Slovenija

Cerar: Verjamem, da je EU še vedno naša skupna pot, boljša od vseh ostalih, ki se ta hip ponujajo

Bruselj, 01. 05. 2017 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

EU obeležuje trinajsto obletnico velike širitve, ko se ji je pridružilo deset držav, tudi Slovenija. EU sicer obljublja, da njena vrata ostajajo odprta, a ob brexitu, vzponu evroskepticizma in drugih izzivih je širitev na stranskem tiru. Premier Miro Cerar poudarja nujnost stalnega sodelovanja z državami v čakalnici na članstvo v EU.

Premier Miro Cerar je ob obletnici širitve EU poudaril pomen odprtosti EU za nove članice.
Premier Miro Cerar je ob obletnici širitve EU poudaril pomen odprtosti EU za nove članice. FOTO: AP

Evropska unija danes obeležuje trinajsto obletnico velike širitve, ko se ji je pridružilo deset držav, tudi Slovenija. Vrata EU sicer ostajajo odprta, a ob brexitu, vzponu evroskepticizma in drugih izzivih je širitev na stranskem tiru. 

Premier Miro Cerar o veliki širitvi iz leta 2004 pravi, da je bil vesel vstopa Slovenije v EU. "Danes lahko samo rečem, da se nisem zmotil. Verjamem, da je EU še vedno naša skupna pot, boljša od vseh ostalih, ki se ta hip ponujajo," je poudaril po koncu vrha EU o brexitu minulo soboto.

Verjame tudi, da pot v EU mora ostati odprta za države Zahodnega Balkana ali katere druge, ki bodo izpolnile vse potrebne pogoje v sklopu širitvenega procesa.

Nujnost sodelovanja z državami, ki so v čakalnici za vstop v EU 

Zelo pomembno je po premierjevih besedah zavedanje, da smo vsi člani ene evropske družine in da je treba tudi v času, ko ni realno pričakovati, da bodo lahko države Zahodnega Balkana že kar v letu ali dveh postale članice EU, ohraniti ves čas odprt proces, skozi katerega se lahko postopno vključujejo v našo zgodbo in izpolnjujejo pogoje za pristop.

Nujno je stalno sodelovanje, kajti če ne bodo odprti socialni, gospodarski, politični in drugi kanali med EU in temi državami, se bodo zaprle vase in bodo na teh področjih odigrale vlogo druge svetovne sile, Evropa pa se bo sama izločila iz tega procesa, kar ne bo dobro, je posvaril.

Prav nedavni dogodki v Makedoniji in tudi v nekaterih drugih državah Zahodnega Balkana po Cerarjevih besedah kažejo, kako pomembne so evropske vrednote za stabilnost, mir in demokratični razvoj.

"Če se te vrednote ignorirajo, če se jih poskuša zaobiti, se to vsaj na daljši rok ne konča dobro, zato verjamem, da evropska zgodba mora iti naprej," je še izpostavil premier v soboto v Bruslju v pričakovanju 13. obletnice velike širitve.

EU danes obeležuje trinajsto obletnico velike širitve na deset srednje- in vzhodnoevropskih držav. V petem širitvenem krogu so se maja 2004 uniji pridružili Slovenija, Poljska, Slovaška, Češka, Madžarska, Malta, Ciper, Estonija, Latvija in Litva.
V prvi širitvi so se leta 1973 ustanovni šesterici pridružile Velika Britanija, Irska in Danska. 40 let pozneje se je julija 2013 sedemindvajseterici v sedmem krogu pridružila Hrvaška. Novih širitev do leta 2020 nedvomno ne bo, a tudi nato je nad procesom velik vprašaj.

Črna gora, Srbija, Makedonija, Turčija ... 

Širitev je zaradi perečih notranjih problemov unije že dolgo odrinjena na stranski tir. Trinajsto leto unije po veliki širitvi zaznamujeta brexit - prvo dejanje razgradnje evropskega projekta - ter strah pred vzponom populizma in evroskepticizma v letu volitev v vrsti ključnih članic unije.

Najbolje gre sicer na poti v EU Črni gori, ki je pristopna pogajanja začela junija 2012. Počasi v pristopnih pogajanjih napreduje tudi Srbija, pri kateri so ključen problem njeni neurejeni odnosi s Kosovom.

