Slovenija

Cerar o hrvaški napovedi postopka proti Sloveniji: Hrvaška nima pravnega temelja

Bruselj, 17. 12. 2015 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Cerar je hrvaško napoved postopka proti Sloveniji v Bruslju zaradi žične ograje komentiral z besedami, da Hrvaška nima ne pravnega temelja ne dejanskega razloga, da protestira. Hrvaški premier Milanović pa je dejal, da so nepravilnosti, na katere se morajo odzvati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo bo plačal posledice ograje?
    02:15
    Iz 24UR: Kdo bo plačal posledice ograje?
  • Iz 24UR: Avstrijska ograja z luknjami
    02:22
    Iz 24UR: Avstrijska ograja z luknjami

Dokler imamo toliko tranzita, dokler moramo dnevno več tisoč beguncev oskrbovati na njihovi poti naprej, seveda ne moremo v večjem delu sprejemati beguncev, je poudaril premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU v Bruslju, pred katerim se je udeležil tudi mini vrha skupine držav s Turčijo. 

"Zaskrbljenost in nelagodje županov in prebivalcev razumem tako v Istri kot na drugih točkah. Nikomur, tudi meni ni prijetno, da se postavlja te tehnične ovire," je poudaril Cerar v odzivu na soglasen poziv županov hrvaškega in slovenskega dela Istre k umiku žične ograje. Ob tem je opozoril, da je dobil pred časom izrecne napovedi, da bo hrvaška stran po potrebi pošiljala prebežnike v večjih skupinah tudi čez Istro proti Italiji. Slovenija mora takšne napovedi za zdaj vzeti resno in predvideti tudi to možnost, je dejal in spomnil, da Italija namešča vojsko na mejo s Slovenijo.

Tam je šlo po njegovih besedah zgolj za neformalen pogovor skupine držav, niso pa govorili o nobenih številkah. Pogovarjali so se o tem, kako spraviti migracijski načrt s Turčijo v prakso, je pojasnil.

Vsi se po premierjevih navedbah zavzemajo za to, da EU izpolni svoj del dogovora, a obenem pozivajo Turčijo, naj čim prej izpolni zaveze, predvsem zadrži čim več beguncev pri sebi in z evropskim denarjem poskrbi za šolanje otrok, socialno varnost in ostalo.

Uradne odločitve se bodo po njegovih besedah sprejemale na vrhu EU, kar je tudi edino načelo, na katero pristaja. Za Slovenijo je sodelovanje na takšnih sestankih pomembno zlasti zaradi ustrezne obveščenosti o razvoju dogodkov, je dodal.

Ob prihodu na vrh je še izpostavil, da je Slovenija vzorna država glede odnosa do migracijske problematike, kar ji vsi priznavajo, saj po načelu humanitarnosti skrbi za vse migrante, zlasti za begunce, obenem pa izraža načelo solidarnosti. Ob tem je spomnil, da se je Slovenija že zavezala k sprejemu določenega števila beguncev v sklopu evropskega načrta za premestitev beguncev znotraj unije, in dodal, da načelno podpira tudi skupno solidarno zavezo k preselitvi beguncev iz Turčije.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: 24ur.com

Cerar o hrvaški napovedi postopka proti Sloveniji: Hrvaška nima pravnega temelja

Cerar je hrvaško napoved postopka proti Sloveniji v Bruslju zaradi žične ograje komentiral z besedami, da Hrvaška nima ne pravnega temelja ne dejanskega razloga, da protestira.

"Slovenija bo to podprla in pri tem v skladu s svojimi zmožnostmi sodelovala," je Cerar dejal o predlogu Evropske komisije za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila. Na vprašanje, ali je mogoče predlog Evropske komisije razumeti tako, da bi lahko evropske enote brez slovenskega dovoljenja prišle na mejo med Slovenijo in Hrvaško, je premier odgovoril, da ne, ker slovenska schengenska meja ni zunanja meja EU.

Razume sicer, da tehnične ovire niso prijetne ne za nas ne za njih, in ponovil je, da jih bodo z veseljem umaknili, takoj ko bo migracijska problematika umirjena in ne bo več grožnje razpršenega in nenapovedanega prihoda migrantov, ki za zdaj še obstaja. Ob tem je znova poudaril, da Slovenija ne gradi ograje, ampak postavlja začasne tehnične ovire, ter da ne bodo zagradili celotne meje. 

