Slovenija

Kolar Celarčeva: Sporazum s Fidesom ne zvišuje standarda zdravnikov, ampak bolnikov

Ljubljana, 23. 11. 2016 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Sporazum s Fidesom deli tako koalicijo kot sindikate. Čeprav je bilo predvideno, da bo vlada v četrtek obravnavala parafiran sporazum s Fidesom, pa očitno temu ne bo tako. Po besedah premierja Mira Cerarja naj se najprej sindikati dogovorijo med sabo. Če sporazum pade, bi to za Fides pomenilo izredne razmere.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ministrica poskrbela za kaos
    03:03
    Iz 24UR: Ministrica poskrbela za kaos
  • Iz 24UR: Cerar sindikatom: Najprej se dogovorite sami
    02:05
    Iz 24UR: Cerar sindikatom: Najprej se dogovorite sami
  • Iz SVETA: Kaj piše v dogovoru s Fidesom?
    02:36
    Iz SVETA: Kaj piše v dogovoru s Fidesom?
  • Iz 24UR ZVEČER: Smo pred vojno v javnem sektorju?
    06:02
    Iz 24UR ZVEČER: Smo pred vojno v javnem sektorju?

Sporazum, ki ga je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v torek parafirala z zdravniškim sindikatom Fides, je povzročil trenja v koaliciji in odprl konflikt z drugimi sindikati javnega sektorja.

Premier Miro Cerar je dejal, da vlada ne more odločati o sporazumu, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo.

Vodja ene od pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je namreč ponovil, da bo s potrditvijo sporazuma na vladi konec dosedanjih pogajanj, sindikati se bodo sestali in opredelili nove zahteve. Takšen dogovor s Fidesom bi namreč po Štrukljevih besedah pomenil, da smo v dveh različnih državah, ko eni odpravljajo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi pa si zvišujejo plače.

V Fidesu pa so po drugi strani poudarili, da ima posamezni sindikat po konvenciji Mednarodne organizacije dela pravico, da se pogaja in izpogaja. Po njihovem mnenju bi nekateri sindikati želeli določiti, kako in s kom bi se Fides smel pogajati. Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina mu je vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek zagotovil, da ne bo nasprotoval podpisu sporazuma.

Počivavšek je dejal, da je ta Kuštrinova izjava pomanjkljiva. Kot je pojasnil za STA, mu je dejal, da ne bodo šli secirati sporazuma, ki ga je Fides sklenil z vlado, saj niso stranka v postopku. Dejstvo pa ostaja, da sklenitev sporazuma onemogoča pogajanjih z javnim sektorjem na obstoječih izhodiščih.

Sporazumu nasprotujeta DeSUS in SD

Dejstvo pa je, da sporazumu nasprotujeta koalicijski DeSUS in SD. Podpredsednik DeSUS in poslanec Tomaž Gantar je sporazum ocenil za pomanjkljivega, zato ga ne podpirajo. Prav tako menijo, da sporazum ne prispeva k njihovemu zaupanju v delo ministrice, do katere imajo sicer veliko pričakovanj.

Tudi v SD vztrajajo, da sporazum ni sprejemljiv in ga zato na vladi ne bodo podprli. Po besedah predsednika stranke Dejana Židana namreč vsebina sporazuma ne sledi temu, kar so se v ponedeljek dogovorili na koaliciji. Ali bi morala ministrica za zdravje oditi s položaja, mora po Židanovih navedbah oceniti Cerar, ki pa "se je postavil na njeno stran". To po Židanovem mnenju ni pravilno.

SMC ima sicer v vladi dovolj ministrov, da bi lahko brez kolegov iz preostalih koalicijskih partneric potrdila sporazum. A Gantar meni, da to ne bi bilo dobro. Židan pa težko verjame, da bi vlada lahko sprejela sporazum, ki pomeni razkol z vsemi sindikati in kaže, da se rešuje status zdravnikov.

