Slovenija

FOTO: Cerar in Medvedjev segla v roke: končanje sankcij proti Rusiji v interesu vseh

Ljubljana, 27. 07. 2015 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Cerar in Medvedjev se strinjata, da je končanje sankcij v interesu vseh, a Medvedjev pričakuje, da jih bo EU ukinila prva, saj da jih je tudi ona začela. Ruski premier sicer še pričakuje, da bo Slovenija ohranila zmerno držo v okviru EU.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Obisk ruskega predsednika vlade
    02:54
    Iz SVETA: Obisk ruskega predsednika vlade
  • Iz 24UR: Medvedjev o slovensko-hrvaškem sporu
    00:51
    Iz 24UR: Medvedjev o slovensko-hrvaškem sporu
  • Iz 24UR: Medvedjev na pogovorih pri Cerarju
    01:54
    Iz 24UR: Medvedjev na pogovorih pri Cerarju

Premier Miro Cerar in predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev sta danes po pogovorih v Ljubljani poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh.

Premierja sta se strinjala, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Slednje po besedah Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

Medvedjev obiskal Cerarja - 1
Medvedjev obiskal Cerarja - 1 FOTO: Reuters

"Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav," je še ponovil Medvedjev in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo.

Cerar se je strinjal, da sankcije prizadenejo obe strani, zato je v interesu vseh, da se končajo, še bolj pa je to v interesu vseh ljudi, vpletenih v konflikt.

Medvedjev je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija še naprej imela zmerno stališče v okviru EU. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enotna, v njej so tako države, ki imajo glede odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in "fantomskimi bolečinami".

Slovenija je sicer prva članica unije, ki jo je Medvedjev obiskal od začetka zaostritve odnosov z EU pred več kot letom dni.

Cerar: Slovenija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska

Cerar je zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako kot doslej. Če bodo izpolnjeni pogoji za ukinitev sankcij, bo Slovenija po Cerarjevih besedah zadovoljna, da bodo sankcije ukinjene.

Medvedjev obiskal Cerarja - 6
Medvedjev obiskal Cerarja - 6 FOTO: Reuters
Slovenski premier je še dejal, da je ruskega kolega seznanil s stališči Slovenije glede Ukrajine, med drugim, da podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska ter si prizadeva za dialog. Predsednik ruske vlade pa je v pogovorih ponovil stališče Moskve, da konflikta ne bi smeli reševati z vojaškimi sredstvi temveč z dialogom med vpletenimi stranmi.

Ukrajinska kriza in druge mednarodne teme, kot so razmere na Zahodnem Balkanu in boj proti terorističnim skupinam na čelu s skrajno sunitsko skupino Islamska država, so bile sicer v ospredju nedeljskih pogovorov premierjev. Sogovornika sta ob tem poudarila, da si obe strani prizadevata za zagotovitev ekonomske in politične stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Želimo si dialoga, ki bo na območju omogočil razvoj, je dejal Cerar.

Premierja iskala načine za boljše gospodarsko sodelovanje

Danes je bilo po besedah Medvedjeva bolj v ospredju dvostransko sodelovanje, zlasti na področju gospodarstva. Premierja sta skušala ugotoviti, kako v prihodnjih letih izboljšati gospodarsko sodelovanje, tako na ravni velikih kot malih in srednjih podjetij. Pri tem Cerar vidi pomembno vlogo medvladne komisije.

Ob obisku Medvedjeva sta se strani dogovorili za nadaljevanje skupnih projektov v pomembnih panogah kot sta farmacija in visoka tehnologija. Obe strani se tudi zavzemata za sodelovanje z malimi in srednjimi podjetji.

Medvedjev obiskal Cerarja - 1
Medvedjev obiskal Cerarja - 1 FOTO: Damjan Žibert

Podpisani programi o sodelovanju na več področjih

Po današnjih pogovorih sta Slovenija in Rusija podpisali triletni program o sodelovanju v kulturi, znanosti in športu ter sporazuma o sodelovanju na področju zdravja ter pravosodja. Sklenili so tudi sporazum o skupnem nastopu obeh gospodarstev na tretjih trgih, družba Comita in rusko ministrstvo za energijo pa sta podpisala sporazum s področja obnovljivih virov energije.

