Slovenija

VIDEO: Cerar ostro o situaciji v državi: Ali bo Slovenija postala mafijska ali pa moderna država

Ljubljana, 10. 07. 2016 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Miro Cerar je poudaril, da SMC dela prave stvari, zato se ne bo umikala ter da je moderna stranka, stranka povezovanja, ki zavrača ultimate in lumparijo. Po njegovih ocenah so namreč padle maske in je vidno, kako Slovenijo obvladujejo močni interesni lobiji, zato napoveduje, da se bo preprečevanju njihovega vpliva zdaj posebej posvetil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Premier Cerar okrcal SD
    02:46
    Iz 24UR: Premier Cerar okrcal SD
  • Cerar: Maske so padle
    02:07
    Cerar: Maske so padle

Največja vladna stranka SMC na programski konferenci v Ljubljani razpravlja o prioritetah stranke do konca leta. 

Premier in predsednik stranke Miro Cerar je v nagovoru več kot 200 članom poudaril, da SMC dela prave stvari, zato se ne bo umikala in pristajala na ultimate. Dejal je, da je SMC moderna stranka, stranka povezovanja, ki zavrača ultimate in lumparijo. Ne bodo se umikali, ampak gredo naprej in gledajo v prihodnost, od svojih usmeritev ne bodo odstopali, saj so prave, je napovedal. Morda so po njegovih besedah še vedno nekoliko naivni in se jim zgodi kakšen zdrs, a niso pokvarjeni, ne kradejo državljanom. 

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: POP TV

Prepričan je, da o njihovih dosežkih pričajo podatki. Slovenija je uredila javne finance in zaustavila trend naraščanja javnega dolga, nezaposlenost se je zmanjšala, več denarja je za znanost, turizem, poteka racionalizacija v javni upravi, je v odgovor tistim, ki pravijo, da niso nič naredili, med drugim nanizal Cerar in se vprašal, le zakaj mediji o tem, da smo izšli iz krize, ne poročajo.

Lobiji in interesne skupine rušijo vlado

Prav zaradi rezultatov po njegovem prepričanju nekateri vlado rušijo, pri čemer opozarja na lobije in interesne skupine. Po njegovih besedah je pred njimi dilema, ali bodo dovolili, da bo Slovenija ostala ali pa postala mafijska država, z interesnimi skupinami, ki jo obvladujejo, ali pa moderna država. Za to si vlada po njegovih trditvah močno prizadeva, a priznava, da je težko.

Med drugim je omenil tudi vpliv na medije in dejal, da se ve, kdo je nosilec kapitalskih in drugih interesov. Po njegovem prepričanju pa je edina alternativa moderna, demokratična, pravna in socialna država.

Večkrat se je dotaknil starih praks in vprašal, kdo je povzročil znižanje pokojnin in plač, čakalne vrste v bolnišnicah, finančno krizo, kdo je med drugim oškodoval državljane pri gradnji avtocest in investiciji Teš 6. Ob tem je vse pristojne organe pozval, naj tudi to investicijo raziščejo in najdejo odgovorne. Prav tako se je ponovno zavzel za to, da se razčistijo zadeve v Luki Koper, ob čemer poudarja, da je v prvi vrsti za razmere odgovorna uprava podjetja, ne delavci. Tej temi se je v nagovoru posebej posvetil in spomnil, da je ta vlada prva, ki je Luko opredelila kot strateško naložbo in ji želi pomagati, tudi z izgradnjo drugega tira.

Zato Cerar ne sprejema argumentov, ki so "lažni, manipulativni, zaradi katerih se ljudje vznemirjajo in nastaja škoda v Luki". "Padle so nekatere mase, vidimo, kako Slovenijo še iz prejšnjih let obvladujejo zelo močni interesni lobiji in skupine, ki jim ni mar za razvoj Slovenije, ne za Luko Koper ne za drugi tir," je bil oster Cerar v izjavi novinarjem ob robu konference. Okrcal je tudi koalicijsko SD, ki da je spodbujala shode proti vladi.

Predsednik programske konference Aleksandar Kešeljević pa je v uvodnem nagovoru dejal, da je SMC stranka dobrih idej in dobrih ljudi. "SMC ni brez barve, vonja in okusa," je zavrnil nekatere kritike. Po njegovih beseda SMC "ne izključuje, ne histerizira, ne igra pod pasom". Čeprav jim ankete kažejo nekoliko slabše, je pomirjen, ker so taki. Kot politični samorastniki pa delajo tudi napake, je priznal.

