Slovenija

Cerar ponosen, da je Slovenec. Mazejeva zelena, aktivna in zdrava

Milano, 19. 06. 2015 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Miro Cerar je ob nacionalnem dnevu Slovenije na svetovni razstavi predstavitev držav v Milanu ocenil za zelo uspešno. "Ponosen sem, da sem Slovenec, ko vidim, česa smo zmožni," je dejal. Ambasadorka Slovenije na Expu Tina Maze pa je poudarila, da je zelena, aktivna in zdrava – tako kot Slovenija v svoji predstavitvi.

Na svetovni razstavi Expo v Milanu je danes nacionalni dan Slovenije. "Vesel sem, da je Slovenija del Expo Milano 2015," je ob odprtju poudaril premier Miro Cerar. S svojo prisotnostjo ter ambicioznim in drznim konceptom predstavitve želi naša država po njegovih besedah predstaviti svojo zgodbo ljubezni do narave.

Slovenija se na Expo predstavlja prek petih izpostavljenih vsebinskih sklopov: soline, čebele, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter merjenje črnega ogljika.

Slovenija je po Cerarjevih besedah s predstavitvijo na Expu dokazala, da "zna, zmore in ve, kako se postaviti na svetovno dogajanje". "S svojim izjemnim paviljonom smo prepričali mnoge, da smo država, ki ji velja nakloniti pozornost, s številnimi vsebinami in predanim delom smo predstavili naše ideje, ki se povezujejo z rdečo nitjo Expa," je na novinarski konferenci ob nacionalnem dnevu poudaril premier.

Cerar je ocenil, da je Slovenija v predstavitvi zelo uspešna. "Opazni smo s paviljonom, kakovostjo ponujene hrane, eksponatov, idej, zamisli – celoto vsega, kar smo pripeljali," je poudaril. Vidi pa še veliko možnosti, da se v prihodnjih mesecih v slovenskem paviljonu predstavi še več podjetij, kulturnih skupin in drugih.

Tina Maze: Spektakularno!

Današnjega dne se je v Milanu udeležila tudi smučarka Tina Maze, ki je poleg nogometnega vratarja Samirja Handanovića ambasadorka Slovenije na Expu. "Prvi vtis je super. Že to, da lahko promoviramo našo državo na tako pomembnem prostoru, kot je Expo, je velik plus in verjamem, da bomo to izkoristili v naš prid," je poudarila Mazejeva.

V svojem nagovoru je najprej pokazala na barvo svoje majice in poudarila, da je zelena. "Sem tudi aktivna in zdrava," je spomnila na slogan, pod katerim se Slovenija predstavlja na svetovni razstavi.

"Presrečna sem, da lahko kot ambasadorka sodelujem pri promoviranju naše prelepe države, prelepih ljudi, prelepih možnosti, ki jih država ponuja," je poudarila Mazejeva. Iz Slovenije po njenem prihajajo res uspešni posamezniki – znanstveniki, gospodarstveniki, športniki in drugi. "Vidim, da smo te dobre lastnosti združili tudi na Expu," je dejala in dodala, da je lepo videti inovativnost in lepe, pozitivne stvari, ki jih Slovenija premore.

Mazejeva je zbrane nagovorila tudi v italijanščini in s tem požela velik aplavz.

Dobra priložnost za podjetja

Na predstavitev Slovenije na Expu je ponosen tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je poudaril, želi Slovenija povečati prepoznavnost blagovne znamke I feel Slovenia, predstavlja pa se z zgodbo zelena, aktivna in zdrava. "To je dober odraz in odslikava naše države in hkrati temelj za bodočo rast in razvoj gospodarstva," je rekel.

Pohvalil je slovenski paviljon in vanj vloženo znanje. To bo lahko tudi osnova za prodor oziroma oživljanje gozdno-lesne verige, ki si ga želi Slovenija.

Počivalšek je sicer v odgovoru na novinarsko vprašanje tudi izrazil prepričanje, da je vložek Slovenije v projekt Expo – pet milijonov evrov – smiseln in potreben. Slovenija se tu predstavlja svoji pomembni trgovinski partnerici Italiji, pa tudi širšemu svetu. "Menim, da je bila poteza koristna in bo dala povratne učinke," je dejal.

