Slovenija

Strateški forum na Bledu v znamenju arbitraže: 'Mednarodno pravo je treba spoštovati'

Bled, 04. 09. 2017 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Premier Miro Cerar je ob robu 12. Strateškega foruma Bled dejal, da kompromisov pri spoštovanju vladavine prava ne sme biti in zatrdil, da bo Slovenija našla način za uresničitev sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško.Tudi podpredsednik EK Timmermans je poudaril, da je bila arbitraža zaveza Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Strateški forum v znamenju arbitraže
    01:08
    Iz SVETA: Strateški forum v znamenju arbitraže
  • Iz SVETA: Hrvaška zunanja ministrica prišla na Bled
    03:00
    Iz SVETA: Hrvaška zunanja ministrica prišla na Bled
  • Iz 24UR: Z Bleda jasno opozorilo Hrvaški o spoštovanju arbitraže
    02:46
    Iz 24UR: Z Bleda jasno opozorilo Hrvaški o spoštovanju arbitraže
  • Iz 24UR: Besede verjetno ne bodo zalegle
    01:28
    Iz 24UR: Besede verjetno ne bodo zalegle

Na Bledu poteka že 12. strateški forum, ki se ga udeležuje pestra paleta državnikov. 

Predsednik vlade Miro Cerar je danes ob odprtju 12. Strateškega foruma Bled (SFB) dejal, da pri spoštovanju vladavine prava ne more biti kompromisov. Demokracija namreč brez spoštovanja pravnih predpisov in načel ne more obstajati. Zatrdil je tudi, da bo Slovenija našla način za uresničitev sodbe arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško.

Cerar je uvodoma dejal, da se svet sooča s številnimi izzivi, ki terjajo nove pristope. Pri tem je izpostavil naraščajočo neenakost, podnebne spremembe in varnostna vprašanja.

Opozoril je, da Evropa še zdaleč ni imuna na izzive sodobnega časa in mora pri soočanju z njimi ostati v ospredju. "Da bi to lahko naredili, se moramo poenotiti okoli naših skupnih vrednot in se odločiti, kakšno prihodnost si želimo," je poudaril.

Med evropskimi voditelji je močna zaveza, da se prilagodimo novim okoliščinam in skupaj zgradimo prihodnost unije. Vedno je treba verjeti v moč dialoga in si prizadevati za kompromise. Miro Cerar

Krize zadnjega desetletja so po njegovih besedah razkrile določene pomanjkljivosti evropskega povezovanja. Nekatere težave so bile že uspešno odpravljene, druge nas še bremenijo, ena država članica se je celo odločila za izstop iz unije.

Vendar na določenih področjih kompromisov ne sme biti, je opozoril Cerar, pri čemer je izpostavil demokracijo in vladavino prava. Zlasti slednja je po njegovem mnenju v zadnjem času ogrožena. To spodkopava obstoj demokracije, ki brez spoštovanja pravnih predpisov in načel ne more obstajati.

V tej luči je ponovil, da je Slovenija odločena uresničiti razsodbo arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. "To želimo doseči z dialogom z našo sosedo," je zagotovil, vendar ob tem jasno povedal, da brez spoštovanja vladavine prava ne bo šlo.

"Torej, če Hrvaška ne bo pripravljena uresničiti razsodbe, bo moja vlada našla način za njeno uresničitev in s tem zaščito vladavine prava," je še dejal premier.

Miro Cerar na odprtju 12. Strateškega foruma Bled.
Miro Cerar na odprtju 12. Strateškega foruma Bled. FOTO: Twitter

Erjavec: Mednarodno pravo je treba spoštovati

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je v nagovoru poudaril, da je treba mednarodno pravo spoštovati. Ob tem je izrazil obžalovanje, da se to v nekaterih delih sveta ne dogaja, še bolj pa ga žalosti, da se mednarodnega prava in odločitev mednarodnih sodišč ne spoštuje v EU. To je po njegovih besedah v nasprotju s temeljnimi načeli in vrednotami EU.

Sporočilo, da mednarodnega prava ni treba vedno spoštovati, je slabo sporočilo za EU in vse države kandidatke. "Države članice EU morajo biti vzor spoštovanja prevzetih zavez," je še dejal Erjavec.