Tehnične ovire po njegovih besedah gradijo samo na tistih mestih, kjer bi se lahko ob velikem navalu beguncev znova zgodilo to, kar se je že dogajalo, ko je hrvaška stran razpršeno, nenapovedano pošiljala begunce oziroma migrante v Slovenijo. S tem je po Cerarjevih besedah povzročala hude težave migrantom. "Spomnite se, ko so brodili po reki v slabem vremenu," je dejal in dodal, da je to potencialna grožnja tudi za slovensko prebivalstvo, njihovo premoženje in ostalo. Slovenija tako mora - glede na izkušnje in ker nimamo nobenega jamstva, da se to ne more ponoviti - postaviti te usmerjevalne tehnične ovire.

Tako se je Cerar odzval na navedbe hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, da bo hrvaška diplomacija v okviru institucij EU sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji s Hrvaško, ki po njegovem mnenju zastruplja odnose med državama.

V Evropski komisiji so danes povedali, da prvič slišijo za hrvaško namero in da v tem trenutku ni v pripravi noben postopek. "To smo storili. Podrobneje vam bodo povedali na ministrstvu za zunanje zadeve. To smo morali storiti, ker so nepravilnosti in smo se morali odzvati," pa je dejal hrvaški premier Zoran Milanović. Na vprašanje novinarjev glede navedb v preteklosti, da je Cerar rekel, da ne bo več postavljal žice, pa je hrvaški premier odgovoril: "On očitno ne nadzoruje položaja."

Občine Spodnjega Podravja zahtevajo razrešitev ministra Mramorja

Na predlog Skupnosti občin Slovenije so se danes v Dornavi na skupni seji na temo povprečnine sestali člani občinskih svetov in župani občin Spodnjega Podravja. Na srečanju so sprejeli protestno pismo, v katerem zahtevajo, da predsednik vlade Miro Cerar razreši ministra za finance Dušana Mramorja, če ne, pa naj odstopi celotna vlada, so zapisali.

Na seji so člani občinskih svetov in župani 15 občin Spodnjega Podravja razpravljali o sprejetem zakonu o izvrševanju državnega proračuna za leti 2016 in 2017, v katerih je predvidena povprečnina 522 evrov na prebivalca, kljub temu da so v združenjih občin vztrajali, da bi jo morali določiti pri 536 evrih, kar bi po njihovih ocenah zagotavljalo minimalno vzdržnost financiranja občin.

Župan Občine Žetale Anton Butolen je med drugim poudaril, da so zaradi nižanja povprečnine še posebej prizadete občine na periferiji, ki so tudi demografsko ogrožene. Niso vse občine v enakem položaju, je dejal in opozoril, da ker ni sredstev za naložbe in ne bo možnosti za črpanje evropskih sredstev, to pomeni dolgoročno nižanje standarda občanov in nadaljnjo povečanje razlik v Sloveniji med bolj in manj razvitimi območji.

Župan Občine Markovci Milan Gabrovec pa je med drugim kot ravnatelj šole spomnil, da že zdaj okoli 30 odstotkov občin v Sloveniji ne more več pokrivati vseh stroškov za šole in vrtce, s sprostitvijo napredovanj z novim letom pa se bo stanje še poslabšalo, je dejal.

V protestnem pismu, ki so ga naslovili na vlado, opozarjajo, da občine ne zahtevajo nič nezakonitega, ampak da se zavzemajo le za interese občanov in državljanov Slovenije, za katere bi se morala po njihovem zavzemati tudi vlada, ne pa da še dodatno zavira razvoj. Opozarjajo, da se z zmanjševanjem sredstev za občine ne le zmanjšuje osnovni standard prebivalcem, ampak se s tem reže tudi kruh slovenskemu gospodarstvu.