Medtem ko je v maju Expo obiskalo okoli dva milijona ljudi, junija pa organizatorji računajo na tri milijone, se obisk v slovenskem paviljonu giblje okoli 4000 obiskovalcev dnevno. V gospodarskem smislu je priložnost sodelovanja na Expu do sredine junija ob tem izkoristilo 612 slovenskih podjetij.

Po njegovih besedah seveda ne gre pričakovati, da bodo podjetja kar prišla in podpisovala pogodbe. A Expo omogoča navezovanje stikov z novimi potencialnimi partnerji. "Verjamem, da bo Expo prispeval k temu, da bo naše gospodarstvo bolj izvozno uspešno na italijanskem in drugih trgih," je zagotovil minister. K uspešnosti gospodarstva pa bo prispevala tudi krepitev prepoznavnosti Slovenije kot celote.

Cerar pa je odgovarjal na vprašanje o padcu podpore vladi in njegovi stranki. "Ko podpora pada, je to inspiracija, da postajaš boljši," je dejal in ocenil, da je to večkrat dokazala tudi Mazejeva. "To me spodbuja k temu, da se izboljšujem," je poudaril.

Je pa padanje podpore po njegovem včasih tudi posledica dejstva, da se ta vlada sooča s številnimi težkimi zadevami. "Če želimo Slovenijo peljati naprej ven iz krize, v blaginjo, zeleno, trajnostno naravnano, moramo prebijati ovire v naših glavah in v družbi. Ob tem včasih naletimo na odpore in nezadovoljstvo," je pojasnil. A na dolgi rok bodo učinki pozitivni, je prepričan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YUGO45
20. 06. 2015 15.16
+2
prodana dusa..pardon drzava!
Viejo cabron
20. 06. 2015 14.01
+5
Bom samo to povedal: politika naj uredi stanje v državi tako, da bo vsak zaposlen zaslužil; brez dodatkov, najmanj 850,00 EUR netto!! In to bi naj bila tudi najmanjša pokojnina, da si bi lahko naši ta stari "privoščili" bivanje s domovih za ostarele. Govorim o ceni brez dodatkov v oskrbi! Ko se pa bo to zgodilo (no kje si gospod Erjavec s tvojo pokojnino najmanj 1000 EUR??), pa bo Slovenija "na konju" in tudi na EXPO v tujini bomo lahko ponosni na našo Slovenijo.!
korintos23
20. 06. 2015 15.43
+0
Zakaj bi pa jaz šel v dom ostarele da bi otroci mojo hišo dobili? V svoji hiši bom jaz živel do svojega konca otroci so si pa svoje naredili!
RožleX
20. 06. 2015 13.43
+4
Naj potem že nekaj koristnega naredi za svoj narod..., če je že tako ponosen....!
razocarani
20. 06. 2015 20.17
+1
pingosok
20. 06. 2015 20.26
+2
ima-ima čas-Janez mu je sam za izgovor,saj nima idej in ljudi,da bi znal kaj narediti za narod.Saj pa mu ne diha vsak dan Janez za ovratnik !
razocarani
20. 06. 2015 13.27
+2
ja mirko ti si laqhko ponosen da si to kar si ,a zaradi takih kot si ti vecina naroda ne more biti ponosna ,,ravno zaradi tvoje predvolilne obljube za pravno drzavo sem glede na te lazi se manj ponosen ,,no nisi ti glavni krivec za to si pa zadnji v katerega je narod upal ,,hvala ti da si nam odprl oci ,sedaj nam je res potrjeno da vam politikom katerekoli barve ali pasme ne moremo verjeti ,,in nismo ponosni na vas in niti nase ker smo se dali se enkrat ogoljufati ,,havla ti miro,,res hvala za se eno grdo izkusnjo ,,zelim si da bi to prebral in se zamislil ce imas to z cim narediti ,z grdimi mislimi sigurno ne ,,z lazmi ,tudi ne ,,in z mesanjem megle tudi ne ,,
Svalbard
20. 06. 2015 15.02
+0
brabusednet
20. 06. 2015 11.48
+8
Tina govori več tujih jezikov,kot oba politika skupaj.Ona je lahko edini promotor slovenije.Ma kdo v svetu pa ve za Cmerarja in Počivalška.Za slednja bi bilo bolje,da ne zapravljata naš denar po svetu in se gresta turista alikluziv.Učinka tako ne bo nobenga .