Medvedjev prepričan, da bi lahko Slovenija sodelovala pri projektu novega plinovoda

Slovenija je bila zainteresirana za plinovod Južni tok, ki pa se mu je Rusija odpovedala. Medvedjev je izrazil prepričanje, da bi Slovenija lahko sodelovala pri projektu novega plinovoda Turški tok kot tranzitna država. Pri tem je poudaril, da se bodo morale zainteresirane države same dogovarjati z Brusljem.

Cerar pa je dejal, da razume, da bo morala Slovenija glede Turškega toka najti svoje mesto in oceniti, ali je v njenem interesu, da postane tranzitna država.

Cerar dobil povabilo v Rusijo

Slovenskega premierja je Medvedjev ob obisku v Sloveniji tudi povabil na obisk v Rusijo, o kraju in času pa se bodo, kot je dejal, še dogovorili.

Medvedjev je v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa je kot najvišji ruski predstavnik doslej vodil delegacijo Rusije na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Danes, zadnji dan obiska, se je sešel še s predsednikom DZ Milanom Brglezom. Največ pozornosti sta posvetila dvostranskim odnosom. Pri tem sta se dotaknila tudi medparlamentarnih odnosov, ki so po besedah Brgleza dobro razviti, v obeh parlamentih sta ustanovljeni tudi Skupini prijateljstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
28. 07. 2015 10.54
-2
jest bi pa rad videl fotko kuĆana,ko bere govor pred kapelco.....
iGURT
28. 07. 2015 10.12
+1
Je izjavil Putin da je malo čudno da se morajo pogovarjat z ameriko ko se kaj dogovarjajo z Evropo.
dule100
28. 07. 2015 08.27
-2
Ruska ljudska republika Slovenija !
vetlan
28. 07. 2015 08.42
+0
tankopiš
09. 08. 2015 18.32
silberblack
28. 07. 2015 07.41
+1
PAHOR SE SLIKA Z OBAMO, CERAR PA S MEDVEDJEVOM. KOI FAKTOR SMO MI,?? JA TAK, KI SE GA DA OKROG PRSTA NAVIJAT ZA KORISTI PRI MINIRANJU EU ODLOČITEV. NAJ CERAR RAJE DOMA KAJ ZA LJUDI NAREDI, RUSI BODO ŽE SAMI ZASE.
wolfterier
28. 07. 2015 08.29
-1
Švedi so v svojih teritorialnih vodah našli rusko podmornico.Na njej piše,da sankcije niso potrebne.Aja,Medo in Putin nič ne vesta,nje...
fant z vasi
28. 07. 2015 06.36
+4
KOMISSAR - REX a nebi bilo boljse da ne otresas neumnosti, saj nimas pojma o stvari in blebeces kar tje v tri dni. Pa brez zamere!
KOMISSAR-REX
28. 07. 2015 07.33
-3
Verjemi da je vse kar sem napisal samo del bolne resnice in upam da ostali del ne bo plačal navaden folk, čeprav itak vse plača. Vsi smo še vedno ujetniki komunizma samo se tega kot zgleda ne zavedamo. Naslednje generacije nas bodo klele zaradi sedanjosti.
KOMISSAR-REX
28. 07. 2015 07.40
-3
Še nekaj, misliš da civilizirana zahodna družba kateri naj bi pripadali ne vidi in ne ve za te igrce???, Ve in to zelo dobro vendar se njimi nikamor ne mudi, oni imajo vse kar si mi želimo. Ne moreš biti z njimi in hkrati proti. Odločit se je treba kam in kaj si želiš.
Oskar22
27. 07. 2015 23.44
+11
Zelo sovražen narod postaja Slovenija..med seboj se boste požrli..levi in desni
MUNGATUMBA
28. 07. 2015 10.55
-2
Levi so pa, v zgodovina vladanj, pripeljali do tega..