Med državami Zahodnega Balkana so že leta najbolj alarmantne razmere v Makedoniji, ki je leta 2005 dobila status kandidatke, a začetka pogajanj še ni dočakala, zaradi nerešenega spora o imenu z Grčijo in zaradi perečih notranjepolitičnih težav, ki so se v minulih dneh izjemno zaostrile.

Status kandidatke ima tudi Albanija, na repu vrste v čakalnici na članstvo v EU pa sta BiH in Kosovo.

Poleg šestih zahodnobalkanskih držav je v čakalnici na članstvo v EU tudi Turčija, ki je pogajanja začela leta 2005, a napreduje po polžje, zlasti zaradi nerešenih vprašanj s Ciprom ter načelnega nasprotovanju nekaterih ključnih članic polnopravnemu članstvu te ogromne, pretežno muslimanske države v uniji.

V minulem letu so se odnosi med EU in Turčijo močno zaostrili zaradi spornih potez avtoritarnega turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki so po oceni unije v nasprotju z njenimi vrednotami in pravili. Vse glasnejši so pozivi k prekinitvi pogajanj s Turčijo in oblikovanju nove oblike sodelovanja s to državo, ki je sicer pomembna partnerica pri soočanju z migracijskimi pritiski in na številnih drugih področjih.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
02. 05. 2017 10.37
+0
TA MODEL VERJAME SVOJIM MINISTROM,KI SO VSI V MEJAH KRIMINALA!!!!!!
morjeblata
02. 05. 2017 09.30
-1
Ta človek očitno živi v nekem svojem paralelnem , fantazijskem času , prostoru , vesolju . Trdno je tudi prepričan , da je Revoz odličen , pravičen in sploh in oh , delodajalec ... Ampak zanj je važno le , da ima polne žepe in šparovček . Ne glede na to , da se mi na splošno politiki upirajo sem marsikaterega že slišal izjaviti čisto verodostojne in celo inteligentne izjave . Mira Cerarja še nikoli . Nikoli . Ali pa sem kaj zamudil ?
Pimplc
02. 05. 2017 07.09
Edina skupna pot je švica... če nas vzame pod okrilje. kakor se stvari razvijajo. ne vem od čega bomo živeli. upam da bojo najprej uradniki zgubili službe
ferencz 1
01. 05. 2017 22.39
+6
Cmerar jst pa ne verjamem v to birokratsko Elitistično EU, dirigirano iz bančniških žifdovskih elit ZDA, ki nam predpisuje dolžino kumaric, nam krade avtohtoni teran in nas okrade z vsakim evrom, ki paše veliki german merklce. jkjer imamo dražji kruh kot v Austroogrski in Germany!
Frane Šajn
01. 05. 2017 22.38
+4
Iskreno upam na izstop Francije iz EU!
Frane Šajn
01. 05. 2017 22.34
+4
A naj se odpre za nove članice!? pa kaj so ti ti ljudje storili žalega , da jim želiš to kar smo mi doživeli. Mogoče iz gole zlobe ker drugega pametnega vzroka ne vidim.
Frane Šajn
01. 05. 2017 22.31
+5
Ja zakaj pa ne Cmero!?? :-( ampak govori to v svojem imenu in zase! Pa takoj napolni kufre in hajd na zahod. Nočemo popolnoma nič več od tebe verjemi. Bi ti bili pa zelo hvalešni , če s seboj potegneš vso politično klientelo , ki je vedrila in oblačila od 1991 do danes . Za nas Slovence to ni bila osamosvojitev temveč samoosmoditev nikakor pa ne pot v demokracijo le kdo jo v teh zvezah pozna. Vstop v EU in v Nato pa ekvivalent samomoru in neprepoznavnosti med temi novimi usiljenimi bratstvi. Iskreno upam na izstop Francije iz EU-ja zato molim vsak dan!
bojer
01. 05. 2017 20.28
+6
Le kaj imamo resnično dobrega od vstopa v EU. Začelo s je nekako tako, sedaj ne morete več proizvajati sladkorja, nadaljuje se pa tako, sedaj ne morete več imeti lastne banke,......in tako naprej. Imamo pa še en zelo velik minus, saj naši predstavniki in vlada ne znajo in ne zmorejo utemeljeno zagovarjati in opravičevati dejanj, ki so dobra za nas državljane znotraj Evrope.
ONniON
01. 05. 2017 19.56
+7