DonDonDan
20. 06. 2015 12.01
+0
Počivalšek sploh ne govori tujega jezika, ker srbo-hrvaščina pač tukaj ni tuji jezik. Ta bi itak lahko počival kar doma, bi bilo za davkoplačevalce ceneje, pa še blamaže na expu ne bi bilo.
tron3
20. 06. 2015 12.12
-1
Počivalšek bi moral biti v restu ne pa na expu!!!!
razocarani
20. 06. 2015 13.28
+2
ja z tem se pa kar strinjaqm ,,kako se radi nasi veljaki kitijo z tujimi zaslugami ,,to je ze kar prevec sluzavo ,,
ssbobo
20. 06. 2015 10.10
+16
Bravo..................... res si ponosen, da si Slovenec, predvsem potem ko si dokažeš, da VSI Slovenci dokapitaliziramo banke; omogočamo brez besed razno razne anekse k pogodbam ( Šentv. predor, Pediat. klinika, Markovec................); izvajamo korupcijo po uradih; plačujemo največje davke v EU; denarno podpiramo Grčijo v večjem znesku kot Germanija............................ Res imaš veliko razlogov , da si ponosen da si Slovenec - predvsem po tem ko Mazejeva ponese ime SLO na svetovna ekrane..................... Pomisli , da ti tvoj ponos OMOGOČIMO predvsem vsi ostali državnotlačani kateri le nemo zremo v klavrno prihodnost nekdaj tako opevane Švice.......................... Kako je očitno drugačen svet v Vaši Kasti tam v Parlimentu.................. A vaša kosila še subvencioniramo vsi, z šolskimi otroci vred.............
DonDonDan
20. 06. 2015 10.39
+7
pingosok
20. 06. 2015 11.05
+8
Najboljši odgovor do sedaj- PREBERITE SI GA LOPOVI SLOVENIJE !!
_starina_
20. 06. 2015 11.46
+4
Na tole napisano, bi pa še Katanec reku kapo dol
razocarani
20. 06. 2015 13.33
+4
no mirko je lahko ponosen na to da je prevaral toliko volilcev kot se nihce ,,zal meni ni do tega ponosa ker sem se enkrat prevaran ,izdan in oropan,,zal teh komentarjev mirko nima casa prebrati ,,bi pa bilo zeloooooo dobro da bi jih ,,vsi politiki te dezele katerekoli pasme ste nam pozrli ponos da smo slovenci ,,vase lazi ,,prevare ,kraje ,,zlocini nam niso v ponos ,,hvala vam da nam vsakodnevno dokazujete da ne moremo biti ponosni na dezelo in na vas ki ste jo unicili in izdali narod ,,
razocarani
20. 06. 2015 13.36
+3
vidimda se kar veliko njih ne strinja ,,bi rad videl vse te ki pa so se vedno tako ponosni da se ne strinjajo z napisanim ,,sicer pa ima vsak pravico do svoje odlocitve ,,sam ze davno nimam na kaj biti ponosen in to ze kar 23 ..let ,,
pingosok
20. 06. 2015 21.04
+3
mogerad
20. 06. 2015 09.05
+4
francoska sodnica joly ki je reševala islandske banke je izjavila da dokler ne bomo angažirali mladih sodnikov in tožilcev, neobremenjenih, ne bo noben sedel zaradi bančne luknje. pa saj mi take imamo fišerja in maslešo pa še sekretar iz ministrstva je rekel da bodo za svetovalce angažirali tiste upokojene da ki so polni iskušenj ker so opazovali kako je šlo v preteklosti narobe
korintos23
20. 06. 2015 09.21
+6
Saj Masleša in Fišer ne sodita! Kar pa obsodimo pa US na svobodo pusti, a ne štekaš?
DonDonDan
20. 06. 2015 09.40
+0
Neo-komunistična mafija je obdržala vse pozicije tudi v sodstvu in tožilstvu. Pa še za svoj pomladek skrbijo. Čakanje, da bojo ta stari pomrli, je jalovo, ker na njihova mesta nastopajo mladi mafijaši pod taktirko starih sil.
Verbena
20. 06. 2015 10.54
+5