Razprave o arbitraži bodo po Erjavčevih besedah sicer vodili skozi celoten BSF in opozarjali na "nesprejemljivost tega, da članica EU ne spoštuje mednarodnega prava". Ocenil je, da bo pritisk na Hrvaško "prej ali slej" prinesel učinek. "Mednarodno pravo smo države dolžne spoštovati, zlasti če EU temelji na mednarodnem pravu. Ne predstavljam si, da ena od članic tega ne bi dojemala na tak način," je še dejal minister.

Zunanji minister je imel danes v okviru foruma tudi več dvostranskih srečanj. Sestal se je z indijskim državnim ministrom za zunanje zadeve M. J. Akbarjem, moldavskim zunanjim ministrom Andreijem Galburjem, generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio in visoko zunanjo predstavnico EU Federico Mogherini.

Mogherinijeva je poudarila vidno in konstruktivno držo Slovenije na vseh ključnih področjih skupne zunanje in varnostne politike, sogovornika pa sta obravnavala tudi druge globalne izzive, kot so terorizem, migracije, odnosi med EU in Rusijo ter izzivi v državah Magreba.

Minister Erjavec in visoka predstavnica EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Mogherinijeva sta največ pozornosti namenila regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da je treba regijo spodbujati k nadaljnjim reformam in napredku, ki bo državam omogočil evropsko integracijo, so sporočili z MZZ.

Minister Erjavec in državni minister za zunanje zadeve Indije sta dvostranske odnose med državama ocenila kot dobre in se zavzela za njihovo nadgradnjo, še posebej za okrepitev gospodarskega sodelovanja.

Indija in Slovenija si delita podobna stališča glede temeljnih mednarodnih vprašanj in načel, zato dobro sodelovanje poteka tudi znotraj multilateralnih forumov, ministra pa sta si še izmenjala poglede na nekatere aktualne svetovne izzive, med njimi terorizem in radikalizacijo, so dodali na ministrstvu.

Erjavec in njegov moldavski kolega sta pozitivno ocenila dvostranske odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja, še posebej na področju gospodarstva. Minister Erjavec je podprl proevropsko usmeritev Moldavije in svojemu sogovorniku potrdil, da bo Slovenija še naprej sodelovala z Moldavijo na področju razvojne pomoči, za kar je v zadnjih šestih letih namenila nekaj čez 900.000 evrov sredstev, so sporočili.

Generalni sekretar OECD Gurria je Erjavcu izročil izvod poročila Ekonomski pregled Slovenije 2017, ki ga bo javno predstavil v torek v Ljubljani. Predal mu je še vrsto drugih poročil in pregledov, ki so vsa namenjena v prvi vrsti kot pomoč pri načrtovanju politik, pa tudi pri pripravi nacionalne strategije razvoja Slovenije 2030.

Borut Pahor in generalni sekretar OECD Angel Gurria
Borut Pahor in generalni sekretar OECD Angel Gurria FOTO: Twitter

Predsednik republike Borut Pahor je potrdil besede predhodnikov, da je uspešna EU možna le, če se spoštuje evropsko in mednarodno pravo, prav Evropa pa naj bi bila vzor vladavine prava. Ta na mednarodni ravni temelji na spoštovanju in izpolnjevanju v dobri veri sprejetih pogodbenih obvez in na spoštovanju sodb mednarodnih in evropskih sodišč in arbitraž, je poudaril Pahor.

Kot je dejal, je v interesu EU, da se odločitev arbitražnega sodišča spoštuje in da se dogovorjene obveznosti izpolnijo. Slovenija in Hrvaška sta spor rešili po mirni poti in Slovenija si bo prizadevala, da bo odločitev sodišča tudi uveljavila, vendar bo to možno samo v dialogu s Hrvaško, je še dejal predsednik.

Ob robu foruma se je Pahor srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami Paulom Richardom Gallagherjem in generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio.

Na delovnem zajtrku sta Gallagher in Pahor potrdila prijateljske odnose med Slovenijo in Svetim sedežem ter spregovorila o sodelovanju, tako v bilateralnem kot tudi v širšem mednarodnem kontekstu, so sporočili iz predsednikovega udara. Posebno pozornost sta posvetila prihodnosti Evrope in sodelovanju pri globalnih varnostnih izzivih ter o migracijam in razmeram na Zahodnem Balkanu.