naša najboljša izkušnja bi bila če se znebimo cmerarja škodljivca !
Red Baron
01. 05. 2017 18.57
+11
valda in kaj je nam eu prinesla brez poselnost lopove im prevarante... ce mene uprasas bi mogli iti na cesto in drzavo za par dni ustavt pol pa bi zaceli mal misliti kako je pomemben narod ko bo usega zmankalo.....
Frane Šajn
01. 05. 2017 22.36
+3
ecnarf
01. 05. 2017 18.50
-6
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kollerik
01. 05. 2017 18.48
-4
Cerar +++. EU je zaenkrat najboljša opcija, toda treba jo bo zmodernizirat, okrepit... toda zakaj se dopušča skrajno desničarstvo??!! In kje je čvrsta skupna zunanja politika? Zakaj takšna samomorilska navezanost na amere, velike škodljivce EU??? Zakaj tako neumna politika naspram Rusiji? Kako dolgo se bomo še pustili nateggovat Erdoganu?
puspan
01. 05. 2017 19.31
-2
Kolerika++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Frane Šajn
01. 05. 2017 22.37
+5
Sta kdaj slišala za utopizem verjetno da ne, ker potem ne bi tega nikoli napisala.!
puspan
02. 05. 2017 18.56
Lepo, da veš, kaj utopizem je. Jaz vsaj zaenkrat tega problema še nisem imel. Je pa velika utopija vas, ki mislite, da boste z izstopom iz EU zaživeli lepše. Pa lepo sanjaj naprej, kot kralj Matjaž in čakajta skupaj na prebujenje, saj v dvoje je lepše.
tron3
01. 05. 2017 18.25
+10
EU je najboljša pot v vojno, o tem sploh ni več dvoma. Drgač pa, kdor verjame Cerarju ima resne psihične težave.
Kollerik
01. 05. 2017 18.46
-4
maske-so-padle
01. 05. 2017 18.17
+9
pred mano je vedno več potiiiii, izbral bom pa tisto, ki je ni-ii, la la la
maske-so-padle
01. 05. 2017 18.19
+15
Jaz v EU ne verjamem več. Preveč razočaranj.
maske-so-padle
01. 05. 2017 18.22
+6
Ko smo vstopili je bilo pričakovati, da nam bo bolje, pa nam gre le na slabše. Politiki so dobili odličen alibi v EU. V glavnem pa je rezultat več dela za manj jela. Pa lepe praznike.
jazbec44
01. 05. 2017 18.12
+10
EU se mora reformirati,sicer je bolje da razpade.Slovenski politiki nimajo jajc reči EU,da nočemo priseljevanja v katerem se bo Slovenski narod utopil.V Bruslju sprejemajo odločitve,ki uničujejo temelje slovenske suverenosti in ekonomije.Slovencev nas čez 20 let ne bo več.Le geografski pojem Slovenija v katerem bo živela rjava breznacionalna raja ,katere namen bo služiti korporacijam in plačevati davke EU.
nebel
01. 05. 2017 17.12
+6
Morda je res, ampak za božjo voljo, čimprej brez njega.
Silvey
01. 05. 2017 16.46
+12
Bolje bi bilo, da sam sebe prepiča o boljši poti, ki sicer obstaja samo o njej noče slišati.
Slava Rodu
01. 05. 2017 16.14
+22
Ne razumem, kako je to mogoče, da se ljudem muslimani, ki jim bombardirajo države in jih v teh državah potem še skregajo med sabo, da imajo še danes državljanske vojne, da se jim naprimer Sirci ne smilijo in da je vse kar rečejo američani ali sionisti resnica in svetinja, pa da mora naša država bit nujno zraven.. tudi naša država je soodgovorna za stotisoče pobitih civilistov po svetu.. Boli me za sanje o v. izraelu. naj oni sami sejejo in pokasirajo, kot so že večkrat, pa se niso nič iz zgodovine naučili. Evropa bi morala biti sila zase, ne pa pod Ameriko.
TOX6
01. 05. 2017 15.22
+4
Cerar to da je EU najboljša rešitev bi moral vedeti vsaj zadnjih 40 let. Kdor je slepo sledil "da sa tvog put ne skrenemo"......mu EU nic ne pomeni
pizzamargerita
01. 05. 2017 15.20
+8
cerar gobezda eno dela pa drugo!!!! med sejami vlade na vladnem postalu najdete predlog SIRITVE SODELOVANJA s turcijo!!! Vsebina pa pot ni dostopna, pise INTERNO.
mallonge
01. 05. 2017 16.52
+9
cerar bi se rad podučil kako se uvede absolutizem.