Cerar se je na izjavi koalicijskih partneric ostro odzval, saj da gredo njuna stališča v smer, ki ogroža zamrznjeno zdravniško stavko oz. gre v škodo bolnikov. Zato se mu zdi nujno, da vzdržujejo dialog s Fidesom in ohranjajo zamrznitev stavke, na drugi strani pa ohranijo dialog tudi z drugimi sindikati javnega sektorja, s katerimi morajo prav tako skleniti sporazum v dobro uporabnikov vseh javnih storitev.

Vseeno pa vlada očitno sporazuma še ne bo potrjevala v četrtek. Kuštrin je na novinarsko vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru, če sporazum pade, dejal, da bi to za Fides pomenilo izredne razmere. "To pomeni, da na to ne bi mogel dati odgovora niti glavni odbor. Sam pri sebi si mislim, da bi verjetno morali sklicati izredno letno konferenco," je ocenil.

"Predsednik vlade bo moral prevzeti odgovornost za svojo neodločnost," so v sindikatu še zapisali na Twitterju.

Sicer pa Cerar od ministrice pričakuje, da bo v prihodnjih tednih izpolnila tudi druge zaveze, ki jih je dala predvsem glede zakonodajnih predlogov. V tej luči bo presojal tudi njeno delovanje, je napovedal.

Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin - 11
Milojka Kolar Celarc in Konrad Kuštrin - 11 FOTO: Miro Majcen

Kolar Celarčeva: Sporazum s Fidesom ne zvišuje standarda zdravnikov, ampak bolnikov

Ministrica je v razpravi v DZ ponovila, da sporazum z zdravniškim sindikatom Fides ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja. "Kolegu Židanu in še nekaterim razpravljavcem tu v dvorani lahko zatrdim, da sporazum ne zvišuje standarda zdravnikov, pač pa bolnikov. To so dejstva," je poudarila.

Da sporazum s Fidesom v nobeni točki ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, so po njenih besedah razjasnili tudi v torek na sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Da ni presegla pooblastil, ki ji jih je dala vlada, pa sta, kot je dodala, potrdila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"Vse je dokumentirano, po datumih, sklepih in gradivih vlade, ki jih je sprejemala v zvezi s pogajalskimi izhodišči, ki jih je dala meni in celotni vladni pogajalski skupini za pogajanja," je izpostavila Kolar Celarčeva.

Dogovor po njenih besedah vsebuje le zavezo vlade, da bo predlog plačnega zakona glede odprave omejitve napredovanja do 1. decembra poslala v usklajevanje sindikatom javnega sektorja in ga potem, z izjavo o stopnji usklajenosti, poslala v državni zbor.

Zdravniki naj bi imeli več časa za bolnika

Pojasnila je, da je dogovor sklenjen tako, da bo omogočal zdravnikom, da bodo imeli več časa za bolnika kot danes. Družinski zdravnik pa bo imel čas, da se bo lahko posvetoval tudi s kolegom na sekundarni ravni in bo zato manj nepotrebnih napotitev na sekundarno raven in s tem manj čakalnih dob.

Prav tako je uveden tudi mehanizem - to je le pilotni projekt, z omejenim rokom trajanja -, kjer bodo preverili in uvedli "elemente kakovosti zdravstvenih storitev in elemente varnosti, kajti tudi to morajo biti elementi dela, nagrajevanja zdravnikov".

'To ni dvig plač'

To ni dvig plač, je poudarila Kolar Celarčeva. Zato so po njenih besedah izpogajali tudi dodatne ambulantne ure, ki jih bodo morali zdravniki opraviti, in napisali "take kriterije, ki jih pozna tudi drug svet, ki vrednoti in nagrajuje kakovostno, uspešno, pošteno delo v korist pacientov".

"Če to ni dobro izhodišče in če to ni dobro zastavljeno in izpogajano za bolnike," se ob tem sprašuje ministrica. Poudarila je, da pa je prav, da če nekdo dela več in bolje po teh elementih, da dobi tudi del variabilnega dela plače.

'Neusklajenost na sindikalni strani vladi predstavlja enormno težavo'

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je priznal, da mu zaplet po parafiranju sporazuma s sindikatom Fides ne olajša dela pri pogajanjih. A je poudaril, da ne gre za "zmago Kolarjeve, Koprivnikarja ali Cerarja", ampak za neusklajenost na sindikalni strani, ki vladi predstavlja enormno težavo.

