Slovenija

Cerar o NRP: Po težkih letih recesije je čas, da sredstva namenimo tistim, ki so bili v teh časih najbolj prizadeti

Ljubljana, 29. 04. 2015 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada s sprejemom nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti zagotavlja nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo, predvsem pa spodbuja gospodarsko rast in zaposlenost, hkrati pa daje ustrezen poudarek socialnemu elementu, pravi Cerar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Mramorjem
    07:26
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Mramorjem
  • Iz SVETA: Dokumenta, ki ju bomo poslali v Bruselj
    01:28
    Iz SVETA: Dokumenta, ki ju bomo poslali v Bruselj
  • Iz 24UR: Kaj se nam obeta?
    01:57
    Iz 24UR: Kaj se nam obeta?
  • Iz 24UR: Spodbujanje gospodarstva in zaposlovanja
    02:03
    Iz 24UR: Spodbujanje gospodarstva in zaposlovanja

Vlada je nacionalni reformni program (NRP) in program stabilnosti sprejela soglasno, s popolnim sporazumom glede ciljev in ukrepov, je po seji vlade dejal premier Miro Cerar in dodal, da gre za še en enoten korak, usmerjen v izhod iz krize. "Naredili smo velik napor, da uskladimo različne cilje, ki pa so neka celota in kot celota lahko Slovenijo popeljejo na pot trajnostnega razvoja in dolgoročne uspešnosti," je zatrdil.

Po Cerarjevih besedah se vlada zaveda, da je po težkih letih recesije zdaj čas, da lahko sredstva namenijo tistim, ki so bili v teh časih najbolj prizadeti.

Ob sprejemu NRP in programa stabilnosti je vlada danes potrdila še akcijski načrt, ki pomeni seznam prioritetnih ukrepov posameznih ministrstev. Cerar je spomnil, da so te ukrepe oblikovali že januarja, projekti pa so se ves čas izvajali. "Danes smo ta dokument usklajeno z NRP in programom stabilnosti samo potrdili in nadaljujemo s prioritetnimi aktivnostmi," je pojasnil. Dodal je še, da poleg prioritet iz akcijskega načrta vlade ministrstva normalno izvajajo tudi vse druge aktivnosti, ki so navedene v koalicijskem sporazumu in s katerimi se odzivajo na aktualne potrebe in razmere.

Politični vrh - 15
Politični vrh - 15 FOTO: Miro Majcen

Mramor: Prepozno vstopamo na trg dela in prezgodaj izstopamo iz njega

Minister za finance Dušan Mramor je izpostavil strukturne reforme, ki so predvidene v NRP. "Ključna dva poudarka pri strukturnih reformah sta pospešitev gospodarske rasti in povečanje konkurenčnosti ter produktivnosti, po drugi strani pa tudi javnofinančna konsolidacija," je povedal.

V NRP je zato predvidenih več različnih reform. Vlada si bo prizadevala za zmanjševanje administrativnih bremen na področju davkov, pri pridobivanju dovoljenj s področja prostorskega načrtovanja, graditve objektov in umeščanja v prostor ter na področju spodbujanja uporabe elektronskega poslovanja. Del sprememb se tu nanaša tudi na področje pravosodja, ki naj bi po Mramorjevih besedah prav tako prispeval k bolj konkurenčnemu poslovnemu okolju.

Vlada namerava prestrukturirati tudi davčni sistem, da bo bolj konkurenčen, predvidevajo deregulacijo dejavnosti in poklicev, da bo sistem manj tog, okrepiti pa želi tudi kakovost javnih naložb v raziskave in razvoj. "To je ključno področje za povečanje vložka znanja v proizvode in storitve ter s tem povečanje konkurenčnosti," je pojasnil minister.

Dušan Mramor - 15
Dušan Mramor - 15 FOTO: Damjan Žibert

Vlada si bo prizadevala tudi za učinkovito upravljanje državnega premoženja s premišljeno privatizacijo, preučila pa bo tudi obstoječe spodbude za podaljšanje delovne aktivnosti ljudi. "Problem v Sloveniji je, da prepozno vstopamo na trg dela in iz njega prezgodaj izstopamo, zato je del aktivnega prebivalstva premajhen," je opozoril Mramor.