komarec
27. 07. 2015 22.36
+0
Cerar se pogovarja samo z velikimi in pomembnimi ljudmi.
tony_abcde@yahoo.com
27. 07. 2015 22.24
+5
EU izgublja tržišče, Amerika pa lepo brez škode...Miro jih bo dobil okrog ušes od Bruslja in Amerike.
komarec
27. 07. 2015 22.37
+5
Da jih ne bo Bruselj od Moskve dobil okol ušes? Da jih ne bo Bruselj od Moskve dobil okol ušes? Da jih ne bo Bruselj o
tankopiš
09. 08. 2015 18.34
Simoni?
27. 07. 2015 21.56
+7
Rusi že odštevajo dneve do začetka ........ kurilne sezone v Sloveniji.
puspan
27. 07. 2015 22.55
+0
Sam si kriv, če si prefavlast drva napravit.
johanca123
27. 07. 2015 21.07
+4
A Lukeca pa ni blo zraven - so ga sfinanciral? Je že dobu tranšo iz internacionale
KOMISSAR-REX
27. 07. 2015 20.34
-14
Rosija se sedaj diplomatski "koprca" na vse štiri ker se zavedajo da jim fejst gori pod nogami. Gredo se nekih svetovnih "poštenjakov" v resnici so najhujša svetovna diktatura, celo hujši od Irana, Severne Koreje, Sirije in podobnih. So direktni agresorji na Ukrajino, Gruzijo, .... delajo se pa neumni kot srbi "90tih, dajejo veto na rezolucijo o genocidu v Srebrenici kar pomeni da zanikajo genocid in ščitijo zločince kar je hujše kot sam zločin, k'sebi pa gomilajo največje svetovne kriminalce in izdajalce kot so: Mira Markovič in Marko Miloševič (žena in sin balkanskega vožda Slobodana Miloševiča), Edward Sowden - največji Ameriški izdajalec v zgodovini, Janukovič - nekdanji predsednik Ukrajine, prav tako največi izdajalec svoje države in naroda, sedaj a še nekaj porivajo nos z nekmi garancijami o klalcu Mladiču... Torej nič svetlega in nič ljudskega z njihove strani in naši določeni prosrbski politiki jim v tem dejansko pomagajo pri nadeljevanju teh umazanih igrc. To ne bo prineslo nič dobrega za Slovensko ljudstvo, zapomnite si.
BURGA
27. 07. 2015 20.46
+11
Misliš, nič dobrega za slovenceljne. Vse kar si napisal pa je ena sama neumnost. Rusi vsaj ne glumijo demokracijo in je ne izvažajo, tako, kot to počnejo ZDA.
BURGA
27. 07. 2015 20.47
+1
BURGA
27. 07. 2015 19.55
+8
Ta vlada je pokazala hrabrost in se končno uprla diktatu EU. Le tako naprej še na Kitajsko in preostali svet. Bravo Cerar.
KOMISSAR-REX
27. 07. 2015 19.59
-13
Slovenija sedaj glumi Srbijo in poskuša sedeti na dveh stolčkih hkrati. To ne vžge več. Slovenija je v EU in NATO in Rusija je pod embargom EU ter indirektno sovražnik NATOa. Kaj se gredo teli naši ne vem (podpisi nečesa kar v tem trenutku ni pametno), vem pa da to "ima svojo ceno". Rusija na vsak način nekaj doseže, če nič drugega, s tem, vsaj malo vnaša raskol med članicama unije in prav tako članicama NATOa. Naj raje oni obiščejo "svoje" kapelce in naj se lepo poberejo nazaj ne pa da vtikaj nos tam kjer jim trenutno ni mesto saj s tem naredijo veliko več škode kot koristi. Tistim ki pa ruse čutijo kot bratje jim pa predlagam da naj se kar preselijo knjimi in tam (od kod so tudi prišli) doživijo pravo bratsko ljubezen.
BURGA
27. 07. 2015 20.49
+9