V stranki morajo po njegovih besedah ostati enotni, odločni in močni. "Ni čas za delitve, ni čas za zamrzovanja ali kakšna druga agregatna stanja," je dregnil nekatere v SMC, saj sta dva poslanca zamrznila članstvo v stranki zaradi dogodkov v Luki Koper.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: AP

 'SD se obnaša neodgovorno do vlade in do državljanov'

Cerar je bil na konferenci oster tudi do koalicijske SD. Konec mora biti sprenevedanja, je dejal v luči dogodkov v Luki Koper in ocenil, da se SD s spodbujanjem shodov proti vladi, v kateri sedi, obnaša neodgovorno tudi do državljanov. A po njegovih besedah to ne more biti razlog za prekinitev koalicijskega sodelovanja.

O koaliciji brez SD po Cerarjevih besedah zdaj ne razmišljajo. Opozorila, naj se stranka konsolidira in razmisli, kako naprej, so razlog, da se SD zresni in začne odgovorno delovati do države, je v izjavi novinarjem ob robu programske konference SMC poudaril Cerar.

Po njegovih besedah je zelo zavajajoče govoriti o sporih med SMC in SD. Poudarja pa neodgovorno in dvolično obnašanje, ki se je, kot pravi, izkazalo že pred dogodki v Luki Koper. Navedel je procese pri privatizaciji Telekoma, za katero se je SD v prejšnji vladi sama zavzela. "Ne gre za dvoličen odnos do SMC, ampak do državljanov," je bil oster Cerar.

Ostre besede je namreč sprožila podpora podmladka SD na proteste zaradi Luke Koper. Predsednik SD Dejan Židan je sicer poudaril, da v podmladek stranke ne morejo posegati. To je po Cerarjevih besedah notranja stvar SD. "Ne moremo se pa resno pogovarjati in sodelovati s stranko, ki sedi v vladi, ki jo hkrati spodkopava," je odločen. Zanj je ključno, kot pravi, da predstavniki stranke govorijo to, kar delajo, čemur pa zdaj ni bilo tako.

Cerar priznava, da so tudi v SMC različne struje, a je zato pomembno, da so korektni do koalicijskih partnerjev. "SMC ni nikoli rušila vlade, v kateri sedi," je poudaril.

Zaradi Luke Koper je na tnalu tudi minister SMC za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki ga jeseni čaka interpelacija. Cerar pričakuje odgovor na interpelacijo, ki ga bodo v koaliciji temeljito preučili. Pričakuje tudi, da bo minister odločno delal in spodbujal ukrepe za to, da zgradijo drugi tir.

Med cilji SMC do konca leta krajše čakalne vrste v zdravstvu in ukrepi v pravosodju

Največja vladna stranka je potrdila pet prioritet do konca leta. Med drugim poudarjajo ukrepe za rahljanje davčnega primeža, ukrepe za učinkovitejše pravosodje in učinkovit javni sektor. Konferenca je podprla tudi projekt skrajšanja čakalnih dob v zdravstvu do konca leta.

Stranka je želela danes državljane spomniti, zakaj so jih volili, kakšni so rezultati in kaj želijo uresničiti do konca leta, je v izjavi novinarjem pojasnil vodja programske konference Aleksandar Kešeljević.

Konferenca je danes v celoti podprla projekt skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu, je v izjavi pojasnila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Program bodo po njenih besedah v celoti uresničili in do konca leta uspeli skrajšati čakalne dobe. Gre za posege, pri katerih lahko čakanje pomeni poslabšanje zdravstvenega stanja ali slabšo kakovost življenja.

Za to so namenili 7,9 milijona evrov in osem milijonov evrov za opravljanje vseh prvih specialističnih pregledov z osnovno diagnostiko, je spomnila ministrica in poudarila, da so se že dogovorili z vsemi izvajalci. Zdravstveni delavci bodo plačani po pogodbah, pri tem je zavrnila navedbe zdravniškega sindikata, koliko bodo zdravniki plačani na uro. Način plačila je namreč dogovorjen s finančno upravo in inšpektoratom, je zagotovila.