Spomnil je, da v krovni pogajalski skupini za isto pogajalsko mizo sedita sindikata, ki imata diametralno nasprotna stališča. V takem položaju vlada po njegovih besedah težko najde rešitev, ki bo ustrezala obema, a si prizadevajo pogajati na obeh straneh.

'Nujno potrebujemo agencijo, ki bo preverjala kvalitetno delo zdravnikov'

Agencija za kakovost je bila v času ministra Dušana Kebra tik pred ustanovitvijo, je na novinarski konferenci spomnil Kuštrin. Vsi so jo podpirali, postavljala bi standarde za kvalitetno delo, potem pa je bila iz nekih političnih razlogov ukinjena, je še pripomnil. Agencija je po njegovem mnenju nujno potrebna, večina evropskih držav jo ima.

Kar se tiče političnega obračunavanja med koalicijskimi partnerji, so govorci na konferenci kategorično zavrnili komentiranje. Če so našli denar za banke, so si bili enotni, ga bodo tudi za zdravnike. Nekaj denarja, ki se je že steklo v zdravstveno blagajno, so že preusmerili za preobremenjene zdravnike. V tem sistemu ne morejo več zagotavljati normalnega zdravstva, so dejali in spomnili, da bi se v nekaj letih tako morala najti sredstva za izpolnitev direktive o delovnem času. Fides je tako zgolj spodbudil državo, da je pohitela z urejanjem razmer. 

Koalicija pričakuje čimprejšnjo predložitev zakonov

Koalicijski partnerji od ministrice kmalu pričakujejo predložitev predloga zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če slednjega ne bo predložila do 12. decembra, v DeSUS pričakujejo, da bo premier ukrepal. Partnerji so večkrat izpostavili tudi pričakovanje, da bo še letos prišlo do skrajšanja čakalnih vrst v zdravstvu.

Dogovor s sindikatom Fides je po Cerarjevih besedah po zagotovilih pristojnih služb, ministrstva za finance, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo v skladu z vladnimi izhodišči. A je po njegovem mnenju najpomembneje, da so zamrznili stavko, zdaj pa imajo nekaj časa, da se pogajajo naprej.

Sporazum
Sporazum FOTO: Twitter/Suzana Perman

"V četrtek bo vlada preučila in verificirala pogajalska izhodišča. Če se bo izkazalo, da je kaj problematičnega, bom ukrepal," je zagotovil. Izpostavil pa je, da koalicijska partnerja v torek nista bila na sestankih, kjer so preverjali, za kaj je v resnici šlo. "Ogromno je podrobnosti, ki jih je treba upoštevati, preden izrekaš neke javne trditve," je dodal. Po Cerarjevih besedah je pomembno tudi, da ohranjajo dialog in iščejo rešitev s sindikati javnega sektorja.

Spomnil je, da je vlada pred kratkim dala nov približevalni predlog, ki je po njegovi oceni dober. Pričakuje, da se bodo približali tudi sindikati, predvsem pa pričakuje dialog. Poudaril je, da s sporazumom s sindikatom Fides zagotovo niso dovolili, da bi se na ta način poseglo v enoten sistem plač v javnem sektorju. "To je tisti temeljni pogoj, ki ga moramo izpolniti, da se lahko konstruktivno pogajamo naprej z ostalimi sindikati javnega sektorja," je dodal.