Ti pa se preseli v Nemčijo ali v ZDA, da jim boš laže lezel v r.. To tukaj ni nobena EU, temveč velika Nemčija, NATO pa nič drugega kot podaljšek ameriške vojske.
Sandalphone
28. 07. 2015 01.49
-2
Kitajska bo slej kot prej bankrotirala. Preveri razmere
DAEMONIUM
27. 07. 2015 19.44
+0
Kaj je cmerar naredil na podrocju JU???NIC, ker je sam njihov sestavni del! Danes so v Srbiji sprejeli zakon, da se do konca leta zmanjsa zaposlenost v JU za 9000 zaposlenih(2000 v penzijo ostali odpravnino po 200 eur za leto). V roku pet let pa 70000 zaposlenih!!! Kaj pa mi??? Raje manjasa skupaj z Marmorjem place, pokojnine...SRAMOTA, SRBI SO NAS PREHITELI, CMERAR PA BO SE MALO PREMISLIL
askralj
27. 07. 2015 19.44
-8
Rusija je preteklost, torej ravno prav za našo vlado, dejstvo je da je Rusija napovedala vojno EU in mi nimamo pojma s kom bi delali posle ker se nas vsi izogibajo torej povabimo najbolj nezaželene v eu z vsemi častmi jih hvalimo in se sami osmešimo
vetlan
27. 07. 2015 19.51
+11
Rusija je prihodnost in vojno je napovedala EU po naročilu amerov
NePaNePaNe
27. 07. 2015 20.57
-4
Rusija je prihodnost je rekel spran neizobraženec hehe. Vprašaj tiste sužnje v Sibiriji, če je prihodnost v Rusiji, ti smešni neizobraženec.
vetlan
28. 07. 2015 08.05
NePaNePaNe, stavim, da veliko veliko več izobrazbe imam za razliko od tebe, pa tudi inteligenca je pridobita z geni, slovenceljn
vetlan
28. 07. 2015 08.09
tvoje komentarje in od rexa niti ni zanimivo brati, tako, da ne se preveč truditi
johanca123
27. 07. 2015 18.54
-5
Tole je podobno pravljici: Medved in krivozobo ščene
LLLEPI
27. 07. 2015 18.28
+15
Slovenija bo zadja ki bo to naredila nasi politiki prevec lezejo nekam onim v Bruslju
tankopiš
09. 08. 2015 18.37
iGURT
27. 07. 2015 18.13
+4
končanje sankcij proti Rusiji v interesu vseh... ....eh, francoski španski italijanski slovenski in ostali evropski kmetje ki zaradi sankcij beležijo škodo in sadje ter zelenjavo mečejo v odpad se ne strinjajo s tem!
_guest
27. 07. 2015 18.13
+13
nas in rusov 300 milijonov. kaj bodo zdaj hrvati? :)
Sandalphone
28. 07. 2015 01.50
+3
in ti res misliš da Ruse zanima Selo-venija? Ovca
helvecijaner
27. 07. 2015 18.12
-3
Pa je Rusija našla malega parazita v EU sedaj še samo multiplicirajo par sto tisočkrat SMC in vladne prisklednike in jih ifiltrirajo v EU parlament pa bo majčica Rossija zavladala celi EU. Samo ena romarska KAPELICA nebo zadostovala.
BURGA
27. 07. 2015 19.57
+2
Vsako leto, ko se sestanejo pri tej pravoslavni kapelici, bi morali porušiti vsaj 10 katoliških.
tankopiš
09. 08. 2015 18.39
merdzan
27. 07. 2015 18.02
+23
ne vem kaj se jokate glede krima, krim je bil ruski dokler ga niso v časih sovjetske zveze podarili ukrajini.. nekako podobno kot je bila istra podarjena hrvaški v časih jugoslavije (navsezadnje je bil tito hrvat). oni so si samo nazaj vzeli svoje, kaj smo pa mi naredili glede istre? nekaj se kregamo o piranskem zalivu, v resnici bi bila pa prava meja kr orenk južneje
Miro Schemua
27. 07. 2015 18.57
+5
merdzan
27. 07. 2015 20.01