Vlada namerava krepiti tudi fiskalno odgovornost. Fiskalni okvir je določen v programu stabilnosti za naslednja štiri leta, pri čemer mora država slediti pravilom EU - paktu stabilnosti in rasti ter fiskalnemu paktu. Država bo vsako leto nekoliko znižala strukturni primanjkljaj, leta 2020 pa naj bi strukturno izravnali javne finance.
Potem ko naj bi država letos javnofinančni primanjkljaj znižala z lanskih 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 2,9 odstotka BDP, naj bi v letu 2016 npr. dosegla primanjkljaj, ki ustreza izboljšanju strukturnega salda za 0,6 odstotka BDP, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Doslej se je za prihodnje leto govorilo o primanjkljaju v višini 2,4 odstotka BDP.

Ob tem je Mramor znova spomnil, da želijo dolgoročno spremeniti strukturo javnih izdatkov, ki jih bodo prilagajali. Precej ukrepov, ki so jih po izbruhu finančne in gospodarske krize sprejeli kot kratkoročne, bodo zdaj spremenili v dolgoročne, namesto tistih, ki jih bodo sprostili, pa bodo sprejeli druge ukrepe, ki bodo imeli enak učinek. Obseg finančnega učinka kriznih ukrepov bi tako tudi v prihodnjih letih ostal nespremenjen.

Vlada bo NRP za 2015 in 2016 ter dopolnjen program stabilnosti v okviru t. i. evropskega semestra Evropski komisiji poslala v četrtek, ko naj bi bila dokumenta tudi javno dostopna.

Vlada bo v okvirih, opredeljenih v programu stabilnosti, do konca septembra pripravila proračuna za leti 2016 in 2017. "Lahko da bo prišlo še do kakšnih sprememb, če bodo jesenske napovedi precej drugačne kot spomladanske, vendar je to ta ključni okvir, v katerem bo Slovenija poslovala v prihodnjih štirih letih," je dejal.

Katere ukrepe bodo spremenili v dolgoročne, katere pa bodo nadomestili z drugimi, Mramor znova ni natančno pojasnil. "To bo določeno znotraj pogajanj o proračunu, je pa osnovno načelo to, da obseg zmanjšanja javnofinančnih izdatkov, ki je potreben zaradi zmanjšanja obsega BDP v krizi, pač mora ostati," je opozoril.