Govorila sta tudi o uveljavitvi arbitražnega sporazuma, ob čemer je predsednik Pahor poudaril pomen načela spoštovanja mednarodnega prava, veljavnosti sklenjenih mednarodnih pogodb in spoštovanja odločitev mednarodnih sodišč, so sporočili iz njegovega urada.

Predsednik Pahor se je sestal tudi z generalnim sekretarjem OECD Gurrio in se mu zahvalil za pomoč in podporo OECD Sloveniji pri oblikovanju politik ter konkretnih ukrepov v času soočanja s finančno in gospodarsko krizo. Sogovornika sta ocenila, da ima Slovenija stabilno gospodarsko rast, vendar je pred njo še nekaj nujnih reform. Ob tem je generalni sekretar izpostavil problem staranja prebivalstva, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor se je srečal še z visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini, ki ji je kot nekdanji italijanski ministrici za zunanje zadeve vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge. S tem visokim državnim odlikovanjem jo je predsednik republike odlikoval leta 2014 za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja na dvostranski in multilateralni ravni.

Pahor je sprejel še francosko ministrico za evropske zadeve Natalie Loiseau, visokega komisarja ZN za človekove pravice Zeida Al Huseina ter makedonsko ministrico za obrambo Radmilo Šekerinsko. V torek se bo sešel še s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom.

Podpredsednik EK Timmermans poudaril, da je bila arbitraža zaveza Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU

Predsednik vlade Miro Cerar je po srečanju s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom dejal, da je od njega dobil potrditev zavezanosti komisije spoštovanju mednarodnih pogodb, torej tudi sodbe arbitražnega sodišča. Timmermans pa je poudaril, da je bila arbitraža ena od zavez Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU.

Kot je Cerar dejal v izjavi za medije ob prihodu na BSF, Evropska komisija vztraja pri stališču, da je treba arbitražno razsodbo spoštovati in tudi implementirati. Takšno bo tudi njeno stališče v prihodnjih mesecih, pri čemer je Cerar Timmermansu pojasnil, da se "Slovenija pripravlja na implementacijo in ponuja roko Hrvaški".

Cerar je Timmermansu tudi povedal, da je Slovenija nezadovoljna z nedavnimi odzivi hrvaške strani, "ki ne obetajo veliko". "Sem pa tudi zelo jasno povedal, da če kmalu skupnega dogovora o implementaciji ne bo, bo Slovenija ukrepala tako, kot lahko sama," je dejal premier.

Timmermans je ponovil stališče Evropske komisije, da bi morali obe strani spoštovati razsodbo arbitražnega sodišča. Komisija se po njegovih besedah zavzema za uspešno rešitev mejnih sporov med državami in verjame, da bo to uspelo tudi Sloveniji in Hrvaški.

O konkretnih ukrepih oziroma pravnih postopkih ni želel govoriti, češ da so znani in bodo o njih govorili, če bo do njih prišlo. "Zdaj je zelo pomembno, da ohranimo neko konstruktivno ozračje, da skušamo v prihodnjih tednih ohraniti komunikacijo z Zagrebom in se pripraviti na srečanje, kjer bi lahko dosegli dogovor o implementaciji," je dejal Cerar.

Timmermansa je seznanil tudi s stališčem Slovenije, ki pričakuje postopno odpravo nadzora na notranjih schengenskih mejah, še posebej med Slovenijo in Avstrijo.

Spomnil je, da sta državi arbitražo sprejeli kot ustrezen način reševanja mejnega spora, za Hrvaško pa je arbitraža predstavljala tudi enega od pogojev za pridružitev uniji.

Odprtju foruma bo sledil panel voditeljev, ki se ga bodo med drugimi udeležili nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, generalni sekretar OECD Angel Gurria ter srbska premierka Ana Brnabić. V središču bo razprava o izzivih, ki jih za politiko, gospodarstvo, varnost in družbo predstavlja hitro se spreminjajoči svet z globalizacijo in digitalizacijo.

Miro Cerar se je na Bledu srečal s podpredsednikom EK Timmermansom.
Miro Cerar se je na Bledu srečal s podpredsednikom EK Timmermansom. FOTO: Twitter

Srbija se ne želi vmešavati v arbitražni spor med Slovenijo in Hrvaško

Srbska premierka Brnabićeva je na Bledu dejala, da se Srbija v arbitražni spor o meji med Slovenijo in Hrvaško ne želi vmešavati in da pričakuje, da bosta državi članici Evropske unije sami rešili to vprašanje.