Od premierja zahtevajo, da razreši ministra za finance Mramorja in "uredi normalno financiranje občin v skladu z zakonodajo". Če vlada in predsednik vlade tega "niso sposobni", je po mnenju podpisnikov pisma boljše, da odstopi celotna vlada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
18. 12. 2015 08.35
+2
Občine Spodnjega Podravja? A imata pri nas po novem že dve občini lahko svojo pokrajino?
anjerd
18. 12. 2015 08.26
-1
Hrvatom je treba povedati, da naj se ukvarjajo s svojo zemljo, sosedovo pa naj pustijo pri miru. Zdaj bomo še dovolili, da bodo čez mejo lapali?
PredsednikPepe
18. 12. 2015 09.39
+1
Hrvati nam že od nekdaj povzročajo težave. Zelo močno tudi v Istri. Spomnimo se tudi, kako so nagajali slovenskim vikendašem v Istri. Primorci in ostali, ki so proti ograjam, pa naj pomislijo na probleme okoli Brežic in Šentilja, ko ni bilo ograj.
kapljač1
17. 12. 2015 21.52
+13
Hrvati so kot Janez Janša, kamor pridejo se vedno obregnejo najprej ob Slovenijo.
Banion
17. 12. 2015 21.46
+25
Cerar ne govori o pravnih temeljih temveč udari po mizi in naravnost povej da postavljamo ograjo ker nam Hrvati pošiljajo begunce kar tako niti jih ne registrirajo, pač nesposobneži ki vse svoje težave valijo na druge. Tudi Avstrijci postavljajo ograjo in Italjani pošiljajo vojsko na mejo torej kaj bi radi ti Hrvati.
periot22
17. 12. 2015 21.28
+39
Če bi hrvati sprejemali begunce po predpisih te ograje sploh ne bi bilo treba tako smo pa vsi videli kako so hrvati ravnali pri beguncih nenadzarovano so jih spuščali v Slovenijo,se norčevali iz Slovenije in na žalost smo morali samo zaradi njih postaviti ograjo,zdaj se pa bunijo pa niso normalni,hinavski so ,sram jih naj bo!!!!!!!!!!!!!!!!
1xy
17. 12. 2015 21.21
+11
EU je dala Italiji direktivo, da morajo bit migranti 100% evidentirani.....če ne bodo hoteli oddat prstnih odtisov bo uporabljena tudi sila......slabi časi se nam obetajo........da bi pa mediji poročali kaj se dogaja na Švedskem pa je iluzorno........
Uporabnik113189
17. 12. 2015 21.19
+34
Napad hrvatov na ograjo preko EU ima svoje ozadje. Vsem nam je še kako jasno, da se pripravlja nevihta, ko bo potrebno zategniti zavoro pri prehodu migrantov čez meje. Takrat ti ljudje ne bodo več miroljubni, pohlevni. To velja tako za migrante, kot hrvate. Svoj značaj so že nekajkrat pokazali in česa so vse sposobni. Prišel bo dan, ko bo Slovenija MORALA zavrniti vlak in takrat se bo vnelo. To je povsem jasno iz vseh priprav naše vojske, rezervistov, sestankov v EU. Hrvatom je to jasno, saj niso neumni. Za vsako ceno želijo zrušiti ograjo, da bodo lahko delali neumnosti..Pa to je šele začetek.. Zgodbe bodo še zelo resne, mnogo naših ljudi pa je še vedno v nekih oblakih, sanjajo. Pristanek bo trd.
Uporabnik113189
17. 12. 2015 21.30
+22
Namesto da bi hrvati iskali skupne dogovor so zopet šli mimo Slovenije v EU iskat zaveznike za svoja balkanska posla..To jasno kaže, kakšni so to prijatelji. Vedno iščejo pot za hrbet..
Kollerik
17. 12. 2015 20.52
+27
Zakaj pa se niso nič bunili čez orbanovo žico. Le zakaj? Zato, ker si mislijo, da nas lahko buz...rajo, kadar jim pride. Gre mi na kozla..je.
manolo31
17. 12. 2015 21.10
-9
Tocno tako ObeliksMrski gnil narod do konca za kozlat tilie potuhnjeni zlovenci.
yaks
17. 12. 2015 21.10
+2
Vidva zvenita pa kot prva, ki bi jih morali deportirat.
manolo31
17. 12. 2015 21.17
-4
Deportiran bos ti ampak v plocevinkah za prebranac.
Uporabnik113089
17. 12. 2015 20.44
+29
Cerar ravna prav. Ve se kje je Schengenska meja....
Matjaž Poto?nik 1
17. 12. 2015 20.32
+12