Miro Cerar na volišču - 10
Miro Cerar na volišču - 10 FOTO: Miro Majcen

Rahljanje davčnega primeža

Eden od ciljev SMC je rahljanje davčnega primeža pri plačah in nagrajevanju zaposlenih, spremembe na področju davkov želi že prihodnji teden uskladiti tudi koalicija. Po besedah poslanca SMC Tilna Božiča je bilo na mizi že nekaj približevalnih predlogov. Odprto je vprašanje najvišjega dohodninskega razreda, zato so predlagali, da bi nekoliko bolj kot tiste z višjimi dohodki razbremenili tiste z najnižjimi, je pojasnil Božič. Če je želja iskrena, predvideva, da se bodo tudi uskladili.

Na programski konferenci se je po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja potrdilo, da ljudje pričakujejo bolj učinkovit, kompetenten in odgovoren javni sektor. Zato so tudi pripravili izboljšave zakonodaje za javne uslužbence, zato tudi sindikalni strani ponovno predlagajo pogovor o izboljšavah plačnega in uslužbenskega sistema. Konferenca je podprla tudi stališče, da mora biti javni sektor racionalno organiziran in transparenten, na ključnih položajih pa naj bodo nepolitično izbrani ljudje.

Dvig konkurenčnosti

Člani konference so sprejeli tudi nekaj izhodišč za podporo svežnju gradbene zakonodaje. Izboljšati želijo podeljevanje dovoljenj, pripraviti bolj učinkovito izvajanje prostorskega načrtovanja in pokazati predvidljivost investitorjem ter tako dvigniti konkurenčnost Slovenije, je pojasnil član izvršnega odbora SMC Jure Leben.

Med prioritetami SMC so ukrepi za hitrejše in učinkovitejše pravosodje, med drugim spremembe zakonodaje na področju postopkov. Poslanka Jasna Murgel poudarja zakon o sistemskih preiskavah projektov državnega pomena, ki bo podlaga za preiskavo projektov, kot sta denimo bančna luknja ali Teš 6.

