Tujina

'Pravica so samoodločbe je močnejša od zgodovine. Nasilje ni prava pot'

Ljubljana, 01. 10. 2017 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nasilje, ki je izbruhnilo ob referendumskem glasovanju v Kataloniji, je nesprejemljivo, ocenjuje slovenska politika. Odzivi iz Evrope so medtem precej previdni.

Predsednik DZ Milan Brglez bo v ponedeljek na pogovor povabil veleposlanika Španije v Sloveniji. Od njega želi izvedeti, zakaj se je španska vlada "na tako grob način odzvala na napoved referenduma v Kataloniji", in mu predati sporočilo, da nasilje nad Katalonci pri izražanju volje glede lastne samoodločbe ni sprejemljivo, so sporočili iz DZ.

Ob dogajanju v Kataloniji, kjer so skušale španske oblasti onemogočiti referendum o neodvisnosti, so se oglasili tudi slovenski, v precej manjši meri pa evropski politiki.

Slovenski predsednik Borut Pahor je za TV Slovenija dejal, si želi le eno – da bi v Kataloniji "mirno, demokratično prišli do rešitve, kot si jo želijo ljudje".

Po njegovih besedah je sicer med Slovenci in Katalonci tradicionalna naklonjenost. "Mislim, da danes zelo, zelo veliko slovenskih src bije za katalonski narod. To moram reči, čeprav sem predsednik republike in se moram zavedati, da sem dolžan biti v svojih stališčih zadržan, ker bi lahko kdo tolmačil moje stališče kot vtikanje v notranje zadeve druge države. Prav je, da je uradna politika zadržana, a mislim, da je tudi prav, da Slovenci vemo, da smo do svoje neodvisnosti prišli s pravico do samoodločbe in da imajo take sanje tudi drugi," je poudaril.

Po Pahorjevih besedah je med Slovenci in Katalonci tradicionalna naklonjenost.
Po Pahorjevih besedah je med Slovenci in Katalonci tradicionalna naklonjenost. FOTO: AP

Kot je še povedal, je ob svojem obisku v Španiji podobno pojasnil tudi španskem kralju Felipeju in njegovi soprogi, s katerima je imel "zelo odkrit pogovor".

Predsednik vlade Miro Cerar pa je na Twitterju sporočil, da je zaskrbljen. "Zaskrbljen sem zaradi dogajanja. Pozivam, da se situacija rešuje po mirni, demokratični in pravni poti," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik SD Dejan Židan je zapisal, da je pravica do samoodločbe naroda neodtujljiva pravica, kar velja tudi za Katalonijo. "Pravica do samoodločbe naroda je neodtujljiva pravica. To velja tudi za Katalonijo. Odločno obsojam vsakršno nasilje," je na Twitterju zapisal predsednik SD in podpredsednik vlade.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je prav tako na Twitterju pozvala, naj v EU vladata demokracija in svoboda. "Obsojam nasilje nad ljudmi, ki izražajo svojo voljo," je zapisala. Evropski poslanec iz vrst NSi in predsednik slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa je na Twitterju zapisal, da "nasilje ni pot". In dodal, da "je pravica do samoodločbe močnejša od zgodovine".

Po mnenju predsednice Zavezništva Alenke Bratušek sta demokracija in spoštovanje človekovih pravic temelja Evrope in EU, zato se to, kar se te dni dogaja v Španiji, "preprosto ne bi smelo dogajati". "Vsak narod ima pravico do odločitve, ali si želi živeti avtonomno, v samostojni in suvereni lastni državi - in to velja tudi za Katalonce," je zapisala v posebnem odzivu.

Evropski poslanec Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE) je zapisal, da se v Kataloniji volilni dan, "ki bi moral biti v normalnih pogojih države praznik", spreminja v dan, ko je španska vlada zavrgla pravico "slehernega naroda, da izkoristi pravico do samoodločbe". Hkrati je po njegovem mnenju zavrgla "možnost, da v demokratičnem duhu razreši notranja protislovja v državi". Opozoril je, da je bila Slovenija nekoč v podobnem položaju. "Slovenija katalonskemu ljudstvu dolguje solidarnost v boju za temeljno narodovo pravico do samoodločbe, tisto pravico, ki si jo je slovenski narod v preteklosti izboril tudi sam. Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu," je zapisal.

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&d/SD) je na Twitterju zapisala, da z represivnimi dejanji, uporabo sile in orožja ne moremo zanikati pravice do nacionalne samoodločbe. "Sramota za Evropo," je dodala. Podobno se je odzval evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni), ki je na Twitterju zapisal, da naroda ni dopustno blokirati s silo, policijo in gumijastimi naboji, Kataloniji pa je zaželel srečo.

