Slovenija

Cerar Merklovi: Pričakujem hiter in učinkovit skupen evropski odziv na begunsko krizo

Ljubljana, 20. 09. 2015 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razmere na terenu obvladujemo, je dejal Cerar nemški kanclerki. Slednja mu je odgovorila, "da Nemčija zelo ceni profesionalno držo Slovenije, ki v veliki meri prispeva, da je reševanje problematike beguncev v Evropi lažje".

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal postojnski center za tujce. Zahvalil se je državnim organom, nevladnim organizacijam ter prostovoljcem za požrtvovalno delo in pomoč pri reševanju begunske krize. Srečal se je z begunci ter v pogovoru prisluhnil njihovim zgodbam in željam. Slovenija lahko po Pahorjevih besedah neposredno pomaga ljudem, ki so jih vojne vihre pregnale v neznano, kjer iščejo mir in boljše življenje. "Storiti moramo vse, kar lahko, da tem ljudem pomagamo v bolj mirno in lepše življenje," je dejal predsednik.

Premier Miro Cerar je danes po telefonu nemški kanclerki Angeli Merkel sporočil, da Slovenija spričo navala beguncev oz. migrantov razmere na terenu obvladuje, a hkrati pričakuje hiter in učinkovit skupen evropski odziv.

Cerar je Merklovi izrazil pričakovanje, da bo hiter in učinkovit skupen evropski odziv "v bistvenih usmeritvah" dogovorjen v torek na izrednem srečanju notranjih ministrov oz. izrednem zasedanju Evropskega sveta v sredo.

Kot so še sporočili iz Cerarjevega kabineta, je Merklova poudarila, "da Nemčija zelo ceni profesionalno držo Slovenije, ki v veliki meri prispeva, da je reševanje problematike beguncev v Evropi lažje". Izrazila je tudi pripravljenost nemške vlade, da v razpoložljivih okvirih pristopi na pomoč, če bi Slovenija to potrebovala.

Slovenski premier se je še zavzel, da je ob pomoči prebežnikom treba pomagati tudi članicam EU, ki so trenutno najbolj izpostavljene. Zavzel pa se je tudi za vzpostavitev sprejemnih centrov na zunanjih mejah EU ter v strateško pomembnih tretjih državah.

Predsednik vlade je v pogovoru z nemško kanclerko še posebej pohvalil veliko požrtvovalnost in profesionalnost slovenske policije ter zelo dober odziv drugih vladnih služb, lokalnih skupnosti, humanitarnih in drugih nevladnih organizacij ter prostovoljcev na terenu pri pomoči beguncem, so še sporočili iz premierjevega kabineta. "Tovrstni napori dokazujejo, da imamo Slovenci močan občutek za humanitarnost in solidarnost," je dejal premier.

Obrežje danes.
Obrežje danes. FOTO: Damjan Žibert
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v pozivu k pomoči ob begunski krizi sporočil, da je položaj, v katerem se je znašla Slovenija, izrazito težak in nezavidljiv. Državljane in državljanske je pozval, da se ob nedavnih dogodkih ne razdvajajo. Pokažejo naj, česa so sposobni, ko stopijo skupaj, in ne notranjih razlik, je poudaril.

Slovenska vlada je v stalnem stiku z Evropsko komisijo. Tako je v soboto ministrica za notranje zadeve Vesna Gjörkös Žnidar opravila telefonski pogovor z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, ki je ponudil podporo Sloveniji pri reševanju begunske problematike tudi v okviru sredstev evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje, še izpostavljajo v sporočilu za javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3