Na vprašanje, kaj sporoča Hrvaška tudi drugim državam v regiji, s katerimi ima tako kot s Srbijo še nerešeno vprašanje meje, s tem, da zavrača implementacijo razsodbe arbitraže o meji s Slovenijo, je dejala, da se Srbija v to odprto vprašanje med državama ne želi vmešavati, "saj spoštuje ozemeljsko celovitost in suverenost drugih držav", tako kot želi, da spoštujejo tudi njeno.

"Konec koncev sta tako Slovenija kot Hrvaška članici Evropske unije in to bi se moralo rešiti na najboljši in najhitrejši način med dvema članicama EU," je dejala. Prepričana pa je, da bosta državi našli soglasje in da bosta spoštovali medsebojne pravice.

Srbija in Hrvaška pa bosta glede svojih odprtih vprašanj o meji sedli za mizo in upa, da bosta preko dialoga uspeli najti načine, ki bodo hitreje uresničljivi, kot je bila arbitražna med Slovenijo in Hrvaško. Ni pa izključila niti možnosti mednarodne arbitraže, če bi se seveda Srbija in Hrvaška za to dogovorili.

Imamo odprto komunikacijo. Tako se rešujejo problemi. Kakršna je bila preteklost, je očitno, da je ostalo veliko odprtih vprašanj, vendar se rešujejo samo z dialogom. In to je pomembno, da smo vsi vztrajni v tem dialogu. Ana Brnabić

V regiji, ki se sooča s številnimi problemi in tudi Srbija ima številna odprta vprašanja s sosedami, si Srbija sicer želi okrepiti gospodarsko sodelovanje. Premierka meni, da ti politični problemi ne ovirajo nadaljnjega gospodarskega sodelovanja med državami v regiji, kot tudi ne njegove krepitve. Pri tem je kot pomembno izpostavila tudi sodelovanje Srbije v berlinskem procesu, ki je osredotočeno prav na gospodarsko in infrastrukturno povezovanje držav.

Izpostavila je osredotočenost Srbije na odprto komunikacijo s sosedami in na reševanje problemov, tudi tistih, ki izhajajo iz preteklosti, z dialogom in dogovorom.

Glede nedavnega diplomatskega spora z Makedonijo je izpostavila, da je bil hitro rešen, dogovorjeno je že srečanje v Beogradu novembra. Pred koncem leta tudi pričakujejo srečanje predsednikov Srbije in Hrvaške.

Glede formata dialoga med Prištino in Beogradom je po njenih besedah Srbija zadovoljna s posredniško vlogo Evropske unije. To, da naj bi se format razširil še z neposredno vključitvijo ZDA in Nemčije, je sicer te dni dejal kosovski predsednik Hashim Thaci.

Izpostavila pa je, da Srbija dogovorjeno v okviru dialoga izpolnjuje, medtem ko Kosovo niti dogovorjenega ni uresničilo, pri tem pa izpostavila dogovor o oblikovanju Skupnosti srbskih občin na Kosovu. Kot dobro pa je izpostavila to, da dialog sedaj poteka na ravni predsednikov držav.

Na vprašanje, kaj pomeni za varnostne razmere v državi in v regiji sobotni incident, ko se je neko vozilo zaletelo v vozilo srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki se je peljal v koloni z varnostniki v Beogradu, je dejala, da upa, da je šlo za naključje in da se sama počuti zelo varno. Izpostavila je, da bodo pristojne službe dogodek podrobno raziskale in je prepričana, da bodo ustrezno ukrepali. Tri moške, ki so jih po incidentu prijeli, bodo sicer danes zaslišali v Beogradu.

Srbska premierka med drugim sodeluje tudi na panelu voditeljev, ob robu pa ima vrsto dvostranskih srečanj. Med drugim se je v nedeljo že sešla s slovenskim ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem na pogovorih o krepitvi sodelovanja med državama in modernizaciji srbske javne uprave, danes zvečer pa ima predvideno delovno večerjo s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem.

V ospredju panela voditeljev v uvodu v 12. Strateški forum Bled je bilo sicer novo dojemanje realnosti. Panelisti so izpostavili nujnost nove definicije solidarnosti v EU, opozorili so na naraščajoče socialne razlike ter poudarili potrebo po aktiviranju mladih.