Danes so razpravljali še o zapisu pravice do čiste pitne vode v ustavo. Do tega vprašanja je po besedah poslanca Mitje Horvata prišlo zaradi odziva na odločitve v evropski skupnosti, da bi lahko tudi multinacionalke gospodarile z vodnimi viri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1778)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 20.13
+0
Cerar je ob omembi mafije prav gotovo pomislil na Mramorja in Brenčičevo ter njuno organizirano ropanje EF ?
ivan.z Doba
12. 07. 2016 15.10
+1
Nate ni mogel, ker tudi za krajo potrebuješ kanček pameti. Pozdravlja te tvoj tata kamijonđija iz Bosanske Krupe.
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 19.37
+0
Cerar pač predstavlja svoje. Mafijo pač.
Brakedirt
11. 07. 2016 19.46
+2
sveckarji zadnje dni kar pokate od postenosti...
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 20.11
+0
Ne vem, nič kaj se ne piše o kakšnih dodatkih na desnici. Vam je nerodno, da vedno le vaši kradejo ?
Danica Krajnc
11. 07. 2016 19.00
Kdo se boji resnične mafije, kaj res obstaja, baje da, celo pišejo o njej, ne samo pri nas, temveč po celem svetu,.....torej nič novega, pač ne dojemamo realnosti hitro,......primer: Camorra, Robert Savian, novinar, filozor, Neapelj, Italija,......
ROMELS
11. 07. 2016 18.49
-1
Sedaj bi pa se boril proti mafiji, katera ga je izvolila. Dvolično početje. Smešno.
FC Chelsea2
11. 07. 2016 18.41
-1
ja pod tvojim vladanjem je dejansko država postala zelo koruptivna in mafijska dobro si to cerar ugotovil. sam ne razumem pa tega če si bil včeri še tako glasen glede tega a danes si se pa že ustrašil to še enkrat povedat
Fuck the system
11. 07. 2016 18.27
-2
Bo postala? Kje ti živiš?
korintos23
11. 07. 2016 17.00
+3
Cerar samo tako naprej pa boš zvozil mandat.
puspan
11. 07. 2016 16.59
-2
Sinoči sem se malo sprehodil po avstrijskih in nemških portalih, kjer tudi njihovi državljani, podobno, kot pri nas komentirajo različne politične, gospodarske in mednarodne dogodke. Zelo hitro sem ugotovil, da ni primerjave, kjer bi jih lahko primerjal z nami. Smo namreč poden od podna. Sem pa slučajno na njihovem TV kanalu RTL2 zasledil oddajo, ki je vsako soboto okoli 21. ure naprej in traja pozno tja preko polnoči, ki se imenuje Hartz & Herzlich in prikazuje življenje in težave njihovih trajno brezposelnih državljanov. Res interesantno, kjer se razjokaš od smeha, čeprav tudi resno žalostnih primerov ne manjka. Vredno ogleda in še nemškega jezika ni potrebno obvladati, ker slike povedo svoje. In to v državi, ki zaposluje najmanj osem milijonov "Gastarbeiterjev¨".
korintos23
11. 07. 2016 17.00
+2
A tam eni ne omenjajo komunistov in leta 45?
puspan
11. 07. 2016 17.09
+1
Najprej ti svetujem, da pogledaš, potem pa me zanima tvoj komentar na tisto.
PredsednikPepe
11. 07. 2016 16.58
+0
Cerar že od nekdaj lepo govori. Z delom je pa malo bolj na tesnem.
korintos23
11. 07. 2016 17.01
+3
Jankovič pa kontra! Si videl kako nagrado je dobil za zeleno Ljubljano?
Danica Krajnc
11. 07. 2016 18.55
Camorra, Robert Savian, roj 1979, novinar in filozof , Neapelj , Italija - knjižnica
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 15.53
+0
Cerar skrivanje krivcev za milijardno luknjo imenuje boj proti mafiji? Itak :)
mallonge
11. 07. 2016 15.58
+0
Mali ljudje nimajo pravice do poimenovanja mafija, ker o teh statusnih zadevah odloča Cerar.
sinhron
11. 07. 2016 16.20
+2
Nič ni zastonj , vse se plača in vse ima svojo ceno , tako bodo nekateri plačali svoj zapitek na volitvah , drugi na sodiščih , tretji na smetišču politične zgodovine !
korintos23
11. 07. 2016 16.59
+2
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 15.26
+4
Cerarjeva poštena politika se imenuje : Afera Mramor 2.0: Skrivni milijoni v žepe profesorjev
korintos23
11. 07. 2016 15.29
-3
2008 zakon sprejet, 2009 začel veljati?!?
sinhron
11. 07. 2016 15.43
+2
Sektaši nočejo vedeti in verjeti , da je vlada , ki jo je vodil njihov princ teme ( SDS , NSI , SLS in DESUS ) v letih 2004 do 2008 naredila toliko usodnih napak za državo Slovenijo in Slovence , da bodo posledice čutili še zanamci !
iGURT
11. 07. 2016 15.44
+2
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 15.51
-2
Hahaha :) Kdo je spremenil in prilagodil zakon ? Bo šlo ? Da vidimo, pajaci :) In še nekaj. Ste precej zgrešili. Tu ni govora o nezakonitih dodatkih. Ne gre vam, tovariši :)
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 15.52
-2
In sinhron seveda ne zna našteti teh napak. Zna pa blebetati :)
mallonge
11. 07. 2016 16.00
+0
Sinhron zna našteti vse tekovine revolucije in privilegije KP in njihovih sodobnikov, na izust sredi noči.
