne jamraj ampak se znajdi«, kot se je znašel finančni minister, ko je na ekonomski fakulteti z izplačili za pripravljenost na delo obšel varčevalni zakon.
S56EM
20. 01. 2016 09.21
+15
Naprej pa lahko razmišljamo tako. Slovenci plačujte davke in živite z minimalno plačo, da si bo lahko Elita lahko izplačevala visoke plače in dodatke.
nesposobnež
20. 01. 2016 08.45
+19
Na posvet ne spada niti CERAR, kaj šele slogan!
enakostzavse
20. 01. 2016 08.43
-11
Se spomnim še bolj bolanega slogana:"janez janša, politični zapornik!" In to je pisal kriminalec, kateri še danes sedi v parlamentu. Cerarjev slogan pa se mi zdi čisto v redu. Verjetno vas, kritike tega, najbolj moti napis"Ne jamram" in napis "Iščem rešitve". Ker tega ne razumete in samo jamrate in podpirate staro, pokvarjeno , partijo sdsa.
Raspunin777
20. 01. 2016 08.46
+3
Ostakl sem brez besed. Ni vredno komentarja.
enakostzavse
20. 01. 2016 08.51
-4
Ti kar ostakli brez besed, je itak boljše kot da si delaš sramoto.
S56EM
20. 01. 2016 09.28
+12
enakostzavse. Že psevdonim imaš narobe glede na to kar pišeš. Ne morem, da ti ne napišem da si butelj.
DEVIL 72
20. 01. 2016 08.40
+16
daj idi ze ven iz tote vlade daj stolcek kateremu bolj pametnemu be..k. najslabsa vlada doslej
enakostzavse
20. 01. 2016 08.43
+0
?ira?ira
20. 01. 2016 09.18
+2
wolfterier
20. 01. 2016 09.58
+1
Zoki je hotel biti mandatar,pa mu ni uspelo.Naj bo vsaj minister,nje.