Letošnji blejski forum, na katerem se je zbralo 1000 udeležencev iz 70 držav, med njimi 15 zunanjih ministrov, poteka pod naslovom Nova realnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
05. 09. 2017 09.41
+3
Eu vam je ze z teranom dokazala kako deluje.A vam se ni jasno????
LLLEPI
05. 09. 2017 09.36
+1
Pa kaj hocejo dokazat ti nasi politiki izrocili so del Slovenije hrvatom sedaj se pa z tem hvalijo in se trudijo da na vsak nacin hrvatom izrocijo se kaj.Hrvat pa se dela prizadeteka in caka da mu nasi veleumi se kaj poklonijo da bo hrvat srecen in da EU pove nasim politikom kako delujejo evropsko.Z razprodajo svoje domovine in naroda.Slo narod postaja pocasi tujec v lastni domovini kolikor jo je se pac ostalo po raznih mahinacijah in prodajah nasih zavednih politikov ki jih zanima samo osebni racun
tonivecnormalno
05. 09. 2017 08.37
+0
in koliko nas je kostalo, to srecanje?
mallonge
05. 09. 2017 08.41
-1
Manj kot polovico drugega tira, vendar pa se izgube seštevajo.
LLLEPI
05. 09. 2017 09.39
+1
Stalo je navadnega cloveka na minimalcu ki pa tako ali tako ne zanima nasih fensi politikov DOKLER JE TA NAVADNI CLOVEK TIHO IN HODI V SLUZBO ZA DROBIZ VEC NE BO DOBIL
Principat
05. 09. 2017 08.18
+10
če se kdo kaj spozna na realnost in resnico ter poseduje nekaj ključnih zahrbtnih potez hrvaške politike , ki je nakako zaobšla medije in lansirala povsem drugo sliko v svet , vidimo da hrvati že od 29.IX.1943 igrajo prljavo * igro , tudi 90 % so za prelitje k rvi po letu91 kri prav oni če tudi za lastne žrtve , da ne naštevam kaj vse so izoscinirali in naprtili drugim republikam* tudi včerajšnja izjava KGK glede bosne še zmeraj rovari in dela nemir ,, pravzaprav tudi svojo veliko pobožnost izigravajo , saj takoj po maši že delajo barabije in z pranjem možganov obvladujejo nečednosti
LLLEPI
05. 09. 2017 09.45
+1
Niso krivi Hrvati krivi so nasi politiki ki ne storijo ze desetletja nic in jih zanima samo kako bi prisli do denarja na podlagi svojih funkcij in ropajo Slo narod in Slovenijo. Hrvati pa kljub vsemu delujejo v korist svoje drzave saj vejo ce ne bo drzave in ozemla ne bo kje pobirat
Pimplc
05. 09. 2017 07.15
+2
mene zanima koliko casa bojo imeli odprto komunikacijo za resit problem meje.. leto. 10let. 100let. Skoda denarja in casa. Vsi skupaj so le novinarji in bleferji.
LLLEPI
05. 09. 2017 09.46
+1
se 100 let se nameravajo nasi politiki hvalit kako so uspesno in po EU nacelih zapravili del domovine
Nightyfly
04. 09. 2017 22.50
+1
Oni dan sem napisal , naj gre Pahor k Doris na prakso v Bern (da mu navije usesa) , so se nekateri smejali . Da bo pa Svica z Doris na celu , mediator med onom Un om in vec ali manj -Amerikanci nisem vedel , mislim tudi ,da se nihce ne smeje . Svet je na robu konflikta , pa ne samo zaradi Unga Una . Amerika je prodala en kup orozja Saudi jcem , zdaj prodaja en kup orozja J.Koreji . Zato tudi razkazovanje vseh teh bomb . Nic se ne bo kaj bistvenega zgodilo . Po koncani misiji tam dol ,bodo Svicarji z Doris na celu potegnili svoje vojake iz demarkacijske crte in jih poslali na mejo s hrvasko . Naj se vidi kako komandirajo babe .
venera007
04. 09. 2017 22.30
+0
Innnnn 4:0!!!
tedoVV2HCmedo
04. 09. 2017 22.32
Če ne bi bilo poraza v petek, bi ta zmaga še kaj pomenila. Jasno je, da ne bo nič od 2. mesta v skupini.
venera007
04. 09. 2017 22.36
Res, ampak upanje umre zadnje. Tudi sanjati je lepo:))
vertex
04. 09. 2017 22.28
+5
Sveckarji so zahtevali izredno sejo zaradi tomsona,ahaha
tedoVV2HCmedo
04. 09. 2017 22.25
+18
Samo mi upoštevamo pravo, Hrvati nikoli. Naša oblast se obnaša kot otrok, ki se boji kazni, zato se noče kregati s Hrvati. Oni to vedo, zato se brez težav spravljajo na nas.