Evropska politika bolj zadržana

Evropska unija in države članice povezave so ob nasilju na referendumu o neodvisnosti Katalonije, kljub pozivom iz Barcelone zadržane. Nasilje je doslej obsodil le belgijski premier Charles Michel, zaskrbljenost pa je izrazil tudi slovenski premier Miro Cerar.

Zunanji minister katalonske vlade Raul Romeva i Rueda je Evropsko unijo pozval k posredovanju. "Evropske institucije pozivamo, naj obsodijo nasilje nad evropskimi državljani," je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

K posredovanju je predsednika in podpredsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in Fransa Timmermansa pozval tudi katalonski predstavnik pri EU Amadeu Altafaj.

Kljub temu v Bruslju za zdaj molčijo. Evropska komisija se je že pred referendumom izogibala izrekanju stališč glede referenduma, je pa poudarila, da je treba spoštovati zakone. Tako je na nek način stopila na stran Madrida, ki je referendum razglasil za nezakonit in neustaven.

Današnje nasilje je od evropskih voditeljev obsodil zgolj belgijski premier. "Nasilje nikoli ne more biti odgovor. Obsojamo vse oblike nasilja in ponavljamo poziv k političnemu dialogu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril Michel.

Odzvala se je tudi škotska premierka Nicola Sturgeon, ki si sicer prizadeva za neodvisnost Škotske od Velike Britanije. "Čedalje bolj zaskrbljena sem nad fotografijami iz Katalonije. Ne glede na stališče o neodvisnosti - vsi moramo obsoditi te prizore in pozvati špansko vlado, naj spremeni svoje ravnanje, preden se kdo huje poškoduje. Naj ljudje mirno volijo," je sporočila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
03. 10. 2017 12.11
Če ne podpremo neodvisnost Katalonije, smo najmanj hinavci.
dipe
02. 10. 2017 15.24
+2
Prleki si želimo državo, svobodo. Hočemo reeefeereendumm.
dostojevski II
02. 10. 2017 10.36
+1
Bodo Slovenija, EU, ZDA obsodile referendum v Kataloniji, uvedle sankcije, tako kot v primeru referenduma na Krimu. Ne, ker imajo dvojno moralo in dvojna merila.
Adolph
02. 10. 2017 10.25
+1
Neodvisna Stajerska . . . . .
ROMELS
02. 10. 2017 09.14
+1
Na vrsti je bavarska.
M_teorija
02. 10. 2017 08.59
Špansko dogajanje smo dolžni že zaradi španskih borcev komentirat. Brez njih ne bi zmagal fašizem!?
M_teorija
02. 10. 2017 08.56
+2
Če katalonci do zdaj niso imeli dovolj utemeljen razlog, ga zdaj imajo!?
kolbek460
01. 10. 2017 21.35
+18
Kar ni uspelo Baskom bo uspelo kataloncem ,,
Uporabnik473573
01. 10. 2017 21.28
+23
Bravo Pahor in Cerar. Redka izmed EU politikov, ki so se sploh oglasili na to temo. Ostali si zatiskajo oči in podpirajo fašistično Španijo.
kolbek460
01. 10. 2017 21.31
+7
Hinkoinvinko
01. 10. 2017 22.28
-6
Ne gre za fašizem. Gre za zoperstavljanje glabalistično-zionistično prostozidarskim vladarjem, katerih lutkice sedijo v Madridu.
misterbin
01. 10. 2017 20.56
-9
Kaj se ima Pahor in Cerar sliniti za Španijo doma pa ne morejo z Hrvati priti na konec
sandi101
01. 10. 2017 20.46
-5
če bodo imeli potem tako lopovščino, kar jo bodo imeli kot je v sloveniji, je bolje da ostanejo v enotni španiji, jim bo še vseeno lepše kot bilo nekoč v jugoslaviji!
Hinkoinvinko
01. 10. 2017 22.29
+5
Kollerik
01. 10. 2017 20.44
+14
Vidim, da vas kar nekaj tu spodaj premalo upošteva, da so poleg bivše Jugoslavija umetne tvorbe tudi Španija, Nemčija, Britanija, Italija, Francija.... vsaka država nastane zori, dozori, se obdrži...ali pa razpade. Posamezni narodi znotraj teh umetnih konstruktov, ki jim danes rečemo Španija, Francija, Nemčija... morajo nekako potlačit svojo samobitnost in delovat v skupno dobro, dokler je skupen tudi njihov interes. Dokler to pač gre. Dokler stvari ne dozorijo za razdružitev. Tako pač je, bo in je bilo... kdor ne verjame, naj vzame kakšno dobro zgodovinsko knjigo v roke...z vsemi tistimi spreminjajočimi, izginevajočimi in nastajajočimi državami, razdruževalnimi in povezovalnimi alijansami, imperiji...