MLANOVIČ,PISAN TIČ,NIMA PERJA,NIMA NIČ! :)
Matjaž Poto?nik 1
17. 12. 2015 20.42
+11
..spolno bolezen TRIPER bi lahko počasi lahko preimenovali v MILANOVIČ....
yaks
17. 12. 2015 21.11
+10
V Supernatural so prav poimenovali tisti virus. Croatoan.
LovecNaKomuniste
17. 12. 2015 20.29
+23
Istranom svetujem, naj postavijo ograjo med Ilirsko Bistrico in Reko. Potem se Istra nebo delila.
Uporabnik113189
17. 12. 2015 21.25
+3
Zahvalijo naj se tistemu njihovemu, ki je radodaren krvodajalec
kolbek460
17. 12. 2015 20.18
+7
Res je da ta žica namnjena preduvsem njim Hrvatom po tem so begunci na to še naši petokolonaši ki so pobarvani rumeno plavo da ne bododo mogli pobegnit .
Pintogron
17. 12. 2015 19.49
+3
Pa naj jih (ograje namreč) namesto med celotno hrvaško Istro in Slovenijo raje med Istro in med ostalim delom Hrvaške. To bi Sloveniji in Hrvaški verjetno precej finančno omehčalo celotno situacijo.
croasan
17. 12. 2015 19.45
-29
Ograja je sramota za Slo,saj nima nobene funkcije,ce je tudi fizicno ne varujes.Cerar naj rajsi pove komu je sel denar za ograjo,zopet se nekateri bogatijo na racun drzave.
lalalala1343
17. 12. 2015 21.05
+13
LovecNaKomuniste
17. 12. 2015 19.41
+34
Miro ne daj se provokatorjem. Takoj ko jim obrneš hrbet te zakoljejo. Poznamo mi hrvate....
LovecNaKomuniste
17. 12. 2015 19.41
+14
Obeliks Mrski
17. 12. 2015 20.51
-6
"Poznamo mi hrvate..."....so nam povedali mediji in politiki...SLOvenc bo vedno ostal mali provokativni ZLOvenc
manolo31
17. 12. 2015 21.19
-7
ni Zlovenec provakativen ampak je zakompleksan do fundamenta in mu kompleksi ven stlijo na vse konce.
zagor:)
17. 12. 2015 19.39
+59
Hrvatje, če bi vi opravljali svoje delo na meji kjer vstopajo begunci in če bi se držali dogovora, da vozite begunce na dogovorjene prehode, ograje nebi bilo potrebno postavljati. Ampak vi se ne držite ničesar, delate vedno po svoje in provocirate, zato se je potrebno zaščititi pred vami. A ste tudi uvedli postopek proti sebi, ko ste ilegalno švercali begunce čez mejo na Slovensko stran, kar pomeni v Evropo, kaj ni to kaznivo dejanje, na to ste očitno pozabili.
manolo31
17. 12. 2015 21.20
-14
Slovenci so pozrli besedo ker so obljubljali prevzem 8000 ljudi na dan na koncu pa so se usrali in zaceli prepuscati 2500 na dan zato se je zgodilo kar se je zgodilo.
periot22
17. 12. 2015 21.33
+11
Tebi se je menda sanjalo o 8000 ljudi pa kaj misliš ,da je Slovenija velika kot Nemčija tebi pa res ni pomoči,ti si za posra.!!!!!!!!!
binmister
17. 12. 2015 19.38
+3
Do sedaj je še vedno Slovenija pokleknila pred Hrvaško ker nas vodijo mevže
mijavci
17. 12. 2015 19.35
+39
Že davno nazaj je Milčinski Ježek rekel da je potrebno na meji z Hrvaško naredit visok zid pa samo eno okno pustit da se vsake toliko pogleda kaj delajo, pa so ga takrat zaprli za nekaj časa, ko pa so ga spustili mu je sodnik rekel no kaj boš pa zdaj rekel pa mu je odgovoril še tisto okno bi zazidal. Mislim da to vse pove.
LovecNaKomuniste
17. 12. 2015 19.33
+8
Kar se tiče živali je tako. So boge, strinjam se, potrebno je naredit odprtine in napeljat pastirja, da se ne nabodejo. Revice res umrejo mučno na žicah. Res pa je tudi, da vsako leto naši lovci odstrelijo določeno količino divjadi, na drugi strani Kolpe pa se grejo še lovski turizem... Skratka, kvoto umrlih živali vračunat v odstrelno kvoto in bo poglihano. Res pa je da bo imela zelena bratovščina letos manj zabave in maj razlogov za pitje alkohola, ko bo streljala nedolžne žvalce.. Bogi.
LovecNaKomuniste
17. 12. 2015 19.30
+9
Ajde Miro, sedaj jih zgrabi tam kjer jih znaš.