Slovenija

Cerar: Vse nezakonite prehode schengenske meje bomo preprečili na vsak način

Ljubljana, 12. 09. 2016 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po srečanju z avstrijskim kanclerjem je premier Cerar dejal, da bo Slovenija na schengenski meji strogo izvajala zakonodajo Evropske unije in ne bo dopuščala izjemnih humanitarnih prehodov. Se je pa v nedeljo zapletlo, ker so avstrijski policisti mimo protokola tujce napotili nazaj v Slovenijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Okrnjeno sodelovanje med državama
    01:57
    Iz 24UR: Okrnjeno sodelovanje med državama
  • Iz 24UR: Novi prihodi beguncev
    02:35
    Iz 24UR: Novi prihodi beguncev
  • Iz SVETA: Kern pri Cerarju
    01:43
    Iz SVETA: Kern pri Cerarju
  • Iz SVETA: Begunci še vedno pritiskajo
    02:34
    Iz SVETA: Begunci še vedno pritiskajo
  • Izjava premierja Cerarja glede varovanja schengenske meje
    01:17
    Izjava premierja Cerarja glede varovanja schengenske meje
  • Iz SVETA: Poostren nadzor na vlakih
    00:29
    Iz SVETA: Poostren nadzor na vlakih

Slovenija bo na schengenski meji s Hrvaško strogo izvajala zakonodajo EU in ne bo dopuščala izjemnih humanitarnih prehodov, kot je to bilo v preteklosti, je na novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom v Ljubljani danes zatrdil slovenski premier Miro Cerar.

Dodal je, da bo Slovenija naredila vse, da bo pomagala državam, ki so na zunanjih mejah EU oziroma Evrope. Hkrati je napovedal, da bo Slovenija, če bodo nastopile izjemne razmere, na meji sprejela izjemne ukrepe začasne narave. "Ne bomo dovolili, da bi nezakonito čez našo schgengensko mejo v EU prehajali migranti. To bomo preprečili na vsak način," je zagotovil predsednik slovenske vlade.

Cerar je avstrijskemu kolegu obljubil strogo mejno kontrolo na meji s Hrvaško.
Cerar je avstrijskemu kolegu obljubil strogo mejno kontrolo na meji s Hrvaško. FOTO: Reuters

Ocenil je tudi, da ta hip ni realne potrebe, da bi se meje znotraj schengna zapirale. V primeru, če bi se povečal prihod ilegalnih migrantov, je po njegovem pomembno, da vse članice EU sodelujejo pri zaščiti in nadzoru zunanje schengenske meje.

"Slovenija se ne zapira pred migracijami. Po načelu relokacije in preselitve sprejema mesečno določeno število migrantov, za katere ustrezno poskrbi. Sprejemamo takšno število migrantov, ki ga lahko ustrezno in uspešno integriramo," je še dejal premier Cerar.

Tako Cerar kot avstrijski kancler, ki je bil na prvem obisku v Sloveniji po prevzemu položaja, sta se zavzela za skupno rešitev migrantske krize znotraj EU. Oba podpirata, da EU nameni več sredstev in pomoči za reševanje kriz tam, kjer nastajajo.

Avstrija zagotovila, da bo vse države dosledno obveščala

Kancler Kern je danes zagotovil, da bo Avstrija o svojih morebitnih novih ukrepih, predvsem kar zadeva okrepljen nadzor na svojih mejah, v naprej in pravočasno obveščala sosednje države. Prav tako je dejal, da Avstrija pri reševanju migrantske krize stavi na sodelovanje s sosedami. V luči tega je predsednik avstrijske vlade napovedal, da bo v torek na ravni policij sestanek med Slovenijo in Avstrijo glede migrantske krize, 24. septembra pa bo na Dunaju srečanje premierjev držav, ki jih migrantska kriza najbolj prizadeva, in naj bi se ga udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

"Ne potrebujemo samo besed, ampak konkretna dejanja," je v Ljubljani pozval Kern. Hkrati je menil, da so ustrezni nacionalni ukrepi potrebni, če se bo val migrantov v srednjo Evropo znova okrepil. Opozoril je tudi, da Avstrija glede na velikost države nosi večje breme kot na primer Italija in Nemčija.