Vlada je v programu stabilnosti opredelila predvideno višino javnofinančnih odhodkov in prihodkov za naslednja štiri leta, javne finance pa naj bi uravnotežila v veliki meri tako, da z javno porabo ne bo sledila gospodarski rasti. Že samo s tem, da poraba ne sledi pričakovani rasti prihodkov, bi bil fiskalni napor dosežen, je pojasnil minister in dodal, da je tudi zato v NRP tak poudarek na ukrepih za gospodarsko rast.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (232)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
30. 04. 2015 18.13
+2
Besede besede besede besede lazi lazi lazi dzavljani pripravite se na indirektne dajatve.
askralj
30. 04. 2015 15.12
+2
Naj si še en sp odpre zdaj se več ne kasira honorarjev bo treba nekaj novega pogruntat
LLLEPI
30. 04. 2015 08.56
+2
Cerar ti si pokazal kaj znas najbolse da se umaknes noben te vec ne jemle resno
korintos23
30. 04. 2015 09.02
-2
A ti misliš da bi moral državo na noge postaviti v pol leta?
nesre?ko
30. 04. 2015 10.51
-2
Kaj plešasti še ni dosti pokradel in bi vodil državo iz zapora?
askralj
30. 04. 2015 15.14
+0
Ta vaš škrbast vodja si naj prvo zobe porihta da ga bo sploh kdo razumel se pa si je dovolj nagrebo pri honorarjih z sp-ji.
LLLEPI
30. 04. 2015 18.15
+5
Tudi do smrti mu ne bo uspelo dokler ima toliko kriminalcev okrog sebe
LLLEPI
30. 04. 2015 08.51
+5
Tistim ki so jih prizadele vase veleumne odlocitve se je zivljenje drasticno spremenilo in veliko jih je ,ki jim je sedaj nemogoce to popraviti. Sicer pa iz vasih dejanj je videti da ne mislite resno oziroma vam sploh ni jasno kaj bi morali storiti oziroma zakaj ste bili izvoljeni.
LOPOVEpredZID
30. 04. 2015 08.48
+11
Prazne obljube so najboljša reklama.
evasle
30. 04. 2015 08.37
+7
Bo kdaj kdo plačal odškodnine ljudem, ki so delali brez plač ali ki jih nihče več ne zaposli pri 50 ali delajo za par 100 € ali jih delodajalec vrže iz rednega razmerja, da lahko zaposli sp ali pogodbene.............. Vlade, ki so vzpostavile tako stanje, bi morale biti grdo vržene iz njihovega mehkega sedla, ne pa da pišejo domišljijske spise.
korintos23
30. 04. 2015 09.02
+3
Obrni se na Demos in drugo Švico, Lojz ima to prek.
evasle
30. 04. 2015 09.14
+0
jebiježa33
30. 04. 2015 08.28
+7
SLOVENCI STE HLAPCI. NA KOMERCIALNIH OMREŽJIH STE VSI PAMETNI. DA BI PA ŠEL KDO NA ULICE TISTO PA NE. SRAM VAS JE LAHKO. VSAK DAN JE VSE VEČ DRUŽIN BREZ HRANE IN VEDNO VSE VEČ BREZPOSELNIH. VI PA RAZLAGATE NA DRUŽABNIH OMREŽJIH KAKO IN KAJ. OVCE STE IN OVCE BOSTE OSTALI. SLOVENIJA JE DEŽELA KJER SO MOŠKI ŽENSKE Z TIČEM IN BREZ JAJC. ČE TI NI VŠEČ NE KOMENTIRAJ !
korintos23
30. 04. 2015 09.03
-1
Kaj naj norim po ulicah če pa mi nič ne manjka!
nesre?ko
30. 04. 2015 10.54
+0
Kaj bi šel na ulice za plešastega kaplarja,enkrat je bilo dovolj,roški junaki so se preveč iskazali.
mali_mali
30. 04. 2015 08.24
+10
Tale vlada naj malo sestopi iz oblakov in prične živet v realnem svetu. Prepozno stopanje mladih na trg delovne sile? Mladi bi radi delali in ustvarjali a kaj ko NI dela! Starejši prezgodaj odhajajo s trge dela? Kaj drugega pa naj naredijo če jih par let pred veljavnim terminom šikanirajo na delovnem mestu in jih potem vsaj dve leti pred iztekom delovne dobe dajo na zavod za zaposlovanje. To je praksa. Zakaj se ne spravijo nad takšne delodajalce? Danes si na trgu delovne sile pri 45-ih star in nezaposljiv, izpostavljen šikaniranjem in maltretiranjem ker misliš s svojo glavo in težko sprejemaš zajamčen osebni dohodek ki ti ga delodajalec ponuja. Mladi, šolani naj bi imeli pri 27-ih več let prakse , čim bolj širokega spektra, seveda za mizerno plačo. Se morda kdo vpraša kolikšna bo pokojnina če prejemaš zajamčen osebni dohodek? Kako boš spoštoval državo ki dopušča takšno izigravanje zakonov?Zadnji čas da se prične vlada ukvarjat z gospodarstvom, probleme istospolni parov pa obravnava po rednih postopkih. Ne dati denarja za socialne programe in krčiti pravice državljanov z izgovorom da denarja ni ni nobena strokovnost in je prava aroganca proti tistemu ko vsak dan spoznavamo kako se razmetava davkoplačevalski denar. Nekako ne gre razumeti da se tistim ki so kaznovani zaradi denarnih manipulacij premoženje ne zapleni, nato pa par let živijo v zaporih spet na davkoplačevalski račun - kot bi imeli plačan dopust. Parlamentarci naj se zavedajo da ne bodo vedno prejemali takšnih plač in da bodo tudi na lastni koži občutili posledice svojih odločitev ko bodo spuščeni med navadne državlajne.
VSEZNALECno1
30. 04. 2015 08.18
+7
Po težkih letih recesije mi je full the best s Cerarjem, majke mi. Vidim svetlo prihodnost....v Avstraliji...npr......
Alojz Železnik 1
30. 04. 2015 08.04
+3
Vlada s sprejemom nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti zagotavlja nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo, predvsem pa spodbuja gospodarsko rast in zaposlenost, hkrati pa daje ustrezen poudarek socialnemu elementu, pravi Cerar. To je govor, ki je dostojen naše Alenke v Bruslju.
Biofanatik
30. 04. 2015 08.11
+4
Biofanatik
30. 04. 2015 08.03
+1
Tajkunom, ki v času recesije niso mogli tako krast!
evasle
30. 04. 2015 07.51
+27
Kot vedno ne vemo, kaj konkretno bo prebivalce Slovenije doletelo in kaj imajo za bregom. Že naslov članka je komičen... nobenih težkih let recesije ni bilo! Vsa podjetja, ki so šla v stečaj, so imela delo in naročila, samo vodilni slovenski gospodarstveniki so iz takih firm naredili stečaje in tisoče brezposelnih. Pokradli so ves denar od prodaje, državne in nekateri celo evropske pomoči. Kje je preiskovanje bančne luknje, objava imen roparjev na slabi banki itd. komu bodo pomagali. Tisoči delavcev so ostali ob stečajih in prisilnih poravnavah brez plač in dolgo časa ostali brez izplačila iz jamstvenega sklada in socialne. Koga lahko tožijo? Nikogar, ker sodniki še nikoli niso pošteno obsodili pravih SLO roparjev in goljufov. Ob takih novicah lahko ploskajo samo neprištevni.
Biofanatik
30. 04. 2015 08.07
+2
Par dni nazaj sem opozoril da sloovce spolh ne bojo vedle kaj jih bo doletel z NRP, bojo poslal v Bukselciti pol bo pa usekal po raji.
mijavci
30. 04. 2015 07.26
+22
Sanacija naše države je približno taka kot da bi hišo po potresu pokril z polivinilom potem pa na okoli razlagal da si svoje že saniral.
VSEZNALECno1
30. 04. 2015 08.19
+3
Kwaj
30. 04. 2015 07.26
+7
Kaj ,,če bi JS še dopuste plačali?Ni slaba ideja ne!!Itak so najbolj delovni in z ubogimi plačami!!
hotchilipoper
30. 04. 2015 07.10
+5
In spet bodo oni dobili denar,ker so prizadeti
hotchilipoper
30. 04. 2015 07.57
+2
taklemamo01
30. 04. 2015 06.37
+12
Cmerko se je prepričal da pleničke Pampers zadržijo mokroto
01xxy
30. 04. 2015 06.12
+12
Kako bosta Cerar in Mramor povrnila škodo, ki je nastala zaradi prodaje Žita? S svojim denarjem seveda!
Die einemaister
30. 04. 2015 06.57
+12
Škoda je bila ta da je bilo žito več ku 20 let v rokah nesposobnih slovenskih manegerjv oz usi slovenski manegerji so nesposobni
Fredi34
30. 04. 2015 07.01
+16
Menedžerji so še kako sposobni. Verjetno na vrhu evropske lestvice. Seveda po oceni kako v najkrajšem času največ pokrast.
Marko Novakov
30. 04. 2015 05.31
+13
Super, zdej pa še en kup peseka v očeh...
FrancRodeVKristusu
30. 04. 2015 02.59
-3
Cerar se bo v zgodovino zapisal, kot politik, ki nas je popeljal iz krize.... Kučan se bo v zgodovino zapisal po tem, da je naš osamosvojitelj, prvi predsednik republike, Slovenski George Washington.... Janša pa bo večno zaznamovan kot koruptivec, kriminalec, orožar, demagog, dogmatik, lažnivec, ponarejevalec in politik, ki nas je 2004-2008 s slabimi krediti pahnil v krizo........ NEPRECENLJIVO!!!!
VSEZNALECno1
30. 04. 2015 08.19
+5
Diškor
30. 04. 2015 01.35
+35
PRIVATNI SEKTOR GARA, JS VSAK LET PRIDELA 1,5M IZGUBE
slayer2
30. 04. 2015 06.58
+5