sinhron
11. 07. 2016 16.16
+1
Malone komuniciram direktno samo z ljudmi , ki so razumni poznajo meje etike obnašanja in komuniciranja , ne komuniciram pa s tistimi , ki lažejo , potvarjajo in si izmišljajo neresnice ter živijo v neki namišljeni zgodovinski utopiji in neresnici !
mallonge
11. 07. 2016 17.44
-1
Kot Cerar. Govoriš veliko in lepo. Glas pa ne velja in še manj delo.
andraz1020
11. 07. 2016 15.06
+1
Mafijska je že zdej dost, kar se politike tiče.
mallonge
11. 07. 2016 16.01
-1
zulj001
11. 07. 2016 13.59
-1
Slovenija je vsako leto bolj mafijska država ,še pod posebej pod Klemenčičevem vodenjem pravosodja.........Vse dokler bomo ne- pravna država,bodo državo vodila razna omrežja....
iGURT
11. 07. 2016 14.09
+0
Brez Klemenčiča bi janša in Janković še danes veljala za poštenjaka. Za tiste ki niso spregledali že prej.
mallonge
11. 07. 2016 14.20
+2
Brez Štefaneca pa bi verjeli, da je Klemenčič postopek peljal zakonito. Sedaj pa vemo, da je tudi v mafiji politika. Velja, da je Klemenčič ena velika gljiva - strupeni rdeči goban.
iGURT
11. 07. 2016 14.25
-1
...hehehe,za vas so itak vsi razen janše rdeči. Pa g. Mag. Goran Klemenčič ni bil član komunistične partije za razliko od Velikega Vodje janše ki pa je bil član komunistične partije.
iGURT
11. 07. 2016 14.26
-2
mimogrede, Klemenčič je delal po zakonu, kaj desničarsko Ustavno Sodišče blekne itak nihče ne jemlje resno, plus, ni on pisal zakonov po katerih je takrat deloval - in še vedno ostane isto - brez Klemenčiča bi janša in Janković še danes veljala za poštenjaka.
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 14.28
+0
A da ni ? Potem je samo hlapec rdečih gospodarjev ? Začuda tebe nič kaj ne moti kršenje ustave. Levičar pač. Za vas zakoni ne veljajo ?
iGURT
11. 07. 2016 14.29
-1
Ne, ni. Delal je po zakonu. Če so modeli pred njim nerodno spisali zakon ni njegova krivda - in še vedno ostane isto - brez Klemenčiča bi janša in Janković še danes veljala za poštenjaka.
mallonge
11. 07. 2016 16.04
Ni delal po zakonu. Tako je odločilo več sodišč, in tudi KPK:
M_teorija
11. 07. 2016 13.58
+5
Sej bi povečali lestvico priljubljenosti z 20 na 30, da bi bil veliki vodja spet na repu. A kaj pomaga, ko bo kmalu treba zanj narediti za sto klinov lestve!?
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 14.29
-1
In kje v članku ti iščeš JJ ? Aha, v svojih mokrih sanjah..in smešno bi bilo, če bi na vaših anketah vodil JJ.
deathbite
11. 07. 2016 14.45
+1
MKP, fotra raje išči! Če bi toliko visel po parkingih kot na portalu, bi ga že našel!
mallonge
11. 07. 2016 16.05
Skunk Works
11. 07. 2016 13.56
+0
MC napoveduje oster boj proti MC in njegovim lobijskim navezam.......
ooResnicA
11. 07. 2016 13.54
+1
....pravi na kupu en večji delomrznež in skorupiranec od drugega.....buahhahaah
M_teorija
11. 07. 2016 13.51
+7
Levi nimajo za burek. Sej tud desni nimajo, ampak ima pa njihov vodja dobre zveze!?
iGURT
11. 07. 2016 13.56
+4
in pomanjkanje notranje demokracije. En in edini Veliki Vodja do konca.
M_teorija
11. 07. 2016 14.01
+3
Sej bi se dal klonirat, če bi prenesel, da jih je lahko več kot eden!?
Skunk Works
11. 07. 2016 13.49
+2
zmerar je kritiziral bratuškovo danes...ups
deathbite
11. 07. 2016 13.51
+0
Skunk Works
11. 07. 2016 13.53
+0
nisem ženska....ti v polomljeni angleščini razložim?
deathbite
11. 07. 2016 13.55
+1
Skunk Works
11. 07. 2016 13.57
+3
vi dont nid mani, ve ar stil it from our pipl....
iGURT
11. 07. 2016 13.57
-1
deathbite
11. 07. 2016 14.00
+3
Skunk Works
11. 07. 2016 14.02
-3
deathbite
11. 07. 2016 14.03
+0
"Predmenstrualni sindrom (PMS) je nadloga, ki pesti veliko žensk. Gre za kamen spotike, saj naj bi po prepričanju nekaterih moških šlo le za izgovor, da smo ženske zoprne in razdražljive. Dejstvo pa je, da lahko simptomi PMS močno ovirajo vsakodnevno življenje ženske in poslabšajo njegovo kvaliteto.".......velja tudi za moške brez jajc. T.i. lulike! Pardon, loleke!
Skunk Works
11. 07. 2016 14.12
-2
Bom zeno vprasal... To velja za tvojo boljso polovico
mallonge
11. 07. 2016 14.22
-2
Imaš vskovrstne zdravstvene težave. so vidne iz tekstov.
deathbite
11. 07. 2016 14.40
+1
mali, ne smeš napisati "dol janša"?! In potem ti pišeš roziki o "zdravstvenih težavah"?!
Skunk Works
11. 07. 2016 14.45
+0
mallonge
11. 07. 2016 16.06
pravica00
11. 07. 2016 13.46
+0
a še ena levaška stranka ki bo šla na odpad zgodovine ??!! Kdaj bo srečala pamet levake in videli vso zablodo levih strank!!??
deathbite
11. 07. 2016 13.50
+3
MilanKu?anPlavi
11. 07. 2016 13.37
-1
Lahko pa Cerar reče kakšno o milijonih za gostinsko oskrbo migrantov, medtem ko deložira Slovenske reveže.