kori...si pa res slika, da ji ni para!!!...hahahaha...zakaj je kej vrhovno sodišče spustilo Sušinskega, ki je bil v zadevi Istrabenz obsojen na 3 leta, odsedel pa en klinc.....a še ni potegnal, da so pri okoriščanju vsi tolk solidarni ???..............
korintos23
20. 06. 2015 08.57
+0
Kaj imate eni od tega da tako mlatite po Sloveniji, a ste od tamo dole ali pa ste bolani! Kaj nam pa manjka a????
DonDonDan
20. 06. 2015 12.07
+1
Tebe bi bilo treba odrinit od državnega korita, iz katerega koli konca že riuc not namakaš, pa te postavit na trg delovne sile, da boš konkuriral z ostalimi, pol boš pa videl, kaj tebi manjka!
korintos23
20. 06. 2015 15.45
+1
Ne cvili, sem že 5 let upokojen in penzija ni niti tako slaba.
Viejo cabron
20. 06. 2015 08.51
+4
Ste pa Slovenci res čuden narod. Slovenija se predstavlja v tujini vi pa tu načenjate téme katere s predstavitvijo SLO v tujini nimajo nič skupnega. To je podobno onim iz SDS, ki se hodijo jokat in tožarit v Bruselj, kot majhni otroci katerim odvzameš čokolado, kruha pa nočejo jesti. Folk zbudi se že enkrat saj imamo "demokracijo"!! Kar se pa tiče bank imate prosto izbiro in ne rabite držati svojih depozitov v NLJB in NKMB. Cerar pa "pametno" umirja slovensko politično sceno, saj so jo Janša in bivši partijci čisto zavozili.
korintos23
20. 06. 2015 08.58
+2
Eni jokajo in tožarijo v Bruslju ta drugi pa doma, na tem portalu!
RožleX
20. 06. 2015 09.27
+0
botjabotja
20. 06. 2015 09.56
+0
Anti SdS
20. 06. 2015 11.03
-1
korintos23
20. 06. 2015 15.46
mogerad
20. 06. 2015 08.43
+11
a je ponosen tudi na korupcijo in sposobnost državnih bank?
korintos23
20. 06. 2015 09.00
-1
Kaj pa manjka državnim bankam, a jih nismo nafilali?
tron3
20. 06. 2015 08.30
+8
Tina je nekdo, Cerar in Počivalšek, sta pa nič in še večji nič, njej se ni treba družiti, s podnom in drekom naroda!!!
korintos23
20. 06. 2015 09.01
-3
Moj?ica123
20. 06. 2015 08.29
+5
Mislim,da smo v Sloveniji vse zafural,ja,paviljon je pa lep.
VSEZNALECno1
20. 06. 2015 08.08
+12
Banana banke, banana ceste, banana zdravstvo, mega banana honorarji, multimega banana sodišča....rešujejo nas izvozniki, ki so vpeti v eu......edin k štima u nulo je štrudl od mami ta je pa res za popyzdt
DAEMONIUM
20. 06. 2015 07.56
+8
Lahko je biti ponosen da si Slovenec s popnimi zepi denarja, 80% ljudi pa je SRAM DA SO SLOVENCI IN JIM ZA TO DRZAVO VISI DOL, KOT SE NIKOLI V NOVEJSI ZGODOVINI!!!
bingo 1
20. 06. 2015 07.47
+15
Naša Tina Maze je Ponosna ker je v Smučarsko Svetovnih merilih Donosna,pač jaz bi bil ponosen za Pohodništvo in Kolesarjenje da se zgradijo Poti pri reki Savi nekoliko kilometov in tako na poti za Primorsko in na Dolenjsko in po vseh mestih v lepi Sloveniji-----------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kukulkan
20. 06. 2015 07.45
+17
Je Cerar tud ponosn na Slovence kk živijo? Je ponosn na Slovensko zakonodajo in pravosodje? Je ponosn na vrtoglave davke? Je ponosn na Slovenske ceste? Je ponosn na Slovenske delavce kk jih iskoriščajo zarad nezaposlenosti??? Stavim da je
DonDonDan
20. 06. 2015 07.44
-1
Zakaj pa ni reku, da je ponosen na Ljubljano? Na chefurotown hehe
Manu Cocker
20. 06. 2015 07.39
+6
Bullocks na kvadrat!
piuski
20. 06. 2015 07.38
+9
Sem ponosen,da mamo lopove,tajkune,svetovno sodstvo,...
Kukulkan
20. 06. 2015 07.37
+4
Ponosn sm da Slovence v svetu spoštujejo kot delavce, na domačo bargo in parlament mi se fučka