LLLEPI
05. 09. 2017 09.48
+1
Kaksno pravo kaj pa lahko pricakujes od nasih marmeladarjev od kar smo v eu so z pomocjo le te unicili ze celo drzavo.Kako naj se torej postavijo za svojo drzavo ce pa nimamo enega postenega in zavednega politika
venera007
04. 09. 2017 22.23
ONniON
04. 09. 2017 22.16
-6
cmmmerarček, cerar, cera cera
tedoVV2HCmedo
04. 09. 2017 22.29
-3
Cerar ga na veliko serje iz ust, zato ga je prav klicati Serar.
Principat
05. 09. 2017 08.32
+1
norčevanje je eden od pokazateljev intelekta
LLLEPI
05. 09. 2017 09.50
+1
Ave cezar je zazgal rim in se obcuduje in sklada pesmice o svojem uspehu in lepoti
venera007
04. 09. 2017 22.01
+0
venera007
04. 09. 2017 22.01
+1
Enajstmetrovka
venera007
04. 09. 2017 21.09
+2
Enajstmetrovka!
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.11
+4
venera007
04. 09. 2017 21.12
+2
Brakedirt
04. 09. 2017 21.21
+1
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.25
+1
Vam čestitam. Ni videti tekme na meni dosegljivih programih.
Brakedirt
04. 09. 2017 21.25
+1
Brakedirt
04. 09. 2017 21.26
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.27
Brakedirt
04. 09. 2017 21.31
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.37
+1
Brakedirt
04. 09. 2017 21.41
e hvala. jaz tukaj nimam nobenih slo programov
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.44
Danes je boljša tekma kot zadnjič v petek.
Brakedirt
04. 09. 2017 21.52
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.55
Se ne izplača. Tudi jaz ga nimam. Je stotine drugih programov.
srebrnibreg
04. 09. 2017 22.00
Brakedirt
04. 09. 2017 22.05
pri nas je ze 5:0. cisto razbili norvezane
Brakedirt
04. 09. 2017 22.19
Uporabnik113189
04. 09. 2017 20.57
+3
Sklep strateškega foruma na Bledu. Vsi si takoj začnite kopat atomska zaklonišča. To bo pospešilo gospodarsko rast.
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.58
+9
Eni kopajo, ker iščejo po gozdovih kosti drugi pa naj kopajo zaklonišča.
RdečiKarton
04. 09. 2017 21.20
-2
kopajo??? Najverjetneje si mislil kopljejo. Kopaš se v bazenu...
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.24
+5
Sem si dovolil malo v svojem narečju napisati, ker tu ne mislim s slovnico na komentarjih komplicirati in dlako v jajcu iskati.
den456
04. 09. 2017 22.13
-2
O parco di, ti srebrni si Primorc. In navijaš za tardeče, tiste, ki so tigrovce pobijali, da ne bi prišla na dan resnica o antifašizmu.
RdečiKarton
04. 09. 2017 20.50
+8
Cmerar zgolj preučuje in veze kosmiče z besedičenjem. V odzadju pa zgolj gleda za profit in njegovo lastno rit. Odločnost mu je tujka, katere ni bilo na nobenem izpitu na pravni fakulteti in dvoličnost njegovo drugo ime. Da citiram njega samega: "Jaz ne lažem, obstaja le drug pogled na resnico."
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.48
+9
Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Ivo Sanader sta s kompromisom naredila prvi korak k reševanju odprtega mejnega vprašanja. Na vrhu na Bledu sta namreč dosegla načelno soglasje, da bo o morski meji in spornih delih kopenske meje presojalo Meddržavno sodišče v Haagu.
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.49
+9
Sporazum za arbitražo naj bi bil nared nekje do konca leta, ko naj bi obe komisiji predvidoma končali z delom. Sporazum za arbitražo bosta nato morala potrditi še oba parlamenta. Oba premiera sta sicer izrazila zadovoljstvo nad novim načinom razreševanja sporov, saj je v obeh državah dozorelo prepričanje, da se jih je treba lotevati s širokim političnim konsenzom, ki je najboljši porok, da bodo dogovori pozneje tudi dejansko uresničeni.