Vlada je po premierjevih besedah za sporazumevanje s sindikati do tiste meje, do katere lahko z javnofinančnega vidika še karkoli ponudi. Predvsem pa za najslabše plačano kategorijo J državnih uslužbencev, saj bi za te še posebej želeli, da jim gre del denarja, je poudaril Cerar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
24. 11. 2016 13.40
+2
Načrt lobijev je, da se znebijo Celarjeve. Še ena slika bivšega ministra na steni sejne sobe.
Timy15
24. 11. 2016 13.23
+1
Že brez stavke so v našem zdravstvu že dolgo izredne razmere.Večina odgovornih bi morali nemudoma zapustiti te ustanove,vsekakor pa tudi za svojo malomarnost odgovarjati,kakor v pravnih državah.Ne zavedajo in jih niti ne zanima za kaki denar delajo sestre in drugi,ki so resnično ob bolniku in si zaslužijo.
+1
Zdravniki zdravniki zdravniki besede besede besede
BUONcaffee
24. 11. 2016 11.51
+1
"vojna" je huda beseda. Ne skrbite, nobene vojne ne bo. Nič bat.
BUONcaffee
24. 11. 2016 11.49
+1
Cerar se modro odmaknil, naj še modro odstopi in razpusti vlado ter razpiše nove volitve.
murinar
24. 11. 2016 11.22
santamaura
24. 11. 2016 11.13
+4
Ministrica ima prav - Če je človek patološko odvisen od denarja, ki mu daje občutek večvrednosti, je pač bolnik, čeprav je po poklicu zdravnik
BUONcaffee
24. 11. 2016 11.50
+1
resslovenka
24. 11. 2016 10.17
+2
A da ta denar ne dviguje standarda zdravnikov? Bolnikov? Ah, lepo vas prosim . Ne pripovedujte pravljic .
ROMELS
24. 11. 2016 09.38
+4
Vsa tale predstava, ki jo uprizarjajo sindikati zdravstva in njihovo ministrstvo, meri v smer, da bodo v bodoče zdravniki ljubili le denar, za bolnike pa jim bo zato ostane le bore malo časa.
ROMELS
24. 11. 2016 09.39
+3
Denar je hudičeva stvar, zato ga grešniki tako ljubijo.
Janez Nasrase
24. 11. 2016 09.11
+3
Če te zdravi zdravnik s plačo 10.000 Eurov, je to za bolnika zagotovo nadstandard.
mentorhercul
24. 11. 2016 08.30
+2
Pri takem zdravstvu, najbolj , da ostaneš zdrav!
mallonge
23. 11. 2016 22.44
+13
Vsi bolniki sedaj dobijo predsedniške plače. Ubogi zdravniki pa spet nič.
Absolutist 1
23. 11. 2016 21.45
+10
Totalni kolaps oblasti.Še malo pa bomo glasovali za gumijastega poslanca in spužvastega predsednika.Vsi pokazatelji so vplusu,dinamika je pozitivna,pa vendar ljudje tega ne čutimo,kajneda SMC in vaš Vodja.
Frane Šajn
23. 11. 2016 21.45
+1
No vam je sedaj jasno bumbarčki Slovenistanski vi ste mislili pa , da vas tunka ministrica, za vas se je šlo ne za zdravnike vi nehvaležneži nehvaležni. Pa bi šla ti gospa ministrica svojim Fidesom (to pomeni upanje kot v posmeh ) nekam v tri...postaje milice!
mikumi
24. 11. 2016 09.46
rde?kar
23. 11. 2016 21.44
+16
Tale ministrica ni sposobna eno svinsko farmo vodit pa bo zdravstvo . Bejž bejž.
Jožajoža
23. 11. 2016 21.44
+25
nabolj bedesta izjava te ministrice v tem stoletju. da zdravniki štrajkajo za dobro bolnikov. jaz, kot neumen državljan, sem pa do danes mislil, da štrajkajo zato, da bi dobili večje plače. vidite, v kakšni zmoti sem živel.
mikumi
24. 11. 2016 09.46
resslovenka
24. 11. 2016 10.19
Iniesta
23. 11. 2016 21.37
+3
Miro je pregnan ... skusa sindikate skregati med seboj in bo imel mir ...
PritlikaviTovariš
23. 11. 2016 21.16
+21
Zabitost je pogoj za vstop v SMC ?
johanca123
23. 11. 2016 21.05
+7
Besede primajere Cmere pa res nekaj pomeni v smislu morale in načelnosti.
kapljač1
23. 11. 2016 20.51
+1
Ko jo položiš pupo na hrbet, ta reče Mama.
johanca123
23. 11. 2016 21.05
+3