Slovenija

Cerar poudaril nujnost dobrega sodelovanja s Hrvaško pri begunski krizi

Dobova, 01. 01. 2016 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Miro Cerar je obiskal sprejemni center v Dobovi in nastanitveni center v Šentilju. Kot je dejal, se lahko begunski val kmalu zelo okrepi in poudaril, da je za obvladovanje tega nujno dobro sodelovanje s Hrvaško. Žičnata ograja zato za zdaj ostaja, saj se mora Slovenija pripraviti tudi na bolj zahtevne scenarije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premier najprej voščil brezdomcem
    02:05
    Iz 24UR: Premier najprej voščil brezdomcem
  • Iz SVETA: Cerar: Pokazati moramo več volje
    00:25
    Iz SVETA: Cerar: Pokazati moramo več volje

Premier Miro Cerar je ob robu današnjega obiska sprejemnega centra v Dobovi opozoril, da se lahko begunski val kmalu zelo okrepi. Tehnične ovire so zato nujne, pravi. Poudaril je nujnost dobrega sodelovanja s Hrvaško pri begunski krizi. Takoj ko bo mogoče, se bo z veseljem srečal z novim hrvaškim premierjem in z njim spregovoril tudi o tem.

"Moramo biti hvaležni vsem, ki skrbno in humanitarno uravnavajo begunski val. Policija, vojska, prostovoljci, humanitarni in zdravstveni delavci preprečujejo, da bi bili z begunsko problematiko obremenjeni še drugi v Sloveniji," je opozoril premier Cerar.

Vendar pa si morata po njegovih besedah tako vlada kot tudi celotna Evropa prizadevati, da na zunanjih mejah EU ne bo težav. Opozoril je, da si v Evropo želi po balkanski poti priti več milijonov migrantov. Naj se nasprotniki žične ograje spomnijo, kako je bilo takrat, ko je ni bilo in ko so iz sosednje države pošiljali begunce razpršeno in nenadzorovano, je pozval.

V nekaj mesecih lahko po njegovih besedah znova pride do velikega vala migrantov, na kar se je treba resno pripraviti. Slovenija se mora pripraviti tudi na bolj zahtevne scenarije, je opozoril.

V Slovenijo je od 16. oktobra 2015 do danes do 18. ure vstopilo 380.610 migrantov, od tega samo danes 2006. Državo jih je do danes do 18. ure zapustilo 367.756, od tega samo danes 1566, so sporočili s policije.V sprejemnem centru Dobova Livarna je bilo danes ob 18. uri 1112 beguncev, v centru za tujce v Postojni pa 75.

Hkrati pa si po njegovem zagotovilu skupaj z drugimi evropskimi državami prizadevajo za rešitev migrantske krize. Če bo uspelo in bo Slovenija lahko odstranila ovire, ki so sicer začasne, bo, kot je dejal, "najbolj vesel človek".

Dokler pa obstaja nevarnost, da se množice migrantov razpršijo po območju, je odgovoren, da Sloveniji zagotovi varnost in učinkovito uravnavanje begunskega toka, je dodal.

Zagotovil je, da se bo z veseljem srečal z novim hrvaškim predsednikom vlade, takoj ko bo to mogoče. Med osrednjimi temami bo tudi sodelovanje pri migrantski problematiki.

Po njegovih besedah je sodelovanje sicer boljše. Še vedno pa je premalo sprotnega obveščanja in dogovarjanja, kdaj in kako bodo begunce z vlaki pripeljali v Slovenijo. Če bodo druge države, zlasti Avstrija in Nemčija, zaostrovale vstop na svojih mejah, bo zaostrovanje sorazmerno tudi na slovenski strani. Glede na to je pomembno, da Hrvaška sodeluje s Slovenijo, je pojasnil.

Dokler pa ni zagotovil za to, mora Slovenija narediti vse, da zaščiti schengensko mejo ter varnost ljudi in premoženja. Prav tako ne sme dovoliti, da se na njenem območju pojavijo varnostni problemi, je dejal premier Cerar.

Cerar ocenjuje, da je bilo leto 2015 za Slovenijo uspešno 

Državljankam in državljanom je zaželel veliko zdravja v letu 2016. Kot predsednik vlade si želi, da bi bilo več delovnih mest, več zaposlitev, več priložnosti za mlade in starejše.

Lansko leto se je po njegovih besedah izkazalo kot uspešno leto, zdaj pa je treba pozitivne trende, denimo v gospodarstvu in na socialnem področju, nadgraditi. Na zdravstvenem področju so lani odprli devet urgentnih centrov, zdaj bo odprt še 10., je spomnil. Nekaj ključnih sprememb v zdravstvu, po katerih bo zdravstveni sistem bolj učinkovit, je že pripravljenih, je dejal. Želi si tudi, da bi bilo več uspešnih projektov na področju infrastrukture.

Želi pa si tudi več optimizma, da ne bi namesto rešitev iskali težave. "Moramo biti pozitivni in si priznati, da je bilo narejenega veliko dobrega, to pa je tudi dobro izhodišče za naprej," je poudaril.

Še pred sprejemnim centrom v Dobovi je Cerar obiskal nastanitveni center Šentilj, kjer se je prav tako zahvalil vsem službam, organizacijam in posameznikom, ki nesebično pomagajo tudi v teh prazničnih dneh, so objavili na spletni strani SMC.

Po Dobovi je odšel na obisk v urgentni center Novo mesto, zatem pa je obiskal še Letalsko bazo Brnik in se odpravil še v kranjsko gasilsko reševalno službo.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1