staridida
04. 09. 2017 20.50
-4
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.50
+8
Samo v vednost t. i. desni opciji oziroma po domače sekti kateri sedaj krivi Cerarja za te zaplete pri arbitraži. Naj se ve kdo je za njo kriv. Tisti kateri to ni vedel sam rešiti. Vedno mora levica biti kriva za nesposobnost neke kvazi desnice.
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.51
+3
komarec
04. 09. 2017 21.31
+3
levijelopov, hitro pozabljaš kar ti ne paše. Na Bledu sta se Janša in Sanader dogovorila o arbitraži, Pahor je to speljal.
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.57
+3
Brakedirt
04. 09. 2017 21.58
+4
pipa, korel je podpisal,jansa pa pokasiral...
askralj
04. 09. 2017 20.46
-1
Cerar še ne upa niti čolnov poslat na mejo ribiči z pikniki kršijo schengen in pol bi mi bili suverena država...
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.47
+3
Zakaj pa Cerarja pošiljaš tja, če on nima nič z arbitražo? Pošlji tistega kateri je to arbitražo zakuhal.
staridida
04. 09. 2017 20.48
-1
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.52
+3
lopov zgoraj si preberi dokaz kdo je tega kriv in potem laži.
staridida
04. 09. 2017 21.00
-1
Takrat je pahor javno reku, da prevzame odgovornost, ko sta s Kosorko podpisala sporazum...IN NE MEŠAJ JANŠE VMES,,,
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.12
+4
Uporabnik113189
04. 09. 2017 20.40
+9
Da ne bi kdo gojil kakšnega posebnega upanja kako bo ta famozna EU rešila kak naš problem. Kar pozabite. Danes so pač na Bledu in ker so v Sloveniji trosijo rožice. Politiki pač, ko so na obisku govorijo tisto kar želimo slišati, naslednji dan pa bodo vse pozabili in delali po starem. EU je mirno prenašala vojno na prostorih bivše Jugoslavije čeprav je v njenem največjem interesu da se takoj reši. Pojma niso imeli kdo jo je zakuhal in kdo danes komaj čaka da poravna neporavnane račune. Tudi glede prava so jih danes polna usta jutri ga bodo pa zopet kršili vsi po vrsti. Ministrica sosedov si je naredila izjemno promocijo s svojim zamujanjem, naši novinarji so ji nasedli, vsi so o njej poročali kot da je kaj vem kakšna zvezda.. Prva nasprotno, če je ni, je sploh ne bi smeli omenjati. Koga briga za to banana državo pri toliko udeležencih. Res je naš medijski prostor obupno pod kritiko nestrokoven, brez razuma.
Uporabnik113189
04. 09. 2017 20.49
+7
Glede foruma pa bi bilo pametno, da se resno zamislijo nad "novo realnostjo" z atomskim orožjem. Ali se ni svet dogovoril o postopku za uničenje in prepoved poskusov? Danes pa diktator nori z izstreljevanjem raket, v katerih je ali mogoče ni najmočnejša bomba? Trump pa istočasno razmišlja če bi mogoče kar celo državo spekel? Nekaj milijonov duš plus ali minus. Nova realnost je torej, da se bomo uničili? Ali ima potem pogovor o mejah, gospodarski rasti, demokraciji sploh kakšen smisel?
Antropozofija
04. 09. 2017 20.30
+2
Če pogledaš i drugega zornega kota, pa kaj za vraga naši tako tiščijo za uresničitev arbitraže, saj smo izgubili veliko ozemlja in strateški Trdinov vrh, tako, da za Slovenijo ni nikakršna prednost. Gre se samo za volitve, da bo potem SMC pokazal "rezultate" ,ki jih praktično do sedaj nikjer nimajo in grozi popoln polom na volitvah, saj imajo v koaliciji sposobnega Erjavca, ki še tiste pametne stvari spremeni v ...
dartford
04. 09. 2017 20.35
-1
srebrnibreg
04. 09. 2017 20.42
+7
Je SMC skupaj s Cerarjem kriva za to arbitražo?
staridida
04. 09. 2017 20.43
-4
SMC se zaveda, da pri drugem tiru nebo rezultatov-išče druge možnosti-ma pri arbitraži jih bo še manj....Cmerko fertik si...