kolbek460
01. 10. 2017 21.33
+4
yyyeb
01. 10. 2017 21.39
+4
Hinkoinvinko
01. 10. 2017 22.30
+1
yyyeb, pol je tvoja bajta in ograjen vrt okrog tud umetna tvorba?
evasle
01. 10. 2017 20.37
+14
Razni politiki, vladarji, vojske so v zgodovini ustvarjali in risali meje po zemljevidih po svoje in sedaj se vidi, da umetno siljenje ljudi nekam, kjer nočejo biti, ne drži dolgo. Naši šefi naj bodo pa kar lepo tiho s svojimi praznoglavimi komentarji. Imamo svojo državo, kar je prvič v zgodovini in to ni kar tako. Politiki naj bi delali v dobro državljanov, vemo pa, da je vse čedalje slabše za nas. Skrbi nas lahko tudi, da so par let nazaj nabavili nov vodni top. Samo da pri nas nekateri mislijo, da policajev pendrek manj boli, če mu daš rdeč nagelj.
emilzapata
01. 10. 2017 20.18
-1
da ne bo moje mišljenje o teh dogotkih zvenelo kot teorija zarote: tako kot razpad Jugoslavije ni bilo dejanje nezadovoljnih narodov na tem področju, ampak je nekdo izkoristil nezadovolstvo in ekonomsko krizo, ter dogodkom pomagal v lastno korist, tako je tudi Španska trenutna kriza rezultat strateškega preigravanja v svetu. Te sile pa bodo izkoristile vsako krizo in slabost, podobno kot se lev vedno spravi na najslabotnejšo antilopo.
emilzapata
01. 10. 2017 20.39
-2
saj nisem govoril o tem, ali smo imeli pravico do samodločbe, kot tudi Katalonci, to pomeni samo nadaljevanje nestabilnosti v Evropi in njeno nadaljnje slabljenje. Zanesljivo pa te male državice ekonomsko ne politično ne bodo kos velikanom kot je Kitajska, Japonska Indija, tudi ZDA. Evropejci pa bomo medseboj sprti kot srednjeveške italijanske državice.
pepikrlinca
01. 10. 2017 20.15
+14
kako je policija demokratično prijazna do svojih davkoplačevalcev.....ste videli?
bohinj je zakon
01. 10. 2017 20.38
+1
gre za veliko več kot plačilo davkov in policijo
Kollerik
01. 10. 2017 20.04
+0
Izjave teh dveh pocarjem me ne zanimajo. Raje napišite, kaj pravi naš Kučan.
Dogo Argentino
01. 10. 2017 19.56
+19
Vsi naši tukaj nekaj pametni. Me prav zanima kako, če bodo tudi tako zagovarjali pravico do samoodločbe, ko bomo Istriani zahtevali referendum o samostojni neodvisni Istri, kot celoti tako hrvaški, kot tudi slovenski del. Mi son Istrian!! ;)
pepikrlinca
01. 10. 2017 20.12
-5
ma, kaj je leto 91 tako daleč in vas večino zapušča spomin, oz,ste imeli cvek iz zgodovine in splošne razglerdanosti v OŠ.
CIGU MIGU
01. 10. 2017 19.42
+7
v loret de maru sploh ne govorijo špansko že več let tako da je potrebno te ljudi podpreti.saj madrid je še velik ostanek francovega režima z vsemi kralji in princezami in seveda tudi z kapitalisti ki pa živijo le od proraćuna
pepikrlinca
01. 10. 2017 20.13
+4
FesterAdams
01. 10. 2017 19.41
+16
Tovrstne reorganizacije držav še NIKOLI niso bile realizirane brez prelivanja krvi in tudi tokrat ne bodo. Temu botruje ena človeška lastnost, ki se ji reče lakomnost. Navijam za Katalonce. Tudi mi smo nekoč bili na njihovem mestu. Pričakujem in zahtevam od naše vlade, da jih nemudoma prizna, čim razglasijo samostojnost!!!
nebel
01. 10. 2017 19.27
+2
Hm, Cerear je zaskrbljen. Ali bi ob naši osamosvojitvi on tudi šel po pravni poti kot je takrat zagovarjala nasprotna stran? Bi tudi za vzdrževanje miru poslal nad narod represivne organe? Ali bi zavzel stališče do kake strani?
deltex
01. 10. 2017 20.15
+3
On se je vsaj oglasil, vsi ostali so tiho kot riti. Kje je Macron, Merklova, opevani Orban, kaj pravi Juncker....