Odnose med Slovenijo in Avstrijo sta predsednika obeh vlad kljub petkovi diplomatski noti Slovenije ocenila kot zelo dobre. Na zunanjem ministrstvu so namreč ocenili, da glede na trenutne razmere mejne kontrole na notranji schengenski meji med Avstrijo in Slovenijo niso upravičene. Kern je danes v Ljubljani zatrdil, da je velik interes Avstrije, da dokler bo mogoče, ohrani odprte meje s Slovenijo.

Avstrijski kancler je bil danes na delovnem obisku v Ljubljani v luči priprav na neformalni vrh EU v Bratislavi 16. septembra, ki bo namenjen predvsem razpravi o prihodnosti EU tako v luči migrantske krize kot napovedanega izstopa Velike Britanije iz EU.

Avstrijski policisti mimo protokola tujce napotili nazaj v Slovenijo

Medtem ko kancler in premier Cerar govorita o zglednem sodelovanju med državama, pa se na t.i. zeleni meji dogajajo zapleti. Avstrijski policisti so namreč v nedeljo popoldne na območju Plača prijeli devet ljudi, ki naj bi nedovoljeno prečkali mejo, o čemer so obvestili slovenske kolege in napovedali njihovo vrnitev. Ker so to pozneje po mnenju slovenske policije storili brez pravne podlage, bodo tujce, ki so jih zvečer našli na slovenski strani, poskušali vrniti v Avstrijo.

Na PU Maribor so ob tem poudarili, da so v postopku ugotovili, da je dejanje avstrijskih kolegov nedopustno in brez vsake pravne podlage, zaradi nespoštovanja predpisanih protokolov pa bodo ilegalne migrante poskušali v skladu s sporazumom med državama vrniti v Avstrijo.

Kot so danes pojasnili na Policijski upravi Maribor, so slovenski policisti, glede na dejstvo, da so bili tujci prijeti izven mejnega prehoda na t. i. zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na skupni meji. Šele na podlagi dokazov bi se slovenska stran odločila, ali bo tujce v skladu s sporazumom prevzela ali ne.

Okoli 19. ure zvečer pa so policisti mariborske policijske postaje za izravnalne ukrepe na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj opazili skupino ljudi, ki je prihajala iz Avstrije. Policisti so ob njihovi identifikacijski ugotovili, da gre za iste ljudi, ki so jih avstrijski policisti prijeli v Plaču in jih pozneje napotili na slovensko stran.

Poostren nadzor vlakov med Celovcem in Vidmom

Teh mednarodnih vlakov je dnevno deset. Na vsakem od vlakov bosta po dva uradnika iz vsake države, iskali pa bodo migrante, ki skušajo nelegalno prečkati mejo.

Avstrijska in italijanska policija sta danes sporočili, da bosta od danes skupaj izvajali poostren nadzor na mednarodnih vlakih med Celovcem in Vidmom, razlog pa so pričakovani povečani prihodi migrantov. Na ta način bodo skušali preprečiti nelegalne prehode meje.

Arthur Lamprecht iz avstrijskega policijskega direktorata je novinarjem pojasnil, da se razmere glede migrantov niso spremenile, ti še vedno iz Italije prihajajo v Avstrijo. Dejal je, da iz Italije dobijo med 40 in 50 migrantov tedensko, 40 odstotkov jih pride z vlaki, na katerih do danes ni bilo strogega nadzora.

Pod drobnogled bodo na vlakih vzeli tudi osebe, ki se bodo "sumljivo obnašale", je pojasnil Lamprecht. Migranti brez dokumentov pa bodo tvegali, da jih aretirajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni